Uusi (?) erikoinen luonnoilmiö Hervannassa, huomasivatko muut?

Ihmettelin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin, mitkä ihmeen parvilinnut lentelevät hienoja parvilentokuvioita parin kadun kuten Ruovedenkadun ja Insinöörinkadun yläpuo- lella, useampana erillisenä mutta jotenkin "kommunikoivana" muutaman kymmenen yksilön parvena. Räystäillä niitä myös istui yhdeksännen kerroksen korkeudella, mutta eivät kauheasti tulleet alemmaksi. Ne eivät olleet tilhiä, ne olivat kiertäneet jo aikai- semmin ja putsanneet pihlajat marjoista, ne ovat pienempiä ja parvi pitää koko ajan luonteenomaista ääntä.

Naakkoja tai variksia nämä eivät myöskään olleet: ne taas ovat liian isoja, nämä eivät vaikuttaneet mustilta (joskaan eivät kyllä vaaleiltakaan), pyrstö muistutti enemmän harakkaa. Mutta harakka on vielä huonompi ja kömpelömpi lentäjä kuin varis. Noiden kaikkien varislintujen parvilento on kaoottista, mutta näiden oli "taidetta". Parvessa ei torailtu eikä kiilattu, "kuin yksi mieli", mitä näkee kalaparvilla elokuvissa, ja pääskysillä taivaalla. Mitään äänivinkkiä ei kuulunut.

Aattelin, että jokin eksoottinen pohjoinen parveilulaji on tullut poikkeuksellisen etelään. Muutkin kuin minä olivat kiinnittäneet outoon ilmiöön huomiota.

Sitten pääsin näkemään lähempää, muutama istui tunnistusetäisyydellä Ostoskeskuksen räystäällä, parvi kierteli yläpuolella.

Ne olivat - uskomatonta mutta totta - Hervannassa massoittain pesiviä RÄKÄTTIRASTAITA! Niiden olisi kauan sitten pitänyt lähteä etelämmäksi!

Lähes kaikki muutkin rastaat, mm. mustarastaat ovat yrittäneet talvehtia ja talvehti- neetkin, mutta räklät ovat nyt (ja ehkä ennenkin!) yrittäneet MASSATALVEHTIMISTA, kertalaakista elintavanmuutosta pesimäpaikoillaan!

Nuo pienemmät osaparvet, jotka lensivät "muodostelmassa", olivat ilmeisesti eri (kort- telien) pesimäyhdyskuntia, yksilömäärä oli suurin piirtein sopiva. Mutta niillä oli selvästi myös yhdyskuntien välistä toiminnallista vuorovaikutusta. Sitäkin olen havainnut aikaisemminkin: parvi on saattanut ajaa jotakin vihollista takaa monen eri yhdyskunnan reviirin läpi ja monen yhdyskunnan voimin.

Räkättirastaat ovat ennenkin yllättäneet odottamattomilla taidoillaan: ne osaavat esi- merkiksi laulaa hyvinkin kauniisti, matkien muita lajeja kuten laulurastasta ja kuloras- tasta, mutta ne vaan eivät tee sellaista kuin jossakin "sota-" ja kusetus-(tarkemmin sanoen paskannus-)mielessä ajaessaan noita lajeja pois yhdyskuntansa liepeiltä, ensin houkutellen tai ainakin antaen väärän signaalin laulamalla niiden tyyliin. On nähty ja kuultu, ei epäilystäkään, vaikkakin yöllä.

Räksiä pidetään niiden talvehtimisalueilla keski-Euroopassa usein "hauskoina", "kaunii- na" ja "hyödyllisinäkin" (päin vastoin kuin täällä) keskitalven "vieraina" vähän kuten etelä-Suomessa tilhiä punatulkkuja, ja niitä saatetaan ruokkiakin. Räksäparvi voi antaa pahan läksytyksen vähemmän suosituille puistojen ja pihojen "paskonärhille" kuten puluille (joka on muuten vanha kotieläin, jonka Intiasta tuotu kana on syrjäyttänyt eläinsuojien leviämisen myötä). Räksiä on saatettu myös syödä joissakin paikoin.


https://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4k%C3%A4ttirastas

Katselukerrat: 251

teuvomast kommentoi_ 8. tammikuu 2017 19:01

Meillä on täällä muatialassa ilona ollut mustarastas pariskunta no ei mikään suuri ihme sinänsä kun miettii mitenkä lämmintä vielä oli joulukuunkin ajan terv tepivaari 

Kari Rönkä kommentoi_ 8. tammikuu 2017 20:30

Räkättejä jää usein talveksi, jos on hyvä marjavuosi. Ainakin täällä oli runsaasti pihlajanmarjoja.

teuvomast kommentoi_ 8. tammikuu 2017 20:44

Joo ne ei niinkään ole suuri ihme mutta kyllä toi mustarastas on hiukan erikoinen näky Tammikuussa . terv tepivaari 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 9. tammikuu 2017 00:17

Räksät vaikuttavat olevan pesimäaikaan yötä päivää liikkeellä, usein juuri yöllä ilmenee jokin iso rähinä, kun esimerkisi pöllö muu yöpeto on liikkunut yhdyskunnan liepeillä. Yhdyskunnan turvissa ilmeisesti hautova lintu voi nukkua, eikä tarvitse vahtia eikä puolustaa, ja toinen liikkua muilla asioilla, oli yö tai päivä.

Kalle kommentoi_ 9. tammikuu 2017 04:47

Meillä kyllä tuo mustarastas on pihalintu (ruokaa löytyy) läpi talven. Merkillinen ilmiö on muuten tuo eri lajien reagointikyky toisen lajin hälytysääntelyihin. Meillä kanat, kyyhkyt, pihalinnut reagoivat heti jos varislinnut alkavat hälytellä(petolintu, kissa,...jne). Tämä ilmiö on erityisen selkeä pesimäaikaan ja poikasten ollessa vajaasti lentokykyisiä.

Kari Rönkä kommentoi_ 9. tammikuu 2017 04:52

Mustarastas tulee talvella ruokintapaikoille.

Pentti Tuominen kommentoi_ 9. tammikuu 2017 06:36
Meilläkin on talvehtinut mustarastas, ainoastaan yksi. Aamuvarhaisella tulee syömään muiden lintujen kanssa sulassa sovussa. Pitkän aikaa ihmettelin mistä se ilmestyy, kun aina tulee vastaani mennessäni sytyttämään verstaan pannua. Sitten huomasin että sehän tulee grillikatoksesta, jonka kautta on ovi verstaaseenkin. Sitten huomasin, että sehän on yöt grillin mustien hiilien päällä ja tahrii itsensä. Se ei liene ongelma, kun on jo valmiiksi musta.
teuvomast kommentoi_ 9. tammikuu 2017 07:14

En ole tässä kulmilla ennen nähnyt mutta kyllä nuot kertomat varmaan paikkansa pitää että ruoka on se joka niitä tuo . 

Ja onhan tää muatiala aika rauhallista aluetta ja metsäkin on aika lähellä jossa voi sitten lepäillä terv tepivaari 

teuvomast kommentoi_ 9. tammikuu 2017 07:16

Oliskos nuot hiilet vähän lämpöisiä no ei siinä musta lika näy terv tepivaari 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 9. tammikuu 2017 07:23

Älkää nyt viitsikö. Tuo on räkättirastas, joka jostakin syystä on jäänyt talvehtimaan tänne. Mustarastaan joku voi sekoittaa myös pienempään kottaraiseen. Mustarastas on nimensä mukaisesti musta ja keltainen nokka. Niitä on tälläkin seudulla paljon.Kuvahaun tulos

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot