Taas uhkaava metaanipäästövuosi Siperian tundralla

Edellinen sellainen, jolloin ongelma myös tuli selittämättömien kraatteireiden takia yleiseen tietoisuuteen, oli kaksi vuotta sitten vuonna 2014. Viime vuonna oli rauhal- lisempaa, vuosi oli Uralin itäpuolella viileämpi kuin edellinen. Tänä vuonna on ollut poikkeukselliset helteet ja on havaittu  metaanin "kiehuminen" "maaperästa" Jamalin kärjen edustalla olevassa Belyi-saaressa (Valkosaaressa). Alueella on tundralle erittäin poikkeuksellisia tulipaloja, ja poroissa ja muutamassa ihmisessäkin on esiintynyt maail- man ensimmäinen pernaruttoepidemia vuoden 1941 jälkeenPernaruttoa vastaan on rokote sekä ihmisille että eläimille.Se kuuluu hävitetyksi luultuihin kulkutauteihin,jota on ollut tallella mm. CIA:lla mahdollisiin biologisen sodan tarpeisiin (anthrax-jauhekirjeet), ja se voi säilyä siihen kuolleiden eläinten "pakastuneidenen" ruhojen muodossa vaikka tundran ikiroudassa. (Aika näyttää, kummasta on ollut kyse....)

http://vesti-yamal.ru/ru/vjesti_jamal/sibirskaya_yazva_na_yamale_vi...

http://www.yamal.org/ekonomika/item/21103-rossiya-priglashaet-kitaj...

http://www.yamal.org/vse-novosti/item/21116-na-yamale-v-avguste-pro...

Metaani (CH4, molekyylipaino 16) on erittäin vaarallinen kasvihuonekaasu, joka kuitenkin typpeä (N2, molekyylipaino 28) ja happea (O2, mp. 32, otsoni O3) puolet kevyempänä karkaa vähitellen avaruuteen toisin kuin hiilidioksidi (CO2, mp 44), joka pysyttelee maanpinnan tuntumassa. Jos lämpeneminen jatkuu, olisi metaanivyöryn estämiseksi ja joukkoon muitakinongelmia tarjolla tehokas keino, joka Neuvostoliitossa niiden muiden etujen saavuttamiseksi jätettiin toteuttamatta päinvastaisesata syystä: koska se epäiltiin muuttavan Jäämern rannan olsosuhteita epäsuotuisasti LASKEMALLA LÄMPÖTILAA, mitä nyt nimenomaan tarvittaisiin.

Pitäisikö Siperian joet kääntää virtaamaan etelään ilmaston suojaam...

 

Tuo Neuvostoliitossa 1980-luvulla torjuttu suursuunnitelma, jota on kuitenkin koko ajan pitänyt esillä mm. Kazahstanin presidentti Nursultan Nazarbajev lobaten sitä jopa Prysselissä v. 2010, saa nyt aivan uutta ajankohtaisuutta.

Joet, tai vaikka vain läntisin niistä Ob (aluksi), pitäisi ehkä kääntää virtaamaan etelään Maapallon ilmaston suojelemiseksi metaanivyöryltä Jäämeren rannan jäätikköikiroudan sulaessa:


Metaani kuplii Siperian ikiroudasta?

Jokien kääntäminen myös torjuttiin ennen kaikkea sillä perusteella, että se jäähdyttäisi Jäämeren rantoja ja itse Jäämertakin, ja voi muuttaa merivirtoja!

Nyt ainakin tuon ”perustelun” merkki vaihtuu laakista:Se olisi varma keino jäähdyttää Jäämeren rannan ikiroutakenttiä, erityisesti Obin ja Jenisein yhteisessä suistossa, Maapallon ilmaston suojelemiseksi metaanivyöryltä, joka näyttäisi jo alkaneen kriittisimmästä paikasta,mikä myös todistaa ennakoidunmetaanivyöryn puolesta.

Toiseen vaakakuppiin jää Jäämeren liikenteen vaikeutuminen,kun luvassa oli suurta aktivoitumista.Sen vaikutus muille maille kuin Venäjälle ei ole paljon suurempi kuin Siperian ilmatilasulun vaikutus lentoliikenteeltä.

" Tämän kraatterin halkaisija on 30 m, syvyys n. 100 m.

clip_image004

Tässä eräs v. 2004 laskettu vaihtoehto, jota suunniteltiin Aral-järven ennallistamiseksi ja kasteluvedeksi, kyse on kuitenkin vain 7% Obin virtaamasta:

Russia reviving massive river diversion plan

09 February 2004 by Fred Pearce

Russian scientists are reviving an old Soviet plan to divert some of Siberia's mightiest rivers to the parched former Soviet republics of central Asia.

Its backers say it will solve a growing water crisis in the region and replenish the now desiccated Aral Sea, once the world's fourth-largest inland sea. The $40 billion scheme could also gain international support.

Recent increases in the flows of Siberia's rivers, probably due to global warming, have raised fears that a less salty Arctic Ocean could shut down the Gulf Stream and trigger icy winters across Europe. Diverting part of the flow of the rivers could prevent that.

But some experts say that the hugely ambitious scheme will cause social, economic and environmental disaster.

The megaproject was rejected by the Soviet leader Mikhail Gorbachev in the mid- 1980s. But in recent months it has won vocal support.Backers include Moscow's mayor Yuri Luzhkov, a possible successor to Vladimir Putin as Russian president, alongside central Asian leaders and a growing number of Russian scientists. One of the country's senior environmental scientists has told New Scientist he has resumed research on the project.

... "


Sieberia-aral canal

Vaikka tuo kanava olisi 2500 kilometriä pitkä eli 2.5 Suomen pituutta,korkeuserot Tobol- joen uomaa pitkin ovat alle 200 m.  Jenisei ja OB olisivat yhdistettävissä liittämällä Obin sivujoki Vah ja Jenisein sivujoki Sym (Kivisen Tunguskan yläpuolella) tai Epogui (K.T.:n alapuolella) Hanti-Mansian autonomisen tasavallan itäisimmässä pisteessä.

Venäjällä ei välttämättä kategorisesti uskota IHMISEN AIHETTAMAAN ilmaston lämpenemiseen, vaan sen rinnalla tutkitaan edelleen teoriaa Auringosta saapuvan energian syklisistä muutoksista. Projektia johtaa akateemikko Habibullo Abdussamatov, "ilmastodenialisti".

Tämän aktuaalin ongelman, kuten myös tämän (osa)ratkaisun kannalta on kuitenkin aivan samantekevää, onko liikalämpö peräisin ihmisen toiminnasta vai auringosta. Kukaan ei kiistä Karan meren rannan ikiroudan  lämpenemistä.

Katselukerrat: 245

Orwell kommentoi_ 28. heinäkuu 2016 11:54

Mitenkä poistat auringon vaikutuksen?

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 28. heinäkuu 2016 12:19

Ei sitä poisteta vaan siiretään muualle kuin Obin ja Jenisein suistoon. Vesi päin vastoi viilentää Keski-Aasiassa. Kaspianmeren pinta on 30 m merepinnan alapuolella ja Aral-järvi varmaan suurin piirtein saman verran, joten pumppausta ei pitemmän päälle vältämättä juurikaan tarvittaisi.

Orwell kommentoi_ 28. heinäkuu 2016 16:34

Jokien virtauksen muutosten katastrofiset seuraukset näkyvät mm. Aral-järven kuivumisena, kun Neukkulassa käännettiin siihen virtaavien jokien suuntaa kastelun saamiseksi viljelyalueille.

Samanlaisia katastrofisia seurauksia todennäköisesti saataisiin tuostakin ehdotuksesta eikä sillä maapallon ja auringon väliseen vuorovaikutukseen mitään merkittävää saataisi aikaan, koska kyse olisi vain melkoisen paikallisesta ilmiöstä.

Edelleen nykytutkijoilla ei ole alkeellisintakaan tietoa siitä, mitä noilla alueilla tapahtui keskiajan lämpimän kauden aikana, jolloin oli nykyistä lämpimämpää.

On todennäköistä, että silloin tapahtui samaa, mutta sitä ei kukaan tutkinut.

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 28. heinäkuu 2016 17:55

Nyt niitä olisi tarkoitus täyttää, ja samalla olla uittamatta lämmintä vettä Obin ja Jenisein suistoon. Tuosta suunnitelmasta luovuttiin juuri sen jäähdyttävän vaikutuksen takia Jäämeren rannalla. Nyt nimenomaan sitä tarvittaisiin. Kiina on tehnytkin tuon luokan vesistöjärjestelyjä. Mitään peruuttamatonta ei tarvitse tehdä, vaan suluilla voidaan järjestää, mihin suuntaan vesi kulloinkin kulkee.

Kalle kommentoi_ 28. heinäkuu 2016 18:43

Kun ihminen peukaloi luonnon omaa ekosysteemiä; ei ole koskaan syntynyt mitään positiivista.

Orwellin mainitsemat esimerkit pitäisi kaikille olla selviä; vaan ei. Tuotannon maksimointi.

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 28. heinäkuu 2016 19:45

Tämä on nyt aivan erilainen, päinvastainen kysymys. Ja pääasia on Jamalin Nenetsian "lämmittämisen" estäminen, ei mikään sellainen, mitä sillä vedellä tehdään Alalilla ja Kaspialla ja viljelyksillä. Ne ovat sitten ekstraa.

Silloin oli mm. ongelma, että kun jokien vesi leväytettiin laajemmalle alueelle, sen haihtuminopeus monikertaisuus, koska se riippuu pinta-alasta. Tässä tapakessa taas on melkeinpä parempi vaan, mitä enemmän ja aikaisemmin  haihtuu. Haihtuminen itsessään viilentää ilmanalaa, ja veden liian suuri määrä on enempikin ongelma kuin liian pieni. Mitä ennemmän sitä saadaan häviämään eri tavoin, sitä pienempi määrä lämmittää ikiroutaa ja Jäämeren rantaa.

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 11. tammikuu 2017 21:18

Nytkö se kääntyi...

http://yle.fi/uutiset/3-9393694

"

Itä-Euroopan pakkaset jatkuvat – kodittomia kuolee monissa maissa

Ankarimmat pakkaset ovat Itä-Euroopassa ohi, mutta hyvin talvinen sää jatkuu edelleen.


Romania lumisade.
Poliisi oli sulkenut päätien Bukarestissa lumisateen takia.Bogdan Cristel / EPA

Viikonloppuna alkaneet pakkaset jatkuvat kaikkialla itäisessä Euroopassa.

Lämpötilat ovat yleisesti olleet toistakymmentä astetta pakkasella Saksasta Turkkiin ulottuvalla alueella. Kylmintä oli mahdollisesti Serbian eteläosassa sijaitsevassa Sjenicassa, missä elohopea laski sunnuntaina -33 asteeseen.

Kylmää on ollut myös Välimeren alueella. Espanjassa lapset ovat luistelleet jäätyneellä joella ja Etelä-Italiassa on kahlattu lumihangissa,

. Istanbulin lentokenttä suljettiin lumentulon vuoksi.

Laivaliikenne on keskeytetty Istanbulissa, Bosporin salmessa huonon näkyvyyden takia. Myös Tonavalla ja Savajoella Serbiassa laivaliikenne on pysäytetty.


Istanbul lumisade.
Lumisade on jatkunut maanantaina Istanbulissa Turkissa.Tolga Bozolgu / EPA

Tilanne on erityisen vaikea ihmisille, joilla ei ole lämmintä suojapaikkaa. Monessa maassa kodittomia ihmisiä on kuollut tai he ovat saaneet paleltumia.

Eurooppaan tulleet kymmenet tuhannet pakolaiset ovat myös huonossa tilanteessa, sillä heillä ei ole usein telttaa parempaa asuinpaikkaa esimerkiksi Kreikassa.

Belgradissa pakolaiset ottivat käyttöön tyhjillään olleen varastohallin. He eivät uskalla mennä hallituksen tarjoamiin suojiin, sillä he pelkäävät joutuvansa karkotetuksi takaisin lähtömaihinsa.


Jäätynyt suihkulähde.
Jäätynyt suihkulähde Roomassa Italiassa.Massimo Percossi / EPA

Pakkanen jatkuu, mutta heikkenee

Pakkassään ennustetaan jatkuvan itäisessä Euroopassa lähipäivien aikana. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan lämpötila pysyy miinuksella ainakin muutaman lähipäivän ajan Italiasta ja Sveitsistä itään ulottuvalla alueella.

Pakkaset kuitenkin heikkenevät ja ankarin kylmyys näyttää tältä osin olevan takanapäin.

Lumisadetta on edelleen odotettavissa Balkanilla ja Länsi-Turkissa. Myös Etelä-Italiaan saattaa tulla uutta lunta.

Lähde: AFP

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot