Kummallista, että ihan järkevät ihmiset kannattelevat Suomen sairasta kielipolitiikkaa. Esimerkiksi Osmo Soininvaara kertoo olevansa sitä mieltä, että ihmisillä on oikeus asioida äidinkielellään.

Millä äidinkielellä? Osmo tarkoittaa ruotsia, mutta eihän se ole äidinkieli, vaan "oma kieli". Suomessa on kaksi omaa kieltä, joista valita. Äidinkieliä on pari sataa. Näitä paria sataa äidinkieltä puhuvien on valitttava kieli, jolla he toimivat virallisesti. On ihan turhaa, että valittavana on ruotsi, kun se on vain pienen kansanosan kieli.

Osmo Soininvaara kirjoittaa, että suomenkielisten on opiskeltava ruotsia, koska muuten ruotsinkielistä palvelua ei Suomessa saa. Hän selittää, että suomen- ja ruotsinkielisten ammattijakaumat ovat niin erilaisia. Palveluammateissa ei ole ruotsinkielisiä. Ruotsinkieliset ovat kouluttautuneet muille aloille. Heitä on eniten johtoportaikossa.

Haloo? Koulutusta on kiireesti korjattava. Ammattikoulutukseen lisää ruotsinkielisiä. Korkeakouluista ruotsinkielisten kiintiöt pois.

Onko laitaa, että ruotsinkieliset marssivat korkeakouluihin punaista mattoa pitkin tai huristelevat ohituskaistaa. Etevämmät suomenkieliset jäävät ilman opiskelupaikkaa.

Lukekaa tästä sairaasta systeemistä Leo Havukaisen huolella kirjoitettuja tekstejä ja tilastoja uudesta kirjasta "Irti virallisesta kaksikielisyydestä". Nykyisen kirjasensuurin aikana sitä ei ole valmiina kirjakaupan hyvllyillä, mutta kirjakaupat pystyvät tilaamaan sitä pyydettäessä.

Katselukerrat: 38

Richard Järnefelt kommentoi_ 28. marraskuu 2009 12:08
Minuakin lähinnä järkyttää, että fiksu Osmo on tässä niin umpisokea.

Vieläkään ei kaikkialla uskalleta ääneen sanoa, että kieli on myös sorron väline, ja luokkarajaa yritetään edelleen pysyttää pystyssä suomen- ja ruotsinkielisten välillä.

Kaikki opiskeluetuoikeudet pois, kaksikielisyys pois, pakko-opetus pois! Kiitos, Marja Leena, kun jaksat pitää aihetta esillä! :)
Tomppa kommentoi_ 28. marraskuu 2009 13:29
Onkohan tässä sekaannuksia, minä käsitin että Soininvaara ei kannattaisi pakkoruotsia?

Mitä pakkoruotsilla sitten tekee?

20.11.2009 · Aihe: _
"Hallitus pähkäilee, pitäisikö Kokkolan seutu yhdistää aluehallinnossa Ouluun vai Vaasaan ruotsinkieliset haluavat Vaasaan ja suomenkieliset Ouluun. hallitus pani alueenvuodeksi Vaasaan siksi aikaa, kun viranomaiset Oulussa opiskelevat ruotsia. Kokkolan ruotsinkielisten edustaja sanoi TV-uutisissa, ettei opiskeltu ruotsi riitä, vaan ruotsinkielisiä palvelemaan kelpaa vain syntyperäinen ruotsinkielinen (=täydellisesti ruotsia osaava)

Hyvä. Uuskotaan, että se on niin, jos ruotsinkieliset itse niin sanovat.

Nyt vain pitää vielä selittää, miksi me suomenkieliset sitten opiskelemme koulussa pakkoruotsia"?

http://www.soininvaara.fi/2009/11/20/mita-pakkoruotsilla-sitten-tekee/
Marja Leena Lempinen kommentoi_ 28. marraskuu 2009 13:54
Eipä hän kannatakaan, että koko kansa opettelee ruotsia. Riittävä määrä ruotsin opiskelijoita pitää kuitenkin olla, sillä ruotsalaisille ei saa sanoa, että "palvelkaa toisianne". Siellä ei ole palvelukykyistä väkeä sairaaloihin eikä vanhainkoteihin. Palveluväki pitää löytää ruotsia osaavista suomenkielisistä. Niin minä Soininvaaran tekstin tulkitsin.
Tomppa kommentoi_ 28. marraskuu 2009 14:27
Minä käsitin että ruotsinkielisten palveluväki Ouluun pitäisi järjestää ruotsinkielisistä, eli pakkoruotsinsa opetelleet eivät tuohon vaativaan tehtävään kelpaisi. En tiedä sitten siteerasiko Soininvaara tuossa sitten toista tahoa, mutta ainakin hän kysyy suoraan, että-mitä me sitten pakkoruotsilla teemme. Minä käsitän tuon kysymyksenasettelun pakkoruotsin vastustamiseksi.
Tomppa kommentoi_ 28. marraskuu 2009 15:16
Aivan, löysin uuden blokin jossa hän vetää sanojaan takaisin jättäen jäljelle maltillisen vastustuksen myötäilemällä palvelijoiden tarvetta. Takinkääntäjiä kaikki poliitikot.
http://www.soininvaara.fi/2009/11/23/2440/
Ihmetteleva kommentoi_ 28. marraskuu 2009 17:30
Siis Soininvara asettuu riviin ruotsalaisia salapoliisi romaaneita lukevan Paavo Lipposen kanssa ja avustaa Svenska Finlands folktingetin varapuheenjohtajaa Kimmo Sasia
N.Å. Hääppönen kommentoi_ 28. marraskuu 2009 17:53
Tomppa, yritin löytää sen kokkolalaisen lausunnon, mutta en areenasta jaksanut hakea.
Milloin tuo lausuma on annettu ? Muistaisitko ? Se on tärkeä todiste pakkoruotsia vastaan.
Minunkin mielestäni Soininvaara kyseenalaisti selvästi pakkoruotsin tarkoituksenmukaisuuden.
Muuta tuo palvelijavelvoite vielä tosiaan kuvaa alistuvaa asennetta.
Tomppa kommentoi_ 28. marraskuu 2009 18:09
Parempaa en löydä tähän hätään, mutta en edes ole varma mitä haet?

13.11.2009 21:01
STT

"Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk) esittää vuoden siirtymäaikaa Kokkolan siirrolle Oulun yhteyteen valtion aluehallintouudistuksessa. Tällä tavoin varmistettaisiin ruotsinkielisten kielellisten oikeuksien toteutuminen."

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Kokkolan+kiisteltyyn+siirtoon...
metsäkeiju kommentoi_ 28. marraskuu 2009 21:30
Kyllä Soininvaara mielestäni selvästi on pakkoruotsin poistamisen kannalla.

Puhuessaan ruotsinkielisten palvelemisesta Soininvaara unohtaa tulkkipalvelut. Tulkkipalvelut olisivat riittävä palvelumuoto niille ruotsinkeilisille, jotka eivät kykene ottamaan palveluja vastaan suomen kielellä.

Ruotsinkielisiksi rekisteröityneistähän suurin osaa osaa suomea erittäin hyvin tai hyvin. Miksi tällaiset hyvin suomea osaavat tarvitsisivat ruotsinkielisiä palveluja?
Ihmetteleva kommentoi_ 28. marraskuu 2009 21:54
Niin tässäkin asiassa on kova itku, suomenruotsalaisia sorretaan, missä on demokratia, Kokkola "ristiruotsalaisia" 14,9% mitä kaupungin ememmistö on mieltä asiasta

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot