Sakkaako finnairilaisten palkat - kantavatko siivet?

Söimmekö huomisen eväitä nostattamalla liikaa tiettyjen ammattiryhmien palkkoja 1] – karkasiko tuottavuus alamäkeen maksettuun hintaan nähden ja menetimmekö kilpailukyvyn? Esimerkiksi käy erinomaisesti valtiomme enemmistö-omisteinen lentoyhtiö Finnair, joka lienee eräs maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä 2].

Palkka on Suomessa vain osatotuus – työvoimakustannukset 3] ovat yhtiöitä ja työnantajia enemmän koskettavia kuin kuluerä työntekijän bruttopalkkana. Henkilöstön kaikkinaiset sivukulut lienevät Suomessa eräät EU-Euroopan korkeimmista.

Finnair käyttää suosituilla ja hyvin tuottavilla Kiinan lennoilla ”air china” -lentonimikkeellä kiinalaista matkustamohenkilökuntaa. Kiinnostuneet voivat tiedustella Finnairista heidän kokonaispalkkauskustannuksia per henkilö ja verrantona suomalaiseen kanssatoveriin.

Finnair sai jo vuosia sitten kyseenalaista mainetta henkilöstön lakkoiluinnolla 4], joka on laillisesti järjestettynä työtaistelukeino, jota myös Suomessa reippaasti käytetään 5], jopa laittomina toimina, joista maksetaan aina kiltisti tuomioistuimen määräämät sanktiosakot – siksi pieniä nuo rikemaksut ovat!

Ulosmittasimme liikaa palkankorotuksia [?]

[ … ulosmittasimme liikaa liksoja! ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=946425 - [10173 ]

Olemmeko niistäneet liikaa viimeisten 15 vuoden aikana, kun reaalipalkkamme nousivat reippaasti muihin aiempiin vuosikymmeniin verrattuna. Täältäkö löytyy yksi syy miksi työpaikat karkaavat halvempien toverien 6] maihin ja aikaansaavat raksamiesten vyöryn maahamme Virosta, Valko-Venäjältä, Kazakstanista jne ---.

Haluammeko säilyttää työpaikkamme

[ … töitä vaikka pienemmällä palkalla ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=976157 - ]

olemmeko valmiit palkanalennuksiin, nehän myöskin alentavat kokonaispalkkauskuluja. Olisiko Finnairissakin ylimmän johdon aloitettava mallin vuoksi omien palkkojen, bonuksien ja palkkioiden alennus sekä ylimääräisten eläke-etuuksien kalastelun lopettaminen?

Esimerkki: Finnairin toimitusjohtaja ilmoittaa ensimmäisenä, että ”pudotan seuraaviksi kolmeksi vuodeksi palkkaani ja palkkioitani 20 prosenttia” – hyvä. Seuraavaksi toimitusjohtaja esittää pyynnön alla oleville johtajilleen, jotta he pudottavat palkkojaan ja palkkioitaan 15 prosenttia – hyvä.

Päällikkötaso vuorostaan ilmoittaa muille finnairilaisille,

että me pudotamme palkkojamme ja palkkioitamme 10 prosenttia ja esittävät toiveen, että kaikki muut osallistuvat ”siivillä pysymisen talkoisiin” panoksella, joka olisi viiden prosentin palkkojen alennus – hyvä.

Syntyisikö näin ratkaisu, joka estäisi ~700 henkilön poispotkimisen?

Nythän ei uhkailtu, vaan ilmoitettiin rehdisti, mitä seuraa, ellei Finnairissa päästä ratkaisuun säästötavoitteiden osalta. Tämä ei ole kiristystä – kuten työtekijäjärjestöt yhdestä suuusta huutavat; käyvätkö nyt lakkoon, ja samalla sinetöivät töiden loppumisen – omalta kohdaltansa.

Finnairin omistuslaajennus itään!

[ … Finnair saneerataan myyntikuntoon! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/150555-finnair-saneerataan-myyntikuntoon - ]

Muutoin voidaan todeta, että Finnairille hyödyllinen omistuskumppani olisi kiinalaisten Air China, sillä Kiinassa on lentokonepula, Helsinki on hyvä välietappi muualle Eurooppaan, Finnair osaa kaukoidän eurooppalennot ja Finnairilla on paljon teknologista turvallisuusosaamista, mitä ei saata niin paljon olla Air China´lla [?] - ostaako Air China Finnairista vähemmistöosuuden ja kuinka suuren?

VIITTEET

1] Hinnoitteliko paperimies itsensä kilometritehtaalle? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=928536 -

2] Eräs turvallisimmista lentoyhtiöistä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/finnairin-koneet-ovat-toimineet.html -

3] Kokonaispalkkakustannukset – töihin vaikka pienemmällä palkalla! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152070-toihin-vaikka-palkkoja-alentamalla -

4] Matkustamohenkilökunnan lakot ja niiden ajoitus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/lakkoilu-johtaa-palkanalennuksiin-tai.html -

5] Lakkoilu ei saa vahingoittaa muita – ulkopuolisia! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/lakko-ei-saa-koskaan-vahin_114193901872674668.html -

6] Automatisoimme itsemme työttömiksi ja loputkin duunit karkaavat halvempien toverien maihin! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/104880-automatisoimme-itsemme-ty%C3%B6tt%C3%B6miksi -

EXTRA

Kuinkla valtionyhtiöidemme ”siivet kantavat” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/kuinka-valtionyhtioidemme-siivet.html -

Alennetaan palkkojamme? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/53588-alennetaan-palkkoja -

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

AL US Vf IL BLOG 33161

---28032014---

doc.: finnair_28032014.doc – OpenOffice Writer

440 | 4757 

Katselukerrat: 147

Neuvos kommentoi_ 28. maaliskuu 2014 14:39

Jossain jo ehdotettiin johdon palkkojen alentamista myös.

Valitettavaa, mutta ne haluavat ulkoista työt suomesta.

Rexa von Ritter kommentoi_ 28. maaliskuu 2014 15:10

Juuri turvallisuus on tärkeintä matkustajille, siitä on tuoreet esitykset Malaysian "lentoretkestä " .Koneiden huolto oli uskottu Suomalaisten omiin käsiin. Voidaanko ulkomaisiin luottaa. Ehkä ?. Kysymysmerkki ei riitä rauhoittamaan matkustajia . Hinnaston esimerkkinä ilmenee kohtuuton ero esim. reitillä Vantaa ,Reykjavik, Usa, Islandic yhtiöllä,  joka on Finnairia halvempi noin kahden tuhannen euron erotuksella liikemiesluokassa . Turvallisin lentoyhtiö on EL AL jossa aseistetut suojelijat. Niin sitä pitää .

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot