Kansanäänestykset ovat arkipäivää Sveitsissä, siellä jopa kysytään kansalaispalkasta, siis ”ilmaista rahaa” joidenkin pussista toisille – tätä sveitsiläiset eivät halunneet. Euro-alueella puhutaan jo puolivakavasti helikopterirahasta. Entä jos tuo setelikoneraha asetettaisiin kansanäänestykseen? Varmaan kaikki sitä haluaisivat, tai eivät he, joilla ostovoimaa on jo riittävästi muutenkin.

 

Britit saivat ennakkoluulottomasti putsata pöydän –

 … kansakunnan enemmistö ~52 prosenttisesti halusi eroon Euroopan Unionista – syntyi Brexit. Nyt media ja eliittipoliitikot huutavat kurkku suorana joidenkin talousasiantuntijoiden myötä: ”Kansalaiset äänestivät väärin!” ~ http://yle.fi/uutiset/sixten_korkman_britannia_on_ampunut_itseaan_j... -

 

Kansalaisten enemmistö ei ole koskaan väärässä,

 … kun projisoidaan päätöstä demokratiaan. Nyt on kysymys sopeutumisesta. Kumpi sopeutuu – elitistinen päätöskoneisto vai kansakunnan enemmistö? Nyt lisäksi painotetaan, että britit ovat luokkayhteiskunta; on hyväosaiset ostovoimaiset ja vajaakuntoiset pienellä maksukyvyllä. Arvomaailmaa mitataan länsimaissa ja kulutusyhteiskunnissa rahalla.

 

Demokratiaa ei koskaan mitata pääomilla, osingoilla eikä palkkojen määrällä,

 … vaan ääni per kansalainen, jolla se äänioikeus on. Ääni on yhtä arvokas, oli se vanhalta eli kokeneelta tai nuorelta ja innokkaalta, mutta vähemmän kokeneelta. Tieto ei aina ole kokemusta – tieto on usein mahdottomuutta ihmisnäkökulmaisessa inhimillisyystarkastelussa!

 

Nyt puhutaan, ettei kansalle saa antaa liian vaikeita tehtäviä

Brexit oli nyt liian vaikea, sanotaan hallintohimmeleistä. Elitistit Britanniassa eivät olisi halunneet eroa EU’ sta. Kokeneet kansalaiset kylläkin – he ratkaisivat pöydän puhtaaksi ja tämä lienee se suomalaisen talousviisaan, professori Sixten Korkmanin mielestä se väärä äänestys.

Mikä antoi voiman ja tiedon Sixtenille, että hänen ja eliitin ennuste huomisesta on juuri se oikea? Demokratiassa huomisen oikea on aina enemmistöpäätös. Tämän päätöksen jälkeen järjestelmät sopeutuvat, kurssit normalisoituvat ja rahan arvokin palautuu usein lähtökuoppiin – ennemmin tai myöhemmin, aina.

 

Huominen on aina ennustetta ja joskus ennakointia

Ennakointi perustuu parhaaseen mahdolliseen ennustetietoon, tilastotiedon tiettyyn laskennalliseen jatkumoon ja kykyyn nähdä kausaliteetti – siis syyn ja seurauksen lait ja tapahtumat. Kukaan ei tiedä tässä Brexitissä, mikä on puhtaan pöydän jälkeinen luova ratkaisu; tämäkin nykyään suosittu markkinasana kuvastamaan kykyä olla innovatiivinen myös poliittisissa päätöksissä.

Valitaanko kansanäänestykset vai välillinen demokratia,

 … kerran neljässä vuodessa valituin edustajin? Niin, tässähän on lopulta kysymys miten äänestäjä voi luottaa valintaansa. Ainakin Suomessa takinkääntäjien sukupolvi on astunut remmiin – berberit ovat pyörineet vinhasti, ja kansalaisten luottamus omiin poliitikoihin on pohjamudissa.

 

Entä, kun sanotaan, ettei kansa tiedä mitä se äänestää –

Natokin on sille kansanäänestyksenä aivan liian vaikea rasti, eihän siitä ole järkevästi ja syvällisesti edes keskusteltu - sanotaan! Nyt on eduskunnassa ero eurosta kansanäänestykseen kansalaisaloite. Tässäkin varmaan ajatellaan, ettei kansa tiedä mitä se äänestää.

Kansanäänestyksessä on eräs mahtava etu ja hyve, se on aina lähtöisin kansan suusta, ja reklamaatio voidaan osoittaa vain kansaan itseensä, tai manipuloivaan mediaan ja poliittiseen eliittiin, jotka saavat näkyvyyttä mediaalisesti.

 

Hyvä – perustetaan Kansanpalvelutoimisto,

 … joka laatii kansanäänestykset, valmistelee katekismusmaisesti – Mitä se on, sekä antaa siihen selosteen tarkasti myös heille, jotka haluavat ”tietää kaiken”.  

 

Nyt suomalaisille tarjoillaan kansalaisaloitetta EU- erosta. Pääministeri Juha Sipilä kiirehti kertomaan, ettei hän vie EU – ero kansalaisaloitetta eduskuntaan; tuo jos mikä lietsoo kansalaisiamme antamaan äänensä kyseiselle aloitteelle, jonka on laatinut perussuomalaisnuori Sebastian Tynkkynen – piikki toistaiseksi ulkoministeri Timo Soinin ahterissa.

 

-          osa 1 päättyy

Katselukerrat: 919

Ilkka Luoma kommentoi_ 27. kesäkuu 2016 21:50

Osa 2

[Osa 2] Nyt välillinen demokratia edustajineen maksaa paljon, siitä enemmän alla kirjoituksena vuodelta 2014 – ennen edellisiä, vuoden 2015 eduskuntavaaleja:

 

 

… [20112014]

[U] Arvokas kansanedustaja

 (Maassamme alkaa vuosisadan eduskuntavaalit 2015 – valitsemme 200 edustajaa, jotka ratkaisevat ’itsenäisyytemme kohtalon’. Nyt puhutaan esimerkiksi eurosta 1] ja Natosta 2] ja sisäisestä turvallisuudestamme 3] ja oikeudesta omaan lainsäädäntöön)

 

 

Eduskunta on erinomaisen tyypillinen verovaroin ylläpidettävä yhteiskuntalaitos, jonka pitäisi edustaa ylimpänä päättäjänä suomalaisuutta. Tälle edustavuudelle on kaksi uhkaa – lainsäädäntö on monin paikoin hyväksytettävä EU:ssa tai linjattava EU-direktiiveihin. Lisäksi aleneva äänestysinto vieraannuttaa eduskuntaamme kansanvallasta.

 

Eduskunta kaikkinensa maksaa kansalaisillemme ~92 miljoonaa euroa vuodessa, siis noin 550 miljoonaa markkaa. Ihmisiä Arkadianmäen toiminnoissa, edustajat mukaan lukien on tuhatkunta. Kansanedustajan peruspalkka on ~6.400 euroa kuukaudessa ja siihen kulukorvaukset ja sosiaaliturvamaksut päälle.

 

Todellisuudessa yksi kansanedustaja maksaa veronmaksajille ~460.000 euroa vuodessa, ja kun otamme huomioon jaon äänestäneiden määrän mukaisesti, on hinta äänestänyttä *] kohden noin 31 euroa – paljon vai vähän, päätä Sinä.

*] 4,39 miljoonaa äänioikeutettua vuoden 2011 eduskuntavaleissa, joista äänesti 2,93 miljoonaa.

 

 

Poikkeusolosuhteet edellyttävät yhteistä vastuuta edustajiltamme

 

Ehdokkaita asettavien puolueiden ja kansanliikkeiden on yhteisesti haettava niin uskottavaa linjaa mielenkiintoisesti ja konkreettisesti esitettynä, jotta kansa käy uurnille. Ellemme saa äänestysprosenttia nousuun on vaikka pohdittava ”Koko Kansan Rehellisen Vaalirahan” 4] valjastamista innon nostamiseksi – ”10 euroa puhtaana käteen”, kun äänestyslippu uurnaan vilahtaa – idealla.

 

 

Kansanedustajat valitaan D´Hondtin menetelmällä,

~ http://fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_menetelm%C3%A4 -

 

jolloin jokainen ehdokas saa suhdeluvun koko ryhmänsä äänistä, tällä haetaan edustuksellisuuden todellisuutta. Tosiasiassa kansanedustajat ovat eri arvoisia käytännössä – kansalainen äänestää aina yhtä ehdokasta, paljolti on kysymys myös henkilövaalista ja äänet jakautuvat aina Sauli Niinistön aikanaan eduskuntavaaleissa 2007 saamasta noin 60.000 äänestä 5] alimmillaan vain muutamaan tuhanteen. Pitäisikö valitut edustajat käyttää suoraan äänestäjien antamaa todellista kannatusvoimaa eduskunnan vallankäytössä? 6]

 

 

Perustuslaki säätää,

 

että äänioikeutettujen kansalaistemme valitsema eduskunta käyttää valtiomme ylintä lainsäädäntövaltaa. Juuri näissä vaaleissa nousee pintaan euro, ja sen valiintuminen kansamme käyttämäksi rahaksi – ilman että siitä kysyttiin kansalta mitään. Oletettiin, että kansalta myönnön saanut EU-kansanäänestys antoi luvan euroonkin. Näinhän se ei ollut, vaan nyt tutkitaan tarkasti pitikö europäätös tehdä perustuslain määrittämässä formaatissa (muodossa)! 7]

 

Valittava eduskunta on toivottavasti viimeinen hallintohimmeli - suosittu lainasana sote 8] kiemuroinnissa - jossa on 200 kansanedustajaa. Meille riittää 99 + puhemies, siis puolitetaan edustajamäärä.

 

 

Edustajapuolituksella saadaan lisää tilaa edustajien toiselle avustajalle,

 

koska tavoitteena on aktivoida itse edustajia enemmän valitsijoidensa ja kansansa ”iholle” kokemaan todellista kansan hätää tai – tyytyväisyyttä. Avustajia tarvitaan sen vuoksi, että edustajalla pitää olla aina mahdollisimman hyvät taustamateriaalit, kun hän kansan parissa kyselee kuulumisia, Tiedonlouhinta ottaa paljon aikaa ja se kannattaa delegoida avustajille.

 

 

Toivottavasti jo eduskuntavaalien 2019 yhteydessä,

 

kun jo silloin olemme markassa takaisin ja mahdollinen EU-eroamisprosessi hyvässä vauhdissa (tarkkojen ja puolueettomien euro- ja EU-selvitysten jälkeen) – kansa pääsee valitsemaan suoraan asetetuista pääministeriehdokkaista haluamansa.

 

Pääministerivaali ei tarkoita, että hänen puolue tai kansanliike pääsee automaattisesti hallitusvastuuseen, vaan kansan valitsema pääministeri muodostaa hallitusehdotuksen 6 - 8:lla pääteesillä presidentin hyväksyntään.  Presidenttihän on jo pidempään valittu suoralla kansanvaalilla, ja nyt prosessiin tulisi myös pääministeri.

 

 

Uuden pääministerivalinnan myötä myös ministeriöiden työnjakoa,

 

 … määrää ja rakennetta virtaviivaistetaan vastaaman sellaista kansalaisyhteiskuntaa, jossa kansanäänestykset ja mielipidekyselyt 9] ovat arkipäivää. Syntyy superministeriö, jota muuten myös Kokoomus ajaa takaa – jonka alla ovat ministeritoimistot – maksimissaan 10 kappaletta.

 

 

Seuraavissa eduskuntavaaleissa kansa päättää haluamansa linjan,

 

 … sillä on myös mahdollista, etteivät kansanäänestykset pääse arvoonsa, ja esimerkiksi natokysymystä ei hyväksytetä kansalla. Tätä taustaa vasten tuleva vaali on poikkeuksellisen tärkeä. Perinteelliset puolueet eivät halua puhua Natosta, he haluavat itse päättää tuon asian. Näyttää siltä, että vain yksi puolue on natokannaltaan täysin kirkas ja yksiselitteinen.

 

 

Eduskunta on arvokas toimielin ja sen vaikutusvaltaa pitää nostaa, kuten presidentinkin

 

Ehkä tulevaisuudessa siintää malli, jossa kansankaan valitsemaa pääministeriä ei ole. Olemme siksi pieni kansakunta, että presidentti voi hoitaa suoraan kansan valitsemana eduskunnasta muodostuvan hallituksen – niin kutsuttu USA:n malli. Tällöin presidentti kantaa vastuuta suoraan eduskunnalle ja kansalle.

 

 

Eduskunnassa valiokuntatyöskentely on kansalta piilossa olevaa toimintaa –

 

se pitää saada soveltuvin osin julkiseksi, kuten on oikeuslaitoksemmekin pääperiaate. Valiokunnat ovat uudessa järjestelmässä likempänä tulevia ministeritoimistoja, ja valiokunnat muodostetaankin nimikkeellä, jotka vastaavat näitä ministeritoimistoja, joita on myös tuo kymmenen kappaletta.

 

 

Kansanpalvelutoimisto

 

Vahvistaaksemme suoraa kansalaistoimintaa asetetaan eduskunnan alle Kansanpalvelutoimisto, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa kansalaiskyselyjen ja -äänestyksien laadinta kyselyineen ja taustaselitteineen.

 

Samassa yhteydessä hajotetaan nykyinen UPI-FIIA, esiintyneiden puolivillaisten ja tarkoitushakuisten johtopäätösten 10] vuoksi. Tilalle muodostetaan tiukasti puolueeton tiedonlouhintatoimisto, joka tuottaa kansalle ja päättäjille luotettavaa tietoa ja analyysia poliittisten ratkaisujen tueksi.

 

 

Eduskunta on (aina) valitsijoidensa näköinen

 

Tänään se ei ole, sillä ääniharavat eivät saa heille kansan antamana kuuluvaa suhteellista esitys- ja päätösvaltaa. Eduskunnan ”ulkonäkö” pitää saada likemmäksi kansakunnan syviä rivejä – niitä rivejä, jotka lopulta aina pesevät ne ruumiit, jotka eräät harvat tekevät.

 

 

Eduskunnan ulkonäkö kohentuu, kun saamme kansan liikkeelle - uurnille

 

Kaikkien ehdokkaiden on nyt unohdettava menneen parjaus, löydettävä ratkaisuehdotuksia, osattava yhteistoiminta ja ymmärrettävä, että puheiden aika on heti vaalien jälkeen ohi. Ei enää pakkopääministeriyksiä 11] – oppiraha on maksettu ja osalliset kadonneet.

 

Seuraavalla eduskunnalla on yksi ylitse muiden –

 

 … ja se on kaikkien puheissa ”koristelema” työ, ja oikeus siihen. Palautetaan työ valtiovallan erityishuolehdintaa ja konkreettisesti tehdään jotain – vaikkapa mobilisoiden kotimaisella suunnittelu- ja työvoimalla ”kaikki oleelliset kaapelit, johdot, /vedensiirtoputket, muuntoasemat ja tiedonsiirtoväylät maan poveen” – projekti, turvaan luonnonilmiöiltä ja terroristeilta!

 

 

Äänestävä ihminen on oikeutettu tapaamaan valitsemiaan edustajia säännöllisesti, ja sähköisesti aina – edustajien työnantaja on äänestäjä, joka lopulta maksaa koko kansanedustuslaitoksen kulut ja on siis oikeutettu tietämään, mitä siellä Arkadianmäellä todellisuudessa tapahtuu – tarvitsematta turvautua iltapäivälehtien lööppeilyyn.

 

 

TEKSTILINKIT

 

1] Eurosta markkaan … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/oma-maa-markka-muu-maa-euro.html -

2] Natosta lisää … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/venajavastaisuudesta-nato-usk... -

3] Poliisien toiminta turvattava ~ https://www.facebook.com/groups/363304347037588/ -

4] Äänestämättömyys kimpoaisi kansan omaan nilkkaan? ~http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/09/06/aanestamattom... -

5] Analyysia 2007 eduskuntavaaleista ja Sauli Niinistön juhlaa ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/vedenjakajaeduskunnassa-suuri... -

6] Toteutuuko kansalaisen äänestystahto eduskunnassa? ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kansalaisten-nestystulos-ei-t... - 

8] Paljon puhuttu sote ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129739-sote%C2%B4n-vaike... –

9] Äänestäjä antaa luottamuksensa valitsemalleen! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/06/aanestaja-antaa-luottamuksens... - 

10] Lisää Ulkopoliittisesta Instituutista ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/mita-ulkopoliittinen-instituu... -

11] AAA´sta AA+´aan ja mitä muuta? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1137511 – [5508]

 

 

EXTRA

7] [Wikipedia] ” … Muun muassa Itsenäisyyspuolue on myöhemmin kritisoinut kansanäänestystä. Puolueen mukaan EU-jäsenyyttä kannattaneet saivat enemmän rahoitusta kampanjoinnille kuin sitä vastustaneet. Lisäksi puolue sanoo jäsenyyttä kannattaneiden väittäneen muun muassa että Suomen markka säilyy jäsenyyden jälkeenkin.[15]

Päätöstä EU-jäsenyydestä on väitetty jopa laittomaksi, koska sitä ei hyväksytty eduskunnassa perustuslainsäätämisjärjestyksessä ja koska joidenkin mielestä Suomen perustuslain 2 § kieltää lainsäädäntövallan epäsuorankin luovuttamisen muulle instituutiolle kuin eduskunnalle. Tätä näkemystä puolustivat julkisuudessa varsinkin Keijo Korhonen ja Ilkka Hakalehto. Korhonen oli myös sitä mieltä, että kansanäänestyksen tulostakin olisi pitänyt tulkita perustuslainsäätämisjärjestyksen hengen mukaisesti, eli jäsenyyden hyväksymistä olisi tullut puoltaa kahden kolmasosan määräenemmistö.[12]

 … ” ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_EU-kansan%C3%A4%C3%A4nestys -

 

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL |  IL |  Vf | Pz | BL | US |BLOG 44253

 

---20112014---

---27062016---

 

DOC Kansanäänestystoimisto_27062016 – Microsoft Word Starter

 

 

Sent

Cc: antti.pesonen@ipu.fi ; hannu.raikkonen@teliasonera.com ; jan.vapaavuori@tem.fi ;carl.haglund@defmin.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; antti.rinne@vm.fi ;sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu ; jussi.halla-aho@europarl.europa.eu ; riikka.slunga-poutsalo@perussuomalaiset.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ;alexander.stubb@vnk.fi ; paavo.vayrynen@europarl.europa.eu ; REHN Olli ;jyrki.katainen@ec.europa.eu ; presidentti@tpk.fi ; riitta.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ;eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; kaj.turunen@eduskunta.fi ; anssi.joutsenlahti@eduskunta.fi ;mika.aaltola@fiia.fi ; teija.tiilikainen@fiia.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ;jussi.niinisto@eduskunta.fi ; ville.niinisto@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi


Sent: Thursday, November 20, 2014 1:32 PM
Subject: KANSALAISKIRJOITUS - Arvokas kansanedustaja

 

[1595]

Heikki Karjalainen kommentoi_ 28. kesäkuu 2016 06:40

Kansanäänestys on huuhaata monimutkaisissa tietoa ja kokemusta vaativissa asioissa. Meillä on edustuksellinen demokratia Eduskuntineen, hallituksineen, valiokuntineen. Lisänä ammattitaitoinen virkamieskunta, lähettiläät, poliittiset konkarit Ilakivestä Lipposiin ja Martti Korhosiin.

Sveitsissä niinkuin Belgiassa on äänetyspakko, joka oan aivan eri asia kuin 70 %:n äänestystulos.

Edustuksellinen demokratia pakenee kansanäänetyksellä pelkuruuttaan kansan selän taakse vaikeissa asioissa siitä huolimatta, että heillä on edellytys ja pakko olla paras tieto vrt. mökin miina.

Kansanäänestys on populistista vastuutonta huuhaata !

Neuvos kommentoi_ 28. kesäkuu 2016 07:37

Sipilä sanoi jo ettei kansa saa äänestää eikä aloitetta tuoda eduskunnalle?

Soini vähätteli puolueensa nuoria?

Orwell kommentoi_ 28. kesäkuu 2016 12:04

Edustuksellisessa demokrastiassa niiden ylipuhuttavien ja suostuteltavien määrä on murto-osa kansan määrästä.

"Meillä on edustuksellinen demokratia Eduskuntineen, hallituksineen, valiokuntineen. Lisänä ammattitaitoinen virkamieskunta, lähettiläät, poliittiset konkarit Ilakivestä Lipposiin ja Martti Korhosiin."

Isoissa asioissa kaikenlaisilla lobbareilla on liian helppoa kääntää edustajien pää, joten koko kansan äänestys on parempi.

Ilmeisesti Karjalainen halveksii suoraa demokratiaa juuri siksi, ettei tyhmyyksien lobbaus olisi niin helppoa kaikenlaisille huijareille.

Noista virkamiehistä voi todeta, että ainakin viheruskovaisilla virkamiehillä näyttää olevan melkoinen taito huijata ministerit typeryyksiin. Paras esimerkki jälleen se "paskalaki".

Eduskunnassa se "viisaus" ei ole sen suurempaa kuin kansassa keskimäärin eikä hallituksen jäsentenkään fiksuus kovin hurrattavalta näytä. Siitä voisi montakin ollutta ja olevaa ministeriä mainita esimerkkeinä.

Mooseksesta taas voisi todeta, että Mooseshan se vei Suomen kansalta mitään kysymättä EU/euro-pelleilyihin, joten se siitä "viisaudesta", kun seuraukset nyt näkyvät.

Ilkka Luoma kommentoi_ 28. kesäkuu 2016 16:36

EU-eroon tähtäävä kansalaisaloite Sebastian Tynkkyseltä - junior-persu, piikki Soinin ahterissa

~  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2058

19 738 nimeä nyt, klo 16:36.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 29. kesäkuu 2016 06:47

Orwell

Kansan pää on altis suoralle valehtelulle ja harhaanjohtamiselle ja, jopa ulkovaltojen "kybereille". Valveutuneet poliitikot ovat sentään eri maata kuin mökin miinat kahvinporoennusteineen.

Lähin valehtelukampanja Suomessaa oli "jytky". Mitäs siitä on enää jäljellä, kun totuus on paljastunut ?

Ilkka Luoma kommentoi_ 29. kesäkuu 2016 16:13

Luotammeko valintoihimme? ...!

Takinkääntäjien sukupolvi on nyt hallituksessa - jytkyttävät persut, jotka kohta hytkyvät oppositioon! ;-) 

http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/nato-luotammeko-valitsemiimme...

.

Ilkka Luoma kommentoi_ 29. kesäkuu 2016 16:14

22.740 nimeä kerännyt kansalaisaloite Sebastian Tynkkyseltä - EU-ero' sta kansanäänestys. 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 29. kesäkuu 2016 16:59

Aivan hulluja nuo perssuomalaiset. Yrittävät ratsastaa breksitin tuomalla julkisuudella- se on siinä eikä muuta !

Ilkka Luoma kommentoi_ 29. kesäkuu 2016 17:17

Heikki - juuri noin, menit asiaytimeen! 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot