Villejä arvioita Venäjän ja Yhdysvaltojen etupiirijaottelusta

 

(Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta uudeksi presidentiksi aloitti meillä Suomessa kiihtyvän huhumyllyn etupiirijaottelusta |1 – kummallekin omansa. Niin tai näin, on tuo jaottelumielikuvitus täysin näiden kahden ydinasesuurvallan oma asia, johon meillä Suomena ei ole mitään sanomista)

[ … kansalainen Erkki on aina tiennyt, että Suomi ja suomalaiset ovat maantieteellisesti idän ja lännen vedenjakajalla |2, omalla erityisellä lännen ja idän historialla – ensin ruotsalaisten itäisenä alamaismaakuntana, sitten Venäjän tsaarin autonomiana. Autonomian aika oli meille historiamme pisin rauhanjakso samalla …

 … kansalainen Liisa on oivaltanut jo kauan sitten, että meihin vaikuttavat niin läntiset kuin itäiset piirteet; kulttuurina, uskontona Itä-Suomessa, kielenä, tapoina ja geeniperintönä |3. Liisa tietää myös Venäjän – Neuvostoliiton ja jälleen Venäjän olleen meidän yksi tärkeimmistä kauppakumppaneista … ]

Etupiiri on reuna-alue, joka estää toisen etupiirillisen etenemisen väärään suuntaan; toisen etupiirin yli. Suomi oli Neuvostoliiton etupiiriä 1944 lähtien aina 1975 ETYK-kokouksen päätöskopautukseen asti. Presidentti Urho Kekkonen oli saavuttanut yhden tavoitteensa – suvereenin puolueettomuuden ja vedenjakajalla liittoutumattomuuden kaikkiin ilmansuuntiin.

|1 ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201611252200032422_ul.shtml - ”Tällainen on Trumpin ja Putinin etupiiridiili” – Iltalehti 27.11.2016

 

Donald Trumpin etupiiri

Trumpilla ei ole perinteellistä etupiiriä, vain sisäpiiri, joka käsittää oman valtion, tämän itsekkään kauppapolitiikan sekä uutena ilmiönä mahdollisen puuttumattomuuden muiden kolmansien sisäisiin asioihin.

Trump ei halua sotia – se on este hyville diileille, liiketoimille. Trumpin etupiiri on amerikkalaisten työ, siihen liittyvä menestys ja uusi suuruuden nousu – varsinkin paljon hävinneelle alemmalle keskiluokalle.

 

Presidentti Vladimir Putinin etupiiri

Putinilla on myös oma etupiiriajattelu – se on suojavyöhyke maansa rajojen vieressä, jonne ei mahdollisen vihollisuhan taisteluvoimia, sotilaita ja asevarikkoja pystytetä. Näin se esimerkiksi Suomelle tarkoittaa suvereenia omaa vahvaa puolustusta |4 – ilman ulkoisia viholliskandidaatteja Venäjää kuin muitakaan kohtaan.

Samalla tuo erityispiirre tarkoittaa meille erinomaista mahdollisuutta olla tarvittaessa idän ja lännen välinen uskottava ja luotettava välitysneuvottelija, jota puolimenestyksellä jo presidenttimme Sauli Niinistö harjoittaa omalla yksilöllisellä kahdenvälisyydellään |5.

 

Perinteellinen etupiiriajattelu

Kuubasta kantautui suru-uutinen; liki 50 vuotta maataan rautaisella otteella hallinnut Fidel Castro oli kohdannut voittajansa – kuoleman.  1960 – luvun alkupuolella oli paljon vahvaa esimerkkiä etupiirijaottelusta, kun Castro pyysi apua Neuvostoliitosta |6, USA’ n hyökkäyksiä vastaan |7. Yhdysvallat ei ollut hyväksynyt Castron vallankumousta ja oli yrittänyt järjestellen jopa sotajoukoin maihinnousua itsenäiseen Kuubaan |8.

Castro halusi Neuvostoliitolta turvatakeet ja Moskova tarttui ajatukseen – syntyi Kuuban ohjuskriisi |9, jonka myötä USA asetti muun muassa kauppasaarron – yli 50 vuodeksi. Tämä on konkreettinen esimerkki etupiirijaosta. Meitä suomalaisia ei ole vuoden 1944 jälkeen etupiireihin boikotteina aseteltu, vaan olemme tehneet kauppaa kaikkiin ilmansuuntiin.

 

Tänään ei ole enää entisen kaltaista etupiiriä - Suomeen nähden

Tänään ovat suojavyöhykkeet erilaisten (suurvalta) kulttuurien, maan tapojen ja puolustusmallien väleillä |10. Suomi on, kuten todettua – idän ja lännen vedenjakajalla – ”sveitsittymässä” |11 hyvää vauhtia uskottavaksi välittäjäneuvottelijaksi. Me emme voi olla uhka muiden kautta itään emmekä länteen; me emme voi laskea vieraita taisteluvoimia maahamme, varsinkaan sellaisia, jotka luovat uhkaa itään.

|11 Suomen sveitsittyminen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoitettu-sveitsittym... -  

Venäläiset muistavat erittäin hyvin maamme hallituksen luovutettua koko Pohjois-Suomen Saksan kolmannen valtakunnan armeijan etupiiriin, Wehrmachtin ottaessa rintamavastuun aina Kuusamosta pohjoiseen – jo vuoden 1941 alkukeväästä lukien – ennen maailmanhistorian suurimman, verisimmän ja kuluttavimman sodan, II Maailmansodan Itärintaman – Saksan operaatio Barbarossa |12 suunnitelman mukaista hyökkäystä Neuvostoliiton kimppuun.

Asiantuntijat tietävät Venäjälle kaksi hyvin tärkeää kohdetta – toinen on sotilaallinen ja toinen historiallinen; kyseessä ovat Kuolan niemimaa ja Pietarin vaikutusalue. Kuolassa ovat Venäjän strategisten ydinsukellusveneiden tukikohdat, joista operoi se ainoa todellinen suursodan mahdollisuutta eliminoiva tasapainouhka – Borei - ja Typhoon -luokan ydinsukellusveneet, jotka luovat tasapainouhkaa USA’ lle ja Natolle olla liiaksi hyökkäysintoisia muita valtioita vastaan.

Pietarin alue on historiallisesti venäläisille tärkeä; se on Venäjän ja venäläisyyden vuosisatainen kehto, joka ei antautunut edes II Maailmansodan Itärintaman sodassa, vaikka sitä piiritettiin 900 päivää – miljoonien menehtyessä. Pietari on venäläisyyden ja slaavilaisuuden itsenäisyys- ja historiakeskus, jonka puolustaminen on priorisoitu korkealle.

Venäjän mukaan on täysin Suomen asia liittyä Natoon tai ei

[ ~ http://yle.fi/uutiset/3-8999112 - ]

Venäläiset hyväksyvät Suomen omat päätökset naapurivaltiona siten, että varautuvat omin keinoin kaikkea sitä kohtaan mitä Suomi päättää. Mikäli Suomi olisi natovaltio, toisi se runsaammat asevoimat Suomen vastaisille rajoille, koska Natoon liittyneet valtiot luokitellaan suuremmaksi sodanuhaksi kuin maat, jotka eivät ole Natossa. Yksinkertaista.

Venäjällä, kuten muillakin valtioilla, on oikeus asetella omat sotapelinsä nappulat tavallansa |13| – ulkoisiin uhkiin nähden projisoituna.

 

Etupiirijako

[ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Etupiiri - ]

Kapeimmillaan etupiiri, eli vaikutteen päättöalue on valtioiden rajojen molemmin puolin oleva rajavyöhyke. Tämä rajavyöhyke vaihtelee maittain. Ruotsin ja Suomen rajalla se lienee olematon ja Suomen ja Venäjän välillä se saattaa olla Venäjän puolella kilometrejä – jopa kymmeniä kilometrejä. Mikäli taas jokin valtio on toisen valtion etupiirijaon sisällä, on tämän valtion sisäiset ja ulkoiset toimet jo vahvasti tämän toisen vallassa tai vaikutteen alla.

 

Etupiirijako on myös turvallisuusalue, vähintään vaikuttavammalle

[Reviirien hallinnalla omavaraisuuden turvahaentaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavara... - ]

Turvallisuutta vahvistetaan usein myös demilitarisoinnilla (Ahvenanmaa) – toisaalta vastakohta-ajattelijat kertovat aseettoman joutuvan usein hyökkäysten kohteeksi. Ahvenanmaa ei ole joutunut suoranaisten merkittävien hyökkäysten kohteeksi itsenäisyytemme aikana – eikä ole näin ollut merkittävästi miehitettynä ulkoisten vihollisten toimesta.

Etupiiri voi olla myös kaupallista toimintaa, toisen tai jonkun ylivoimaista/ merkittävää hallintaa muihin nähden – tapahtumiin saattavat vaikuttaa taloudellinen riippuvuus, uskonto, kulttuuri, elämäntavat, perintötekijät ja sukulaisuusvierailut.

 

Suomen osalta emme ole missään etupiirijaon tilanteessa –

 … ehkä kuitenkin olemme toistaiseksi euron ja Euroopan Unionin etupiiriä täällä Peräpohjolassa itävaikutteen vastaiselle rajalle. Tässä on se meidän täysin poikkeava asema muihin euro- ja tai EU-valtioihin.

Emme ole olleet idän miehittämiä, emme ole hävinneet suomalaista itsenäisyyttä itään emmekä ole olleet idän kiristyksen kohteena vuoden 1945 jälkeen, pientä normaaliin ihmiseen nähden huomaamatonta itäpaimentamista lukuun ottamatta.

Lähihistoriasta löytyy yksi etupiirimäinen tapahtuma ja se on COCOM – säännöstön mukainen lähinnä amerikkalaisten kielto Suomelle myydä ja markkinoida tiettyjä tuotteita muinoiseen Neuvostoliittoon – tosin nyt olemme etupiirimäisesti mukana EU – talouspakotteissa Venäjään nähden.

 

EKSTRA

Kansakunnallemme tarjoillaan puolivillaisia ja paljolti yksipuolisia näkemyksiä ja mielipiteitä Natosta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/nato-selvitys-toispuolisella-... -

Tekstilinkit

|2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/suomi-on-niin-idasta-kuin-lan... -

|3 ~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ - SJE suomalaisuuden juurien etsijät - ryhmä

|4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/02/suomi-on-aina-turvannut-omaa... -

|4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/01/u-uuden-vuoden-kunniaksi-tied... -

|5 ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/suomi-sovittelijaks... -

|6 ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/viro-pyyt-nyt-jenkk... -

|7 ~ USA pommitti Kuuban lentokenttiä … ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuban_vallankumous -

|8 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Sikojenlahden_maihinnousu -

|9 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuban_ohjuskriisi -

|9 ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1480129235042 -

 

|10 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinasesuurvallat-suojelevat-... -

|12 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Barbarossa -

|13 ~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/198079-vladimir-putin-jos-suomi-li... -

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi  

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US |VU | PZ | T | BL | BL | BLOG 99959

DOC Villejä arvioita Venäjän ja Yhdysvaltojen etupirijaottelusta_27112016 – Microsoft Word Starter

PVM 27112016

|1015|

Katselukerrat: 828

Ilkka Luoma kommentoi_ 27. marraskuu 2016 19:22

...
"Maamme sijainti idän ja lännen rajalla on käytännössä ollut elämää suurten etupiirien rajalla enemmän kuin kuuden vuosisadan ajan.

Etupiirijako on aina määritelty meitä isompien pöydissä, useimmiten pelkkänä reunahuomautuksena" copy-paste from HS

http://www.hs.fi/mielipide/a1396070008364 -

Ilkka Luoma kommentoi_ 27. marraskuu 2016 19:26

Korjaan esi-ingressiä --- 

(Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta uudeksi presidentiksi aloitti meillä Suomessa kiihtyvän huhumyllyn etupiirijaottelusta |1 – kummallekin omansa. Niin tai näin, on tuo jaottelumielikuvitus täysin näiden kahden ydinasesuurvallan oma asia, johon meillä Suomena ei ole mitään puuttumista – ehkä sanomista)

teuvomast kommentoi_ 27. marraskuu 2016 19:56

Suomi ei tule oleen kenenkään etupiiriä ja varsinkin läntisen naapurin ei liioin idän naapurinkaan olemme silti suomi ja sellasena myös pysymme  . terv tepivaari 

Ilkka Luoma kommentoi_ 27. marraskuu 2016 20:14

Saksittua:

"Venäjällä ei ole sellaisia resursseja maailmanpolitiikan tekijäksi kuin Neuvostoliitolla oli kylmän sodan aikana, kirjoittaa Ari Pesonen" copy-paste from HS ---

http://www.hs.fi/mielipide/a1478754648429 -

Neuvos kommentoi_ 27. marraskuu 2016 20:56

Kekkosen hyvä puolueettomuus-saavutus on tunaroitu - saatanan tunarit.

Nato-kilpi on menetetty Koiviston kaudella.

Lähimenneisyydessä on puolustusvalmiutemme heikentynyt?

Neuvos kommentoi_ 27. marraskuu 2016 21:00

Etupiirissä olemme jälleen ja uusi puolueettomuuspolitiikka olisi saatava Kekkosen linjan pohjalle.

teuvomast kommentoi_ 27. marraskuu 2016 22:08

Emme ole emmekä edes tule kenenkään etupiiriin,  Nato kortille voi nyt sanoa good bye ikuisesti . terv tepivaari 

Ilkka Luoma kommentoi_ 28. marraskuu 2016 11:24

Professori Pekka Sutelan yllättävä laukaisu!

Joitain aikoja sitten Lappeenrantaan Teknilliseen Yliopistoon professoriksi siirtynyt entinen Suomen Pankin BOFIT osaston päällikkö Pekka Sutela laukaisi, että Suomea ei voida edes Natoon ottaa. Moni hätkähti, miten Sutela tämän tiesi. Ehkä Pekka on lukenut Venäjän kanssa tehdyn natoasiakirjan.

Lavrov vihjaisi, että USA ja EU rikkovat tehtyjä sopimuksia (tai rikkovat tehtyjen sopimuksien henkeä), joista ilmeisesti meidän presidentti Sauli Niinistö ei tiedä mitään, mutta ehätti kertomaan, etteivät nuo sopimukset Suomea sido – unohtaen, että ne voivat sen sijaan estää. Sauli lisäksi epäili, ettei tuon tyyppistä sopimusta edes ole – kuinka hyvin luotamme slaaviveljiimme, vai emmekö tahdo ymmärtää heidän ajatuksen kulkuaan? 4]

Ilkka Luoma kommentoi_ 28. marraskuu 2016 11:40

Helpotetaan tämän vaikean kysymyksen tilannetta kysymällä mihin etupiiriin Sveitsi kuuluu? 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot