Tänään on vietetty tuikitarpeellista homo- ja transfobian vastaista päivää. Aiheessa on paljon tekemistä maailmalla ja muutoinkin ihmisten eriarvoinen kohtelu synnynnäisten ominaisuuksien perusteella on järkyttävää typeryyttä. Sen sijaan aihe tuntuu innostavan täysin kohtuuttomiin irtiottoihin jotka eivät mielestäni edistä tärkeää asiaa.

Populismista kansanmurhaan

Sosiaalisessa mediassa on nostettu esille Perussuomalaisten äänenkannattajan Suomen Uutisten juttua aiheesta. Juttu on tökeröä pölhöpopulismia ja pelottelua kohonneilla kustannuksilla sekä sisältää paljon virheellistä termistöä. Juttua on aiheellista kritisoida, ehdottomasti. Mutta.

Ensinnäkin, surkea nettijuttu ei ole joukkomurha. Ihan oikeasti, moni heijastaa pitkin verkkoja juttua Tsetsenian homojen massapidätyksiin ja murhiin. Juttu on tökerö sekä tekee tarpeettomia, törkeitäkin vastakkainasetteluja mutta se ei tapa tai vahingoita ketään, eikä moista ehdota edes epäsuoraan. Ja jos moista esiintyisi, historiallisesti persut ovat sentäs melko lailla aivan pahimmat vihapuhujat potkineet pois puolueestaan.

Toisekseen, juttu omaa varauksin realismia - pääosa kansasta näkee asian monilta osin kuten Suomen uutiset sen muotoilee. Pääosa ihmisistä ei ymmärrä miksi on tärkeää puhua sukupuolen korjaamisesta eikä vaihtamisesta, vaikka lääketieteellisesti asia on selvä. Ounastelen myös että varsin suuri osa ihmisistä ei ymmärrä asian biologisia taustoja, eikä siten ole kovinkaan valmis hyväksymään Kelan korvauksia. Summa summarum, moni ei näe korjattavaa jutun kieliasussa ja pitää sitä neutraalina. Kyllä, otin asiaan mielipiteitä väitteeni pohjaksi. Myös useita asialliseksi luettavia kommentteja tähän suuntaan esiintyy.

Kolmannekseen, riita vain pahenee näin. Transsukupuolisuudessa on huomattava määrä tuntematonta. Kun katsoo tiettyjen poliittisten järjestöjen kampanjoita aiheesta, tai somessa pyöriviä vaatimuksia sukupuoliasioissa, varmaa on lähinnä se että tästä halutaan tapella. Vielä on lukematta kohtelias pyyntö toimittaja Ilkka Janhusen suuntaan jossa toivotaan virheiden korjaamista, tai ehkäpä persujen keskusteluun kutsumista. Ainoa hyväksytty reaktio on silmitön viha joko persuja tai sukupuolivähemmistöjä vastaan.

Kuilu vain levenee

Persuilla on valovuosi matkaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksyntään mutta sen matkan lyhentämisen sijaan sitä halutaan pidentää. Se voi auttaa somemaineen kasvuun, mutta se ei tottavie auta itse asiaa. Persut ovat tuhat isoa anteeksipyyntöä velkaa katastrofaalisen loukkaavista toimistaan, mutta ne anteeksipyynnöt eivät konkretisoidu uhkailemalla. Tieto on ainoa lääke vihaa ja epäluuloa kohtaan. On aivan turha kuvitella että punavihreän somekuplan lynkkausfantasiat johtavat tulevaisuuteen jossa tiedottomuus ja viha seksuaalivähemmistöjä vastaan katoaa. Viha persuja kohtaan on erittäin ymmärrettävää tässä kohtaa, mutta pitäisi osata hengittää syvään ja siirtyä vihasta ratkaisuihin.

Maailmalla on pahoja uhkia tällä rintamalla, joihin Suomen pitäisi reagoida voimallisesti eikä hyssytellä kuten nyt tehdään. Myös Suomessa on huomattavia uhkia esimerkiksi tietyistä uskonnoista (myös, muttei ainoastaan islam). Selviä uhkia vastaan pitää toimia määrätietoisesti. Huonoa ulosantia vastaan pitää toimia rakentavasti. Tarjoa siis ensin auttavaa kättä, älä kirvestä.

Katselukerrat: 202

whiic kommentoi_ 17. toukokuu 2017 19:09

Kyuu: "... sisältää paljon virheellistä termistöä"

En ymmärrä miksi on tärkeää tehdä niin suuri numero siihen onko se "sukupuolenvaihdos" vai "sukupuolenkorjaus".

Transsukupuolisuushan on kuitenkin mielisauraus / neurologinen poikkeama (mihin ikinä rajalinjan vetääkään niiden välille, koska kaikki aivojen kognitio on viime kädessä hermostollista). "Sukupuolenkorjauksella" yritetään ilmeisesti viedä mielisairauden stigmaa ja syyttää viallista ruumista, mikä on FAKTUAALISESTI potaskaa. Ruumiissa ei olisi vikaa, ellei aivoissa olisi sukupuolidysforiaa. Toki dysforiaa voidaan auttaa sorkkimalla ehjää ruumista mieltä rauhoittamaan, mutta se ei ole faktuaalista, että ruumiissa olisi oikeasti jotakin vikaa. "Syntynyt väärään ruumiiseen" on potaskaa, paitsi jos sielu on oikeasti olemassa. "Sukupuolenkorjaus" on uskonnollista termistöä, eikä perustu tosimaailmaan.

On noita dysforioita muitakin, ja ihminen voi esim. kokea jonkun raajoistansa vieraaksi, yrittäen katkaista esim. kättänsä kotikonstein. Kutsuisimmeko sairaala-avusteista amputaatiota "korjausleikkaukseksi"? Jos emme, meillä on käsissä aika selektiivistä termistöä, joka asettaa sukupuolidysforian eri asemaan muun ruumiillisen dysforian kanssa. Yksi on mielisairautta, toinen on ruumiin itsensä vika. Miksi on väärin olla faktuaalisesti oikeassa, vaikka se saattaisi vaikuttaa epäkohteliaalta jotakin lumihiutaletta kohtaan?

Termistö ei ole virheellistä vaan ainoastaan "poliittisesti epäkorrektia".

Jos tämä on loukkaavaa minun suustani, tässä samaa sanottuna transun suulla:

...ja joku voi nipottaa sanan "transu" käytöstä, mutta se on suomalainen vastine sanalle "tranny" ja minusta se ei voi olla väärin käyttää sitä, jos transut itsekin käyttävät sitä sanaa itsestään/toisistaan (poislukien mielensäpahoittajat ja huumorintajuttomat).

Timo Lennart kommentoi_ 17. toukokuu 2017 19:26

Pitäisi myös osata erottaa transseksuaali ja transvestiitti toisistaan. Jälkimmäinen on yleensä heteromies (voi olla homokin) , joka vaan tykkää pukeutua naiseksi.

Seppo Muurinen kommentoi_ 17. toukokuu 2017 19:58

Tieto voi luoda tuskaa mutta myös vapauttaa,eikä ahdettuun nuoraneliöön kannata jäädä makaamaan ikiajoiksi.

whiic kommentoi_ 17. toukokuu 2017 20:30

Kyuu: "Pääosa ihmisistä ei ymmärrä miksi on tärkeää puhua sukupuolen korjaamisesta eikä vaihtamisesta, vaikka lääketieteellisesti asia on selvä."

Ymmärrän kyllä halun käyttää sana "korjaus", eli peesata mielisairaan kuvitelmia, jotta ei aiheuta lisää stressiä heidän elämäänsä.

Voi myös olla helpompaa tarjota skitsofreenikolle keinoja taistella "ulkoavaruuden pimeässä hohtavia CIA-neekereitä ja FBI:n lapsiprostituoituja " vastaan, kuin sanoa, että haluat lääkitä häntä siten että hän ei voisi edes itse nähdä reptiliaaneja ja avaruusolioita, jotka haluavat hänet tappaa. Varmaan tekisi mieli valehdella, että skitsofrenialääkitys olisi joku aivoaaltosalpaaja, joka estää CIA:ta lukemasta ajatuksiasi, kuin sanoa "olet sairas, sairas, säälittävä ihminen, seinähullu, ja tarvitset lääkettä - et lisää foliota".

Kyuu Eturautti kommentoi_ 17. toukokuu 2017 20:56

whiic, lainasin itse pointtini lääketieteellisistä julkaisuista. Tottakai voidaan puhua siitä että mikä on kohteliaisuutta, fiilistelyä ja mikä absoluuttista faktaa. Mutta en näe mitään syytä olla kykenevä huomionosoitukseen sellaisia ihmisiä kohtaan jotka kohtaavat paljon ennakkoluuloja vaikkeivät sitä omin toimin ole ansainneet.

whiic kommentoi_ 17. toukokuu 2017 22:53

@Kyuu

Vaikka lainaisit lääketieteellistä julkaisua (vieläpä maallikoille suunnattua UKK-tyylistä artikkelia), ei kaikki siellä ole lääketieteellistä faktaa.

Olen toki muutoin hyvin samaa mieltä kanssasi blogauksen sisällöstä, että aste-eroja on, ja se mitä kauhistelemme persumielisissä on aivan käsittämättömän pientä verrattuna siihen avoimeen vihamielisyyteen ja murhanhimoon, jota muslimit (sekä eräät Afrikan kristityt) kohdistavat seksuaalivähemmistöihin yhteiskunnan eliitin siitä täysin vaietessa pelosta, että joku luulisi heidän olevan "rasisteja".

Kyuu Eturautti kommentoi_ 17. toukokuu 2017 23:30

whiic, jep, selvähän se on että tässä on monen tasoista tietoa. Minulla ei ole ongelmaa pyrkiä huomioimaan osapuolten tunteita tässä ehkäpä vähän tarkemmin. Mutta toisaalta ymmärrän että on typerää vaatia kaikilta ihmisiltä tällaista millintarkan terminologian tuntemusta.

Ei se ole vihaa että ei tunne jokaista termiä päivän tyylin mukaan.

whiic kommentoi_ 17. toukokuu 2017 23:41

Mikäs tuossa Janhusen artikkelissa nyt on erityisen surkeaa?

Rivien välistä se esittää toki väitteitä, kuten "liian kallis" ottamatta huomioon mikä on kustannus esim. pysyvästä työkyvyttömyydestä tai transun suorittamasta itsemurhasta, joka voi olla edessä, jos dysforiaa ei hoideta (oli se sitten sorkkimalla ruumista tai jollakin lääkkeellä, jota ei kai toistaiseksi vielä ole löydetty). Esim. kymmenen tuhatta euroa on suuri summa, mutta ei toki enää erikoissairaanhoidon mittakaavassa. Eipä syöpäleikkauksetkaan halpoja ole ja silti niitäkin suoritetaan vaikka syöpä usein uusiikin eli leikkaukset voivat kaikesta huolimatta osoittautua turhiksi tai jopa elämää lyhentäviksi. Kukaan ei nipota niistä kuluista.

Lisäksi pidän artikkelin kehnoimpana argumenttina "ajatelkaa lapsia"-osiota, jossa sanotaan, että lapsen oikeudet erisukupuolisiin vanhempiin on tärkeämpi kuin toisen vanhemman henkinen hyvinvointi. Mihin muuhun voidaan samaa soveltaa? Jos lapsi tulee kiusatuksi toisen vanhemman ammatin johdosta, pitäisikö kriminalisoida vanhemmilta työskenteleminen sellaisessa ammatissa, joka saattaa aiheuttaa lapsen kiusaamista?

Minusta arvokonservatiivit moralistit käyttävät aivan liikaa aikaa siihen, että vaativat lapselle erisukupuolisia vanhempia, kun elämme yhteiskunnassa, jossa feminismin tähden lapsilla ei tuppaa olemaan kahta vanhempaa. Piste. Ei samansukupuolista, eikä erisukupuolistakaan. Eikö ongelma yksinhuoltajuudesta pitäisi nähdä tuhatmäärin suurempana kuin transvanhemmuus, homoadoptio, tms.? Vaimot heittelee miehiä ulos hankeet, järjestelee lähestymiskieltoja valheilla, taistelevat isän huoltajuuden eväämiseksi, estävät isyystestin suorittamista, estävät miehelle jo myönnetyn osahuoltajuudenkin toteutumista (joutumatta vankilaan kidnappauksesta, kuten isä joutuisi jos tekisi saman), syrjäyttävät lapsia isästään valehtelemalla isästä lapselle, jotta lapsi ei edes haluaisi tavata isäänsä. Henkistä lapseen kohdistettua väkivaltaa, eristämistä, täydellistä välinpitämättömyyttä isän (ja lapsen) oikeuksista - vain jotta Vahva Itsenäinen Nainen saa elää voimafantasiaansa yksinhuoltajana.

Elämme sairaassa femakkodystopiassa, mutta femakkodystopian sijaan persut näkevät homojen apokalypsin paahtoleivässä, kun samaan aikaan isät kupataan elatusmaksuilla lapsista, joita eivät voi nähdä äidin vastustuksesta johtuen, ja ampuvat aivonsa makuuhuoneen seinää koristamaan, postmoderniksi taideteokseksi yhteiskuntamme arvostuksen puutteelle miessukupuolta kohtaan. Hyvät prioriteetit. (Okei, esimerkki on tarkoituksella yliampuva, mutta hyvät prioriteetit silti "arvokonservatiiveilla".)

Mutta noin muuten, ei se artikkeli Janhuselta kauttaaltaan ollut kamala näitä muutamaa erimielisyyttä lukuunottamatta. Ehkä sinä löydät sieltä enemmänkin ongelmakohtia (sanan "sukupuolenvaihdos" oletkin jo maininnut, mutta itse en katso tämän olevan ongelma).

Kyuu Eturautti kommentoi_ 19. toukokuu 2017 16:49

Pahoittelen myöhäistä vastausta, on vähän matalalentoa hommissa.

Mielestäni totesit aika hyvin Janhusen jutun ydinongelmat. Spekuloit myös hyvin taustasyitä. Lähtökohtaisesti olisi asiallista (ei välttämätöntä, ei lain vaatimaa) huomioida ikävässä asemassa olevien vähemmistöjen näkökulmaa eikä pitää heitä vain kulueränä. Eli vähän ajatusta mukaan.

Sinänsä arvostan sitä että myös numeroista puhutaan. On helppoa olla humaani kun joku muu maksaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot