Kovasti täälläkin kinataan jo sinänsä halvasta energian tuottamisesta ja sen halvasta hinnasta.

Kuitenkin sen kuljettaminen on noussut laskutuksessa huomattavasti yli energian hinnan. Sille emme mahda mitään, sitä ei pysty edes kilpailuttamaan. Sähköyhtiöt hinaavat hintaa vähitellen, puoliksi salaa ylöspäin. Esimerkiksi Elenia, joka on pelkkä sijoitusyhtiö, nosti viime vuonna parikin kertaa hintoja, viimeiseksi muistaakseni 7%.

Selitys on aina sama, kustannukset syntyvät maakaapeloinnista, joita laskutetaan etu- ja takakäteen. Vieläkin isompia esimerkkejä korotuksista olen kuullut tapahtuneen.

Sille emme siis mahda mitään ja sähkölaskun suuruus syntyy suoraan siitä, miten paljon sitä on kuljetettu. Eikä sillä ole mitään merkitystä onko energia tuotettu tuulimyllyillä, atomilla, tai millä keinolla tahansa.

Katselukerrat: 573

Hapan Kaali kommentoi_ 8. tammikuu 2017 08:07

Maailma on muuttunut sellaiseksi että säästäminen alkaa olla ruma sana, huonoksi ihmiseksi tuntee itsensä jos säästää. Kuluttaa pitää, se on tulevan onnemme salaisuus, tässä asiassa niin hallitus kuin oppositio ovat samaa mieltä. 

Tämä tepseliin kulkeutuvan sähkön hinnan muodostus on yksi asia joka vie motivaatiota säästämiseltä, niin pieni osa kustannuksista alkaa olla itse sähkön osuus. Masentaa niin että ei jaksa enää innostua edes tuulimyllyjen eduista.

Aikoinamme kun paljon puhutaan kilpailuttamisesta niin tämä sähkön kuljetus lienee busines jossa sellaista mahdollisuutta ole. Olemme sähkönsiirtoyhtiöiden sanelun ja ahneuden armoilla.

Neuvos kommentoi_ 8. tammikuu 2017 08:14

Monopoli kuljettaa ja hinnat ovat nousseet pienellä aikaa 17%?

Hapan Kaali kommentoi_ 8. tammikuu 2017 08:19

Näinä synkkinä aikoina kun kaivataan hyviä uutisia niin iloitkaamme siitä että kun kaikki sähkö on saatu kuleksimaan huolettomia maakaapelita pitkin niin siten sähkön kuljetushinnat romahtavat.

al1947 kommentoi_ 8. tammikuu 2017 09:27

"Selitys on aina sama, kustannukset syntyvät maakaapeloinnista, joita laskutetaan etu- ja takakäteen."

Kesällä tapasin siirtoyhtiön miehen raivaamassa 10 kV-linjan alustaa meidän maalla. Sanoin alueella olevan tuulista ja paljon pitkiäkin sähkökatkoja. Kysyin, miksei kyseistä siirtolinjaa siirretä piiloon maan uumeniin, säästyisi metsääkin. Vastaus oli, että sitten vasta pitkä sähkökatko ja kallis korjaus tulisikin, kun ukkonen tömäyttää muuntamon kautta maakaapeliin ja koko kilometrin mittainen pätkä pitää kaivaa esiin sekä uusia.

A.I. kommentoi_ 8. tammikuu 2017 09:35

  Mitään valittamista. Sähkön hintahan on pysynyt aika hyvin 'linjassa'. Siirtohintahan on ihan eri asia. Jos sitä arvostellaan se on pelkkää kateutta, siitä, että joku on keksinyt laillisen rajattoman rahastuskeinon, joka vain auttaa pitämään sähkön hinnan aisoissa.

  Pelkkää hyötyä kaikille?

Pentti Tuominen kommentoi_ 8. tammikuu 2017 11:10

Meillä uusittiin viime syksynä kaikki ilmajohdot maahan upotettuna. Kuvista näkyy että tienvartta pitkin tuotiin ihan pikkasta (20Kv) narua tilalle. Suunnittelija sanoi, että he pyrkivät upottamaan johdot teiden varsii, ihan huoltovarmuuden vuosi, Siis metsistä ja pelloilta pois. Onhan niissä muuntajissa varokatkaisijat, ei ne niinvaan johtoja polta.

Juhani Putkinen kommentoi_ 8. tammikuu 2017 13:08

Tuulivoima on yksi syyllinen siirtomaksujen nousuun. Jokaiselle vispilälle pitää vetää jööti kaapeli ja me maksetaan ne kaapelit siirtohinnoissa. Siirtokustannuksia tuulivoima lisää siitäkin syystä että tuulivoima on sattumavoimaa ja pitää huolehtia varavoimasta ja sen kaapeloinneista.

Pentti Tuominen kommentoi_ 8. tammikuu 2017 13:23
Hapan Kaali

Et varmaan usko itsekään tuohon sähkön kuljettamisen hinnan romahtamiseen. Ei tapahdu ainakaan vuosikymmeniin ja miksi yleensä laskisi.
A.I. kommentoi_ 8. tammikuu 2017 15:57

  Kun puhutaan sähkön hinnasta, pitäisi puhua vain sähkölaskun loppusummasta, eikä hämärtää sitä jollakin yksityiskohdalla (siirtohinta), joka kuitenkin kuuluu samaan laskuun ja jota voidaan nostaa mielin määrin ja ilmoittaa, ettei sähkön hinta nouse. Koko siirtohinta on erittäin ovela keksintö rahastaa 'vielä vähän lisää' ja nöyrä suomalainen maksaa. Venäjän keisarinna Katariina Suuren kerrotaan sanoneen (en voi varmistaa):

  "Suomessa asuu hiljainen ja helposti hallittava kansa".

Pentti Tuominen kommentoi_ 8. tammikuu 2017 18:19

"Kun puhutaan sähkön hinnasta, pitäisi puhua vain sähkölaskun loppusummasta,"

Niin kai pitäisi, mutta kun ne eivät tule edes samalla laskulla joka pakassa. Esimerkiksi meillä ja monessa muussa paikassa Vattenfal kehrää sähköä ja myös laskuttaa sen. Elenia Oy taas kuljettaa sen ja myös laskuttaa. Sitä minäkin olen kiroillut, kun juuri se hämärtää vielä enemmän, varsinkin kun molemmat laskuttaa eri aikaan kuukaudessa. Pysy siinä sitten rätingissä, mitä milloinkin maksaa ja mikä.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot