Perinteellisessä mielessä II Maailmansodan itärintaman operaatio Zitadellen panssaritaistelu oli historian suurin rautahirviöiden yhteenotto – yli 8000 tankkia puolin ja toisin. Sanotaan Saksan kolmannen valtakunnan lopullisen alamäen lähteneen liikkeelle Kurskista (?) 1].

Suomen valtio hankki Puolustusvoimien arsenaaliin lisää tankkeja – saksalaisia Leopard 2A6 2] taistelupanssarivaunuja, joita kehutaan eräillä rintamilla maailman parhaiksi, no vertailevaa testiä maailmalta ei ole julkaistu. Tarvitsiko Suomi näitä sinänsä kappalehinnaltaan hyvin edullisia vähän käytettyjä teräshirviöitä? Mene ja tiedä – ainakin sisäisissä ongelmissa ne ovat tehokkaita!

Kaikilla valtioilla on tankkien tuhoamisvälineet – jopa miehistöaseissa

Taistelupanssarivaunu ei ole yksinäinen susi, vaan tarvitsee tukitoimia ja suojaa, kun niillä operoidaan. Yksittäinen metsäsissi 3] kykenee nykyaikana tuhoamaan näppärästi tuon Leopardin, samoin kauko-ohjettu lennokki ”ilmasta-maahan” ohjuksella tuhoaa näppärästi koko vaunun ja niin kaukaa, ettei tankin miehistö edes lennokkia näe.

Tänään armeijan kalusto miehistöineen ja upseeristoineen pitää olla uskottavia,

ja jos ammattilaiset ovat sanoneet, että Leopard on näyttävä väline paraateissa, niin uskottavahan se on. Panssarivaunu on tekninen laite, hyvin monimutkainen, ja kuinka modernimpi Leopard pärjää Suomen yllättäen uudelleen tulleissa 40 asteen pakkasissa, … niin nähtäväksi jää.

Taistelupanssarivaunu on yhteistyöase

Taistelurintamalla vaunu tarvitsee tuekseen taisteluhelikopterit ja hävittäjäkentokoneet, joissa on ainakin ”ilmasta-ilmaan” ohjukset. Vaunu on myös suojaton metsäsissien piirittämänä – se siis tarvitsee maajoukkoja avukseen – suorasuuntauskenttätykkeineen ja kranaatinheittimineen.

Onko tankki eilisen päivän ase?

~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/viruksien-ja-robott... – [AL/il]

Tankki on ilmiselvästi eilisen päivän ase modernissa elektronisessa sodankäynnissä, jossa voima esiintyy sisseinä, bitteinä, lennokkeina, mikrorobotteina, viruksina 4] ja lopulta massiivisina atomiaseina – tuomiopäivän välineinä, joita käytetään vain aivan lopuksi – kellä on.

Tankki on kylläkin näyttävä väline erilaisissa tapahtumissa ja paraateissa – se luo uskoa kansaan, joka haluaa itse olla niin vahva, ettei vihulainen kovin helposti suunnittele hyökkäystä. Kukapa meille hyökkäisi, no, ainoastaan venäläiset turistilaumat.

Sisäisten ongelmien laukaisijana erinomainen!

Leopard on myös aivan erinomainen väline hillitsemään revähtäneitä mielenosoituksia, kun poliisi ja kevytarmeija ovat voimattomia, esimerkiksi mielenosoituksissa joihin osallistuu väkevästi kymmeniä tuhansia ihmisiä!

Tankin ja tankkien ilmaantuminen barrikaadien eteen ajaa voimaantuneimmankin uppiniska-sabotöörin karkuun – sillä telaketjuilla ei ole tunnetta samalla tavalla kuin hevosen kavioilla. Mitä poliittiset päättäjät ovat suuressa viisaudessaan pohdiskelleet – jää kabinettien ovien taakse piiloon.

Itsenäisyyspäivän paraateissa tuon Leopardin näkeminen arkikansalaisen näkökulmasta nostattaa tunnetta – se edustaa uhkuvaa voimaa, tuhoa ja kykyä ylläpitää kansalaisyhtenäisyyttä – ainakin paraatien ajan.

...

VIITTEET

1] Kurskin taistelu – operaatio Zitadelle ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Unternehmen_Zitadelle – [wiki/DE]

2] Leopard 2A(X) ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Leopard_2 - [wiki]

3] Metsäsissi vs. Leopard ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=717353 -

4] Virukset taistelukentillä? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/139500-viruksien-tuhoami... -

4] Robottien sodat ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/kydnk-sodat-tulevaisuudessa-r... -

4] Viruksien ja robottien sodat! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/viruksien-ja-robottien-sodat.... -

EXTRA

Apina löi kivellä toistaan päähän”

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/apina-ly-kivell-phkinn-sytvks... -

Väkivalta on osa ihmisyyttä!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/06/vakivalta-on-osa-ihmisyytta.html -

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

AL US Vf IL - BLOG 29713

---20012014---

doc.: taisteluleopardi_20012014.doc – OpenOffice Writer

425| 4178

Katselukerrat: 549

Heikki Karjalainen kommentoi_ 20. tammikuu 2014 14:28

Nykyvälinein taistelupanssarivaunu ei ole yksin, niinkuin joskus Tuntemattomassa sotilaassa, jossa sen takana oli suojassa maataistelujoukkue.

Nykyään sitä voi tukea ilmasta käsin valvovat infra-aseet, lennokit jne. hyvin etäältä. Tietenkään miinoja se ei pysty kokonaan välttämään, mutta on sillä niihinkin konstit niin fyysisesti kuin elektronisesti.

Perinteiset PST- joukot sinkoineen eivät pärjää, ne tuhotaan jo ennalta kaukaa.

Ilkka Luoma kommentoi_ 20. tammikuu 2014 14:49

Nykyään hyvin varustettu metsäsissi ampuu alas olalta taistelukopterin ja kertasingolla pysäyttää taistelupanssarivaunukin - tosin pitää päästä vaarallisen lähelle.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 20. tammikuu 2014 15:09

Ilkka

Entä lämmön tunnistavat infra-laitteet, jotka tunnistavat metsässä olevat sissit. Entä sateliitit. Tulehan tälle vuosisadalle.

Kaupunkisodat ovat toinen asia.

Neuvos kommentoi_ 20. tammikuu 2014 15:17

Kyllä sissitoiminta on panssareita tehokkaampaa ja sillä rahalla olisi  sissejä varustanut pitkälle nykypäivään.

Sata sissiä on tehokkaampi kuin yksi panssarivaunu.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 20. tammikuu 2014 15:19

Kaupunkisodassa, mutta maastossa ?

Ilkka Luoma kommentoi_ 20. tammikuu 2014 16:30

Heikki - tankki hohkaa paljon enemmän lämpöä kuin metsäsissi - metsäsissillä voi olla tehokas olalta ohjus - jolla tippuu myös taisteluhelikopteri. Tankki ei ohjuksella tuhoudu, mutta muuttuu liikuntakyvyttömäksi!

Ilkka Luoma kommentoi_ 20. tammikuu 2014 16:31

Kaupunkisodassa tankki on todella haavoittuva - tämän tietää jenkit Irakista. 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 20. tammikuu 2014 18:20

Ilkka, näkemyksesi niinkuin minunkin eivät kestä laajaa ammattimaista tarkastelua. Teknolgia on paljon pidemmällä kuin uskommekaan.

Ilkka Luoma kommentoi_ 20. tammikuu 2014 19:04

Heikki, tuhoamatonta tankkia ei ole. Aina on käyty kisaa kumpi on vaaksan edellä - tankki vai torjuntajärjestelmät. Nyt olalta ohjukset ovat tosi tehokkaita!

A.I. kommentoi_ 20. tammikuu 2014 20:01

  Ainakaan minä en menisi tosipaikan tullen panssarivaunuun ellei olisi aivan pakko. Semmoinen, vielä nykyäänkin, on säilyketölkki. Tosin, kun osuma tulee ja sehän tulee, ei sitä ehdi huomata.

  Ainoa mikä taustalla vähän häiritsee, tahikka kiusaa, on se että puolustusministeri, nuori mies, sivari ja vielä ruotsalaisia, edustaa Suomea ja suomalaisia tehtäessä panssarivaunukauppoja nykyaikaisista sotakoneista. Mitähän mahtaa kenraaleitten päässä salaa liikkua puhumattakaan niistä sotapojista jotka niillä koneita käyttävät.

  En edelleenkään myönnä olevani rasisti, mutta jotenkin outoa..

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot