Ulla Appelsin, Eero Mäntymaa vai joku muu?

Tästä vuodesta tulee hyvä. Vuosikausia olen pienessä kuplassani voivotellut ja torillakin julistanut keskustelun ilmapiiristä laajemmassa kontekstissa. Heti vuoden alusta - vihdoinkin - samanlaista näkökulmaa tarjoavat Ilta-Sanomien Ulla Appelsin sekä Ylen Eero Mäntymaa. Nyt on pullat hyvin uunissa, tästä on saatava pallo pyörimään!

Mielipiteellä on vakavat seuraukset

Rohkenen alkuun lainata molemmilta pienen pätkän tarkentaakseni pointtiani.

...monen ihmisen voi nyky-Suomessa olla vaikeaa olla julkisesti eri mieltä, jos sosiaalisessa mediassa on vastassa verbaalisesti lahjakas ja keskusteluilmapiiriä hallitsemaan pyrkivä oikeamielisten armeija. Armeija, jolla on halu murskata jokainen paretskoi, joka katsoo asioita rauhallisen enemmistön näkökulmasta. (IS/Appelsin)

Viha tihkuu kaikkien näiden aiheiden parissa työskentelevien postilaatikkoon ja someseinälle, oli mielipide mikä tahansa. (Yle/Mäntymaa)

Tämä on ongelma: rauhalliset, perustellut, kaukana mistään ääripäistä olevat mielipiteet tietyistä aiheista, puolesta tai vastaan, saavat niskaansa surrealistiset mittasuhteet täyttävän vihareaktion. Sama juttu jos koitat ymmärtää eri osapuolia tai rauhoittaa keskustelua, tasapainottaa sitä. Tämän ovat nämäkin toimittajat kokeneet ja heidän kokema someraivo on absoluuttisen kelvotonta referoitavaksi.

Hei media, olette media!

Arvon toimittajat Mäntymaa ja Appelsin. Olette asian ytimessä. Vaan olette myös median ytimessä. Teillä on mahdollisuus rakentaa tämän pohjalta. Te, juuri te, voitte päättää että olette ne ensimmäiset mediat jotka hyppäävät tähän tolkun ja dialogin kelkkaan. Voitte etsiä dialogikykyisiä toimijoita, voitte tuoda vaikeista aiheista täysin uudenlaista sisältöä, voitte tuoda kompromissihenkisiä ratkaisuja sinne missä oli aiemmin vain absoluuttisia totuuksia. Voitte näyttää esimerkkiä muille medioille ja samassa laittaa laastarin yhteiskunnan ilmapiirin kipukohtaan.

Viime vuoden loppua kohti sain ensi kertaa herran aikaan positiivista palautetta kannanotoistani tästä aiheesta. Se on pieni, mutta varma merkki siitä että sovinnolliselle tyylille on aitoa kysyntää. Tekeekö tästä uuden median menestystarinan Appelsin, Mäntymaa - vai kenties joku muu? Varmaa on vain, että nyt siihen on mahtava tilaisuus.

Katselukerrat: 255

Mika Helasvuo kommentoi_ 2. tammikuu 2017 20:54

Appelsinin kirjoitukseen samaudun, mutta tunnustan, että Mäntymaan kirjoitukseen suhtaudun suurella varauksella, aiempien kokemusten johdosta.

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 2. tammikuu 2017 22:39

" Sotien jälkeen tuli täyskäännös. Osa älymystöstä alkoi kumartaa itään päin, samalla fanaattisuudella kuin ennen sotia intoiltiin fasismista. 60- ja 70-luvulla mielipideilmapiiriä hallitsivat taistolaiset. Määrällisesti heitä ei ollut paljon, mutta näkyvä asema taiteen, tieteen, politiikan ja toimittajien piirissä kantoi äänen todellista kannatusta kauemmaksi. Eritoten Yleisradiossa taistolaisten merkitys oli suuri. Vähitellen taistolaisten viestiä alkoivat huomaamattaan toistaa nekin, jotka eivät taistolaisia edes olleet. "

Keitä taistolaisia YLEssä oli?

Esko Juhani tennilä oli joskun 60-luvun lopulla lyhyen aikaa. Sanoma oli lähinnä yleisradikaalia. Kristiina Halkola ja Kari Frank (mm. mainio "Dennis Thatcher") esiintyivät viihseohjelmissa.


Esimerkiksi erinomainen asiantuteva taloustoimittaja Esko Seppänen ei ainakaan minun tietääkseni ole koskaan ollut taistolainen.

Hannu Karpolta aina välillä kysyttiin, että oletteko te taistolainen. Ja hän kieltäytyi vastaamasta. Ei varmasti ollut.

Neuvos kommentoi_ 3. tammikuu 2017 07:59

Media lähinnä enemmistöltään lööppimedia sillä se on helpointa ja sillä houkutellaan lukijoita.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 3. tammikuu 2017 11:41

Media muuttuu alati. Tällä hetkellä vihamedia myy, ihan oikeaa mediaa kuin myös vastamediaa. Se ei kestä ikuisesti. Nyt on aika etsiä seuraava trendi.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot