Ulkovallat puutttuvat kevään eduskuntavaaleihin.

Suomeen tulee huhtikuun eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ulkomaalaisia vaalitarkkailijoita. Etyjin vaalitarkkailuorganisaatio ODIHR esittää tarkkailijoiden lähettämistä raportissaan.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä sanoo, että vaalitarkkailijoiden tarkoitus on raportin mukaan seurata muun muassa uuden vaalirahoituslainsäädännön toimivuutta ja eduskunnan ulkopuolisten puolueiden pääsyä esille mediassa (16.02.11 HS.).

Suomen Senioripuolue rp. joka on käynyt kolmet vaalit, on jälleen kuten aina vaalien edellä, mediaboikotissa. Puolueelle ei myöskään myönnetä valtion puoluetukea, mitä vanhat puolueet saavat 36 miljoonaa euroa.

Suomi on kutsunut vaalitarkkailijoita aiemminkin, mutta tarvetta sellaisten lähettämiseen ei Etyjissä ole aiemmin nähty. Vaalijohtaja Jääskeläisen mukaan Suomen vaaleja tarkkaillaan samalla tavoin kuin esimerkiksi Valko-Venäjän vaaleja, joskaan saapuvan tarkkailijaryhmän koosta ei ole vielä tietoa.
Tämäkään ei vielä riittänyt, nyt myös YK tarkkailuryhmä haluaa selvittää reilun pelin hengen.

Eduskunnan ulkopuolisille puolueille myönnettävä vaaliavustus voisi lisätä äänestysaktiivisuutta. Esitys siitä sisältyy oikeusministeriön teettämään selvitykseen, jonka tavoitteena on parantaa etenkin puoluetuen ulkopuolella olevien ehdokkaiden näkyvyyttä vaaleissa. Selvityksen on tehnyt toimittaja Johanna Korhonen. Suomen Senioripuolue on käynyt jo kolmet vaalit ja on laillinen puolue, koemme olevamme eriarvoisessa asemassa puoluetukea saavien kanssa.

Katselukerrat: 24

Neuvos kommentoi_ 18. helmikuuta 2011 17:54

Laki suosii vanhoja - säätäjät tehneet itselleen turvarakenteen, kuten nyt sen syytekynnyksenkin.

Kaikki seniorit tulisi saada yhteen ja ainakin äänestämään senioripuolueen ehdokkaita.

Miksi seniorit jakautuvat vanhojen puolueidensa taakse?

PerttiK kommentoi_ 18. helmikuuta 2011 19:15
Syytekynnys on aivan väärinpäin asetettu, ministeriksi valittujen samoin kuin kansanedustajiksi valittujen tulisi olla nuhteettomia ja siten kynnyksen  tulisi oll a paljon alempi, kuin tavallisella kansalaisella
Esko Järvenpää kommentoi_ 18. helmikuuta 2011 19:36
Mikä sen ministerin valan velvoitus oikein on? Ovatko äänestäjät hyväksymässä moraalin ja arvojen löysennyksen, keskustelupalstoilla jopa puolustellaan korruptioon sortuneita. Turkistarhaajat lupasivat 150 000 € kymmenelle kansanedustajaehdokkaalle.
Esko Järvenpää kommentoi_ 18. helmikuuta 2011 20:17
Puoluetukea on monenlaista Reijo hyvä, henkistä puoluetukea saa Perusuomalaiset kaikissa medioissa päivittäin, samoin muut vanhat valtapuolueet jotka teettävät vaalikampanjatöitä omissa ministeriöissään. Senioripuolueen pitäisi perustuslain mukaan olla samalla viivalla, mutta se ei saa edes mielipidekirjoituksia sensuurin läpi tässäkään puoleettomassa lehdessä. Yle ei anna tilaa edes kansanradiossa. Luovutaan vaan puoluetuesta mutta myös piilotuesta. 
Jyrki Vaskela kommentoi_ 18. helmikuuta 2011 23:43

Moi. 

Myönnän syyllisyyteni ja kutsuneeni tarkkailjat. Valko-Venäjä ei ole mitään, eli toivon laajamittaista tarkkailua koko maahan.
 
2009 EU-vaaleissa havaitsin Vantaan äänestyspaikalla seuraavaa:
 
Toisella vaalihenkilöllä oli tungettu housuihin jotain, vilahdukselta näyttivät leimatuilta äänestyskupongeilta. Kun ääniä laskettiin ja uurna kaadettiin pöydälle, niin näin äänen itselleni ja meidän puolueelle. Äänten laskun lopussa äänet olivat kadonneet.
 
Tilasta poistuttiin pois laskemaan ääniä toiseen huoneeseen?
Äänestyspaikan puheenjotaja hakee äänestys tarvikkeet edellisenä päivänä ja vie kotiinsa? Mahtaa äänitehdas toimia?
 
2007 eduskuntavaaleissa näkyi äänestyspaikkakohtainen äänimäärä. Kaverini kävi äänestämässä, Vaskela  0 ääntä. Toisella uudestaan laskenta tavalla vasta ääneni löytyi, kaverini vaatiessa.
 
http://ohjelmat.yle.fi/mot/arkisto/mot_haamuaanet

 

http://blogit.yle.fi/mot/arvausvaalit


Jyrki Vaskela
Itsenäisyyspuolueen Uudenmaan piiri ry:n puheenjohtaja
Vantaa
http://www.saunalahti.fi/jvask

Esko Järvenpää kommentoi_ 19. helmikuuta 2011 08:10
Tuo olikin uutta ja uskomatonta. Syrjivään puoluetukeen jota saa vain aiemmin voittaneet ja mediaboikottiin tarvitaan myös muutosta.
Urmas Mikkonen kommentoi_ 19. helmikuuta 2011 13:46

Puolue-eliitti on tehnyt kaikkensa etteivät uudet aloittelevat puolueet pääse sotkemaan heidän ympyröitään.

Kun puolue perustetaan joudutaan keräämään 5000:n kannattajan joukko. Mielestäni tämä jo osoittaa poliittista tahtoa ja edellyttäisi vähintään yhden eduskunnnan jäsenen saaman vaali- ja puoluetuen maksamista aloittelevalle puolueelle. Tämä raha käytettäisiin vaalityöhön.

On ihan oikein ja kohtuullista että ulkopuolinen elin tulee valvomaan eduskuntavaaleja. Mites sen GREGO:N valvonnan kanssa kävikään? Tulos joka puuttui korruptioon ja puolueelliseen tukirahoitukseen, vaiettiin kuoliaaksi. Onneksi se Keskustan hölösuu tuli päästäneeksi kissan pihalle!

Esko Järvenpää kommentoi_ 19. helmikuuta 2011 13:58
Oikeusministeri antoi selvityksen GREGO organisaatiolle viime eduskuntavaaleista, se ei ollut täysin tyytyväinen, joten sielläkin on vielä läksyjä tekemättä.

Tämä uusihan on samaa perhettä ETYJ 55 jäsenmaata käsittävä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) on yksi maailman laajapohjaisimmista turvallisuutta käsittelevistä alueellisista järjestöistä. Euroopan maiden lisäksi sen jäseniä ovat Yhdysvallat ja Kanada. ETYJ käsittelee turvallisuutta laajasta näkökulmasta.

Ihmisoikeusasioissa sen tärkein kohde ovat vähemmistöt. Etyjillä on myös vähemmistövaltuutettu sekä demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto (Office for Democratic Institutions and Human Rights, ODIHR).

Lisäksi YK: n vastaava ryhmä haluaa selvityksiä, joten saattaa kulttuuri vähän muuttua.
Esko Aulis Repo kommentoi_ 19. helmikuuta 2011 16:59

Tervehdys kaima

Tuo ulkomaalaisten vaalitarkkailijoiden tulo seuraaviin eduskuntavaaleihimme saattaa olla myönteinen ja jopa politiikkamme oikeudenmuakaisuuttakin edistävä asia - ta sitten ei.

Minusta on tullut varsin skeptinen viime vuosina. Uskoin nimittäin kovasti kansainvälisen oikeuden rahellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen, kun lähetin pari vuotta sitten valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle Suomen eduskunnan  lainsäädäntötyössään tekemistä eläkeläisten perus- ja ihmisoikeuksia koskevista loukkauksista. Ihmisoikeustuomioistuin ei kuyitenkaan ottanut tuota Senioripuolueen nimissä tehtyä valitusta edes tutkittavaksi, koska se oli kuulema ratione personae. Tuomioistuimen kolmihenkinen valmistelukomitea, jonka puheenjohtajana (ainoana suomenkielisenä) oli P. Hirvelä, ilmoitti lisäksi, ettei ko. päätösneuvottelusta anneta mitään tietoa - mikä tuntui melkoisen epäilyttävältä. Samalla ilmoitettiin, että päätös on lopullinen eikä siitä voi valittaa millekään valituselimelle. Vuoden työni valituksen valmistelöussa meni siis hukkaan. Palkkioksi sain vain haukkumisia puolueen jäöseniltä.

Toivon tästä katkeroitumisestani huolimatta, että jos saamma vaaaltarkkailijoita, he hoitasvat tehtävänsä oikeudenmukaisesti ja vilpittömästi

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot