Ärsyttääkö fuusioperäinen bioydinvoima?

Veli Pohjosen (Maatalous- ja metsätieteiden tohtori ja Helsingin yliopiston metsänhoitotieteen dosentti) näkemykset ovat järkimiehen puhetta ja niihin on paatuneimmankin uusiutuvan energian vastustajan helppo yhtyä. Pohjonen kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa 20.10.2014 asiansa osaajana mm., että

Metsiin paistava aurinko on tärkein ydinvoimalamme. Sen uumenissa käy ydinreaktioista tehokkain, vetypommeistakin tunnettu fuusio.

...

Maanpäällisistä voimaloista poiketen auringon ydinsaasteet jäävät avaruuteen.

...

... saamamme aurinkoenergia vastasi tuhatkertaisesti koko kulutustamme [= Suomen alueen vuositasolla vastaanottama aurinkoenergia]

...

Puiden aurinkovoimalan rakentaminen on helppoa.

...

... puu alkaa ilmaston muuttuessa kasvaa koko Suomessa yhtä nopeasti kuin Keski-Ruotsissa.

...

Se (20 miljoonan metsähehtaarimme bioydinvoiman tuotto) on 54 prosenttia enemmän kuin nykyinen koko energiatarpeemme.

...

... puun kasvussamme on yhä valjastamatonta voimaa.

PS. Ärsyttääkö bioydinvoima, "palavatko hihasi" erästä "tässä ihan oikeasti alkaa palaa hihat..."-blogiystäväämme siteeraten?"

Ajattelemisen aihetta antaa maahamme lankeavan uusiutuvan bioydinvoiman suunnaton määrä ja se, että kun sitä kunnolla hyödynnetään tulevat ydinsaasteita tuottavat maanpäälliset voimalat täysin tarpeettomiksi

Katselukerrat: 553

al1947 kommentoi_ 27. lokakuu 2014 08:02

Poistettu blogiavaukseen tai yleensäkään bioydinvoimaan huonosti sooiva kommentti.

Mika Helasvuo kommentoi_ 27. lokakuu 2014 09:40

Ei kai puun monipuolista energiakäyttöä ole kukaan muu Vihreiden lisäksi vastustanut ja nyt, kun mainitut poistuivat hallituksesta asiat etenevät huomattavasti jouheammin monella sektorilla.

al1947 kommentoi_ 27. lokakuu 2014 10:06

Mikalla hieman outo väite! Piti oikein googlettaa, kun liikkuvana äänestäjänä en tunne aivan tarkkaan eri puolueiden bioenergiamyönteisyyttä/vastaisuutta.

Ikivihattujen Vihreiden osalta löytyy seuraavaa,

"• Puuperäisillä polttoaineilla tuotetaan viidennes maamme energiasta. Suurin lisäys voidaan saada metsähakkeesta. Hakkeen teknis-taloudellinen potentiaali on 30 TWh.

• Biokaasu soveltuu sekä liikenteen polttoaineeksi että energiantuotantoon. Jätteistä saatavan biokaasun tekninen potentiaali on 70-kertainen nykykäyttöön verrattuna.

• Lämpöpumpulla voi vähentää lämmityssähkön kulutusta 60–80 % hyödyntämällä energiaa maasta, vedestä tai ilmasta. Suomessa pumppuja on 35 000, Ruotsissa jo yli 400 000.

• Aurinkoenergian avulla voi säästää pientalossa kolmasosan lämmitysöljyn kulutuksesta.

• Vuonna 2030 vedyn osuus Pohjoismaissa voisi olla noin viidennes liikenteen energiantarpeesta.

• Jos energiantuotannon ulkoiskustannukset ympäristölle ja terveydelle otettaisiin huomioon, hiilellä ja öljyllä tuotetun sähkön hinta kaksinkertaistuisi.

• Fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa on asteittain vähennettävä ja lopulta käytännössä lopetettava. Nykyään tehtävät satsaukset voivat osoittautua hukkainvestoinneiksi.

• Kestävä energiatalous on monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluvat mm. puuenergia, biokaasu, peltoenergia, tuulivoima, lämpöpumput, vesivoima ja aurinkolämpö. Suomessa on mahdollista tehostaa energiataloutta merkittävästi ja kattaa loppu energiantarve uusiutuvilla.

Mika Helasvuo kommentoi_ 27. lokakuu 2014 10:12

"kun liikkuvana äänestäjänä en tunne aivan tarkkaan eri puolueiden bioenergiamyönteisyyttä/vastaisuutta."

Hyvää matkaa

al1947 kommentoi_ 27. lokakuu 2014 10:21

Matkallani liikkuvana äänestäjänä olen huomannut, on yksi "ei EI"-puolue, joka vastustaa kaikkea. Nyt ovat jopa keksineet argumentin, että muut ne vastustavatkin, eivät he.

"Aivoissa täytyy olla tilaa jollekin uudelle. Jos kovalevy on koko ajan tupaten täynnä, niin onko siellä enää edes mitään koloa, josta uusi ajatus voisi päästä ulos?

– Jaana Erkkilä"

Mika Helasvuo kommentoi_ 27. lokakuu 2014 10:25

So what?

Ei kahta ilman kolmatta, joten eiköhän se kolmas sieltä vielä tänään tule.

pekka saarinen kommentoi_ 27. lokakuu 2014 10:27

Liike on suhteellista. Moni pitää itseään liikunnallisena, mutta todellisuudessa liikunta rajoittuu kyljen kääntämiseen. Samaten moni pitää itseään avarakatseisena, mutta todellisuudessa ei hyväksy vaihtoehtoja muista, kuin jostain tietyistä asioista.

al1947 kommentoi_ 27. lokakuu 2014 10:37

Nyt kun taas on yritetty ansiokaasti vedättää keskustelu blogiavauksesta sivuun, niin jospa palattaisiin päiväjärjestykseen!

Mitä mieltä olette Veli Pohjosen lanseeraamasta mainiosta termistä bioydinvoima?

pekka saarinen kommentoi_ 27. lokakuu 2014 10:42

Otin kantaa nimimerkin omiin väittämiin itsestään. 

al1947 kommentoi_ 27. lokakuu 2014 12:20

Mitä tulee biomassaan, katso avaus!

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot