Sukupolvisopimus, vai jääkö eläkepommi käteen?

Uutisointiin kimposi tieto, että nyt syödään eläkesäästöjä, jotta saadaan maksetuksi tämän vuoden lisääntyviä eläkkeitä – samalla käynnistyi suuri eläkekeskustelu oikeudesta ja velvollisuudesta ...

[ … vuosimiljoonaisessa eläinkunnassa ei ole eläkeläisiä vapaamatkustajina. Muu eläinkunta, ilman ihmistä – rakentuu itsetoimeentuloon ja/tai laumassa hyödyn antoon yksilöltä ryhmälle ja ryhmän laumaturvallisuuteen yksilölle. Evoluution luoma ajauma/hakeuma ravintoketjuun hyödyllisyysajankohdan jälkeen on voimakkaasti sisäänrakennettu systeemi – jo jos tuo systeemi ei toimi, huolehtii vahvemman laki poistumasta … ]

Tylyä tekstiä sukupolvisopimuksen tehneille!

Ylläoleva kursivoitu kappale on tylytystä inhimillisesti ajattelevalle kilpailuihmiselle, joka elää kuitenkin näyttö- ja vertailutaloudessa. Oman itsemme säästääksemme olemme laatineet muusta eläinkunnasta poikkeavan säännöstön jatkohuolehdinnasta, kun säällinen työjakso on hoidettu yhteiskuntavastuullisesti ja ”eläkkeelläolon toimettomuusjakso” alkaa.

Hintamme vapaavuosille

Ajankohtaisohjelma YLE:llä kertoi, että keskimäärin maksamme työssäoloaikanamme jokaisesta tienaamastamme 100 eurosta 5-7 euroa massiiviseen yhteiseläkepottiin 1], josta sijoitetaan tuottotoiveella sekä maksetaan eläkkeitä työrupeamansa tehneille. Nyt jokainen voi laskea kuinka paljon työelinaikana pitää näitä ”100 eurosia” tienata, että kertyy se ansaittu eläke 10 -, 20 -, 30 – jopa 40 vuodeksi – näyttää siltä, että keskimääräinen eliniänodote kasvaa koko ajan.

...

Vinoutuuko työssä- ja eläkkeelläolosuhde?

Työrupeama on joillain yhtäjaksoisesti psimmillään jopa 50 vuotta – ja lyhimmillään se ei edes ala, sillä osa nuorista päätyy työkyttömyyseläkkeelle ilman mitään työtä, joka olisi kerryttänyt omaa henkilökohtaista eläkekertymää 2] – näissä tapauksissa yhteiskuntahoidettu kansaneläke tulee apuun sitten joskus.

2] Jokainen voi tarkistaa vuosittain oman kyselyhetkeen kertyneen ”eläkepotin” - vaikkapa internetin välityksellä.

...

Palkkataistelu

Kuten tunnettua olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 3]. Meillä työkustannukset kaikkinensa ovat korkeaa luokkaa, koska olemme halunneet 'sosiaalidemokraattisesti' turvaavat yhteiskuntapalvelut, periaatteessa kaikille – ja se maksaa.

Tulontasauskoneisto kitisee jo, se olisi rasvattava ja täysin uudelleen arvioitava. Elämmekö liian korkeassa materiaalisessa elintasossa – nyt maapallollisille yhteisvarannoille on etsiytynyt reippaasti uusia jakajia – on niukkojen vuosikymmenien (vuosisadan) aika.

Yksilövastuu

Kuten alussa todettiin on eläinkunnassa täydellinen yksilövastuu – laumankin suojeluksesta. Lauma ei pitkään elätä hyödytöntä jäsentä, vaan ravintoketjusta vihollinen nappaa aina ne heikoimmat; samalla ylläpitäen harvennettavan populaation elinvoimaa. Evoluutiohan ylläpitää vahvuutta ja elinkelpoisuutta tavalla, joka on meille pohjimmiltaan tuntematon. Miten me ihmiset määritämme yksilövastuun?

Tulontasauskoneisto

Pitkälti sisällis- tai veljessodastamme liikkeelle lähtenyt tulokertymien tasaistus rakensi työväestön joukkovimalla aseen, jolla aiempi ”ehkä liikaa ahnehtinut” joutui jakamaan yltäkylläistä elintasoaan.

Työnantajakin lopulta huomasi, että ilman työväkeä ei synny suppealle piirille jaettavaa voittoa – nyt työväestön pitäisi vastineeksi todella ymmärtää, että ilman riskinottoa, suunnittelua, johtamista ja ohjausta ei synny myöskään työpaikkoja – ovathan nämä perusprinsiipit niin hellyttävästi naimisissa, jotta tämä ”vastakkainasettelu” olisi nyt vihdoin purettava!

Syntyvyytemme on liian pieni

Meitä aitosuomalaisia syntyy liian vähän ja joskus vastaavasti syntyi ”liikaa” - ja nyt he ponnistavat ansaitulle eläkkeelle, nostettuaan sitä ennen eläke-etuudet sellaiselle tasolle, josta ilman uusia oivalluksia nouseva maksusukupolvi ei selviydy.

Palkkojakin me joudumme alentamaan 3], jos haluamme olla kilpailukykyisiä halvempia kaukoitätovereita kohtaan. Palkkojen aletessa eläkevarakertymät pienenvät ja sijoitusmarkkinat eläkevarojen osalta eivät riittävästi tule tuottamaan, ilman selvää riskitason nostoa. Kaiken lisäksi taseellinen omaisuus on markkinatalouslakien alainen – tasearvot voivat dramaattisestikin laskea – ja osakekirja paperina ei pidä sisällään mitään elättävää ravinnearvia – bittitaseista puhumattakaan.

3] Voimme suurella todennäköisyydellä olettaa, ettemme pysty loputtomiin tuottavuutta, lisäarvoa ja innovaatioita nostamaan kerryttämään lisätuloa – sillä nousevien ja yhteisille raaka-aine- ja energiavaroille pyrkivät kansakunnat eivät ole yhtään sen huonompia tässä kilpaillussa maailmassa.

...

Mitä teemme sukupolvisopimuksen suhteen?

Mehän pidämme lupauksemme ja huolehdimme omamme, mutta vain omamme, sillä siihen meillä on oikeus. Voisimme todeta, että ”jokaisella meistä on se oma isänmaa, jossa meidän on hyvä asua, ja se on se valtio tai alue, jossa tulemme parhaiten ymmärretyksi omalla äidinkielellämme”.

Meidän on lisäksi torpattava ulkomaalainen halpatyövoima, ja säästettävä nekin työtehtävät itsellemme. Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme hyväksymään pienemmän tulotason ja ostovoiman – me siis ”puolitamme kultuksemme”, mutta vastapainoksi teemme työtä ja pysymme paremmin terveinä kuin työtä tekemättöminä.

Jos oman ”täystyöllistämisen” jälkeen jää vapaita työpaikkoja, niin haettakoon sellaisia työntekijöitä, jotka osaavat äidinkielemme, tunnustavat tapamme, eivätkä tuputa meille omiaan, vaan hyväksyvät kulttuurimme ja järjestelmämme – silti he ahkerina saavat ylläpitää keskenään omia mieltymyksiään ja elämisen menetelmiä, kunhan ne ”istuvat” lainsäädäntöömme. Näin meillä kaikilla on hyvät lähtökohdat pärjätä tälle erinomaisella suomenniemellä!

...

VIITE

1] Kansallinen eläkekertymävarasto” - tähän sijoitus- ja käyttötiliin kertyy toki muualtakin varoja; työnantajalta, yhteiskunalta ja toivottavasti lisääntyvästi myös sijoitustoiminnasta ~

http://www.ilmarinen.fi/Production/fi/ilmarinen/06_mediapalvelu/02_... -

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_el%C3%A4kej%C3%A4rjestelm%C3%A4

Meillä on lisäksi vapaaehtoisia eläkevakuutuksia, joilla voidaan lisätä kunkin vapaaehtoismaksuihin osallistuvan eläkettä ansaitun kansan- ja työeläkkeen päälle – tästä on aiemmin saanut kerryttämisaikana mukavat verohelpotukset – niin yksilönä kuin yrittäjän yhtiönä tai hyvän työntekijän palkanmaksuyhtiönä. Valtio on näin tukenut avokätisesti näitä vapaaehtoiseläkkeitä, ymmärtäen, että ne tuovat myöhemmin maksuhelpotuksen valtiolle – tosin viime vuosina tätä vapaaehtoiseläkejärjestelmää ollaan ”kiristetty”.

...

EXTRA

E65 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/40512-u-elakeikakeskuste... -

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

Sent

Sent: Friday, April 26, 2013 6:38 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Sukupolvisopimus vai kyteekö eläkepommi?
...
Sukupolvisopimus, vai jääkö eläkepommi käteen?

AL – US

BLOG 17679IL

---26042013---

Katselukerrat: 280

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. huhtikuu 2013 16:58

Mistä nuo eläkerahat kaikkineen saadaan riittämään?

Neuvos kommentoi_ 26. huhtikuu 2013 17:01

Itse ko ohjelma meni höpnäksi.

Työnantajat ovat ajamassa kaikkia sosiaaliturvan muotoja alas.

 

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. huhtikuu 2013 17:10

Emme ole siis oppineet mitään veljessodan tapahtumista ja sen syttymisen syistä?

Neuvos kommentoi_ 26. huhtikuu 2013 19:15

Juupa vuosi 1918.

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. huhtikuu 2013 19:40

Maksoimme tuosta oppitunnista pitkän verivanan - molemmin puolin esitettiin julmuutta, ja varsinkin "voittanut" osapuoli.

Kalervo Antero Nieminen kommentoi_ 26. huhtikuu 2013 19:41

Älkää välittäkö vaikka veisivätkin teidän eläkerahat?! Sillä kai nyt jo jokainen 16v täyttänytkin tietää ettei tämä aikuisten hölmöily kauvaa kestä!? Mitähän tekee maat jotka ovat jo lainanneet 100% ?? Menevät konkurssiin varmaan?   Pitäisi tehdä Laki joka pakottaa virkamiehet tekeen töitä vaikkeivät palkkoja saisikaan!! JA ÄKKIÄ VIÄ! Sillä on jo lainattu 91% kaikesta! Si ku Lainataan taas lisää, joka on tosin jo hyväksyttykkin kataisen toimesta rahojen jakajana! Eikä maksukyky riitä edes korkoihin enään! Si nostavat taas palkkojaan oikein reilusti!! 600000 palkansaajaa Valtiolla ja Kunnissa!!

Ilkka Luoma kommentoi_ 27. huhtikuu 2013 02:10

Euroalueen sisällä voidaan velkoja "antaa anteeksi", kun on tuo yhteinen valuutta euro ja omat setelipainokoneet, mutta riittääkö raaka-aineet ja energia? Ei ole oikeastaan väliä mitä teemme, kunhan teemme ja pyöritämme rahaa jonka saamme - tässäkin tullaan vain siihen, kestääkö luonto ja ympäristö!

Ilkka Luoma kommentoi_ 27. huhtikuu 2013 02:11

Suomi menetti tämän oman valuuttasääntelyn markkojensa myötä!

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot