Olen täysin samaa mieltä Ryanairin pääjohtajan kanssa Tampere Pirkkalan lentokentän tilanteesta . Nyt olisi todella viimeinen aika herätä myöskin täällä hitaassa Hämeessä .

Tampere Pirkkalan lentokentän toimintaa olen seurannut tiiviisti vuodesta 1996 lähtien , kun ostin yhdessä 3 kumppanini kanssa 3 kentän vieressä olevaa lentokonehallia ja toimistotilat yhteensä pinta-alaa on noin 2700 m2 ja toimimme Finavian  noin 8500 m2 vuokratontilla pitkäaikaisella vuokrasopimuksella . Halleissamme vuokralaisina ovat olleet vuosien saatossa mm Finnair   ja monet muut jo Pirkkalan jättäneet yhtiöt . Alueella toimiva yhtiömme on Tamhangaari Oy joka vuokraa tiloja ilmailun käyttöön , tällä hetkellä tiloissamme toimii mm. Finavian tytäryhtiö Airpro , lentokonekorjaamo  ja lentokoulu ja noin 5 vuotta sitten piha-alueillemme perustimme lentokenttäalueen ainoa yksityisen pysäköintialueen aputoiminimellä Pirkkalan lentokenttäparkki . Ryanairin tulo ja matkustajamäärien kasvu oli tehnyt myös parkkitilan kysynnän ajankohtaiseksi .

Tampere Pirkkalan kakkosterminaalin kohtalo on ollut todellinnen jatkokertomusten summa katteettomia lupauksia jatkuvaa viivytystaistelua ja pettyneitä asiakkaita .


Aikani tätä palloilua katseltuani ja kuuneltuani päätin hyvän ystäväni maakuntaneuvos Matti Hokkasen kanssa toimia ja laadimme suunnitelman ja toteutusvaihtoehdon miten kakkosterminaalin ongelmat on hoidettu ja hommat etenevät . Kävimme 28.02.2010 esittelemässä suunnitelmamme silloiselle liikennemisterille Anu Vehviläiselle ja saimme erittäin positiivisen vastaanoton ja hän pyysi ottamaan asiasta edelleen yhteyttä kenttää hallinnoivan Finavian pääjohtajaan Kalervo Haapasaloon , johon myös ministeri lupasi olla yhteydessä . Pian tämän jälkeen pääjohtaja ottikin yhteyttä ja kertoi heidän omien suunnitelmien ja toteutuksen olevan jo niin pitkällä ettei meitä tarvita tässä terminaaliasiassa , mutta muuten yhteistoiminnasta voidaan keskustella kun hän saapuu Tampereelle . Sitä päivää ei ole tähän päivään mennessä tullut että olisimme päässeet yhteiseen keskusteluun ja nythän on jo parikin pääjohtajaa vaihtunut Finaviassa , meitä ei haluta siis mukaan kentän kehitykseen . Nämä suunnitelmat olen esitellyt , Tampeen kaupungion päättäville virkamiehille  ja elionkeinoelämän edustajille samalla olen useaan kertaan eri yhteyksissä esittänyt heille , että kentän toiminta pitäisi siirtää paikallisten toimijoiden haltuun niin kuin nyt Ryanairin pääjohtajakin ehdotti . EIKÖ TODELLA MEILLÄ OLE TÄÄLLÄ VALTAA ; TAHTOA JA TAITOA TOIMIA TÄSSÄ ASIASSA .Finavian ainut tarkoitus on että Suomessa on yksi toimiva ulkomaanyhteyksiä hoitava lentokenttä Helsinki Vantaa .

Työkseni ulkomaankauppaa tekevänä lennän useamman kerran kuukaudessa ulkomaille ja yleensä pyrin pääsemään matkaan Tampere Pirkkalasta ja käytän myöskin paljon Ryanairin lentoja jotka toimivat hyvin . Tapaan usein muita matkailijoita niin lentokenttäparkin asiakkaina kun lennoillakin ja olen saanut erittäin hyvän kuvan siitä mitä Tampere Pirkkalassa eniten asiakkaat kaipaavat  . Näillä tiedoilla olinkin viime kesänä yhteydessä seudullisen elinkeinoyhtiön Tredean silloiseen toimitusjohtajaan Ari Tuulentiehen , joka ottikin asian hoitaakseen  ja laati suunnitelman mitä olisin yhteistykumppanieni kanssa valmis tekemään Tampere Pirkkalassa . Alustavien neuvotteluiden jälkeen olisimme valmiit vuokraamaan tai ostamaan noin 1 hehtaarin alueen yhteisesti  katsotusta paikasta Lentokentäntien ja Varikontien kulmauksesta ja Ari Tuulentie laati ehdotuksen asiasta Finaviaan  25.11.2011  . Mitään ei asian suhteen ole kuulunut ei Finaviasta eikä Tredeasta asiat  tuntuvat olevan heidän mielestään kunnossa . Ilmeisesti on parempi että sekin hehtaarin alue kasvaa   kitukasvuista metsää ja kehitys on pysähtynyt täysin . Olisimme kuitenkin voineet toteuttaa alueelle  matkailijoita palvelevan hotellin , ravintolan ja muuta kehitystä ja lentokenttäpalveluita eteenpäin vievää toimintaa . Olen tuonut näitä asioita julki lukuisia eri kertoja eri foorumeilla , mutta niin kaupuingin kuin valtionkin virkamiehet tuntuvat olevan juuri sitä mitä Ryanairin pääjohtaja totesi .

Terveisin Mikko Leppälahti Yrittäjä

Katselukerrat: 840

Ala-Amurin Viki kommentoi_ 15. toukokuu 2012 16:36

Vikipä visertää mistä kenkä puristaa. Tampere-Pirkkalalla on kaksi ongelmaa:

1. Se on aivan liian lähellä Helsinki-Vantaata. Nyt kun Helsinki-Vantaalle tulee vielä raideyhteys, niin Vantaan kentän tavoitettaavuus ja houkuttelevuus kasvaa entisestään. Näin siitäkin huolimatta, että Vantaan kentän uusi raideyhteys on huono; syystä että junalla ei edelleenkään pääse suoraan terminaaliin muualta kuin Helsingistä ja Vantaalta.

2. Pirkkalan kenttä on aikanaan sijoitettu täysin vastuuttomasti täysin väärään paikkaan. Pelkkiä parkkipaikkoja ja tieyhteyttä tarjoamalla ei kenttää tai mitään muutakaan hubia saada koskaan kukoistamaan. Kenttä olisi pitänyt sijoittaa aikanaan pääradan varteen jolloin sinne olisi päästy ympäri maata junalla ja duo-ratikalla. Mutta eihän tällaisia tajuttu kentän rakentamisen aikaan kun ei Pirkanmaalla vieläkään tajuta mikä merkitys toimivilla raideyhteyksillä on.

Tilannetta ei pelasta enää mikään muu kuin kentän siirto, koska kenttä on mahdollisimman huonossa asemassa kaikkien suuntien junayhteyksiin nähden. Tähän tuskin aletaan, koska edelleenkin Helsinki-Vantaa on 80-100 minuutin päässä Pirkanmaasta junalla, kun lentokentän raideyhteys kohta valmistuu. Ja uuden kentän hintalappu voi olla kova. Viimeistään kaikenvastustaminen torppaisi tällaiset visiot.

Yhtä kaikki, Pirkkalan kentän toimintaedellytyksiä parantaisi sen ottaminen maakunnan kuntien haltuun.

Sitsimies kommentoi_ 16. toukokuu 2012 01:10

Täytyy muistaa, että on aika poikkeuksellista, että lentokenttä on suoraan pääradassa kiinni. Radat menevät kaupunkien keskustoihin ja kentät taas ovat melun vuoksi kaukana keskustoista. On likimain tuuria, että kenttä sattuu olemaan samassa sektorissa kuin se suunta (seuraava suuri kaupunki) johon päärata osoittaa. 

Pirkkalassa se periaatteessa olisi ollut mahdollista, jos Sääksjärven taajamaa ei olisi ollut. Mutta kun oli, niin kenttä tuli minne tuli. Olihan meillä tietysti Härmälä, johon olisi saanut suoraan kentän oman juna-aseman, ellei se onneton paikka olisi ollut liian kapean laakson pohjalla ja tehnyt laajentamisen mahdottomaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot