Lääkejätit eivät taida paljoakaan piitata kuluttajaystävällisyydestä. Minusta seuraavat kaksi vaatimusta ovat niin tärkeitä asioita, että olen kääntynyt muutaman suomalaisen europarlamentaarikon puoleen pyytäen heitä toimimaan EU-tasolla, koska kansallisen tason vaatimukset kaikuisivat kuitenkin kuuroille korville:
Monet pillerimuotoiset lääkkeet on pakattu läpipainoliuskoihin. Näiden osalta on paljon huomautettavaa. Osa liuskoista ja eräällä tavalla “velttoja”, ne taipuvat käsissä liikaa pilleriä ulos painettaessa, ja se aiheuttaa vaikeuksia ainakin meille vanhuksille. Osa on taas niin jäykkiä, että pillerin ulos saaminen vaatii sormivoimia, jotka ikäihmisillä saattavat olla hyvinkin heikot.
 
Vaatimus 1  liuskat eivät saa olla liian hentoja/taipuvaisia eivätkä liian jäykkiä, pillerin ulos saamisen on oltava helppoa myös vanhuksille. Monet pillerit on onneksi pakattu purkkeihin  -  miksei niin voi tehdä kaikille, on paljon helpompi ottaa pilleri purkista kuin taistella läpipainopakkauksen kanssa. Kaikki pillerit purkkeihin!
 
Toinen asia: pillereiden koko. Monet vanhuksille tärkeät pillerit ovat liian pieniä ja lisäksi liukkaita. Tällainen on esim. kymmenien tuhansien suomalaisten käyttämä Marevan.
Oli oikein surkeata aikoinaan tavata 90-vuotias äitini kamppailemassa pienien, liukkaiden tablettien kanssa, jotka sinkoilivat hänen kömpelöistä sormistaan ympäri huonetta, joskus kun hän oli yksin kotona. Muuan toinen pilleri, antihistamiini Levazyr, on myös aivan liian pieni, suorastaan minimaalinen.
* Esimerkkinä sopivan kokoisesta ja hyvin pakatusta on sydänlääke Diovan.
 
Vaatimus 2  lääkepillerien koko ei saa olla liian pieni ajateltaessa niitä käyttäviä vanhoja ihmisiä, joiden sormien tarttumisote on epävarma ja näkö huonontunut.
            
                                                           ***********************
Näissä asioissa olisi meidän kaikkien nyt toimittava muutoksien aikaansaamiseksi!

Katselukerrat: 161

Neuvos kommentoi_ 30. huhtikuu 2017 20:19

Pillerit pitäisi saada kertakäyttödosetteihin joista näkisi onko ko päivän pilleri otettu.

Paul Tiililä kommentoi_ 30. huhtikuu 2017 20:43

Ne voi itse laittaa dosettiin, minulla on  kahden viikon dosetti. Muistaakseni sen (dosettiin laittamisen) voi tilata apteekistakin, jos on tietty määrä reseptilääkkeitä laitettavaksi, kai se on pientä maksua vastaan?

Vorkkali kommentoi_ 1. toukokuu 2017 00:34

No jo on Tiililällä ongelma.. Hanki sitten kaikille apteekeille isommat tolat, mihin ne isommat pakkaukaet saadaan. Älä suotta kirjoittele europarlamentaarikoille, koska se läpipainopakkaus on asiakkaiden toive - ainakin suuremman osan, kuin sinun ja äitisi.

Kalle kommentoi_ 1. toukokuu 2017 07:04

Kyllä se vaan on noin, hygienisyys ja pakkauskätevyys ensisijaisesti.

Pentti Tuominen kommentoi_ 2. toukokuu 2017 06:38
Tiedä häntä niinkään muista, mutta pilleripurkkien kapeneva kaula ennen korkkia voi joskus olla hankala. Sieltä ei sormi taivu ottamaan ja jos kaataa pöydälle tulee pillereitä purkki tyhjäksi. Koskaan ei kaikille löydy sopivaa.
Timo Lennart kommentoi_ 2. toukokuu 2017 06:43

Mulla on käytössä sepram ja olanzapin, joihin molempiin on erityiskorvattavuus.

Juha U. Aaltonen kommentoi_ 2. toukokuu 2017 09:05

"No jo on Tiililällä ongelma.. Hanki sitten kaikille apteekeille isommat tolat, mihin ne isommat pakkaukaet saadaan."

Ei Tiililä suinkaan ole ongelmineen yksin. Vaimollani on useampia lääkkeitä päivittäisessä käytössä. Kerran kuukaudessa pakkaamme niitä yhdessä kahteen dosettiin. Osa lääkkeistä on purkeissa, mutta suurin osa läpipainopakkauksissa.

Purkit eivät tuota mitään ongelmia. Helppo avata, helppo jakaa pillerit dosetteihin.

Läpipainopakkauksia onkin sitten monenlaisia ongelmia.

Pieni pilleri aivan liian isossa "taskussa". Vaikea painaa ulos.

Osa pakkauksista on liian sitkeitä läpipainosuuntaan, jotta pillerin saisi helposti ulos. Välillä pillerit lentelevät minne sattuu.

Valitettavasti myös läpinäkyvyys tuottaa ongelmia. Läpinäkymättömästä pakkauksesta ei aina tiedä onko se pikkiriikkinen pilleri tullut pois pakkauksesta vai ei.

Mitä tulee tuohon tilakysymykseen, niin pillerit purkeissa vievät huomattavasti vähemmän tilaa kuin pillerit läpipainopakkauksissa. Tuon voi jokainen miettiä kohdaltaan, kun ajattelee kuinka paljon tilavuutta tuhlataan joissakin läpipainopakkauksissa. Tyhjää tilaa pilleritaskuissa on joissakin lääkkeissä todella paljon. Tyhjää tilaa jää myös pahvirasiaan levykkeiden väliin.

Ps. Emme kumpikaan ole huonosormisia. Sormet toimivat vielä aivan normaalisti. Tästä huolimatta läpipainopakkaukset tuottavat päänvaivaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot