Vielä kerran jalanjäljestä - kolme kaaviota, jotka kertovat paljon...

Alla olevat kolme kaaviota eivät paljon selityksiä kaivanne. Lähteet ovat Global Footprint Network ja Maailmanpankki. Ai niin, selitettäköön nyt sen verran, että SSA tarkoittaa Saharan eteläpuolista Afrikkaa.

Keskustelu on avattu.

Katselukerrat: 123

Neuvos kommentoi_ 7. toukokuu 2017 10:34

Etelän auttaminen tuo yhä lisää jalanjälkiä jota maailmamme ei kestä.

Seppo Muurinen kommentoi_ 7. toukokuu 2017 11:50

Hiilijalanjälkiä ... Suomi vain pisara meressä vaikka hiilijäljet "vuodattavat ruhtinaallisesti toist puolt maailmaa" - ettei puiden polttamista suosita kesämökkiverannallakaan.

Suomiko tätä maailmaa saastuttaa ja hiiltä tupruttaa kuin kansoittaa maailmaa vaikka syntyvyyskin vähenee vähälukuisessa maassamme - etelän kuin itämaisin voimin ?

Oppia Suomesta edm.suuntaan !

Orwell kommentoi_ 7. toukokuu 2017 12:29

Jonkun täälläkin kirjoittavan mielestä me olemme se pahin syyllinen...

Juhani Putkinen kommentoi_ 7. toukokuu 2017 15:18

Itse olen vakaasti sitä mieltä, että hiilidioksidia on ihan turha pelätä. Se ei ole myrkky, vaan kuuluu luonnon normaaliin kiertokulkuun.

Oikeaa saastuttamista (pienhiukkaset, rikkidioksidi, typen oksidit, hiilimonoksidi) pitää tietysti vähentää reippaasti. Se tarkoittaa, että polttamiseen perustuvaa energiantuotantoa on vähennettävä ja pitää rakentaa runsaasti uutta ydinvoimaa. Väestön kasvu mm. Afrikassa pitää välttämättä pysäyttää.

Scientist kommentoi_ 8. toukokuu 2017 12:06

Kiitos näistä kuvista. Mistä ovat muuten peräisin ?

Scientist kommentoi_ 8. toukokuu 2017 12:07

Ok, oli johdannossa.

Kari Rönkä kommentoi_ 8. toukokuu 2017 21:58

Scientist, tarkennetaan nyt vielä hieman. Jalanjälkitiedot ovat GFN:n aikasarjoista, mutta aluejakoa on täsmennetty Maailmanpankin aluejaotuksella, koska GFN:n tiedot ovat siltä osin hieman epätarkkoja. Eurooppa on tulkittu laajan tulkinnan mukaan, eli Aasian rajamailla olevat valtiot, jotka lasketaan välillä Kaakkois-Eurooppaan ja välillä Aasiaan, on laskettu Eurooppaan. Joiltakin alueilta on ollut pakko jättää joku maa pois, koska aikasarjat ovat olleet niiltä osin epätäydellisiä. Olennaista vaikutusta lopputulokseen näillä ei ole. Esimerkiksi arabimaiden luvut näyttäisivät melko varmasti vielä synkemmiltä, jos muutama maa ei olisi jäänyt pois laskuista puutteellisten aikasarjojen takia.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot