Monet on paikat ja ihmiset tavattu, monet on keskustelut käyty. Pidin itseni kanssa melkein vuoden mittaisen pohdiskelutauon - haluanko olla vastedes politiikassa mukana, jos haluan niin miksi, millä tavoittein ja mitä kautta. Olen päätökseni tehnyt ja liittynyt Kansallisen Kokoomuksen jäseneksi.

Kiitän opeista

Muutospuolueen värikkäät vaiheet kääntyivät lopulta hiljaisuuteen. Vaikkakin toki toivon heidän vielä löytävän teitä demokratiakehityksen ajamiseksi edelleen, suoralle demokratialle ei ole juuri nyt yhteiskunnallista tilausta. Opin kuitenkin vuosien varrella paljon ja erityisesti James Hirvisaari ansaitsee kiitokset. Hän oli rehti, avoin kuuntelemaan ja hänen avulla opin paljon myös eduskuntatyön taustoista. En ole kovinkaan samoilla linjoilla enää nykyään someviestinnässä, mutta eipä hän minua tai ketään muutakaan tarvitse mielipiteidensä puolustajaksi, jokainen ukko ja akka vastatkoon omista sanoistaan, ei muitten. Moni muu ex-puoluekollega toki ansaitsee myös hatunnostoja, kuten Jari Väli-Klemelä ja Jari Leino esimerkiksi.

Piraattien osalta ei myöskään nyt tällä hetkellä näytä olevan myötätuulta, vaikka aate sinänsä on mitä merkittävin ja kovin tarpeellinen. Surukseni huomasin vuosien varrella, että keskusteluilmapiiri ei lopulta ollut kovin avointa ja sisäisiin skismoihinhan ovat kompastelleet aika lailla kaikki Euroopan piraattihankkeet. Yhtä kaikki pitää kiittää erityisesti Harri Kivistöä siitä, että hän omasi aina selkeän, rehdin mielipiteen sekä perusteet sille. Samaa mieltähän emme monesta asiasta olleet, mutta se nyt vasta tylsää elämää olisikin. On suuri rikkaus saada keskustella eri mieltä olevan ihmisen kanssa, pitäen kuitenkin keskustelu sivistyneenä ja asiallisena.

Keskusteluun minä uskon

Ehkäpä ratkaisevin asia omalle päätökselleni tuli Elina Lepomäen suunnalta. Ensinnäkin siksi, että hän on äärimmäisen fiksu poliitikko, hän tietää mitä tietää eikä yritä olla joka asian mestari. Hän ei vesitä keskustelua teeskentelemällä tunteita, vaan pysyy asiassa ja omaa raudanlujat taustafaktat. Vielä tärkeämpää on kuitenkin Lepomäen puheenjohtajakampanja, josta ilmeni Kokoomuksen kyky ottaa keskusteluun mukaan vaihtoehtoisia näkökulmia. Mikään puolue ei ole kaikesta samaa mieltä, mutta parhaat pisteet saa se ryhmä, jossa vaihtoehtoja ei ainoastaan sallita, vaan jopa rohkaistaan. Eihän se tietenkään ihan kivuttomasti mennyt ja tiedän varsin monta syntiä Kokoomuksen historiasta jossa jäsenistön ääntä on vähätelty, mutta tuo ongelma pätee melko lailla joka puolueeseen.

Olen yrittäjä ja firmassa on viisi henkeä töissä. Yksikään puolue, myöskään Kokoomus, ei aja pienimpien yritysten asiaa. Arvioisin kuitenkin Kokoomuksen vihaavan kaikkein vähiten yrittäjyyttä. Haluan mielummin osallistua kuoroon jossa pienten yrittäjien nouseva äänenpaine kuuluu jatkossa yhä selkeämmin. Uskon, että löysin porukan jossa yrittämistä ymmärretään ja jossa yrittäjä voi ahkeralla työllä tulla myös nähdyksi, vaikkei miljonääri olekaan tai jättifirmaan pyöritä. Seuraan keskustelua ja osallistun siihen kun omaan jotain sanottavaa. Uskon, että jos ei nyt yrittäjämyönteisyys politiikassa kasva, niin ainakin yrittäjävihamielisyys vähenee ajan myötä, ihan vain kansan muuttuvien asenteiden myötä. Kansa hyväksyy jo pienet yrittäjät, kyllä se politiikka jälkijunassa seuraa. Ei minulla ole kiire.

Pitkän matkan juoksu

Lopulta kyse on arvoistani ja työtavoistani yleisesti. Olen mieluummin hiljainen taustatoimija, eikä minua innosta olla johtotehtävissä. Rivijäsenen äänenvoimakkuus riittää mainiosti, kunhan keskusteluyhteys toimii. Lisäksi pidän pitkän linjan suunnittelusta. Kun lähden lenkille omalla aikataulullani, se kestää 7-10 tuntia. Kun lähden politiikkaan, haluan pitkäjänteisyyttä, mahdollisuuden jatkaa työtä vaaleista toisiin ja siitä edelleen. Pienpuolueissa ei ole tätä mahdollisuutta. Sitä paitsi, tiedän nyt aivan juurta jaksain minkälainen määrä työtä pienpuolueen pyörittäminen on ja miten turhauttavaa on nähdä maassa tusina puolueyritelmää, joista kaikilla on n. 0% kannatus ja jokainen vihaa toisiaan sydämensä pohjasta. Ei siinä ole tulevaisuutta eikä pitkäjänteisyyttä. Mukava porukka ei vain yksin riitä.

Haluan keskittyä itselleni tärkeisiin asioihin. Niitä ovat edelleenkin kulttuurityö, yrittäjyys ja tietoyhteiskunta. Kannatan vastakin ydinvoimaa, sananvapautta (ja -vastuuta), työperäistä maahanmuuttoa sekä keskustelevaa ja kunnioittavaa ilmapiiriä. Aion vastakin olla kyynikko ja aion vastakin saada haukkuja niin suvakkimädättäjäksi kuin myös natsiksi. Maailma pyörii radallaan.

Katselukerrat: 575

Seppo Muurinen kommentoi_ 16. marraskuu 2016 13:56

Samoin kuin Harri !

Neuvos kommentoi_ 16. marraskuu 2016 14:14

Puolueista riippumattomana jäsenkirjatta. Puolueita riittää joka lähtöön. Pienet puolueet eivätsaa tahtoaan läpi korkeintaan apupuolueena ollen hetken ja samalla menettävät osan vähää kannatustaan kuten Perus. Suurista puolueista Sosd oli ajat työtätekevän asialla ja ehkä taas tulossa remmiin. Kepu on saanut omilleen aina apulantamiljadrtteja myöden. Kokoomus on noussut isojen joukkoon ja saanut isoille eniten myös näinä aikoina vaikka kaikkea leikataan. Kokoomuksen eläkeläisryhmissä näkyy olevan myös tyhjätaskuja - taitaa olla vähän sama kuin aikanaan Stockmannin muovikassi kadunmiehellä. Ottaen huomioon suurten tulojen verohelpotukset ja samaan aikaan valtionvelan jatkuvan kasvun sekä tuloerojen kasvun, niin joudun katsomaan karsastaen siihen suuntaan.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 16. marraskuu 2016 15:05

En pidä puoluejärjestelmästä hirveästi ja niistä asioista mitkä on pakko hoitaa puolueiden kautta kun voisi ilmankin. Mutta, lähden mielummin sisältä päin rohkaisemaan avoimuuteen kun huutelen pihalta. Tosiasia kun on että rauhallisella yhteistyöllä saa enemmän aikaan kun huudoilla.

Ja näinhän se on että puolueessa pitää olla edustettuna monet tulo- ja yhteiskuntaluokat. Ja näin on.

Oula Lintula kommentoi_ 16. marraskuu 2016 15:25

Mitäs sitä tähän... no, onnea valitulla tiellä.

teuvomast kommentoi_ 16. marraskuu 2016 16:11

Onnea Kyuu lle tie voi olla kivinen ja kaita, ja tietää taistelua koko ajan . ter tepivari

teuvomast kommentoi_ 16. marraskuu 2016 19:14

Harri ei ole kolme suurinta 1900 luvulta SDP ee on perustettu 1899 kokoomus niinkin myöhään kun v 1918 keskusta puolue on vuonna 1906 . terv tepivaari 

teuvomast kommentoi_ 16. marraskuu 2016 19:18

Nuot pien puolueet on sinä tarpeen kun on isotkin,  nuot kolme kunei ei  miellyttä kaikkia mitäs silloin tehdään .

Ja siinä kolmessa puolueessa on monopolin maku ei kuitenkaan konjakin terv tepivaari 

Seppo Muurinen kommentoi_ 16. marraskuu 2016 19:34

Asioilla on yleensä puolensa kuin puolensa mutta yleensä monopoli "sulle/mulle" - ei muille on kalleinta kartellia kun toiset pelataan ulos tavalla/toisella.

Mutta taas toisaalta jos "tusinaan mahtuu 13",niin sillä ei saada mitään mainittavaa aikaiseksi,etenkin jos edm.vetävät kaikki eri suuntiin pönkittääkseen "sitä yhtä ja ainoa oikeaa" linjaa - katsomatta ympärilleen.

metsäkeiju kommentoi_ 16. marraskuu 2016 21:29

Puoluejärjestelmä kokonaisuutena on jokseenkin vanhanaikainen systeemi, mutta parempaakaan järjestelmää ei nyt ole näkyvissä. Puolueet ja muut isot instituutiot (esim. ay-liike) ovat olleet kykenemättömiä muuttumaan yhteiskunnan nopeatempoisen muutospaineen mukana.

Toivottavasti saat jotain edistyksellisiä asioita ajettua kokoomuslaisena.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 16. marraskuu 2016 21:35

Onnea Kyuu lle tie voi olla kivinen ja kaita, ja tietää taistelua koko ajan

Kiitos vaan - mutta jos olisi tylsää niin se vasta kamalaa olisikin.

En hetkeäkään aio väittää sen paremmin omia kuin muitakaan puolueita synnittömiksi. Koitan parhaani mukaan siihen että oma toimintani tulee piraattiaatteen puolesta, eli sopiva avoimuuden määrä on paljon enemmän kun laki vaatii. Mutta tätä ajaakseni voin joko huutaa vastarannalta että tehkää paremmin, tai voin hypätä samaan veneeseen ja rohkaista esimerkillä muita.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot