Sananvapauden ilmapiirissä on ratkaisun avain

Blogaus perustuu puheeseeni Alussa on Sana -mielenosoituksessa Tampereella la 12.11. Laitoin jutun ajastettuna julkaisuna jos satun vaikkapa paleltumaan; lisään myöhemmin kommenteissa mahdolliset terveiset tapahtumasta.

Sananvapaus ei ole kadonnut mihinkään perustuslaistamme, siellä se on tutulla paikallaan. Pääpiirteittäin, lopulta aika harvaa poikkeusta lukuunottamatta, voit ilmaista mielipiteesi eri aiheista aivan vapaasti kunhan et herjaukseen ryhdy. Voit tutkia yhteiskunnallisesti arkaa aihetta, kirjoittaa siitä ja julkaista juttusi - ja saada niskaasi vihan ja herjauksen aallon vailla vertaa.

Voidaanko edes säästä puhua?

Edes uskonnollinen ihminen ei voi kirjoittaa perustelluista huolistaan omaa uskontokuntaansa kohtaan leimautumatta rasistiksi. Samaisen rasistikortin saa herkästi myös asiallisen akateemisesti perustellusta pakkoruotsin kritiikistä - tai jos puollat pakkoruotsia, se on suvakkihuorausta kruunattuna raiskausuhalla. Toimittaja tuskin voi edes säästä kirjoittaa saamatta jostain sanamuodosta helvetillisen viharyöpyn. Ehkäpä sinulla on mielipide AY-liikkeestä? EK:sta? Opiskelusta? Opiskelijoista? Puolueista? Puolesta? Vastaan? Sinulla on oikeus näihin mielipiteisiin, mutta sillä hetkellä kun julkaiset mielipiteesi, olet maailman kamalin ihminen.

Oikeus sananvapauteen ei riitä. Se ei riitä, sillä vihan mieliala tekee sananvapauden käytöstä niin kivuliasta, että vähä kerrallaan kuolevat pois mielipiteet. Ensin katoavat ne rauhalliset, ne maltilliset mielipiteet. Vähitellen hiljenevät tutkijatkin, kuihtuu tutkiva journalismi ja pian ei uskalla edes lempibändiään fanittaa, kuten teatteriohjaaja Akse Pettersson muistutti.

Parempi vaihtoehto

Peliyhtiö Riot Games otti pelipalveluidensa käyttäjät – kaikenlaiset käyttäjät – arvioimaan peleissä käytyä viestintää. Näin saatiin melko tasapainoinen tieto siitä minkälainen viestintä on pelaajien mielestä asiallista ja minkälainen ei. Sen pohjalta järjestelmä alkoi vinkkaamaan käyttäjille viesteistä, jotka eivät välttämättä vastapuolta ilahduttaisi. Ilman sensuuria, ilman ylhäältä johdettua korrektiuden määritettä, rupesi viestintä muuttumaan rakentavammaksi ja vihapuheen määrä romahti. Mielenkiintoisinta on se, että järjestelmää ei paljoa tarvittu, vaan käyttäjät ryhtyivät täysin oma-aloitteisesti pohtimaan miten itseään ilmaisevat. Viestintä ei vähentynyt, mutta laatu parani. Käyttäjät loivat paremman ilmapiirin itse itselleen.

Tällä hetkellä niin some kuin perinteinenkin media on alati valppaana hyppäämään vihapuheen kelkkaan. Kun pienikin someilmiö lähtee pyörimään ja joku loukkaantuu jostain myrskystä vesilasissa, se leviää joka kanavan kautta nopeasti. Perinteinen media ei tietenkään käske ketään vihaamaan ja herjaamaan vaan puhuvat "kovasta kritiikistä" tai "ihmisten huolesta", mutta yhtä lailla he lisäävät vettä vihan myllyyn ja antavat sekä voimaa että oikeutusta vihan kierteen jatkolle. Ja kun yhteisössä on valittu se oikea mielipide aiheesta, sillä hetkellä kaikki viha, paha ja ilkeys on sallittua vastapuolta kohtaan.

Ota koppi

Vihan kierrettä ei tarvitse hyväksyä. Oikeita mielipiteitä ei ole, on vain mielipiteitä. Jokainen meistä, suvakki ja rajakki, journalisti ja kansalaistarkkailija, herra ja narri, voimme päättää että emme ota osaa vihan kiertoon. Netissäkin voi keskustella asiallisesti. Olen kokeillut. Jokaisella meillä on pieni osa ratkaisua, jossa siirrymme huutamisesta keskustelemiseen. Se on todellinen teko sananvapauden puolesta.

Vihan kierre voidaan katkaista. Avain on annettu, moniko ottaa kopin?

Katselukerrat: 237

Kyuu Eturautti kommentoi_ 12. marraskuu 2016 17:40

Ja tässä videomuodossa.

Neuvos kommentoi_ 12. marraskuu 2016 17:46

Sananvapaus, mutta sekin sisältää vaaransa varsinkin vähemmän ns sivistystä omaavalle kuten minulle ainakin. Älä herjaa, älä yllytä, älä panettele ja joukko kiellettyjä aiheita. Kun ja jos sanavarasto on suppea kansan kielen sanavarasto - niinettä sillee vapaus sanoa?

- Muutamat perusmiehet/naiset ovat sanoneen ja joutuneet syyniin ja halveksunnan kohteiksi.

Omana kannanottona esitän ilman herjaa-yllytystä-panettelua, että rikkailla sivistyneillä on taito ja lakimiehet apuna. Sivistyssanaa voi käyttää ja sillä on valmiina sananselityskin.

Hämeenpuistolainen kommentoi_ 12. marraskuu 2016 18:28

Velton ääni kuulostaa ihan normaalilta.  Siis ääni.

Seppo Muurinen kommentoi_ 12. marraskuu 2016 20:44

Kiitos videosta - ja nuo puheet tämän hetkisistä jopa polttavista yht.kunn.seikoista jotka liittyvät niin kulttuureihin ja uskontoihin kuin väittämiin "lain puitteissa ns.viha rasismiin" jotka ovat näkyvästi erimieltä mitä heihin on osoitettu - kuvaa hyvin sitä ettei näkyvästi saa olla eri mieltä ; väkivallattomasti !

Tulee eittämättä itseltäänkin kysyneeksi lainkouralta,missä on rauhanomainen sana/-kirjoitusvapaus,joka EI sisällä väkivaltaa,vaan vielä katalimmissa tapauksessa uhataan esim. mielipiteiden esittäjää ; väkivallalla ... mitä tähän maamme laki sallii ?

Aina,itse lapset ja perhe pitää jättää väkivallan ulkopuolelle - myös uhakauksissa - puolin kuin toisinkin,jopa sanoissakin,sillä henkinenkin väkivalta ainakin pitkittyessään on rikos !

Kyuu Eturautti kommentoi_ 13. marraskuu 2016 13:11

Seppo, olet tietenkin täysin oikeassa että lapset ja perhe pitää jättää ulkopuolelle, mutta toisaalta noin sanoessa muistutat siitä surullisesta tosiasiasta että meidän täytyy elää uhkauksien ja väkivallan ilmapiirissä.

Se on ihan tiedossa että poliisi ei tutki leijonaosaa uhkauksista, edes lapsiin kohdistuvia. Eikä heillä siihen olisi aikaakaan. Turha minun on poliisia tässä haukkua, koska korjausliike lähtee kuitenkin meistä itsestämme, jokaisesta.

whiic kommentoi_ 11. helmikuuta 2017 14:26

Nyt vasta luin tämän blogauksen, koska siihen viitattiin uudemmassa blogissa. Katsoin myös videon ja luin mitä media on kirjoittanut aiheesta.

Ja tämä:

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/soldiers-of-odin-osoitti-mielta-jos...

Siis MITÄ V!TTUA?! Aamulehtijumansaatana. Valemedia perkele.

Oikeasti? Teettekö te journalismia lainkaan? Julkaistu 12.11, korjattu 16.11. poistaen otsikosta väite, että mielenosoitus oli Soldiers of Odinin oma miekkari. Myös yhtä osallistujaa oli itse artikkelissa väärin tituleerattu Soldiers of Odinin jäseneksi, joka voisi täyttää kunnianloukkauksen kriteerit siitä syystä, että Soldiers of Odin on, pääsääntöisesti aiheetta, demonisoitu järjestö. Muutenkin, kameramies oli löytänyt kuvaan vain ja ainoastaan Soldiers of Odinin jäseniä ja vastamielenosoittajia.

Ja korjaus tehty neljä päivää myöhemmin (eli sen jälkeen kun kukaan ei enää artikkelia lue). Ei ole ihme, että MV-lehti halutaan ajaa alas, jotta valehtelu voisi jatkua loputtomiin, eikä  olisi minkäänlaista faktatarkistusta tai jotakin "checks & balances" -tyyppistä huomauttajaa. Valemedia saa jo luvan kuolla. Se, että he teeskentelevät olevansa jotenkin MV-lehden yläpuolella on tekopyhää, ja sanon tämän jopa lukematta tätä parjattua paskajulkaisua, jonka itsekin tunnustan paskajulkaisijaksi. Olisiko teidän aika savustaa paskatoimittajat omista riveistänne? Kuka hyvänsä maallikko yleisöstä olisi varmaan osannut kirjoittaa faktapohjaisemman kuvauksen mielenosoituksesta ja pidetyistä puheista kuin mitä Aamulehti teki. Siihen ei tarvita ammattitutkintoa vaan asenne raportoida tosiasioita. Varmaan mielenosoituksen järjestäjätahokin olisi saatu helposti selville vaikka Facebookista tai vaikka poliisilta (koska oletettavasti mielenosoitus oli lain vaatimalla tavalla ilmoitettu poliisin tietoon).

Voisiko muutenkin ottaa käytännöksi, että jos ei tiedetä jotakin, eikä osata tai viitsitä ottaa selvää, jätettäisiin ainakin spekulointi tai hatusta temmatut väitteet esittämättä? Tehdään artikkelista sitten vaikka lyhyempi tynkä, jos ei ole faktoja kirjoittaa pidempää.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot