Siviilimatkustajat Ukrainan suurvaltapelissä!

Malesialainen siviilimatkustakone lensi sotatoimialueen yllä ja tuli ammutuksi alas. Yksikään taistelualueen osapuoli ei saanut mitään hyötyä tästä tapahtumasta – se olikin todennäköisesti vahinko; luultiin alasammutuksi tulleen aivan muun koneen. Hurjimpien huhujen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kone lensi alueella samaan aikaan ja reaalisemmin Ukrainan armeijan sotilaskuljetuskone oli tähtäimessä.

Viattomia kuoli lähes 300 – ihmisiä, joille Ukrainan sisäinen välienselvittely ei kuulu eikä liity lainkaan. Tapaus ei ole ensimmäinen – edellinen vastaavan kokoluokan tragedia tapahtui Persianlahdella, kun USA:n ohjushävittäjä kaukana kotimaastaan ampui alas matkustajakoneen – noin 300 kuollutta. USA tunnusti tekonsa ja maksoi korvauksia uhrien omaisille.

Muinoinen Neuvostoliitto ampui myös alas hävittäjällään Neuvostoliiton ilmatilaan ”eksyneen” etelä-korealaisen matkustajakoneen – jälleen liki 300 kuollutta. Suurvalta oli vähin varoituksin maasta tulleella käskyllä tuhonnut koneen. Koneen väitettiin olleen ”vakoilutehtävissä”.

Paljon kysymyksiä – paljon spekulaatiota

Ukrainassa tapahtunut ohjusisku sotatila-alueella lentävään siviilikoneeseen herättää muutamia kysymyksiä – Miksi matkustajakone lensi tiedetyllä riski- ja sotatila-alueella, josta oli varoitettu? Miksi Itä-Ukrainan ilmatilaa ei oltu asetettu siviililentoliikennekieltoon? Ja miten Malesia Airlinesin Boeing 777 konetta ohjattiin maatukiasemilta ja Kiovan lennonjohdoista?

Siviilimatkustajakoneilla on ”lentokäytävät”

Kaikki siviilimatkustajakoneet noudattavat lentokäytäviä ja ilmoittautuvat säännöllisesti lennonjohtoihin – mitkä olivat kolme viimeistä lennonjohtoa ja millaista keskustelua koneen ja lennonjohdon välillä käytiin. Lopuksi voidaan myös kysyä millaisilla signaaleilla konetta mahdollisesti häirittiin tai manipuloitiin? Kenen tai keiden toimesta? Jäikö jotain tekemättä?

UPI-FIIA:n hätäisenoloista arviointia

Suomen eduskunnan riippumaton Ulkopolitiikan Instituutti UPI-FIIA, ohjelmajohtajansa Mika Aaltolan YLE Aamu-TV selostuksena antoi kapean, paljolti asiantuntemattoman ja jopa harhaanjohtavan arvion malesialaisen siviilikoneen alasampumisesta. Ensinnäkin aiemmin separatistien alasammutut Ukrainan sotilaskoneet ammuttiin huomattavan paljon matalammalta korkeudelta alas. Herää kysymys, onko eduskunnalla varaa ylläpitää laitosta, joka haukahtelee arvioita kuin ”rukkaskauppias markkinatorilla”?

Aaltola ei ymmärtänyt ottaa esille lennonjohtojen roolia,

eikä tajunnut selostaa, että siviilikoneille on lentokäytävät – eikä ymmärtänyt esittää kysymystä, miksi Itä-Ukrainan ilmatilaa ei oltu suljettu siviililiikenteeltä. Hökäisy arviona, että merkit viittaavat kapinallisiin ja epäsuoraan Venäjän tukeen tapahtumassa – oli ennenaikaista, vaarallista ja ajattelematonta. Olisiko harkittava UPI-FIIA:ssa miehityksen vaihtoa? Ensin tutkitaan ja sitten ”hutkitaan”.

Aaltola USA asiantuntijana slaaviympäristössä

[ … eikö lännenmies oikein ymmärrä slaavitoverin ajatuksenjuoksua? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/lannenmies-ei-saata-ymmartaa.... - ]

Aaltolan oma toimiosaaminen Yhdysvaltain erikoisasiantuntijana paistoi liian selvästi. USA:lla, eikä presidentti Barack Obamalla ole mitään tekemistä Europassa tapahtuviin asioihin. Miksi USA pitää sotkea puolueettoman ulkopolitiikan tutkimuslaitoksen henkilökunnan järjenjuoksu-vuodatuksiin, kun kyseessä on eurooppalaisten, Malesian, Hollannin sekä Ukrainan ja (Venäjän) keskinäinen tragedia. Edellisen sijaan Aaltola voisi selvittää palkkansa maksajille – Suomen kansalle, mitä USA kaikkiaan tekee valtiona ja sen yksityisinä yrityksinä sekä kansalaisina Ukrainassa.

...

Nyt spekulaatiot lentävät hurjana

oliko niin, että Kiovan lennonjohto oli välinpitämätön, oliko heidän hallinnassaan olevat siviilikoneiden ohjaussignaalit harhauttavia tai vaillinaisia? Lensikö alasammutun koneen lähialueella hetkeä ennen Putinin kone, jonka väritys muistuttaa paljolti Malesian Airlinesin konevärityksiä? Oliko alasampumishetkellä Ukrainan taisteluhävittäjiä lähettyvillä? Mitä luultiin ammutun, ja miksi alasammutun koneen tunnistusta ei osattu/ tahdottu tehdä?

Tämä sabotaashi on tutkittava YK-johteisesti

YK:n turvaneuvoston on asetettava tutkimuselin, jossa ei ole venäläisiä, ukrainalaisia, amerikkalaisia eikä separatisteja. Koneen putoamisalue on tyhjennettävä heti vieraista ihmisistä ja suljettava tarkkaa puolueetonta tutkimusta varten. Mustat laatikot tarkasteluun ja kaikki lentokoneen viestiliikenne selvitykseen kuin myös lennonjohtokeskustelut tarkasteluun – unohtamatta lennonavustussignaalien tutkimusta, mistä tulivat ja milloin sekä mitä sisälsivät.

...

Olipa alasampuja tai koneen tuhoaja kuka/ mikä tahansa – on puolueettomien tutkimusten jälkeen tapahtuma prosessoitava kansainvälisen oikeuden eteen ja määrättävä tarvittavat rangaistukset, eikä niin kuin ei tapahtunut USA:lle Persianlahden ohjusiskussa, eikä niin kuin ei tapahtunut Neuvostoliiton hävittäjäiskussa kauko-idässä!

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

Siviilimatkustajat Ukrainan suurvaltapelissä!

Cc: seppo.kaariainen@eduskunta.fi ; jussi.niinisto@eduskunta.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; juha.sipila@eduskunta.fi ; markku.kangaspuro@helsinki.fi ; markku.kivinen@helsinki.fi ; arkady.moshes@fiia.fi ; sinikukka.saari@fiia.fi ; mika.aaltola@fiia.fi ; teija.tiilikainen@fiia.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; pertti.salolainen@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; antti.rinne@vm.fi ; pekka.haavisto@formin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; carl.haglund@defmin.fi ; alexander.stubb@vnk.fi ; presidentti@tpk.fi ; olli.rehn@europarl.europa.eu ; jyrki.katainen@ec.europa.eu

Sent: Monday, July 21, 2014 2:04 PM

Subject: KANSALAISKIRJOITUS - Siviilimatkustajat suurvaltapelin pelinappuloina Ukrainassa

...

Siviilimatkustajat suurvaltapelin pelinappuloina

(Mediassa Venäjän osoittelu kiihtyy, UPI-FIIA haukahtelee Mika Aaltolan suulla todisteetonta yksipuolisuutta -USA:n erikoisasiantuntijana; tutkimuksia malesialaiskoneen tuhosta ei olla edes vielä uskottavasti ja puolueettomasti aloitettu - ja mediasormi Helsingin Sanomien johdattelemana osoittaa näyttörasitteellisena kohti Moskovaa)

AL IL Vf BL3628 BLOG 38668

---18072014---

AL IL Vf BL BLOG 38668

---18072014---

doc.: malesian_airlines_18072014.doc – OpenOffice Writer

542 | 5140

Katselukerrat: 4140

PetrusK kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 09:11

Eiköhän tämä nyt ollut näiden Ukrainan kapinallisten viimeinen virhe. He tumpeloivat innostuksissaan matkustajakoneen alas ja luulisi, että myös Putin sanoo nyt heille, että poijjaaaat eiköhän lopeteta tämä reuhuaminen. 

Mutta vaikka Putin olisikin näin järkevä, niin asia ei jää tähän. Viimeisimpien tietojen mukaan siellä on on myös ollut 20 USAn kansalaista. 

Hassuin sivujuonne tässä uutisoinnissa oli eilen illalla Venäjän TVn "hätäp...ka" jossa ilmoitettiin, että kohteena olisi ollut Venäjän presidentti Putin. Kuvastaa vähän sitä paniikkia mitä Venäjällä nyt tunnetaan tämän asian tiimoilta. 

Ilkka Luoma kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 09:50

USA itse ampui alas siviilimatkustajakoneen Persianlahdella - 300 kuollutta. USA tunnusti tekonsa. 

Viurunen kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 09:55

Kuten blogin teksteistä ilmenee, niin Ulkooliittisen instituutin edustaja lateli tietojaan tai tietämättömyyttään taas esille. Minulle on jäänyt epäselväksi, että missä ja miten tämän Ulkopoliittisen instituutin linjanvedot tehdään.

Hesarista tuli tutuksi kyseisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen lausunto, jossa hän mainitsee, että Suomi voitaisi liittää NATO:n jäseneksi ja kymmenen vuoden päästä järjestää asiasta kansanänestys! Että sellainen instituutti.

Lentokoneen alasampuminen on kaikin tavoin tuomittava tapahtuma, jonka syylliset pitää saada edesvastuuseen kansainvälisen oikeuden nimissä. Sotatila voi selittää, että tapahtuu suuria tragedioita, mutta se ei oikeuta järjestämään sellaisia.

Ilkka Luoma kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 15:50

Miksi malesialaiskone lensi yli 200 kilometriä liian etelässä?! Mikä lennonjohto ohjasi konetta? Häirittiinkö lentoon tarvittavia signaaleja? ...?

pekka saarinen kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 17:19

Kukas niin on sanonut, että kone olisi 200 kilsaa reitiltä sivussa? Eiköhän Kiovassa ole aluelennonjohto, luulisin. Odessassa voi olla toinen.

Putkia menee siellä täällä ja koneet ohjataan sinne missä on paremmin tilaa. 

Ilkka Luoma kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 19:30

Tämän päivän Hesari kirjoitti lentoreitin "väärästä" käytävästä - on ollut varmasti tiedossa, että alue on sotatoimialuetta, miksi siviilikoneet siellä lentelevät?

Kari Rönkä kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 19:38

Ilkka, oikeuttaako tuo mielestäsi ampumaan siviilikoneen alas?

pekka saarinen kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 19:50

Kippari menee siihen käytävään, jonka lennonjohtaja määrää. Jos meni sinne vastoin ohjeistusta, niin pyyhkeitä on tullut jo matkan aikana. Lentäjästä aiotaan mitä ilmeisemmin leipoa CIA:n agentti.

teuvomast kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 19:56

Kaikki voi olla mahdollista kun on sota tilassa maa, siviili ilmailun pitäs kiertää ja kaukaa tuollanen maa ja sen ilma tila .

Ja tuollaista ei kukaan voi sanoa sattumaksi taikka vahinkoksi sitä se ei ole ollut, oli tekijä kuka hyvänsä ja lento yhtiö mikä hyvänsä  .

Eikä hyväksyä mistään kohtaa . terv tepivaari  

Ilkka Luoma kommentoi_ 18. heinäkuu 2014 21:43

Kari, ei - nyt jo voidaankin sanoa, että yksikään osapuoli ei olisi ampunut siviilikonetta, jos olisi tiennyt. Oli tarkoitus ampua jokin muu ... 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot