Tampere tarvitsee sekä ratikan että tunnelin

Ratikka ja tunneli eivät ole vaihtoehtoja. Molemmat ovat tarpeellisia keskustan vetovoiman, kestävän liikennejärjestelmän ja ekotehokkaan kaupungin kehittämiseksi.

Siinä missä tunneli mahdollistaa sujuvan ja turvallisen ohitusliikenteen, ratikka tuo ihmisiä keskustaan nopeasti ja tehokkaasti. Tunneli luo katutasolle tilaa ratikalle ja busseille, ja myös keskustaan tuleville autoille. Näin keskustan vetovoima kasvaa.

Se kasvaa myös siksi, että Ranta-Tampellaan, kävelymatkan päähän keskustan palveluista, syntyy uusi kaupunginosa. Näsijärven rantaan voidaan rakentaa vihervyöhyke rantabulevardeineen, maisemakahviloineen ja rullaluistelijoiden, rakastavaisten ja pyöräilijöiden reitteineen, jotka ulottuvat Lentävänniemestä Särkänniemen kautta Mustaanlahteen ja sieltä Ranta-Tampellan kautta aina Koukkuniemeen ja Kauppiin saakka.

Tämän mahdollistaa Rantaväylän rauhoittaminen kaupunkibulevardiksi välillä Santalahti – Naistenlahti. Se mahdollistaa myös Särkänniemen laajenemisen kohti Mustanlahden satamaa, jota voidaan kehittää matkailijoiden ja kaupunkilaisten kesäkeitaaksi, jossa pakokaasun ja autojen melun sijaan voimme nauttia kalaravintolan herkuista, Näsijärven tuoksusta, veneilystä ja ravintolalaivojen tunnelmasta.

Tunneli ja ratikka ovat keskeisiä elementtejä Tampereen kestävässä liikennejärjestelmässä. Sen peruslinjat hyväksyttiin jo vuonna 2006 voimaan tulleessa keskustan liikenneosayleiskaavassa: tunneli rauhoittaa kannaksen läpiajoliikenteeltä, ratikka rauhoittaa Hämeenkadun autojen ja bussien melulta ja saasteilta.

Ratikka syöttää tehokkaasti ihmisiä keskustaan, mutta pian autollakin pääsee suoraan Hämeenkadun alle. P-Hämppi mahdollistaa Hämeenkadun itäpään muuttamisen kevyen ja joukkoliikenteen kaduksi. Katutila voidaan muuttaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden valtakunnaksi. Ratikka on siitä metka kulkuneuvo, että se mahdollistaa pääkadulla jaetun tilan: enää ei tarvita edes liikennevaloja, vaan tien ylitys on turvallista ja ennustettavaa. Näin se toimii monissa keskieurooppalaisissa kaupungeissa.

Sekä tunneli että ratikka mahdollistavat mittavan täydennysrakentamisen. Ranta-Tampellaan voidaan rakentaa koteja 3600 ihmiselle, ratikkalinjan varrelle 6000 ihmiselle. Nämä asunnot tulevat noin 5000 euroa asukasta kohden halvemmiksi kuin esimerkiksi Vuorekseen rakennettavat asunnot. Se johtuu siitä, että kadut, vesijohdot, viemärit, koulut ja monet muut palvelut on jo rakennettu. Tunneli ja ratikka säästävät  investointikuluja infraan jopa 50 miljoonaa euroa.

Täydennysrakentamisen mahdollisuus tekee sekä tunnelista että ratikasta ekotehokkaita hankkeita. Ne säästävät energiaa, luonnonvaroja ja vähentävät päästöjä verrattuna siihen, että uudisrakentaminen hajaantuisi ympäri kaupunkiseutua.

Täydennysrakentamisen ansiosta tunneli ja ratikka tuovat kaupungille maanmyyntituloja ja kiinteistöveroja niin, että investoinnit saadaan katettua.  Molemmat hankkeet ovat selvitysten mukaan yhteiskuntataloudellisesti kannattavia. Meille asukkaille kertyy aikasäästöjä, koska liikenteessä vietetty aika vähenee.

On hienoa, että kaukokatseinen Tampereen kaupunginvaltuusto toteuttaa sekä tunnelin että ratikan viivyttelemättä.

 

Katselukerrat: 3465

teuvomast kommentoi_ 19. toukokuu 2012 11:34

Joo ja uuden veden puhdistamon mutta kyllä nuot voi nyt unohtaa pitkäksi aikaa tuon veden putasaamohan onkin jo siirretty tuonne v 2020 ja kyllä tuo ratikka menee ainakin tuonne samaan terv tepivaari 

pekka saarinen kommentoi_ 19. toukokuu 2012 11:58

Ja keskusareenan ja pari pilvenpiirtäjää ja muutama tuhannen työpaikkaa ja uuden valtuuston.;))

teuvomast kommentoi_ 19. toukokuu 2012 11:58

Tuossa verratailussa oleva vuores on siis n 5000 ekee kalliimpi vaihtoehto tuleekos nuot ranta tampellan asunnot sitten myös edukkaammiksi ostaa .

Muutenkaan  noita ei voi verrata mistään kohtaa toinen tehdään erämaahan ja toisen vieressä on nuot kunnalis tekniikat aika lähellä toisella taas ei yhtikäs mitään tuota ranta tampellaa voi korkeintaan verrata ratinaan 

Aika säästö mitä sillä voi ostaa esim kaupasta .

Ja kokonaisuutena tuolle ranta bulevardille on  kyllä se että eipä siellä viihdy kun nuot syys myrskyt ulvoo aika lailla pitää olla huumorintajua tuolla oloon silloin samon talviaikaan 

Ei kovinkaan tuuleton alue ja tuosta minulla on kyllä kokemusta oltuani töissä tuolla kanta tampellassa vuosi kymmeniä terv tepivaari 

Sitsimies kommentoi_ 19. toukokuu 2012 12:11
Asunnon hintaan ei vaikuta se, miten halvalla tontti on saatu. Jos tehdään jokin hinta-alennus, sen nettoaa ensimmäinen ostaja, joku myy asunnon eteenpäin markkinahintaan seuraavalle. Kaikki alennussysteemit tukevat yleensä vain kiinteistökeinottelijoita.
teuvomast kommentoi_ 19. toukokuu 2012 12:46

Sitsimies tuota juuri se on oikeasti mutta noiden vuoreksen ja tuon ranta tampellan vertaaminen ei ole mistään kohtaa kohdallaan  toinen on aivan metsää vailla mitään ja toinen on oikeastaan kaikkia lähellä .

Mutta mikä tuossa oli pointti oli se että tiesin että sinä vastaat kun eihän tuo sovi että tuo blokin aloittaja vanhana kunnallis polittiikkona siihen viitsii vaivautua .

Ja kun olen puhunut ylimielisyydestä niin lasken tuon juuri siksi terv tepivaari 

pekka saarinen kommentoi_ 19. toukokuu 2012 12:51

Tepi,anna Välimäen miettiä,tai vaikka kilauttaa kaverille.....

teuvomast kommentoi_ 19. toukokuu 2012 14:53

Pekka sen verran tiedän tuon herran ylimielisyyden ettei ole tarvetta sitä antaa terv tepivaari 

Pauli Välimäki kommentoi_ 19. toukokuu 2012 14:55

Teuvomast: Ranta-Tampella tulee KAUPUNGILLE noin 5000 euroa edullisemmaksi asukasta kohden kuin Vuores. Siihen on laskettu mukaan kadut, vesi- ja viemäri, sähkö yms. ja sitten erilaiset palvelut, kuten koulut ja päiväkodit. Keskustassa palvelu- ja infraverkko on suurelta osin olemassa, siitä säästö. Asukas hyötyy siitä lähinnä siten että veroeuroja säästyy. Toki asunnot keskustassa ovat kalliimpia, mutta sitä ei määrää kaupunki vaan markkinat.

teuvomast kommentoi_ 19. toukokuu 2012 15:05

No kyllä Pauli tuon jokahinen tietää toinen alue on pelkkää metsää toinen oikeastaan vain siivousta vailla valmis uuden tekoon kaikki on tuolla ranta tampellan kohdalla ihan vieressä vuoreksessa ei ole yhtään mitään ja on näin vertailu kelvoton tuolle .

Olisit edes verrannut tuota ratinaa olisi ollut lähempänä totuutta tuo väittämäsi terv tepivaari 

Tomppa kommentoi_ 19. toukokuu 2012 15:13

Välimäki, onko tunneli laskettu Ranta-Tampellan kustannuksiin?

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot