EU:n ja euromaiden veturi – Euroopan voimakeskittymä Saksa lämpenee varovaisesti I Maailmansodan aikaisen aseveljensä EU-neuvotteluille. Turkki on entinen suurvalta ja maallistuneemman islamilaisuuden Eurooppaa lähin valtio. Turkki ottaisi Euroopan parlamentista suuren siivun ja muun muassa meidän kuin kreikkalaistenkin määrä vähentyisi jälleen. Turkki on miltei Saksan kokoinen.


EU rypee kivuissa, kun se ei ”kasva” kokonsa mukaiseksi valtamahdiksi, johon Saksa ilmiselvästi tähtää. EU ymmärtää, että Kiina nousee maailman suurimmaksi – miltei kaikilla mittareilla ja EU haluaa tähän vallan kolmijakoon – USA, EU ja Kiina. Turkki olisi oiva lisä kasvattamaan EU:n muskeleita, mutta millä hinnalla?

Eurooppa on jo nyt kansojen sulatusuuni –


kansallisesti ajatellen mahdoton liitto, jolla on kymmeniä äidinkieliä; yhteistä, edes konkreetista ymmärrystä ei helposti saada syntymään. Lisäksi Eurooppa pelkää uskontojen taistelua – onhan vain ajan kysymys milloin maallistunut kristikunta ottaa yhteen nousevan islamilaisuuden kanssa, ellei juutalaisia löydetetä ”väkisin” yhteiseksi viholliseksi.


Turkki on Aasian maa, ja turkkilaiset ovat aasialaisia, joiden sukulaisia on aina Mongoliassa saakka; tosin mongolit satoja vuosia sitten ulottivat valtapiirinsä likelle kotoisen Karjalan laulumaita. Turkissa muhii voimakas itsetunto ja se ei ole kaukana vahvasta kansallistunnosta.


Turkki on Naton jäsen, USA:n armosta Kreikan vastapainona ja entisen Neuvostoliiton läheisyydestä johtuen. Turkki haluaa olla alueensa sotilasmahti. Turkilla on lisäksi väkevä sisäpolitiikan ongelma – kurdit, joille pitäisi voida luoda oma itsenäinen valtio.

Turkin EU-neuvottelut lopahtivat joitain vuosia sitten – miten me tuolloin arvioimme Turkkia ja turkkilaisuutta islamilaisuuksineen sekä suurine vähemmistöineen kansalaisina Saksassa – miksi turkkilaiset tulivat Saksaan?


 

[2005] Turkki on konkreettinen silta Euroopan ja Aasian välillä

--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/turkki-on-konkreettinen-silta...   ---


[
EU osoitti olevansa hajanainen lauma päätöskoneistoa, jossa mielenkiintoisesti ja ehkä ennakoivasti toimi täyden yksimielisyyden periaate; Itävalta sai tahtonsa läpi omaan itselleen tärkeään edunvalvontaan Kroatian suhteen. Näytelmä täydestä "yksimielisyydestä" on joskus farssi, mutta onko tehokkaampaa vähemmistösuojaa? … ]

Turkki on ollut todellinen suurvalta jo sulttaanien aikana;


heidän janitsaarisotilaansa kylvivät kauhua tehokkuudellaan ja järkähtämättömällä uskollisuudellaan yksinvaltaisesti toimivaa sulttaania kohtaan. Turkki on ollut Euroopassa jo Itävallan Wienin porteilla, vetäytyen ajan saatossa nykyiseen kokoonsa.


Turkkilainen ja eurooppalainen historia on ollut kosketuksissa pitkin vuosisatoja; Kreikan Aleksanteri Suuri valloitti nykyisen Turkin alueen kuin myös puoli maailmaa vieden kreikkalaista ajattelutapaa nykyiselle Etu-Aasian alueille aina Intian rajoille saakka. Turkki oli ensimmäisessä maailmansodassa keskusvaltojen ja Saksan yhteistyökumppani. Turkki on Naton jäsen ja USA:lle tärkeä maa strategisen sijaintinsa takia.

Euroopassa on runsaasti Islamin uskon tunnustajia;


Turkista on muuttanut aikaisemman Länsi-Saksan aikana miljoonia vierastyöläisiä täyttämään itse saksalaisille kelpaamattomia työpaikkoja. Turkin liittyminen EU:iin mahdollistaa Islamin leviämisen entisestään ja täysin laillisesti täydentämään Euroopan uskontokirjoa niin hyvässä kuin pahassa (tulisi muistaa jo EU:n sisällä vuosikymmeniä jatkunut Pohjois-Irlannin "uskonsota").


Turkki voi toisaalta mahdollisena jäsenenä joskus 10-20 vuoden kuluttua tasoittaa Islamin ja Kristinuskon yhteiseloa, sillä aiheellinen tekijä globaalissa maailmassa yhteisine ongelmineen on maapallon yhteisomistus riippumatta väristä, uskonnosta tai taloudesta ja sosiaaliluokasta.

Meille niin vieras Turkki?

( suomalaisillekin niin vieras, että yksi kansalliskirjailijoistamme Mika Waltari pyhitti yhden parhaista historiallisista romaaneistaan – Mikael el Hakim´in meille suomalaisille luettavaksi, avartamaan näkemyksiämme sulttaanien suurvallasta, silloin kuin ottomaanit hallitsivat Lähi-itää )

Juuri nyt Turkki on "vieras" ja tuntuu oudolta Eurooppalaisessa yhteisössä, joka muutoinkin on hajanainen. Tulee muistaa, että Turkin jäsenyys ratkeaa vasta jopa 20 vuoden kuluttua; tänä aikana maailma muuttuu muutoinkin ratkaisevasti. 

Joskus 2025 maailma näyttää aivan erilaiselta:


Kiina on syrjäyttämässä USA:n ollen keskitetyn ja vahvan johdon omaavan EU:n strateginen kumppani. Kulutusjuhlamme on tuolloin hyvin säänneltyä ja pyrkimys lähes täydelliseen materiakiertoon eliminoimalla haitalliset aineosaset elinympäristöllemme on verotuksella säädetty minimiinsä.


Tulevaisuuden EU on taloudellinen ja sotilaallinen liitto (Nato on purettu jo aiemmin) jäsenvaltioiden pitäessä kansalliset tunnusmerkistönsä ja identiteettinsä osavaltioina. Lisäksi EU:lla on vahva nykyisen USA:n presidentin valtaoikeudet omaava liittovaltion päämies.

Turkki voi olla tuolloin joskus osa EU:ia, mutta suuresti muuttuneena, tuoden noin 85 miljoonan ihmisen työ- ja ostovoimallaan vahvistuksia sisämarkkinakykyyn vastapainona globaalin talouden heilahteluita vastaan.

Ilkka Luoma

 

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

http://www.panoramio.com/user/500685


 

LINK - http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikael_Hakim - 

AL   US

BLOG15138IL

Katselukerrat: 271

Kaj Kaskuberg kommentoi_ 26. helmikuuta 2013 13:37

Mikäli A.Stubb olisi saanut päättää, Turkki olisi ollut jo vuosia sitten EU:n jäsenvaltio.

Sitten EU:lla olisi levoton raja Syyrian ja Irakin kanssa.

Turkki on kuitenkin kieltäytynyt tunnustamasta vuonna 1915 tapahtunutta 1,5-2 miljoonan armenialaisen kansanmurhaa ja heiltä varastettuja omaisuuksia ja maa-alueita, sillä armenialaiset omistivat kolmanneksen Itä-Turkista ja jos Turkki määrättäisiin korvausvelvolliseksi jälkeläisille, se merkitsisi maa-alueiden luovuttamista Armenialle Itä-Turkissa sekä korvauksia armenialaisten omaisuuksista vuodelta 1915 koko Turkin alueella. Huomioitakoon tässä, että armenialaiset olivat Turkin "suomenruotsalaisia" jotka omistivat suhteellisesti kymmenenkertaisesti verrattuna heidän väestömääräänsä. Tapahtui siis varkaus, jota nykyinen Turkki ei halua tunnustaa.

Turkilla on myös sisäisiä ongelmia, joista vakavin on kurdien syrjintä. Kurdin kielen käyttö on Turkissa kielletty ja yli sata kurdinkielistä toimittajaa on nytkin vangittuna Turkissa. Kuitenkin arviolta joka kolmas "turkkilainen" on kurdi. Kyse ei siis ole mistään pienestä vähemmistöstä, jota syrjitään, vaan Lähi-Idän 25-30 miljoonaisesta kurdiväestöstä, jolle luvattiin oma kotimaa Ottomaanien valtakunnan hajotessa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tätä lupausta ei kuitenkaan pidetty ja kurdien asuma-alueet jaettiin Englannin ja Ranskan Ottomaanien valtakunnalata siirtomaikseen ottamille valtioille (Syyria ja Irak) sekä Turkille.

Onneksi A.Stubb ei pysty yksin päättämään Turkin EU-jäsenyydestä!

Neuvos kommentoi_ 26. helmikuuta 2013 16:49

Tuliko Saksan Merckel tiensä päähän ja hakee jo apua Turkilta?

Sitten eu on jo todella kaukana hallinnasta ja päätöksenteosta.

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. helmikuuta 2013 17:33

Turkkilaiset hymyilevät EU:n uusille poliittisille tuulille - Bebbe Grillo ja Timo Soini ;-)

Tsaimai kommentoi_ 26. helmikuuta 2013 18:36

"Turkkilaiset hymyilevät EU:n uusille poliittisille tuulille - Bebbe Grillo ja Timo Soini ;-)"

Oliko tuolla kommentilla joku asiaan liittyvä seikka takanaan? Onko se hymyily hyvä vai huono asia ja hymyilevätkö he todella?

Kuinka moni turkkilainen on kuullutkaan Grillosta tai Soinista?

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. helmikuuta 2013 18:49

Bebbe ja Timppa ovat tavispolitiikan arkikansalaisia - turkkilaiset ovat nyt niin itsetunnoissaan, eteivät tarvitse politiikan kansankielistämistä - mitä taas Bebbe ja Timppa parhaimmillaan edustavat - kirjoitin aiheesta lyhyen jutun juuri äsken ... täytyisi myös huomata, että heitossani oli ystävällinen hymiö ;-)

Tsaimai kommentoi_ 26. helmikuuta 2013 18:51

Huomasin hymiön. Siltikin yhteys jäi aiemmin epäselväksi. Nyt olen paremmin kiinni ajatuksessasi

Tarmo Leinonen kommentoi_ 26. helmikuuta 2013 22:54

Persupropaganda ei kerro tätä: Saksalla on muuttotappiota Turkin kanssa.

Elintaso parissa turkkilaisessa kaupungissa on jo noussut niin korkeaksi, että turkkilaisten muuttotase on kääntynyt Turkkiin päin Saksasta. Keskimäärin elintaso Turkissa ylittää EU-maiden Romanian ja Bulgarian.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot