Talvirengaspakko, ja oikeus nastoihin

Bernerin liikenneministeriö on täysin tuuliajolla: kun syksyllä uutisoitiin, että talvirengaspakko ehkä poistuu (tai kiinteä aika poistuu ja valvonta muuttuu tilannekohtaiseksi), pari kuukautta myöhemmin suunnitelmat olivat sitten täysin päinvastaiset eli talvirengaspakon poistumisen sijaan se lisättiin raskaalle liikenteelle.

Ja nyt kun talvirengaspakko laajenee ja henkilöautojen talvirengaspakko on täten todennäköisesti sementoitu ja sen purkamismahdollisuus katoaa vaihtoehdoista, alkaa näemmä keskustelu tiekohtaisesta nastarengaskiellosta. Tarvitsemme siis todennäköisesti kolme settiä renkaita: kesä, kitka ja nastat. (Vielä syksyllä taisi olla ajatus siitä, että siellä missä ei ole kunnon talvea, voisi ajaa säävarauksella vaikka kesärenkailla vuoden läpi.)

Tämä on ollut jo ongelma autolla ulkomaille lähdettäessä, koska eri maissa on eri talvirengaspakolliset aikakaudet. Jos esim. Suomessa on talvirengaspakko joulukuusta helmikuuhun (vapaaehtoinen käyttö ennen ja jälkeen tämän kelin mukaan tai kuukausi ennen pakon alkua ja keväällä pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin), kun taas esim. Bosniassa pakko ulottuu 15.11 - 15.4. eli pakko on päällä liki yhtä pitkään kuin Suomessa on oikeus vapaaehtoiseen nastarenkaiden käyttöön. Toki vaikka siellä on talvirengaspakko melkein puoli vuotta, nastarenkaat ovat ympäri vuoden kielletty eli heidän talvirengaspakko on kitkarengaspakko ja kitkoja ei tarvi pitää kuin vetävillä pyörillä. (Nytkin Suomeen raskaalle liikenteelle tulee talvirengaspakko vain vetäville pyörille, eli ilmeisesti raskasta liikennettä ei tarvi ohjata, ainoastaan saada liikkeelle.)

Pistää vaan kysymään, täytyykö nyt välttämättä rakentaa samanlaista kaaosta Suomen sisälle, mikä vallitsee jo entuudestaan EU:n sisällä, että joudut matkalle kuin matkalle ottamaan kitkarenkaat alle, vaikka normaalisti ajaisit kotipaikkakunnan talvissa nastarenkailla? Muutenkin absurdia, että jos haluaa mitään rajoitteita pakolaisvirtoihin, tulee Schengenin idea heti vastaan - mutta omalla autolla ei talvisin voi matkustaa Eurooppaa pitkin, kun maakohtaisesti voidaan lyödä rajalla määräyksiä vaihtaa auton rengassetti.

Taitaa tämä sekopäinen ajattelu nastarengaskiellosta vieläpä yhdistettynä talvirengaspakkoon olla taas niitä Helsingin seurapiirien ideoita. Puolet katupölystä tulee kuulemma nastojen murentamasta asfaltista, toisen puolen tullessa hiekoituksesta, jota tarvitaan, että kitkoilla pärjää märällä jäällä, sillä kitkat ovat parhaimmillaan pakkaslumilla, joita ei Helsingissä ole tarjolla. Nastarenkaista tahdotaan eroon, mutta tämä voi tarkoittaa entistä suurempaa tarvetta hiekoistussoralle ja tiesuolalle eli katupöly ei tule vähenemään vaikka katupölyä käytetään perusteena nastarenkaiden kieltämisellle. Koska tiet halutaan Helsingissä sorittaa tai suolata pitäviksi, en ymmärrä miksi talvirengaspakosta ei voinut kokonaan luopua, jotta edes Helsinki olisi voinut ajaa kesärenkailla ympärivuotisesti.

V**** mikä sähläys.

Katselukerrat: 234

Pentti Tuominen kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 17:48

Eikä se katupöly tulekaan nastoista, vaan yhtä hyvin kesärenkaiden hiertämästä liukashiekasta ja sen vaikutuksesta asvattiin.

Whiic, muista sitten ottaa lähtiessäsi autoilemaan Eurooppaan, myös ketjut mukaan. Se on pakko, ainakin Alpeilla.

Orwell kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 17:51

Tuo sähläys johtuu siitä, että meillä on kaikenlaisia "asiantuntijoita", joista kaikkein parhaat ajelevat vain noilla suolatuilla teillä.

Tosiasia on, että keliolosuhteet vaihtelevat suuresti ja renkailla pitää kyetä ajamaan Suomessa kaikissa olosuhteissa.

Kitkarenkaat ovat kivat, mutta niillä ei pärjää sileällä jäällä ja vielä vähemmän silloin, kun pinta on märkä.

Tänään olisin moneen kertaan ollut ojassa kitkarenkailla, kun lähes uudet nastarenkaatkin meinasivat lipsua.

Kitkarenkaat käyvät aivan hyvin suolatuilla teillä ja pakkaslumessa, mutta paksussa irtolumessa jään päällä niillä pääsee nopeasti metsikköön.

Se, että ulkomaille pitää vaihtaa alle kitkarenkaat nastojen sijaan, on toki riesa, mutta joutuvathan sieltä tulevat vaihtamaan alle talvirenkaat kesäkiekkojen sijaan.

Tämäkin koskee vain hyvin pientä joukkoa, joten kokonaisuuden kannalta sen merkitys on aika pieni.

Keski-Eurooppalaiset kitkarenkaat puolestaan ovat lähinnä kesäkiekkoja, vaikka melkoinen joukko itaroita typeryksiä ostaakin niitä Suomeen halvemman hinnan vuoksi.

Raskaan liikenteen talvirengaspakko on mielestäni tervetullut.

Olen jo jonkun vuosikymmenet ihmetellyt, miksi kaupunkiliikenteen busseissa on sallittu täysin "silestonet" pinnoiterenkaat.

Miksi sellaiset ovat turvallisia bussissa, jossa on jopa 70-80 ihmistä, mutta eivät yksittäisessä henkilöautossa?

Orwell kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 17:53

Ranskaan sitten pitää olla alkometri joka autossa.

whiic kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 17:54

Ironista on, että maissa, joissa nastat ovat kiellettyjä, lumiketjut saavat olla kuitenkin kierrettynä renkaan ympäri, ikään kuin ketjut eivät vahingoittaisi asfalttia mukamas.

Orwell kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 17:56

Ei ihan noin whiic.

Ne lumiketjut ovat pakollisia, vaikka nastat ovat kiellettyjä.

whiic kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 18:05

Tämä tiekohtainen tai aluekohtainen nastarengaskielto voi tehdä aikamoista hallaa esim. jos haluaa Suomesta Ruotsiin autolautalla. Todennäköisimmät nastarenkaiden kieltäjät kun lienevät etelärannikon suuremmat kaupungit, Suur-Helsinki sekä Turku. Pääseekö autolauttaan sisälle, jos viimeiset kilometrit ennen autolauttaa on nastarengaskiellossa.

Toki tämä ongelma on muutenkin, koska Ruotsissa ei olla fiksumpia ja siellä on vissiin Tukholmassa nastarengaskielto. En tiedä onko näissä sitten jotakin tosiasiallista joustoa, että ulkopaikkakuntalainen voi ajaa kaupungin läpi, jos tulee siis maaseudulta tai on menossa maaseudulle. Onhan Suomessakin de-facto sallittu pistää nastat alle "tarpeen mukaan" jo ennen marraskuuta myös etelässä, jos sanoo aikovansa lähteä Lappiin, eli renkaita ei nipottaen vaadita vaihtamaan vasta Rovaniemellä, koska olisihan se aika ikävä jos matkatavaroiden sijaan autossa olisi ylimääräinen setti renkaita. Vastaava joustu täytyisi olla myös tie- tai aluekohtaisissa nastarengaskielloissa, jotta esim. satamat tai lentokenttä ei joudu eristetyksi nastarenkaisilta autoilta.

Orwell kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 18:08

Nastarengaskieltoalueille pitäisi automaattisesti laittaa hiekoituskielto, jotta kitkarenkaat eivät hierrä hiekan avulla asfalttia rikki ja pölytä katupölyä ilmaan.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 18:13

Suomessa ei pärjää ilman nastoja kaikkialla ja kaikissa olosuhteissa ei etelässä eikä pohjoisessa- piste. Minulla on nastat auton alla ja kengissä. Vaihtuvat vasta huhtikuun alussa kesäpeleihin.

Sepelipöly lentää kaikilla renkailla. Sepelin levitystä pitäisi rajoittaa rajulla kädellä kaupungeissa  ja lisätä vaarallisilla valtateillä raskaan liikenteen turvaksi.

Orwell kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 18:20

"Sepelipöly lentää kaikilla renkailla. Sepelin levitystä pitäisi rajoittaa rajulla kädellä kaupungeissa  ja lisätä vaarallisilla valtateillä raskaan liikenteen turvaksi."

Täysin samaa mieltä.

whiic kommentoi_ 15. maaliskuu 2017 18:23

Keväisin tuo talven mittaan kertynyt sepelipöly voi olla aika petollinen, kun paljaalla asfaltilla on hyvä pito, mutta sitten johonkin tienristeykseen tai kaarteeseen saattaa olla kertynyt soraa kuin irtolaakereiksi. Ei se autoilijaa paljoa haittaa, mutta sääliksi käy moottoripyöräilijöitä vaikka itse en moottoripyörää omistakaan.

Muistan tosin, että kersana tämä "laakerisora" oli kivaa keväisin, kun pystyi ajamaan polkupyörällä takapyörä sivuun liirtäen, tehdä takajarrulla "käsijarrukäännöksiä". Polkupyörällä ei onneksi kovin nopeasti päässyt, joten tämmöinen lapsellinen leikkiminen ei ikinä johtanut pikku naarmuja vakavampiin havereihin.

Voisi olla mukava, jos keväisin nykyistä aiemmin kävisi lakaisuauto pyyhkäsemässä sorat pois, jottei pölyä synny niin paljon, ja pesisivät vaikka toiseen kertaan alkukesästä sen pölyn jonka nastat repivät irti vielä sorien siivoamisen jälkeenkin. Olisi muutenkin mukava tietää, että kun kesäautoa ottaa pois seisonnasta, että jäämät tiesuolasta on pesty tien pinnasta pois, ettei täydy odottaa kaatosateita kesälelun suojelemiseksi ruosteelta. Itsellä muutenkin heinänuhaa joten varmaan vähentäisi siitepölyoireitakin, jos teiden pintaan laskeutunut pöly huuhdeltaisiin pois kunnolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot