Viro pyytää nyt jenkkijoukkoja - Kuuba pyysi neuvostosuojaa 60-luvulla

Viro miehitettiin, joidenkin mielestä uudelleen liitettiin - ilman eestiläisten vastarintaa vuonna 1939. Raja avattiin ja Neuvostoliiton Puna-armeija marssi paraatissa sisään. Alkoi neuvostoliittolainen aikakausi (toki välissä oli virolaisten toimesta tervetulleeksi toivotettu Saksan kolmannen valtakunnan läpiajo – mennen tullen 1941-1944).

Neuvostoliiton hajottua eestiläiset jatkoivat lyhyeksi jäänyttä itsenäisyyttään liittyen Euroopan Unioniin, Natoon ja Schengen sopimukseen 1]. Neuvostoaikana virolaisten kaikki tuotteet vietiin muualle laajaa neuvostovaltakuntaa ja vastineeksi Moskova rakennutti infrastruktuuria yms ---

Nyt Ukrainan tapahtumien säikäyttämänä Viro pyytää suojakseen amerikkalaisia joukkoja; onhan Viro Nato-valtio ja amerikkalaiset työntyvät mielellään maavoimineen ja ohjusjoukkoineen lähemmäksi Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin lempikaupunkia Pietaria. Puolaanhan on jo USA:n ohjustukikohtien sijoituspäätökset tehty.

Miten arvelisimme Putinin reagoivan, mikäli USA myöntyy virolaisten taisteluvoimapyyntöön – toiselta ydinasevaltiolta – Yhdysvalloilta?

Muistammeko 1960 -luvun alkupuolelta Kuuban (ohjus)kriisin 2], kun vallankumouksen tehnyt kansalaistaistelija Fidel Castro 3] pyysi Neuvostoliitolta varustautumis- ja aseapua torjumaan Yhdysvaltojen luomaa uhkaa, joka oli varteenotettava – sillä ei ollut kovin pitkä aika siitä, kun amerikkalaisten maihinnousuyritys Kuubaan Sikojenlahdella 4] oli tapahtunut – tosin päättynyt sotilaalliseen fiaskoon ja amerikkalaisten vetäytymiseen.

USA:n tuolloinen presidentti John F. Kennedy 5] oli tiukkana

ja vei maapallon lähemmäksi III Maailmansotaa kuin milloinkaan. Kuubaa kohti oli höyryämässä neuvostoliittolaisia rahtilaivoja, joissa väitettiin olevan taistelukärjillä varustettuja ohjuksia – osa oli jo amerikkalaislähteiden mukaan saapunut Kuubaan. Kuubasta oli sama ohjuksen lentomatka Floridaan kuin Virosta Pietariin.

Neuvostoliiton silloinen presidentti Nikita Hrustsov 6] käänsi laivansa,

ja näin ydinsota oli vältetty. Neuvostoliitto antoi periksi. Kuuba oli itsenäisenä valtiona pyytänyt apua Neuvostoliitosta, saanut sitä – ja nyt Viro pyytää USA:n sotilaallista tukea ja aseapua - tällä kertaa uhka Virolle muodostuu Venäjältä, tai näin ainakin eräissä piireissä halutaan asia ilmaista – olihan Krim kansanäänestyksen toimesta Venäjään liitetty ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/reviiritaistelua-krimilla.html - .

Yhtymäkohdat – kohtaloako liikutellaan nyt?

Löydämmekö mitään yhtymäkohtia Kuuban tapahtumista versus nyt Viron esittämään pyyntöön Yhdysvalloille? Miten tämä pyyntö reagoituu toisessa Nato valtiossa – Saksassa, ja miten asiaan suhtautuvat muut Nato maat?

Onko nyt Venäjältä odotettavissa yhtä tiukka äänenpainon käyttö kuin oli aikanaan Kuuban kriisissa amerikkalaisilta?

VIITTEET

1] Schengen sopimus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/01/reviirien-ja-rajojen-avaamine... -

2] Kuuban ohjuskriisi ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuban_ohjuskriisi -

3] Fidel Castro ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/castrojen-kuuba-loppusuoralla... -

4] Sikojenlahti ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Sikojenlahden_maihinnousu -

5] John F. Kennedy ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/John_F._Kennedy -

6] Nikita Hrustsov ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikita_Hru%C5%A1t%C5%A1ov -

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

AL US Vf IL BL - BLOG 33310

---31032014---

doc.: kuuba_viro_31032014.doc – OpenOffice Writer

355 | 3389

Katselukerrat: 712

Jari-Pekka Vuorela kommentoi_ 31. maaliskuu 2014 22:12

Jos nyt vertailtaisiin vain ohjustukikohtia ohjustukikohtiin, ettei tule ylitulkintoja. Obamahan luopui jo Puolan ja Tshekin ohjussuunnitelmista kuten Hrushtshov aikanaan Kuuban.

Jari-Pekka Vuorela kommentoi_ 31. maaliskuu 2014 22:15
Ilkka Luoma kommentoi_ 31. maaliskuu 2014 22:17

J-P - luitko koko jutun? Asetelma on yhtenevä.

Rexa von Ritter kommentoi_ 1. huhtikuu 2014 00:01

Samat Y - kärjet voivat olla sukkelia hyökätessä , sekä puolustuksessa . NATOn sanotaan aina olevan  " polustuslaitos ", ketä se puolustaa tuhansien kilometrien päästä kotikentiltään .Usakin puolustaa maataan tällä hetkellä Afganistanissa , voi helvetti teidän ajatuksen juoksuanne .Eikö kukaan huomaa miten järjettömiä perusteita propakanda on saanut aikaan .Lännen aivopesu toimii ja voimistuu joka päivältä . Nyt on jo liian myöhäistä . Äkkiä petiin .

Neuvos kommentoi_ 1. huhtikuu 2014 08:47

Osa joukoista siirtyy Ukrainan rajalta - minne?

Ilkka Luoma kommentoi_ 1. huhtikuu 2014 09:19

Harri, Kuuban ohjuksista ei koskaan saatu täyttä selkoa - ne oli pyydetty pelokkeeksi, ettei Sikojen lahti toistuisi. Samaan aikaanhan aiemmmin USA oli sijoittanut ohjuksiaan Turkkiin, etä tältä osin voimme kutus Kuuban ohjusoperaatioita myös potut pottuina tapahtumaksi.

Ilkka Luoma kommentoi_ 1. huhtikuu 2014 09:21

Lopultahan on kysymys vain siitä kuinka lähelle on lupa tulla suurvaltojen reviirietupiirejä!

Tero Vehviläinen kommentoi_ 1. huhtikuu 2014 09:49

Tämä Ilkka Luoman kuvaama asetelma on jotenkin erikoinen. Kuubaan vietiin ydinaseita arvaamattomien vallankumouksellisten ulottuville lähelle Yhdysvaltojen suuria asutuskeskuksia. Nyt keskustellaan elävän voiman ja tavanomaisten aseiden sijoittamisesta Baltiaan ja Puolaan.

Kuubassa vallan kaapannut Fidel Castro oli kuulemma ihmetellyt tuolloin, miksi niitä Neuvostoliiton ohjuksia ei muka käytettäisikään Yhdysvaltoja vastaan, kun ne oli jo saatu saarille asti. Eikä mennyt kuin pari vuotta Kuuban kriisistä, niin suuren ja mahtavan johtaja Nikita vaihdettiin Leonidiin.

Venäjällä on 700km kantaman Iskander -ohjuksia rajojemme lähettyvillä jo nyt sekä mittavat strategiset, mannertenväliset ydinaseiden joukot valmiina hävittämään kaiken tuntemamme koko Maapallolta. USA:lla, Kiinalla, Intialla, Pakistanilla ja ilmeisesti koko joukolla pienempiä valtioita on myös ydinaseita. Presidentti Kekkosen haave ydinaseettomasta Pohjolasta ei ole toteutunut, vaan olemme vauhdilla palaamassa kylmän sodan tilanteeseen.

Ilkka Luoma kommentoi_ 1. huhtikuu 2014 11:40

Kuten todettua Kuubaan sijoitettujen ohjuksien laatua ei koskaan todennettu - arvelut ovat USA:n tiedustelutuloksien mukaisia. Arvaamattomat vallankumoukselliset ovat edelleen vallassa ja USA:n kauppasaarto jatkuu. Castro halusi aseet ja ohjukset yms. turvatakseen maansa uudelta "sikojenlahdelta" ... 

Venäjän Suomen vastainen raja on aseettomampi kuin yksikään muu maarajakilometri Venäjän osalta - siis Venäjä katsoo, ettei natottomasta Suomesta uhkaa mikään vaara. Sen sijaan Pietarin aluepuolustusrenkaan voimakeskittymä on nimenomaan natomaa Viron suuntaan - voitte arvata mihin suuntaukset ja maalitukset lisääntyvät, jos Suomi olisi Natossa ...

Ilkka Luoma kommentoi_ 1. huhtikuu 2014 11:59

kts. Usarin puheenvuorolaisten debatti samasta aiheesta ---

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164588-viro-pyytaa-ameri...

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot