Olin positiivisesti yllättynyt, kun Eija-Riitta Korhola vastasi blogikommenttiini, jossa ikävöin ilmanlaadun puuttumista ilmastokeskusteluista. Jos hän kerran asiaa yrittää ajaa, mutta media ei suostu, kannanpa siis omani korteni kekoon asian pitämiseksi pinnalla. Haluan kuitenkin nähdä asian vieläkin laajemmin.

Tampereen keskusta 20666

Keskustan kehittämisestä on aina aika ajoin joku erehtynyt avaamaan suutaan. Hämpin parkin ja sujuvien ohikulkuväylien (*1) myötä Hämeenkadun läpiajoliikenteen sulkeminen yksityisautoilulta on monesti tullut luvatuksi. Se olisi eduksi asukkaille, suureksi eduksi kaupoille ja mahtavaksi eduksi ilmanlaadulle. Toivottavasti tämä joskus tapahtuukin. Poikittaisliikennettä en sen sijaan sulkisi, sillä ainakin pari väylää Hämeenkadun poikki ovat tärkeitä.

Liikenteen päästöt ovat yksi pahimpia osia ilmanlaadun ongelmia, joten asialle on tehtävä muutakin. Hybridibussit vähentäisivät paskoja aikas paljon, mutta myös yksityisautoilua on katsottava yhä tarkemmin. Liikennevalojärjestelmä ja sitä hoitavat virkamiehet täysremonttiin: kaikki nykyiset, tarkoituksella ruuhkia luomaan luodut punaiset aallot on poistettava. Ne eivät ole saavuttaneet tarkoituksiaan, jotka ymmärtääkseni olivat ärsyttää autoilijoita niin paljon että ajaisivat vähemmän sekä vähentää ajonopeuksia. Sen sijaan ne aiheuttavat saasteita ja energiantuhlausta sekä kaahailua.

Sitten se vaikea osa ehdotusta

Tämä osa lienee itselleni tärkein. Tupakointi pitäisi kieltää keskustan ulkoalueilta kokonaan. Asiaan voisi koittaa kompromissina vaikkapa Tokiosta tuttuja "tällä alueella saa tupakoida" -plänttejä sekä toki ravintoloiden ja työpaikkojen tupakkahuoneita. Oleellista on, että kieltoalue kattaisi keskustan asioinnin ydinosan. Raja voisi mennä vaikkapa Hämeenpuiston, Satakunnankadun, Rautatienkadun-Sorinkadun ja Tampereen valtatien kohdilta suunnilleen. Siihen voisi lisätä myös muutamia muita alueita läheltä, kuten vaikkapa Tammelantorin, Sorsapuiston ja Yliopiston alueen.

Tällä hetkellä tilanne on, että kävely Hämeenkadun päästä päähän tarjoaa tupakansavua lähestulkoon jatkuvalla syötöllä. Myymälöiden ja viranomaistahojen toimistojen ovien edustat ovat usein niin savussa ettei huonokeuhkoinen voi edes asioida. Sanokaa vaan, että pidättäkää hengitystä, mutta kun se valitettavasti on yksi asioista johon huonokeuhkoinen ei pysty. Tupakoijat ovat kotimaisia terroristeja, toimien pitkälti kuten itsemurhapommittajat. Ainoa ero Irakilaisiin vastineisiin on että kuolema tulee hitaammin, kivuliaammin ja yhä useammalle.

Luonnollisestikin muita ihmisiä häiritsemätön toiminta on eri asia. Taas yksi hyvä syy sallia sähkötupakka, sillä sen "polttaminen" olisi ok myös kieltoalueilla.

Lopulta aika vähän tarvitaan

Tampereen kaupunkikeskustan viihtyvyyden kattava parantaminen on melkoisen iso etu jokaiselle kaupunkilaiselle. Se ei myöskään vaadi hirmuisia tai maksa hulluja. Se ei rajoita kohtuuttomasti kenenkään elämää, vaan tarjoaa paljon enemmän kaikille.

Luonnollisesti meille oltaisiin pian kateellisia ja Tampere-malli olisi pian kovaa huutoa joka kylänpahasessa. Mutta ei sille voi mitään, mitäs olemme näin hyviä.

P.S. (*1) - Ei, tämäkään ei ollut suora tai epäsuora kannanotto rantatien tunnelin puolesta tai vastaan.

Katselukerrat: 253

Esko Erkkilä kommentoi_ 11. maaliskuu 2012 22:53

Kiitos Kyuu ehdotuksestasi tupakointikieltoalueen saamisesta edes Tampereen keskustaan.

 

Tupakalta haisevan Hämeenkadun lisäksi tupakalta haisevat taksit ovat eräs kamalimpia kokemuksia.

 

Otin viime viikolla taksin Rautatieasemalta. Astuin taksiin ja haistoin heti voimakkaan tupakanhajun.

 

Kysyin kuljettajalta, että onko autossa tupakoitu. Kuljettaja vastasi että ei, mutta hän oli ennen kyytiä tupakoinut auton ulkopuolella.

 

Kotiin päästyäni jouduin tuulettamaan vaatteeni, sillä taksista tarttui niihin voimakas tupakanhaju.

 

Kannatan tupakointikieltoalueen saamista Tampereen keskustaan!

Cato kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 09:13

Tekisi mieli houkutella ihmisiä pohtimaan, mikä ja millainen on tyypiltään keskustataajama.  Millainen se voi olla, että se yhä olisi toimiva keskusta?

Perinteisesti keskustat ovat muodostuneet kulkuteiden risteyksiin, paikkoihin, missä alueen ihmisten mahdollinen kulku risteytyy.

Monelle maakunnan keskustalle on käynyt huonosti. On tullut uudet tiet, teollisuus- ja asuinalueet, jotka ovat ohjanneet ihmisten kulun muille reiteille.  Mm. ABC-ketju on ollut aktiivinen luomaan näitä paremmin tätä aikaa palvelevia "keskustoja".  Myös joidenkin markettien ympärille on alkanut muodostua uutta keskustaa.  Kun vanhat keskustat lakkaavat olemasta toiminnallisia keskustoja, ne vähitellen hiljenevät. Kauppa kaupan perään siirtyy, ja kohta on virastojenkin pakko mennä perässä. Keskustan hiljenevät kadut löytävät pian uudet käyttäjät laitapuolen kulkijoista.

"Vanhaa" keskustaa mietittäessä kannattaisi palata juurille ja miettiä, kenenkä keskusta, ja mitä varten. Tamperetta mietittäessä ei voi sulkea silmiä tapahtumasarjalle, joka on käytännössä autoittanut vaikkapa Puutarhakadun ja Kauppakadun.

Keskustan eristäminen päivittäisen liikennöinnin ulkopuolelle on keino, jota pitäisi käyttää äärimmäistä varovaisuutta noudattaen.  Jos ei työmatkalla voi poiketa keskustassa hoitamassa asioita, asiointi siirtyy sinne, missä voi.

Tampereen ilmanlaatua voidaan parantaa varsin nopeastikin esim. vähentämällä joukkoliikenteen päästöjä siirtymällä sähköbusseihin.  Kaupunkikannashan on joka tapauksessa varsin kapea ja ilma vaihtuu nopeasti. Todellisuus näkyy Näsinneulan huipulta. Suurempi laadun parannus edellyttäisi puistojen ja kaiken vihreän lisäämistä.  Siis täysin painvastaista, mitä nyt tehdään.  Meillä katu kerrallaan on puhdistettu kaikesta viherkasvullisuudesta.

Suurkaupungissa ei kuitenkaan voi koskaan olla metsän ilmanlaatu, sellaista eivät kattojen ilmastointilaitteet ja piiput ulos puhalla.

Pertti Alanen kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 16:47

Ei Tampereella ole enää kovin monta pätkää katua laskettu mukulakivin. Tietääkseni ei yhtään ajorataa? Taitaa olla Murtokatu ja Pyyninkinrinteessä Palomäentiellä pätkä rotvallia? Ja Amurin museokorttelissa. Niin ettei niitä mukulakiviä kovin paljon voi siirtää jalkakäytäviin.

Niin, ellei tehdä kokonaan uusi mukukivijalkakäytäviä?

Kyuu Eturautti kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 17:30

Ehkäpä ne mukulakivet voisi vaan latoa kekoon johonkin puistoon, olisi tarpeeksi historiaa siinä?

Mutta kieltämättä pääosin niistä on jo luovuttu. Hyvä näin. Muistan vielä ajat kun Palomäentiellä niitä oli enemmänkin ja kuinka kiva oli nukkua kämpässä sen varrella kun bussi ajoi ohi.

teuvomast kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 17:44

Hämeenkatu on museoviraston suojelema kysykää sen kantaa asiaan .

Esko Erkkilä samalla vois kieltää alkoholin vaikutuksen alaisena kulku jos tupakointikin hajusteiden käyttö plus muut joista on astmaatikoille haittaa .

Oliskos suvaisevaisuus kuitenkin parempi tie eikä tuolla kadulla tarvii poltella ei ainakaan pysäkkien paikkeilla terv tepivaari 

Kyuu Eturautti kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 19:31

Alkoholi aiheuttaa valtaosan haitasta sen juojalle. Pääosa juoppoja ei vahingoita muita ihmisiä.

Tupakointi aiheuttaa valtaosan haitoista muille.

Matti Meikä kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 22:29

Voihan pyhä yksinkertaisuus Kyuu! Sinä olet viemässä rattijuoppojen autot valtiolle, lisäämässä alkolukot autoihin ja nyt sinä vielä ehdotat tupakointikieltoa Tampereeen keskustaan. Elät väärässä valtiossa. Sinun olisi pitänyt elää DDR:ssä, jotta olisit voinut estoitta näitä ehdotuksia toteuttaa.

Jatkat ministeri Risikon älykääpiömäistä tupakoinnin vastustamiskampanjaa, johon hän on uhrannut suomalaisten veronmaksajien rahoja, niinkuin ei täällä Suomessa olisi hieman tärkeämpiäkin asioita hoidettavana.

Mielestäni näinkin typerät mielipiteet, kuin tupakoinnin kieltäminen keskustassa, tulisi lailla kieltää. Hirvittävä on se tuska, jonka tämänkaltaiset typeryydet tavalliselle ihmiselle aiheuttavat.

Tuohan oli huvittava väite, että "Tupakointi aiheuttaa valtaosan haitoista muille", ja mitenkähän?

Kyuu Eturautti kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 22:40

Voihan pyhä yksinkertaisuus Kyuu! Sinä olet viemässä rattijuoppojen autot valtiolle, lisäämässä alkolukot autoihin ja nyt sinä vielä ehdotat tupakointikieltoa Tampereeen keskustaan.
Missäköhän kohtaa olen ollut lisäämässä alkolukkoja?

Matti, jos tupakoijat noudattaisivat sääntöjä, en kirjoittaisi tätä lainkaan. Mutta tupakoivista pääosan ainoa intressi tuntuu olevan vahingoittaa toisia ihmisiä. Kuten hyvin tiedät, passiivisen tupakoinnin haitat ovat paljon suurempia kun aktiivisen. Täten on fakta, että tupakoivat vahingoittavat muita enemmän.

Miksi minun ja kaikkien muiden huonosti hengittävien pitäisi koko ajan pelätä kaupungilla, vältellä sisäänkäyntejä ja bussipysäkkejä, vain sen takia että tupakkamies ei voi kävellä puolen minuutin matkaa sivummalle?

Mutta on hyvä nähdä, että tupakoivat ovat todellakin niin pahan luokan idiootteja kun arvelinkin. Minulla ei ole mitään ongelmaa sallia vastakkaisia mielipiteitä, rankkaa erimielisyyttä - kun taas sinä haluaisit kieltää sananvapauden. Sitten olet vielä kertomassa minulle että minä olisin muka holhouksen kannattaja. Kaksinaismoralismi, ikuinen ystäväni.

Timo Lennart kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 22:48

Kyllä minä menen aina sivummalle muista ihmisistä, kun pistän palamaan linja- autoa odottaessa. Siis Lahdessa. Kyllä juopot rahankerjääjät aiheuttavat haittoja.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 12. maaliskuu 2012 23:00

Kari, olet oikeassa. Kieltolakia en minäkään kannata. En pidä realistisena, tarpeellisena tai toimivana tupakoinnin täyskieltoa.

Mutta maailmalta on kokemuksia malleista, jossa tupakointia keskusta-alueilla rajataan tietyille alueille. Se muutaman sekunnin lisäkävely ei ketään tapa, mutta sen sijaan se pelastaisi aika monia ikävältä savulta. Se on mielestäni toimiva kompromissi. Toisen mielestä se ei selvästikään ole, kuten huomasimme.

Olen varsin avoin myös muille ideoille ja ehdotuksille, joihin ei kuulu uhkailu.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot