Viime aikoina hallitusta on taas syytetty milloin mistäkin. Asiat tehdään väärin, asioissa hutiloidaan, päätösten vaikutusarvioita ei ole riittävästi tutkittu jne. Vastauksena tähän voi sanoa, että onneksi hallitus tekee. Edellisen hallituksen loppuaikoina ei pystytty muuta kuin riitelemään.

Samanaikaisesti koko yhteiskunta on alkanut vähitellen tekemään ja luottamaan tulevaisuuteen. Viimeinen bkt:n kasvuluku on jo 2,3 %. Ilmapiirin nopeaa muutosta kuvasi muutama päivä sitten yhden iltapäivälehden otsikko, jossa sanottiin, että Suomi on muuttunut yhdessä yössä Euroopan mutasarjalaisesta kasvun kärkipään maaksi. Näin nopeasti ne ajatukset muuttuvat.

Nyt ei saa jäädä kuitenkaan paikoilleen. Olen itse huolissani siitä, että paremmat ajat sallivat laiskottelun, nostavat vastarintaa kaikkia muutoksia kohtaan ja vaatimuksia jakopolitiikasta. Nyt jo ay-liike on vaatinut suuria palkankorotuksia. Veronalennukset eivät kuulemma kelpaa, vaikka lopputulos olisi sama. Vaatimus on ihan sama kuin tuikkaisi varmuuden vuoksi ison reiän pelastusrenkaaseen. Järjetöntä.

Olen huolissani myös hallituksen laiskistumisesta ja valmistautumisesta jo seuraaviin vaaleihin. Puolet eduskuntakaudesta on mennyt ja riski politikointiin lisääntyy sitä mukaa, kun uudet vaalit lähestyy. Emme voi nyt keskeyttää rakenneuudistusta, kun ihmiset on herätetty siihen, että muutos on mahdollisuus. Rapatessa roiskuu ja nyt ei pidä tyytyä kävelyvauhtiin tai typerään poliittiseen peliin.

Hienoa, että yhä useammat ihmiset Suomessa pitävät muutoksia mahdollisuutena. Uusi SOTE tulee ja aktiivisimmat miettivät jo uudistuksen mahdollisuuksia. Uusia ideoita ihmisten terveydestä huolehtimiseen tulee päivittäin. Avoimessa kilpailussa tarjonnan on vastattava kuluttajien tarpeita. Eri palveluntuottajien laatu, innovatiivisuus ja kustannusedut pääsevät aidosti esiin.

Seuraava suuri aalto on työvoimapalvelujen uudistaminen. Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirretään valtiolta maakuntien järjestämisvastuulle vuoden 2019 alusta. Tiedän taatusti, että tämäkin uudistus aiheuttaa hirveän vastustuksen opposition ja erilaisten viiteryhmien taholta. Odottakaa vaan kesän ja syksyn tappelua teeman ympäriltä.

Toivoisin kriitikkojen kuitenkin ensin kysyvän itseltään, toimivatko työvoimapalvelut nykyisin moitteettomasti tai voisiko avoin kilpailu tuoda jotain aidosti uutta työntekijöiden ja työpaikkojen kohtaamiseen? 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Katselukerrat: 258

teuvomast kommentoi_ 19. toukokuu 2017 17:09

Turhaa jupinaa vailla alahuulta terv tepivaari 

Neuvos kommentoi_ 19. toukokuu 2017 17:23

Kasvuun osuutta ei ole hallituksella.

Sote heikentää valintaa ja nostaa kustannuksia.

Työvoimapalvelu on tyhjää ainoastaan työllistää pyrograatteja ja työttömiä paperisotaan.

vanha mestari kommentoi_ 19. toukokuu 2017 18:56

Vaikka kuinka hallitusta nyt kehutaan niin totuus on kuitenkin että nyt jo se on saanut opetuskentän sekaisin reformeillaan ja säästöillään. Kohta sekoaa lopullisesti terveydenhuolto, sosiaalipuoli on jo sekaisin. Pelottavinta on nykytouhussa se että se loppukin inhimillisyys mitä todellinen ihmisten kohtaaminen on jollain lailla ylläpitänyt; se on lopullisesti tuhoutumassa.  Pelottavaa on myös se että levottomuus, avuttomuus ja syrjääytyneisyys ja ennenkaikkea köyhyys lisääntyy koko ajan. meille todella puuhataan kahden kerroksen väkeä. Tulonsiirrot sijoittajille ja suuryrityksille ovat arkipäivää ja yleisesti täysin hyväksyttävää, samaten inhimillisistä arvoista luopuminen ja heikomman halveksinta. Samaan aikaan yhteiskunnan päättäjien ja toimijoiden taholta näitä heikoimpia luodaan kiihtyvällä tahdilla lisää.

Silti kansamme antaa ehdottoman tuen oikeistovetoiselle politiikalle ilman todellista vaikuttamishalua. onko tavaran määrä hukannut omantunnon, sitä sopii kysyä. Onko oman itsen korostaminen hukannut perinteiset arvot tyystin , pakottanut ihmisen unohtamaan taustansa ja menneiden sukupolvien työn meidän ja tulevien sukupolvien eteen. Perustuiko se ahneudelle ja kovuudelle ?  Suurin osa tästä kansasta on kuotenkin ihan tavallisia työssä käyviä ihmisiä eikä suuromistajia ja rikkaita. Herrat narrit ja työläiset ; ne on ihan eri elementtejä ja niinpä intressitkin ovat ihan erilaiset.

Seurataampa kehitystä mm. työssä ja työn tekemisessä:

Rakennusalalla muutamat yritykset rohmuavat työt ja laskevat hinnat sopiviksi käyttää ulkomaista työvoimaa.....laadulla ei väliä

Hoitoalalla , nollasopimuksia, avustajia , pieniä palkkoja

siivousalalla, pienet tuntimäärät työn määrään nähden ja mitäänsanomaton palkka

kaupan ala, nollasopimukset, tuntien vähyys jne.

opetusala, ohjaajia koulutettujen opettajien tilalle,,,,palkkaus pienempi, muita kuin opetustöitä suurimmalta osaltaan, "talkootyötä" , lomarahojen leikkausta, tuntimäärien leikkausta.....

ja kuinka paljon näitä muutoksia onkaan. heikennyksiä. ajamista yksityiselle sektorille, vuokrafirmoihin, konserneihin ja muihin riistolaitoksiin jotka usein vielä nauttivat valtion tukea.......tätä on poliittinen elämä nykyään ja edustajien sijoituksia suojellaan sitten typerillä päätöksillä .....palkataan sukulaisia ja tuttavia ja mitä vielä.......pitkä on suomalaisen köyhän hirttonaru.......

vanha mestari kommentoi_ 19. toukokuu 2017 19:00

ja toisekseen katteettomia lupauksia ja suoranaista paskan puhumista ennen vaaleja ja sitten kaikki unohtuu kun valinta on suoritettu,,,,,unohtuu myös tausta ja alkaa jumalaton paremman elämän metsästys, suojavirkoja jossa puhutaan paljon ja tehdään muiden eteen vähemmän.

Yhteys tavalliseen elämään ja arkeen kentällä on totaalisesti kadotettu, ei tartte mennä omaa yhteisöä kauemmas kalaan....

Orwell kommentoi_ 19. toukokuu 2017 19:23

On se mukavaa, kun tuhon ennustajat ovat näin ahkerasti liikkeellä.

Kuitenkin lienee todettava, että ainakaan oppositio ei ole saanut mitään sellaista aikaan, mikä olisi johtanut nousuun.

Pelkkää rakkikoiramainen räksytys näet ei tuota mitään.

Neuvos kommentoi_ 19. toukokuu 2017 19:41

Oikeisto hallitsee enemmistön turvin - oppositiota eivät haluaedes kuunnella - yhteiskuntarauha on horjumassa.

vanha mestari kommentoi_ 19. toukokuu 2017 19:41

Totta sekin että räksytys ei tuota mitään.....mutta totuushan on se että nyt esimerkiksi ne syrjäytyneet nuoret,,,,kun ovat työiässä on aika epätodennäköistä että työllistyvät ja tämä reformimoka esimerkiksi tulee suomelle todella kalliiksi. 15 vuotias passattu ja suojeltu nuori ja 30 vuotias ehkö jo jossain työelämässä ollut ei todellakaan ole samalla lähtöviivalla niinkuin nyt kuvitellaan.....

Sosiaalipalvelut siirrettiin kelaan, mikä on ollut tulos ???

Palvelut siirretään nettiin; miten vanhukset ? vajaataitoiset ?

Että ei tää ihan kun strömsöössä mee....kaikkien kannalta.

itsekkyys aiheuttaa aina vahinkoa ja kun se menee yli äyräiden tulee tulva...

Pentti Tuominen kommentoi_ 19. toukokuu 2017 19:53

Valitettavasti me olemme vasta kiipeämässä aallon harjalle, kun muut maat ovat jo siellä. Nyt pitäisi olla tarkkana, ilman ylimääräistä vastustusta. Aallon toinen reuna saattaa olla jyrkkä pudotus ja silloin meidän pitäisi olla hyvässä surffauskunnossa. Kukaan ei siinä auta, kaikki on meistä itsestämme kiinni.

vanha mestari kommentoi_ 19. toukokuu 2017 21:20

Meillä vaan tuntuu olevan tapana että uudistus = sama kuin saatujen korvausten laskeminen, tehtävien lisääntyminen  ja maksettavien hintojen nousu samalla palvelutasolla kuin aiemminkin. Eri asia on kun sinulla on tarpeeksi pätäkkää maksaa itsesi parhaaseen hoitoon....

Mika Helasvuo kommentoi_ 19. toukokuu 2017 22:13

Pentti, aivan naulan kantaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot