Pakkanen paukkuu näin Uuden Vuoden jälkeen etelässäkin. Viime vuosi oli taas lämpimämpi kuin edelliset, vaikka kesä olikin sateinen ja viileä. Näin pakkasella ei oikein tiedä, mitä uskoa. Meteorologeja vai epäilijöitä. Kumpikin suunta saa kannatusta. Keskilämpötilan noustessa 0,4 astetta on jotenkin helpompi uskoa ilmastonmuutoksen tulevan.

Myrskyt ja hurrikaanit ovat lisääntyneet etelämmässä. Myös Suomessa myrskyjä on ollut normaalia enemmän. Sähköyhtiöt eivät tunnu uskovan, että kaivamalla kaapelit maahan vältyttäisiin harmittavilta sähkökatkoilta ja kalliilta korjauskuluilta. Yhteiskunta on tullut niin riippuvaiseksi sähköstä, ettei se tule toimeen vuorokauttakaan ilman sähköä. Pakastimet sulavat eikä elinkeinotoiminta pyöri.

Uuden Vuoden saldo oli kymmeniä silmävammoja ja useita tulipaloja. Ihmiset eivät ole oppineet noudattamaan turvallisuutta raketteja ammuttaessa. Kaikki eivät myöskään välitä laeista ja säännöistä, vaan pommeja ja raketteja räjähteli vielä vuoden ensimmäisen päivän iltana. Remu-parka ei uskaltanut iltalenkille, kun kuuli räjähdykset.

Viimeistään loppiaisen jälkeen härkäviikoilla on aikaa tutustua senioriviihteeseen ja Suomen Senioripuolueen toimintaan. Jäsenmaksu on vain 20 euroa vuodessa, ja nuoremmat varmaan auttavat netin käytössä ja jäseneksi liittymisessä. Suomen Senioripuolue ajaa avoimesti eläkeläisen asiaa ja on aatteista riippumaton. Se tukee ensi kesänä seniorien Euroehdokasta ja asettaa seuraaviin eduskuntavaaleihin ehdokkaita. www.senioripuolue.fi . Viihdekanavaksi suosittelen Seniorinettiä, jossa käydään keskusteluja ajankohtaisista aiheista ja annetaan tietoa mielenkiintoisista asioista ja uutisista. www.seniorinetti.fi .

Jaakko O. Kojo
Kirjailija
Valkeakoski
www.yaccocoyo.fi

Katselukerrat: 17

Kyuu Eturautti kommentoi_ 2. tammikuu 2009 08:39
Itse todensin tänä aamuna vuoden ensimmäistä raamatullisen tason ihmettä, kun sain pösilön käynnistymään vaikka mittari sanoi -17 astetta. Se on toivottavasti hyvä merkki alkavalle vuodelle. Pitänee järjestää jonkin sortin uhraus Ukko Ylijumalalle tämän vuoksi.

Sähköyhtiöiden tilaa mietin itsekin. Aamun Peilissä puhuttiin, miten sähköyhtiöt haluaisivat sähköjohdot mielummin teiden varsille kuin metsään, mutta maanomistajat ja tiehallinto polkevat jalkaa vastaan kuin pahaiset kakarat. Tämä menee sen kategorian asioihin, että lailla on pakotettava jos ei järki muuten saa voittoa. Kyseessä on pieni asia, jolla helpotetaan jokaisen elämää ja säästetään turhia kuluja. Ei se saa jäädä toteutumatta pelkästään yhden kepulaisen paskan känkkäränkkäpäivän takia.

Toivotan onnea ja menestystä Senioripuolueelle ja uskon, että heidän nousu paremmin näkyville olisi vain eduksi suomalaiselle, jumittuneelle poliittiselle kentälle. Itse koitan peukkuja pitää toisen pienen nousevan, eli Piraattipuolueen puolesta. Tällä hetkellä tilanne on, että parituhatta kannattajakorttia pitäisi vielä saada kerätyksi. Vaikka ajatusmaailmta tuntuvatkin aluksi kovin etäisiltä, näkisin että filosofisella tasolla molemmilla näillä liikkeillä on samaan suuntaavia tavoitteita. Molemmat puhuvat kansalaisten perustason oikeuksista, jotka ovat uhattuna. Kummankin nousu poliittiseen keskusteluun on voitto kansalle.

En itse halua laittaa tärkeysjärjestykseen vaikkapa Piraattipuolueen ajamaa oikeutta sananvapauteen tai Senioripuolueen ajamaa oikeutta inhimillisiin eläkkeisiin. Molemmat ovat yksinkertaisesti niin tärkeitä asioita, ettei niistä saisi missään oloissa tinkiä.
Susi-Masa kommentoi_ 2. tammikuu 2009 10:23
Tiehallinto polkee jalkaa kaapelinvetoa vastaan mielestäni ihan hyvin perustein. Osaksi siitä syystä, että tieluiskaan aurattu kaapeli on vaarassa rikkoutua helposti. Rekat ja pienemmätkin ajoneuvot kimpoilevat tieltä milloin mistäkin syystä ja voivat helposti teloa yleensä vajaan metrin syvyydessä olevan kaapelin. Siinä samassa tulee onnettomuuspaikalle yksi vaarallinen riski ja hoitoonsaattamista viivästyttävä seikka lisää, kun pitäisi ennen ensiavun aloittamista selvittää sähköiskunvaara.
Toisekseen luiskassa olevan kaapelin sijaintitieto harvoin on niin tarkka, että esimerkiksi liikennemerkkien uusiminen jalustoineen tai vaikkapa kaidepylväiden asennus suojaamaan suistumisilta olisi nopeaa ja joustavaa. Silloinkin pitää varoa kaapelia. Teleliikenteen piuhat eivät ole vastaavanlainen turvallisuusriski, siksi niitä onkin paljon piilotettu tiealueelle.

Mitä maanomistajiin tulee, niin he vain haluavat oman maansa vapaaksi käyttöä rajoittavista rasitteista. Peltojen kuivatus lienee siellä se tärkein pointti. Avo-ojien kunnostus ja salaojien teko ja korjaus ovat hankalaa tai mahdotonta, jos alueelle on kaivettu tai aurattu kaapeli.

Sähköyhtiöille tielinjojen ja peltojen käyttö kaapelointiin on helppo ja halpa ratkaisu. Se vain jättää riesan muille osapuolille. Oikeasti kaapelit harvoin asennetaan suunniteltuun syvyyteen ja joskus kierretään kovaa maata tai kiviä, joten sen sijainti maastossa on vähän epävarma vaikka olisi ns. kaapelikarttakin olemassa. Se kun on usein sen asennussuunnitelman mukainen eikä toteutuksen.

Yleensä ottaen sähköverkko on Suomessa valmis. Pylväät ja piuhat risteilevät maisemassa. Miksi pitäisi tehdä uusia, jos vanha toimii. Ongelma sähkönsiirtovarmuudessa taitaa olla vikapartioiden määrä ja kustannukset, joita tulee ylitöistä ja muista korvauksista. Esittäisin ajatusta vaikkapa maakunnallisten sähköhuoltojoukkojen perustamisesta vaikkapa VPK tyyliin. Silloin ei tarvi joka yhtiön pitää omaa kallista porukkaa odottamassa lyhyen ajan työkasaumaa. Kustannukset korvattaisiin siirtohintaan sisältyvänä yhteisrahasto-osuudesta.

En ole puolueaktivisti, mutta symppaan Piraatteja.
Kyuu Eturautti kommentoi_ 2. tammikuu 2009 10:28
Tiehallinto polkee jalkaa kaapelinvetoa vastaan mielestäni ihan hyvin perustein. Osaksi siitä syystä, että tieluiskaan aurattu kaapeli on vaarassa rikkoutua helposti.

Valitan, taisin ilmaista asiani epäselvästi. Ei ollut kaivuusta kysymys, vaan ihan ilmakaapeleiden vetämisestä tien vierelle. Kaivetuissa kaapeleissa on todellakin omia ongelmiaan. Tien vierestä joka tapauksessa joudutaan hitusen metsää raivaamaan, tämän myötä myös puun kaatumisten riski on yleensä ainakin puolet pienempi. Maisemahaittakin lienee melkoisen olematon kun tiet harvemmin niitä kauneimpia maanmerkkejä muutenkaan ovat. Huoltomies puolestaan pääsee kaapelin luokse helposti, eikä tarvitse olla maastoajoneuvoja.

Tämän logiikan itse ymmärrän.
pekka saarinen kommentoi_ 2. tammikuu 2009 10:51
Eihän ne piuhat siellä ilmassa itsekseen pysy,tolpat tarvitaan.Ja herra Murphyyn nojaten,jos auto
jostain kumman syystä tieltä suistuu,tapahtuu se aivan varmasti kilometripylvään tai sähkötolpan
kohdalla.
Jaakko Kojo kommentoi_ 2. tammikuu 2009 16:42
Puut voitaisiin kaataa niin laajalta, etteivät ne ylettyisi linjalle, mutta kun samalla pitäisi ostaa myös maa. Linjat ovat paljolti yksityisten mailla, ja isännät tietävät maan arvon. Osto taas vaikuttaisi sähkön hintaan. Kaapeli linjan alle olisi minun ratkaisuni.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot