Menipä päivän blogitus aivan uusiksi kertalaakista, kun Hesari pamautti Sveitsin Baselin lakiehdotuksesta. Aloittakaamme lainauksella.

Uusien säädösten mukaan vanhemmille voitaisiin antaa jopa 1 000 frangin (675 euron) sakot, mikäli jälkikasvu saapuu kouluun jatkuvasti väsyneenä, nälkäisenä ja tekemättä läksyjään.

Sitä puhutaan jatkuvasti, miten vanhempien on otettava suurempi vastuu jälkikasvustaan. Tämä on toki helpommin sanottu kun tehty, mutta valitettavasti on myös kotitarpeiksi tapauksia, jossa tärkein syy todellakin on vanhempien kyvyttömyydessä tai haluttomuudessa. Faktaa on, että joukossamme on vanhempia, jotka laiminlyövät velvollisuuksiaan. Jotkut eivät pidä mitään kuria, toiset väärinkäyttävät esimerkiksi alkoholia tai savukkeita kotona, jotkut taas keskittyvät mielummin avioriitelyyn.

En ole syyllistämässä kaikkia vanhempia tai edes heistä valtaosaa. Tuskinpa sitä haetaan Sveitsissäkään. Sen sijaan olen ajatustasolla pitänyt varsin kivana ajatusta jonkinlaisesta yksinkertaisesta vanhemmuuskokeesta, mistä pitäisi selviytyä ensin. Jos se tuottaa vaikeuksia, tarjottaisiin luonnollisesti apuja. Kaikki halukkaat vanhemmat pitäisi saada selviytymään kokeesta läpi, tavoitteena parempien kasvatusmahdollisuuksien tarjoaminen.

Oma ajatukseni, kuten Sveitsin mallikin, ovat kenties kovin utopistisia meidän näkökulmasta. Se tuskin kuitenkaan estää keskustelemasta muista, ehkäpä keveämmistä ideoista, joilla muutamat ongelmavanhemmat saataisiin kuriin. Ongelmalapsista on kuitenkin väännetty jo tarpeeksi.

Katselukerrat: 46

Oula Lintula kommentoi_ 22. helmikuuta 2009 16:55
Melkoista.

Äkkiseltään tulee mieleen, että jos perheessä on asiat huonosti, muuttuvatko ne ehkä paremmiksi jos otetaan se 1000 CHF pois kuljeksimasta? Ehkä tässä on ideana pelotevaikutus, mutta mahtaako olla ihan toimiva konsepti...
Aasla kommentoi_ 22. helmikuuta 2009 18:18
miksi vanhemmat eivät välitä lapsistansa niin kuin pitäisi vain sen takia että rakastavat heitä ja haluavat heidän parasta, miksi on vanhemmilta kadonnut se tavallinen maalaisjärki,
ehkä vanhemmiksi haluaville pitäisi pitää jonkilaiset testit siitä ymmärtävätkö he sen mitä vanhemmuus tarkoittaa,
pro Bono kommentoi_ 22. helmikuuta 2009 21:27
Onpa oivallinen idea Kyuulla, jota ainakin hengessä tukee. Jos joillakin perheillä menee huonosti niin otetaan rahat pois. Sakotetaan. Jos menee huonosti lasten kasvatuksen suhteen niin....Sakotetaan!

Ja missäs vaiheessa sellainen vanhemmuuskoe pitäisi järjestää ? Viikon päästä raskaustestistä ? Vai sen jälkeen kun pari on muuttanut yhteen ja alkaa suunnitella jälkikasvua ? Vai vasta siinä vaiheessa kun on jotain (mitä?) näyttöä siitä, ettei vanhemmuus suju Kyuun tai opettajien tai sosiaalitätien mielestä?

Ehkä yhden opettajan sana ei riitä, vaan pitää järjestää opettajakokous jossa pohditaan onko Helmisen perheen asiat kunnossa vai pitäisikö järjestää vanhemmuustestiä.

Sille ei voi mitään, että kodilla ja koululla on aina näkemyseroja sen suhteen mitä lasten tulee tehdä ja miten. Kodilla voi olla päällä esim. vahva vegaani-perinne, tai vaikka kosher-periaate, mutta välittääkö koulu siitä pätkääkään? Sama erimielisyys voi olla kasvatusperiaatteistakin. MUTTA: sanotaanko tässä kohdassakin sitten, että "Kyllä se on edelleen huoltaja, jolle perimmäinen vastuu lapsen hyvinvoinnista kuuluu. " Kuuluuko kasvatusvastuu kasvatusperiaatteissa eriävissä asioissa koululle vai kodille ? Taipuuko koulu vai koti ?

Puupään kommentti sisältää kannatettavia ehdotuksia. Tuollainen softamalli voisi toimia. Vanhempien velvoittaminen on vaan eri juttu. Nykyään voi tulla työnantajalta kenkää jos sanoo lähtevänsä kouluun valvomaan lastensa käytöstä työajalla.
Kyuu Eturautti kommentoi_ 23. helmikuuta 2009 00:12
On aina yhtä hauskaa kommentoida, kun ihmiset lukevat rivien välistä jättäen itse tekstin rauhaan. Vaan otanpa itse kynsiini ihan ehtaa tekstiä.

Kodilla voi olla päällä esim. vahva vegaani-perinne, tai vaikka kosher-periaate, mutta välittääkö koulu siitä pätkääkään
...ja näitä pitäisi tuputtaa kotona tai koulussa lapselle, koska...?

Puupään idea on sinänsä varsin toimiva. Mihin tahansa ongelmaan suhtautuu aivan eri lailla kun se näkee nokkansa edessä, eikä vain paperilla.

Riskeeraten sen, että ihmiset lukevat mitä kirjoitan, totean uudestaan, että "kokeen" idea olisi ennen kaikkea toimia keveänä tukena sille, että vanhemmat ottavat vakavasti saamansa ilmaiset opit. Tuntuu hieman surulliselta, että kritisoimme jopa oppien ja ohjeiden antamista vanhemmille. Kenties Sveitsissä kävi saman lailla - haluttiin antaa vanhemmille ohjeita, porkkanaa ja opastusta, mutta Bertta Esserwisser kavereineen huusi moiset ideat alas. Sitten vähitellen päädyttiin tilaan, ettei ollut enää muuta optiota kun sakot, jotka todellakin ovat aika kehno optio.
Kyuu Eturautti kommentoi_ 23. helmikuuta 2009 00:53
Kirsikkala nostaa esille ongelman jota itsekin pohdin - mitä tehdä jos vanhemmat eivät selviydy kokeesta? Mielestäni kuitenkin lähtökohta pitää olla, että kaikki vanhemmat selviävät siitä. Ei ole tarkoitus kysyä mitään vaikeita kysymyksiä, lähinnä kokeen avulla kerrata muistiin perusviisauksista tärkeimmät. Jos ei kuitenkaan millään koe suju, kenties vanhempien pitäisi istua pari iltaa sosiaalityöntekijän kanssa kertaamassa.

En kuitenkaan lähtisi siitä, että kokeen munaamisesta koituisi tuomiopäivä. Lähinnä se olisi yksi tapa kerrata oppeja ja kenties tapa löytää ne vanhemmat, joille olisi erityistä hyötyä sosiaalityöntekijän lisäavusta.

Homma voi toki kaatua myös resurssipulaan. Sosiaalityöntekijöitä kuitenkin saa rahalla.
Kyuu Eturautti kommentoi_ 23. helmikuuta 2009 18:15
Hienoa, että asiaan saatiin Kanerviston Merjalta tällaista uutta kontekstia.

Hyvä oli myös kuulla, että kyse ei suinkaan ole summittaisesta sakottamisesta, vaan viimeisestä oljenkorresta / pelotteesta.
Milja Saresvaara kommentoi_ 27. helmikuuta 2009 14:15
Ihan kamala idea moinen vanhempain sakotus...Jos vanhemmilla on rahaa, he maksavat sakon mutta saako se heitä "heräämään" jos moista jälkikasvupiittaamattomuutta on ollut tähänkin asti, vai onko helpompi vaan päästä rahalla, ehkä saisi jonkun heräämään? Usean nälkäisenä, likaisena ja väsynä kouluun tulevan voisi kuvitella omaavan ongelmavanhemmat, ehkä moniongelmavanhemmat, joiden tulot ei ehkä ole suuren suuret kun nälkääkin on, ja sitten tulee sakot, mitä sitten, lisää nälkää? Ja vielä nälkäisempi ja likaisempi penska kouluun. Moniongelmaisten probleemat kun ei sakoilla parane, ei parane esim alkoholisti Suomessakaan sillä että sille antaa rapsut. Pahimmassa tapauksessa lapsi on tilanteen suurin kärsijä kun sekavat vanhemmat suuttuvat. En usko vanheimpaintesteihinkään. Käytännössä tuo tilanne useimmiten testaantuu, en oikein usko, että voisi saada mitään takuumiehiä tai vakuuslappuja "hyvästä vanhemmuudesta", sitäpaitsi hyvillä vanhemmillakin elämäntilanteet muuttuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot