Valtion terästettävä elinkeino- ja teollisuuspolitiikkaa

Sipilän hallitus on kiitettävästi uurastanut työmarkkinauudistusten kanssa ja osittain saanutkin ne siihen kuntoon, mitä Suomi tarvitsee. Osaa porukkaa nämä uudistukset kirpaisevat, mutta sellainen maailma on; välillä on itsekin tehtävä muutoksia pärjätäkseen valtavirrassa.

Alla olevassa jutussa (linkki 1) demarien Lauri Ihalainen kiteyttää mielestäni aika hyvin maan kokonaistilanteen jo tehtyjen uudistusten jälkimainingeissa.  

 

” - - Jotta vienti ja työllisyys lähtisivät taas nousuun, yhteiskunnallinen keskustelu pitäisi suunnata Ihalaisen mukaan elinkeinopuolen uudistamiseen sen sijaan, että hallitus yrittää ankkuroida keskustelun työmarkkinauudistuksiin. - -  Katse pitäisi nostaa pelkästä hintakilpailukyvystä vientiin ja elinkeinopuolen uudistukseen. - - Suomella olisi hyvät mahdollisuudet muun muassa energiatehokkuudessa, ympäristöteknologiassa ja kiertotaloudessa. - - Meillä on uusia vienninlähteitä, mutta se edellyttää sitä, ettemme leikkaa tutkimuksesta ja koulutuksesta, mikä on peruste sille, että ihmiset pärjäävät työelämässä.

Ihalainen vaatii, että yritysten innovaatiokyvystä on jatkossakin pidettävä huolta. Pienten ja keskikokoisten yritysten kasvua sekä verkostoitumista on tuettava ja niiden kansainvälistymistä on tuettava ja sitä varten pitää perustaa jalustayhtiö. Uudistuksia on tehtävä niin ytukien, toimintaympäristöjen kuin innovaatioalustojenkin suhteen. ”

 

Ihalaisen mukaan menestyvissä maissa huolehditaan niin hintakilpailukyvystä kuin verotuksen kepeydestäkin, lisäksi valtiolla on kyseisissä maissa vahva rooli elinkeino- ja teollisuuspolitiikassa.

Tässä kohtaa sdp:n Ihalainen on mielestäni aika paljon Kokoomuksen linjoilla, eli totuuden nimissä eivät kaikki demaritkaan aina ole vain tukia vaatimassa !

 

Toinen hyvä idea mielestäni Suomen nostamiseksi taas Pohjolan Japaniksi löytyi eräästä US:n blogista (linkki 2).

” - - Tässä yksi ehdotus.  Perhe- ja Pk- yritykset ovat suurin työllistäjä Suomessa. Hyvin monella pk-yrityksellä on hyviä vientikelpoisia tuotteita, mutta ei riittävästi käyttöpääomaa eikä osaavia vientihenkilöitä. Miksi tälle sektorille ei tehty mitään? Halpakorkoisilla lainoilla ( lähes 0%-korko) ja siihen liitettävällä työllistämisehdolla saisi vipinää aikaan nopeasti.

Tuuleen kyllä tukimiljoonia kylvetään, mutta ei oikeaan rahaa tuovaan PK-sektorin uusvientiin. - -

Joskus on uutisoitu myös, miten Suomen vienti kangertelee, koska täällä ei osata myydä ja markkinoida suomalaisia tuotteita ulkomaille. Jos tämä on totta, niin mitähän ne esim. tradenomit siellä sitten oikein opiskelevat, jos eivät juuri markkinointia. Näitä ammattilaisia täytyy vain rohkaista käyttämään oppejaan ja ottamaan kielikursseja enemmän.

Joku prototyyppi tähänkin ongelmaan pitäisi vaikka vääntää rautalangasta kunhan se vain keksitään, mutta sitä ei voi sivuuttaa.

 

Linkki 1: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005190305.html

Linkki 2: http://marttiissakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236325-budjettirii...

Katselukerrat: 63

Timo Gottlieb kommentoi_ 29. huhtikuu 2017 21:01

Sipilä on saanut sukunsa ja serkkunsa mukaan bisnekseen, jos joku ei tätä tajua niin, onnea, minusta koko äijä on jäävi tekemää yhtään mitään....se ja sen suku vaan rikastuu tavallisen kansalaisen taskuilla käydessään, tiedättekä mitä lestat sanoo kun tapaa vieraan ihmisen liikeneuvotteluissa,,,"oletko meikäläisiä",,,,jopa typerä voi käsitellä mitä seuraa kun vastaa ettei ole,,,,

Eva Back kommentoi_ 29. huhtikuu 2017 21:40

Ei se voi olla noin, jokainen poliitikko ymmärtää että kyseeessä on pätkätyö ja teot puhuvat vaalikopeissa. Kyllä heidän pitää ekaks kuunnella äänestäjiä, muuten saattaa olla aika lyhyt ura tiedossa. 

Jos ajatellaan Pohjois-Suomea, niin eiköhän siellä ole vähän joka toinen sukua toisellensa, aina jos jotakin teet siellä niin väkisinkin näin ollen hyödyttää myös sukulaisia :) .

Tämä pitää huomata tässä jääviys - problematiikassa. Huolimatta sukulaisista niin sielläkin pitää tehdä bisnestä.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot