Tampereen Aterian lakko kolahti lasten nilkkaan

Matti Apunen kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissa tänään lakkoilusta tiukkaa tekstiä. Hän sanoo, että lakko on usein turhautumisen ja kiukun ilmaus. Hän vertaa Suomea ja Ruotsia, missä ollaan hänen mukaansa valovuosien päässä tässä asiassa.

 

Lakko ja sen epäonnistunut hoitaminen tuli lähelle kun Tampereen Ateriasta tuli tiedote tänne, että organisaatioselvitys on valmistunut ja että päiväkoti-, koulu- ja lukioaterioiden osalta haetaan kilpailuttamalla yksityisen sektorin vertailukohta Tampereen Aterian Liikelaitoksen hinta- ja laatutasoon.”

 

Tämän jälkeen lähti vanhemmille tekstareita ja Helmi-reissuvihkoviestejä pitkin eilistä. Joku luki asiasta ehkä vasta aamulla Aamulehdestä, jos siitäkään. Eikö tällaiseen tilanteeseen olisi voinut laittaa ennakkoviestiä jo aikaisemmin? Eikö lakkovaroitus pidä antaa niin, että ihmiset voivat sopeutua ja varautua ajoissa? Miten ohjausryhmän esityksistä oli tiedotettu kouluja ja päiväkoteja ennakkoon?

 

Kyse ei ole siitä, onko lakko oikein vai väärin vaan siitä, että tässä kärsivät lapset, jos heidän vanhempansa eivät ole saaneet viestiä ja ehtineet pakata eväitä matkaan. Toinen asia on kokonaan se, että auttaako lakko siinä, että työnantaja kohtelisi työntekijää oikein ja että ruuan laatu pitäisi saada kohdalleen ja ruokaa olisi oltava riittävästi. Tällä hetkellä näyttää siltä, kun en ole asiaan vielä syvällisesti perehtynyt, että nämä kaikki asiat ovat huonolla tolalla. Erään ystäväni toteaman allekirjoittaa varmaan tänään moni: varmasti on tänään nälkäisiä ja kiukkuisia lapsia koulussa. Luulisi että olisi muitakin neuvottelukeinoja kuin lasten ja nuorten nälässä pitäminen. Jos vastaavanlaista tapahtuu uudestaan niin varmasti kannatan ulkoistamista.

 

Katselukerrat: 298

teuvomast kommentoi_ 22. marraskuu 2011 10:35

Olisiko syynä tuo palkan pudotus eihän muuta syytä ole eikö tampereen kaupunkila ole mitään osuutta moiseen asiaan on ja paljon

Monissa asioissa ollaan menossa aina vaan huonompaan suuntaan niin tuossakin kun kyse on lapsista ja vanhuksissta jotka eivät kykene mitenkään puolustamaan itseään

Mutta saamani tiedon valossa on kaupunki laskemassa näiden tampereen aterian työntkijöiden palkkoja satasella ja kun tuo tulo noilla on n 1700 ekee kk ei tuosta voi laksea kyllä yhtään

Muutenkin tuo tampereen ateria touhu ei ole kovinkaan hääviä mistään tasosta ei voida kehua terv tepivaari

Matti-Ilmari kommentoi_ 22. marraskuu 2011 10:53

Kannatan Tepi-vaaria. Itse suhtaudun kriittisesti "jokapaikan" kilpailuttamiseen. Se sopii johonkin, mutta ei esimerkiksi kouluruokailuun. Oma koulun keittola olisi paras ja uskoisin sen olevan myös kustannustehokas. Jos on pakko tehdä tehdasmaista ruokaa, otetaan ne tehtaalta suoraan, ei siinä mitään "Ateriaa" tarvita.

Raimo Kotala kommentoi_ 22. marraskuu 2011 11:46

Kilpailutus on kuitenkin jokapäiväistä! Tästä joutuvat nyt kärsimään lapset aikuisten riitelyssä. Kaupungin olisi toimitettava purtavaa vaikka lähi-pikaruokalasta koska lain mukaan koulu- ja tarhalaisille kuuluu ruoka kunnan puolesta. Siitä vanhemmat maksavat. Kuinka moni lapsi mahtaa olla tänään nälkäinen? Kaikille ei tule lehteä ja kaikki työssäkäyvät vanhemmat eivät ole lukeneet esim.alakoululaisen repusta eilen tullutta viestiä että evästä täytyy laittaa! Lakosta ja työnseisauksesta pitää ilmoittaa väh.kaksi viikkoa ennen sen alkamista! Tämä on niin kraavia ja hävytöntä toimintaa lapsia kohtaan, että suosittelen ko.lafkan irtisanomista välittömästi kun ei se kerran halua suorittaa tehtäviään.

Olen kahden Trelaisen koululaisen, sekä yhden tarhalaisen isoisä.

Lahtelainen kaupunginvaltuutettu

artti niemelä kommentoi_ 22. marraskuu 2011 17:30

R. Kotala on erinomaisen oikeassa!

Matti-Ilmari kommentoi_ 22. marraskuu 2011 17:54

Kuka sen kilpailutuksen on keksinyt? Siinä kysymys,ei se ole aina yrityksenkään etu. Ne kilpailutetaan henkihieveriin ja kuitenkin voittoakin pitäisi tehdä. Jostakin on silloin pakko oikoa ja lasten ruokailun kohdalla se on vähemmän laadukasta ruokaa. Sitä saa mitä tilaa, mutta esim. lapsien kodalla he saavat kohdata ilman omaa syytään kilpailutuksen huonoa tulosta. 

teuvomast kommentoi_ 22. marraskuu 2011 18:09

Mielestäni se joka keksi aikanaan tuon kilpailutuksen olisi tuon asian myös lopetettava koska sehän on totuus että mitä halvemalla tuotetaan sen huonompi on lopputuloskin

En liion usko että joku tampereen ateria kykenee kilpailemaan minkään kanssa paitsi teoriassa ja laadussa siitähän monasti on kuitenkin kyse terv tepivaari

Ritva Asula-Myllynen kommentoi_ 22. marraskuu 2011 22:30

"Kaupungin olisi toimitettava purtavaa vaikka lähi-pikaruokalasta koska lain mukaan koulu- ja tarhalaisille kuuluu ruoka kunnan puolesta."

Kyllä kaupunki olisi niin tehnytkin mutta ammattiyhdistys kertoi asiasta niin myöhään, ettei kaupunki ehtinyt juuri reagoida. Itse asiassa yhdistys aikoi kertoa asiasta vasta myöhään eilisiltana, jolloin vaikutukset olisivat olleet vielä pahemmat. Selvitin asiaa ja kyseessä oli poliittinen mielenilmaus, jonka olisi mielestäni pitänyt tapahtua työajan ulkopuolella.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot