Trumpin ja Obaman "erimielisyydet vallanvaihdossa"...


Lehdet lyövät rumpua Trumpin ja Obaman välien kiristymisestä ja Obaman "kiusanteosta" vallanvaihdon yhteydessä.

Trumpin ja Obaman välit eivät olekaan sitä, mitä väitettiin – 8 viime hetken päätöstä kiristää tilannetta

Vaikka virallisesti kaiken sanotaan sujuvan mallikkaasti, kulissien takaa alkoi paljastua muuta.

Presidentti Barack Obaman ja tulevan presidentin Donald Trumpin nokittelu toisiaan vastaan kiihtyy, kun vallanvaihtoon Yhdysvalloissa on aikaa vain kolme viikkoa.

Kaksikko näytti toissa päivänä olevan jo ilmiriidassa, kun Trump purki Twitterissä tyytymättömyyttään:

– Parhaani mukaan jätän huomioimatta presidentti O:n riitaa haastavat lausunnot ja hänen asettamansa tiesulut. Luulin, että vallanvaihdosta tulisi sujuva – EI!

Mikäli twiitti ei näy selaimellasi, voit katsoa sen tästä.

Vain kuusi tuntia myöhemmin Trump kuitenkin kiisti skismat sen jälkeen, kun hän oli puhunut puhelimessa Obaman kanssa.

Vaikka virallisesti kaiken sanotaan sujuvan mallikkaasti, on erittäin ilmeistä, että Obaman hallinto pyrkii viime hetkellä saamaan läpi aloitteita ja tekemään päätöksiä, joissa painottuu hänen poliittinen näkökulmansa – ja jotka ärsyttävät Trumpin taustajoukkoja suunnattomasti.

Viimeisimpänä kiistanaiheena ovat Venäjää vastaan langetetut pakotteet, jotka Trumpin taustajoukot ovat suorasanaisesti tuominneet Obaman peliksi Trumpia vastaan.

– Jopa jotkut Obamaa tukevat ovat sitä mieltä tämä (pakotepäätös) johtuu osaksi pyrkimyksestä eristää Trump, kampanjapäällikkö Kellyanne Conway sanoi.

Kiitosta ja haukkuja Obamalle

Obamaa on sekä kiitetty että arvosteltu päätöksistä. Ne on toisaalta nähty välttämättömiksi suojautumiskeinoiksi Trumpin oikuilta, ja toisaalta niiden on syytetty epäreilusti kampittavan tulevaa hallintoa.

Politico-verkkolehden nimettömänä haastattelema Obaman hallinnon jäsen kiisti kampitusvihjailut.

– Meillä on vain erilaiset mielipiteet, hän kuittasi.

Amerikkalaisasiantuntija Merrick Tabor pitää kuitenkin tilannetta epätavallisena. Tukholman yliopiston valtiotieteilijä kommentoi Aftonbladet-lehdelle, että Obaman päätösten taustalla voi olla tarve vastata Trumpille, joka on jo siirtymäaikana tehnyt erittäin vahvoja poliittisia linjauksia henkilövalinnoillaan ja rajuilla kommenteillaan.

– Se on ehkä johtanut tilanteeseen, jossa Obama tuntee tarvetta toimia vahvemmin.

Obama tuskin ehtii saada kaikkia viime hetken aloitteitaan läpi, mutta jo pelkästään niiden ajaminen lähettää vahvan symbolisen viestin. Se toimii myös muistutuksena, että valta on yhä Obamalla.

Alla luettelo Obaman tekemistä viime hetken päätöksistä

1. Hakkerointipakotteet

Obaman hallinto läimäytti Trumpia kasvoille langettamalla Venäjälle torstaina pakotteita sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että venäläishakkerit varastivat demokraattipuolueelta kiusallisia tietoja ja pyrkivät tukemaan Trumpin valintaa. Trump on itsepintaisesti kieltäytynyt uskomasta tietoja, mitä on pidetty hänen taholtaan äärimmäisen huolestuttavana piittaamattomuutena.

RJK: Obaman munaus, josta Trumpille ei ole kuitenkaan todellista haittaa. Päin vastoin hän voi jotenkin kompensoida tilannetta Venäjän suuntaan, ja kerätä ainakin siellä yhä vain lisää pisteitä, sijoitettavaksi myöhemmin sopivaan tarkoitukseen. Venäjä on ilmoittanut, että se ei aio asettaa vastapakotteita.

2. Öljynporaus

Obama kielsi joulun alla öljynporauksen Yhdysvaltain merialueilla Pohjoisella jäämerellä ja Atlantilla pysyvästi. Kyseessä oli vanhaan lakiin pohjautuva varsin poikkeuksellinen päätös, jota voi olla vaikea kumota.

Trump ja republikaanit suhtautuvat suopeasti öljynporausten laajentamiseen, mitä suojelujärjestöt vastustavat kiivaasti. Toissa päivänä Obama suojeli lisää kulttuurimaita Utahissa ja Nevadassa.

RJK: Ilmeisen oikea päätös, jonka tekeminen on Obamalle nyt suunnattoman paljon helpompaa kuin olisi ollut Trumpille. Trump on harmittelevinaan, mutta taputtaa salaa hiljaa käsiään.

3. Ilmasto

Trump on uhannut irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, jonka toimeenpanoa Obama puolestaan on pyrkinyt kiirehtimään.


RK: Tässä vain Obama voi kiukutella. Sillä ei ole merkitystä. Trump tuskin tulee tekemään asiassa mitään, paitsi jos alkaa kuitenkin se pieni jääkausi, mikä selviää varmasti Trumpin kauden aikana.

4. Israelin siirtokunnat

Yhdysvallat ei käyttänyt veto-oikeuttaan, kun YK:n turvaneuvosto tuomitsi Israelin miehitetyille palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat kansainvälisen lain vastaisina.

Obaman menettely on nähty näpäytyksenä paitsi Israelin oikeistolaiselle politiikalle myös Trumpille, joka aikoo nimittää tulevaksi Israelin-lähettilääksi siirtokuntien kiihkeän tukijan David Friedmanin ja siirtää Yhdysvaltain lähetystön Jerusalemiin.

Yhdysvaltain Israel-linjausten mahdollisen koventumisen pelätään kärjistävän tilannetta Lähi-idässä.

RJK: Tasan samaa kuin öljynporaus: toinen (2) KERRASSAAN ERINOMAINEN LOIS- TOPÄÄTÖS OBAMALTA JA KERRYLTÄ, jota on mahdotonta perua, ja joka sinänsä tarkoittaa lähinnä sitä, että USA tunnustaa TÄYSIN VASTAANSANOMATTOMAN PERUSKIRJAN, LAINVOIMAISTEN YLEISKOUSPÄÄTÖSTEN JA MYÖS AINAKIN YHDEN TURVALLISUUSNEUVOSTOA KORKEAMMAN OIKEUSPÄÄTÖSKEN (Israelin turva-aidan laittomuudesta) mukaisen kannan. Tarkoittaa myös, että USA aikoo suhtautua vakavasti YK:n kehittämiseen.

Obama ja Kerry tekivät "ikävän" päätöksen pois Trumpin jaloista. Trump hyppii riemusta, kun kukaan ei näe.

5. Muslimirekisteri

Obaman hallinto on purkanut syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen luodun muslimien rekisteröintijärjestelmän, joka koski vierailijoita maista, joissa toimii terroristiryhmiä. Järjestelmää ei ollut sovellettu enää vuosiin, mutta Trump oli uhannut elvyttää sen osana kiristyvää maahanmuuttopolitiikkaansa.

Obaman siirto on nähty vastauksena Trumpin muslimivastaisille lausunnoille, jotka ovat kauhistuttaneet Yhdysvalloissa ja maailmalla.


RJK: KUTEN EDELLÄ: KOLMAS (3) LOISTOPÄÄTÖS POIS TRUMPIN JALOISTA!

6. Abortti

Obama allekirjoitti lain, joka estää osavaltioita vetämästä liittovaltion rahoituksen aborttiklinikoilta. Laki astuu voimaan kaksi päivää ennen Trumpin valtaannousua, joka voi merkitä aborttilinjausten tiukennusta.

RJK: NELJÄS (4) LOISTOPÄÄTÖS POIS OBAMAN JALOISTA

7. Armahdukset

Obama on armahtanut kiihtyvällä tahdilla vankeja, joiden tuomioita on muun muassa syytetty epäoikeudenmukaisiksi. Trumpin tiedetään suhtautuvan oikeuden käyttöön huomattavasti tiukemmin.

RJK: Ei mitään olennaista merkitystä, ainakaan Trumpin kannalta.

8. Guantanamo

Obaman kerrotaan suunnittelevan lukuisten vankien siirtämistä pois pahamaineisesta Guantanamon vankilasta. Trump on luvannut pitää Kuubassa sijaitsevan vankilan pystyssä ja tokaissut aiemmin jopa ”täyttävänsä sen” terroriepäillyillä.

RJK: Ei merkitystä. Obama pettää vaalilupauksena, kun ei lakkauta Guantanamoa.Näistä päätöksistä VAIN HAKKEROINTIPÄÄTÖS on virhe ja munaus. Guantanamo on sikäli pettymyksellinen nahkapäätös, että sitä ei lakkautettu. Yksi eli ilmastoerimielisyys (?) on sellainen, joka jurppii pelkästään Obamaa. Sopimuksessa ollaan jo. Kysymys on, noudatetaanko ja valvotaanko sitä. neljäs, armahdukset, on viime kädessä Obaman oma asia. Jos hän näpäyttää, niin esimerkiksi Korkeinta oikeutta, eikä Trumpia.


Jos Obama oikein riidellä haluasi, hän nimittäisi Korkeimman oikeuden tuomarin, ja Trumpille mahdollisimman epäsopivan.

Katselukerrat: 139

Neuvos kommentoi_ 30. joulukuu 2016 19:24

Ilman hyviä apureita ei Trumpata.

Make kommentoi_ 31. joulukuu 2016 00:40

Obama on loppuun asti hyvä ja demokraattinen presidentti. Todella maukas pläjäys vielä lopuksi  Venäjän KGB-diktatuurin ja Putinin naamaa vasten. 

Trump näyttää olevan sivistymätön, kaunainen ja täysin lapsellinen tuleva presidentti. Jotenkin käy sääliksi suurinta osaa USA:n väestöstä, sitä siis joka äänesti demokraattien Hillary Clintonia.

Itse asiassa tarkemmin ajateltuna, säälin koko jenkkiväestöä. Mieheltä jolla on tupee ja keinorusketus, ei kannata ostaa mitään.

John kommentoi_ 31. joulukuu 2016 00:55

Kovasti maalataan piruja seinille ja kauhukuvia luodaan vaikka mies ei ole astunut valkoiseen taloon. Noh, koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Jokainen voi katsoa tuliko tästä pehmeä vallanvaihto.

Pentti Tuominen kommentoi_ 31. joulukuu 2016 08:20
Mitäs enää Obamasta, jättää kohta virkansa hiukan katkerana. Trump rakentaa uutta siltaa Putinin kanssa ja saattaa hyvinkin olla "kylmän sodan" lopettamisen alkuna. Kehuu ja pitää Putinia viisaana presidenttinä,kuka tietää, vaikka näin olisikin.

Antaa nyt astua ensin virkaansa, sitten vasta nähdään mistä puusta Trump on veistetty.
Risto Juhani Koivula kommentoi_ 31. joulukuu 2016 12:44

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201612300220504_ul.shtml?orig_ref=ht...

"

Trump ylisti Putinia diplomaattikarkotusten perumisesta: "Erittäin älykäs"

Eilen klo 22:05 (muokattu eilen klo 22:30)

Tuleva presidentti Donald Trump ylistää Twitterissä Putinin päätöstä olla karkottamatta amerikkalaisdiplomaatteja.

Donald Trump kehui Vladimir Putinin päätöstä perua amerikkalaisdiplomaattien karkotukset.
Donald Trump kehui Vladimir Putinin päätöstä perua amerikkalaisdiplomaattien karkotukset. EPA

Trumpin mukaan Putinin päätös olla karkottamatta amerikkalaisdiplomaatteja on "loistava liike". Trump toteaa "aina tienneensä, että hän on erittäin älykäs".

Yhdysvallat ilmoitti eilen karkottavansa 35 venäläistä diplomaattia hakkerointiskandaalin takia ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov esitti, että Venäjä karkottaisi yhtä monta amerikkalaista. Putin torjui ehdotuksen.


Pentti Tuominen kommentoi_ 31. joulukuu 2016 12:57
Juuri tuota juttua minäkin lähinnä tarkoitin. Ehkä viisas veto Putinilta, pieni näpäytys jenkkien sormille.
John kommentoi_ 31. joulukuu 2016 18:58

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 31. joulukuu 2016 21:06

Jos Trump saa tuon puuduttavan ja uuvuttavan järjettömän naputtamisen poikki, hän on todellinen meediamies.

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 9. tammikuu 2017 00:38

Obama tekee valitettavasti myös asioita, jotka ovat jyrkästi Trumpin odotusten ja politiikan vastaisia: varustaa Ukrainaa (yhtä paljon panssareita tarjolla kuin Hitlerillä itärintamalla barbarossan alkessa), "valmistelee" susia lakeja, jotka Kongressin pitäisi päättää "ota tai jätä" -malliin voimatta enää vaikuttaa niiden valmisteluun, jne.

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/01/paniko-usa-n-kongressi-t...

"

sunnuntai, 8. tammikuu 2017

Paniko USA:n Kongressi "tieteen viralta politiikan hyväksi"?

Ei. Kyse on Obaman hallinnon viimeisten 2 kuukauden aikana "tieteellisesti valmistelemista" laeista, joiden valmistelu tuolta ajalta sivuutetaan, tieteellistä tai ei.

Lainsäätäjät päättävät, MITÄ TIETOA JA MILLÄ PERUSTEELLA PIDETÄÄN TIETEELLISENÄ, ja perustelujen on oltavat julkiset, läpinäkyvät ja kaikkien titeellisesti kritisoitavissa.

US Congress just made it easier to ditch science for politics – New Scientist "https://dnipress.com/fi/posts/usa-lahettaa-3600-panssarivaunua-vena...

USA lähettää 3600 panssarivaunua Venäjää vastaan –NATO:n massiivinen joukkojen sijoittelu käynnissä Euroopassa

NATO:n sotavalmistelut Venäjää vastaan ’Operaatio Atlanttisen Ratkaisun’ muodossa ovat käynnissä täydellä teholla. Saksasta saapuu 2000 panssarivaunua Itä-Eurooppaan ja 1600 yhdysvaltalaistankkia siirretään varastointitiloihin Hollantiin. Samaan aikaan NATO-maat lähettävät tuhansia sotilaita Venäjän rajoille.

Yhdysvaltain Euroopan armeijan mukaan 4000 sotilasta ja 2000 panssarivaunua saapuu Saksaan kolmella kuljetusaluksella ensi viikonloppuna. Bremerhavenista yhdysvaltalaisjoukot ja suuri määrä sotakalustoa kuljetetaan Puolaan ja muihin Keski- ja Itä-Euroopan maihin.

USA lähettää Venäjän rajoille neljännen jalkaväkidivisioonan kolmannen prikaatin. Kaiken kaikkiaan lähes 2500 kappaletta rahtia lähetetään Saksaan, jossa ne puretaan 6 - 8 tammikuuta. Materiaali ja miehistö jatkavat Puolaan rautateitse ja maantiekuljetuksina. Yhdysvaltojen massiivisen joukkojensijoituksen tulisi olla valmis 20. tammikuuta.

“Noin 900 sotakalustolla lastattua ajoneuvoa kuljetetaan rautateitse Bremerhavenista Puolaan. Myös 600 kappaletta rahtia kuljetetaan rautateitse Puolaan Bergen-Hohnen armeijan harjoitusalueelta. Miltei 40 ajoneuvoa kulkee maateitse Bremerhavenista Puolaan,” Saksan puolustusvoimien lehdistökeskus kertoi.

“Kolme vuotta sen jälkeen, kun viimeinen amerikkalainen panssarivaunu poistui mantereelta, meidän täytyy saada ne takaisin,” Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja kenraaliluutnantti Frederick “Ben” Hodges sanoi.

Hän antoi lausunnon vieraillessaan Saksan puolustusvoimien logistiikkakoulutuskeskuksessa Garlstedtissa Ala-Saksissa. Hän kertoi toimittajille, että toimet ovat ”vastaus Venäjän tunkeutumiseen Ukrainaan ja Krimin laittomaan alueliitoksen.”

Samaan aikaan kun NATO valmistautuu sotaan Venäjää vastaan, Hodges kääntää kaiken päälaelleen ja syyttää Venäjää sotaan valmistautumisesta. ”Tämä ei tarkoita sitä, että sodan välttämättä täytyy syttyä, mikään ei ole väistämätöntä, mutta Moskova valmistautuu tähän mahdollisuuteen,” Hodges sanoi.

Tässä vaarallisessa eskalaatiossa ydinasevaltio Venäjää vastaan, josta seurauksena saattaa olla kolmas maailmansota, Saksan puolustusvoimilla on keskeinen rooli. ”Ilman Saksan armeijaa, emme voi mennä mihinkään,” Hodges sanoi esiintyessään Saksan Budeswehrin [armeija] yhdistetyille tukijoukoille.

Saksa, joka vyöryi Itä-Euroopan yli 75 vuotta sitten tuhoamissodassaan, valmistautuu lähettämään taistelujoukkoja Balttiaan. Tammikuussa, 26 panssarivaunua, 100 muuta ajoneuvoa, 120 konttia kuljetetaan rautateitse Liettuaan. Saksa lähettää alueelle 122:n jalkaväkipataljoonan.

Samaan aikaan noin 1600 Yhdysvaltain armeijan taisteluvaunua on määrä varastoida kuuteen varastokompleksiin Eygelshovenin kylään lähelle Belgian ja Saksan rajaa. Eygelshovenin tilat avattiin alun perin kylmän sodan aikaan vuonna 1985, jolloin sitä käytettiin USA:n joukkojen harjoituksiin Neuvostoliiton mahdollista hyökkäystä vastaan, kirjoittaa RT News.

Abrams panssarivaunuja, Bradley taisteluajoneuvoja ja Paladin tykistöä on jo alkanut saapua, jotka ovat osa Kongressin hyväksymää 3,4 miljardin dollarin ohjelmaa NATO:n sotilaskapasiteetin kasvattamiseen Euroopassa. Varastointitiloja on suunniteltu uudelleenavattaviksi Puolassa, Belgiassa ja Saksassa.

DONi News

Lähteet: WSWS, RT News

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot