Ylläpidon tiedote: malttia keskusteluun

Pyrimme blogipalstallamme asialliseen, jopa kohteliaaseen kielenkäyttöön. 

Sääntöjemme peruslause on:

Kirjoita asiallisesti. Eri mieltä saa toki olla, mutta keskustelukumppaneita ei saa sättiä tai nimitellä.

Tästä lähtien puutumme vihamieliseen, toisia keskustelijoita mollaavaan kommentointiin entistä määrätietoisemmin.

Siihen pyrkimykseen eivät sovi sellaiset haukkumasanat kuin että joku kirjoittaa "sontaa", tai toisten nimittäminen "demmlajuristeiksi" tai "kulttuurimarxisteiksi" tai "demokratiavihaajaksi" tai "nimimerkkiagitaattoriksi". Nuo ovat siis satunnaisia esimerkkejä äsken poistetuista kommenteista.

Hyviin tapoihin ei kuulu myöskään monen sivun mittaiseksi venynyt jankkaaminen.

Joitakin kommentteja on jo nyt poistettu tuoreimmista keskusteluketjuista. Pyydän malttia bloggaajilta.

Miksi tarkistamme linjaamme?

Tarkistamme linjaamme sen takia, että yleisen keskusteluilmapiirin koventuminen on ilmiö, jossa emme halua olla mukana. Blogipalstan täytyy olla paikka, jonne kuka tahansa saa ja voi kirjoittaa ilman pelkoa asiattomasta mollaamisesta tai henkilöön kohdistuvasta arvostelusta.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. 

Teemme myös pesäeron moniin nykykeskustelussa esiintyviin haukkumatermeihin. Tänne palstoille eivät kuulu termit "suvakki" tai "rajakki" tai "matu". Ne kaikki on kehitetty halventavassa mielessä.

Tällä blogipalstalla on tehty vuosia töitä keskustelun pitämiseksi asiallisena. Tällä kertaa aiomme erottautua jälleen kerran muita asiallisempana foorumina. 

Sääntöjen toistuvasta rikkomisesta voi edelleen seurata posttikielto.

Pyydän, että tämän merkinnän kommenteissa ei nyt mentäisi saivartelulinjalle. Uskon, että maalaisjärki riittää kertomaan kohteliaan kielenkäytön rajat. Saivartelukommentit poistetaan heti.

Toivotan kaikille bloggaajille entistä iloisempaa kevättä!

Katselukerrat: 1135

Mika Helasvuo kommentoi_ 17. tammikuu 2017 12:02

Toivon, että linjaa noudatetaan tasapuolisesti ja riippumattomasti.

Juha U. Aaltonen kommentoi_ 17. tammikuu 2017 12:25

Toivon samaa. Hieman saatan kyllä toiveissani pettyä, kun nyt katselee noita Seppo Rothin esiin nostamia esimerkkejä ei-toivottavista ilmaisuista.

Esitän lisäksi myös kysymyksen, jonka jo toisaalla esitin. Onko jankkaamista myöskin se, että samaa uutislinkkiä jaetaan blogista toiseen ja jopa useammankin kerran saman avauksen kommenttiosiossa?

Heikki Karjalainen kommentoi_ 17. tammikuu 2017 12:32

Sitten on herännyt myös epäilys, että parinkin nimimerkin takana on sama lähde, mutta lähtetty eri ip-osoitteista. Onko tämä oikein, jos on totta ?

PetrusK kommentoi_ 17. tammikuu 2017 12:33

"Toivon samaa. Hieman saatan kyllä toiveissani pettyä, kun nyt katselee noita Seppo Rothin esiin nostamia esimerkkejä ei-toivottavista ilmaisuista."

Esimerkeissä ei kyllä ollut tasapuolisuuden häivääkään :) 

whiic kommentoi_ 17. tammikuu 2017 13:07

Nimittelyihin siis kuuluu "kirjoittaa sontaa", demmlajuristi, kulttuurimarxisti, demokratiavihaaja, nimimerkkiagitaattori, suvakki, rajakki ja matu.

Koska olen pitänyt pidempää taukoa AL-blogien lukemisesta, en tiedä mitä "rajakki" tarkoittaa (lieneekö sanaleikki "rajat kii" ja "vajakki" yhdistettynä), mutta noin muuten (ehkä siis rajakki ainoana poikkeuksena päinvastaisesta ja sonta & agitaattori kelpaavana kumpaankin) kyseessä lienee nimittelyt joita maahanmuuttokriitikko voisi sanoa multikulturalistille.

Mielestäni kiellettävään nimittelyyn voitaisiin hyvinkin liittää toisen nimittäminen rasistiksi tai natsiksi (ellei nimitelty ylpeänä tunnusta olevansa näitä), koska nämä ovat about tuhat kertaa vakavampia syytöksiä kuin suvakkihomoksi syyttäminen, ottaen huomioon, että suvakkius ja homous (niin asiatonta kuin nimittely onkin) ei ole ainakaan rikos eikä edes laillinen irtisanomisperuste.

Mitä tulee kulttuurimarxismiin, asian loukkaavuuteen vaikuttanee vahvasti väittämän totuusarvo. Sanaahan ei ole luotu loukkaamistarkoitukseen vaan on nimeksi Frankfurtin koulun kulttuuritutkimukselle (/ sosiologian instituuttille) ja samasta ideologiasta vietynä Frankfurtin koulun ulkopuolelle. Se toki olisi loukkaavaa ellei olisi kiistaton fakta etteikö koulukunnan edustajat itse tunnustautuneet marxisteiksi, jotka halusivat vaan vaihtaa sortaja/sorrettu-asetelman taloudellisesta asemasta kulttuureihin ja vähemmistöstatuksiin. Kyseessä on siis suunnilleen yksi-yhteen sama asia kuin "kriittinen teoria", josta johdettuna patriarkaattiteoria, intersektionalismi, jne.

Ei ole solvausta kutsua natsiakaan natsiksi jos natsi itsekin sanoo olevansa natsi. Toki tähän voi todeta, että tunnustetun tosiasian toistaminen ei ole argumentti... mutta ei se ole asiatontakaan, ainoastaan lisäarvoa tuottamatonta.

Neuvos kommentoi_ 17. tammikuu 2017 13:17

Asiaa Sepolta ja sen ymmärtämiseen pitäisi normaali maalaisjärki riittää.

al1947 kommentoi_ 17. tammikuu 2017 13:43

"Esimerkeissä ei kyllä ollut tasapuolisuuden häivääkään :) "

Seuraavasta koonnasta löytyy poimien joitakin lisäesimerkkejä haukkumatermeistä ja muutenkin palstoilla melko ahkeraan käytettyä avainsanastoa:

(perus)asennevamma, kommari, Stasi, valehtelu, tavja, ”sokea usko”, elintasopakolainen, ”älä unta nää”, hyysäri, kukkahattutäti, kokkari, hehkulamppu, EU, viherloinen, vaaliraha, lepakko, muslimi, keittiöveitsi, vihervasuri, ”markka takaisin”, homo, YLE, propellihattu, kes-kusta, svekopelle, suhteellisuudentaju, Kepu, tuulimylly, DDR, kerropa..., typerys, viherstallari, pesukone, ”lihaa syövä heteromies”, somali, utopia, viherpiiperötauti, sotaveteraani, Hassi, pakkoruotsi, mamu, ”Koukkuniemen vanhus”, viranomainen, n**keri, hysteerikko, vihreät, kehitysapu, huuhaa, ”teollisuus karkaa”, foliohattu, ”me tervejärkiset”, ”laiton ase”, ”veronmaksajan rahat”,…

al1947 kommentoi_ 17. tammikuu 2017 13:51

Ylläpito on joutunut muistuttelemaan asiasta aika ajoin. Mm. seuraava muistuu mieleen vuodelta 2011, http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/show?id=2119722%3ABl...

Hannu Tiainen kommentoi sitä tuoreeltaan osuvasti,


Hannu Tiainen kommentoi_ 16. lokakuu 2011 18:58

"En jaksa ymmärtää, että Sepon pitää aika ajoin puuttua asiaan joka pitäisi olla bloggaajille itsestään selvää. Miksi pitää mennä henkilökohtaisuuksiin ja yrittää loukata toisia. Ystävät hyvät, koitetaan olla niin, että asiat riitelevät eikä oteta mittaa miehestä/naisesta!"

Orwell kommentoi_ 17. tammikuu 2017 14:01

Juu, ilmeisesti on sallittua mollata nimimerkkiä käyttävää, väittää jonkun niminerkin olenvan "työryhmä" jne - ihan tuosta -47:n linkistä löytyneen perusteella.

Sinänsä lienee sallittua vaatia, että joku esittää kommentissaan lainattuna kommentin, jollaista väittää blogeissa esitetyn.

Tomppa kommentoi_ 17. tammikuu 2017 14:10

Saako kutsua rasistiksi?

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot