Robotiikan luovaa älykkyyttä - mihin meitä tarvitaan?

Tänään on muotia jälleen puhua robotiikasta, älykkäästä sellaisesta. Luotamme ohjelmointikykyymme ja sen mukanaan tuomiin ratkaisuihin löytää harmonia, onni ja autuus – niin työn jakautumisen kuin ansainnankin osalta.

Samalle viivalle robotiikan kanssa on lajiteltunut niin kutsuttu 3D tulostuskin 0] – ratkaisuksi valmitukseen, materiaalivirtoihin kuin työn teettämiseen. Mitä olemme unohtaneet, jotain sellaista, joka ei luontojärjen valona ole auennut oivaltajille, jotka näkivät vain ”metsän toiselle laidalle”?

Suomalainen insinööri tai muutoin korkeammin koulutettu henkilö ei ole sen parempi kuin huonompikaan kuin esimerkiksi kiinalainen opintoveljensä tai -sisarensa. Työmoraali, tapa tehdä työtä, itsellisyys ja oivalluskyky ovatkin sitten yksilökysymyksiä - ja noita ominaisuuksia kilpailutetaan nyt urakalla, ja maailmanlaajuisesti - siksi tiuhaan töitä siirtyy meiltä muualle. … ”

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123125-tyon-uudelleenjao... ---

Luovuuden loppu?

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/luovuuden-loppu.html --- 1]

vaikka suurimmat palikat ovat koostaneet raha, talous, valta ja ahneus – olemmehan kilpailijoita ja voittoon kuin kasvuunkin tähtääviä. Onkohan filosofi Pekka Himanen avaamassa pientä ymmärryksen pandoraa itse pääministeri Jyrki Kataiselle? Himanen on huhupuheiden mukaan minimalismissaan kasvuteesien hylkääjä ja toimeliaisuuden harras kannattaja, opastaako Himanen Kataista johtajuuden ymmärtämiseen? 4] … ”

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/luovuuden-loppu-vai-heraamise... ---

...

Nyt puhutaan älykkäistä roboteista – ne ratkaisisivat hyvinvointimme kun ulkoistamme kaiken epämieluisan työn niille/ heille. Olemmepa me hyvin viisaita, kun poistamme itsemme työ- ja muonavahvuudesta – ehkä evoluutio näin ohjaakin meitä! [?] - automatisoimmeko itsemme työttömiksi ja vain palvelemaan toinen toisiamme? 2]

Voisimme muotoilla ensin olemisemme oikeutta ja velvollisuutta:

"Biosfääri syö koko ajan itseään säilyäkseen ikuisesti hengissä, evoluution määräämänä ja ohjaamana" - me ihmisethän olemme lopulta vain pienen pieni hitunen tästä kokonaisbiomassasta, joskin aivan liian suurella sopeumaa häritsevällä haittajäljellä! - Fb/IL

Sitten tulevaisuusvisio,

kun robotiikan ja monitahotulostajien kannattajat saivat tahtonsa lävitse - olime poistaneet kaiken omaehtoisen lihasmoottoroinnin, ja kun apuvälineetkin alkoivat tuntumaan vastenmielisiltä ---

Ja maan täyttivät ihmispäiden kerrokset, joissa lasikuutioihin säilötyt aivot [33cm x 33cm x 33cm] 3] seurasivat toistaan, niin horisonttiin ulottuvina rivistöinä kuin korkeuksiin kurottuvina lasipyramideina – nuo kuutiot olivat läpinäkyviä, kun transparenttisuutta hamusimme ja salaaminenkin kiellettiin.

Noissa lasikuutioissa oli säilöttynä minuutemme –

yksi per lasikuutio. Jokainen oli yhdistetty maan keskipisteesta energiansa pumppaamaan keskustietokoneeseen, joka jakeli säästeliäästi niin onnen kuin surun tunteita. Olimme degeneroineet muut elimemme, paitsi aivot, turhiksi – ja näin apuelimet olivat surkastuneet.

Olimme saavuttaneet nirvanan, jossa mielihyvä seurasi mielipahaa – annosteluohjelmiston mukaisesti. Hiilielämä **] oli näin päättynyt ja tilalle oli tullut vain aivosynaptiikka *] . Ei ollut enää fyysistä väkivaltaa, kun ei ollut käden jatkeena astaloa eikä puukkoa. Keskustietokone ohjasi kaikkea – lasikuutiot olivat sen hermopäitä ja täysin tahdottomia.

Päättöohjelma – jonka virukset ohjasivat 4]

Lopulta keskustietokone valmisteli päättöohjelman ja siirsi varastoidun hyppykäskyn käytäntöön, joka terminoi lasikuutioiden sisällön kaukaiseen uudelleen syntyyn – olimmehan kierrossa ja bittien vääristymä piti oikaista.

Valo sammui ja koitti pimeys –

jokainen lasikuutio hiljeni ja puhalsi lopunkin tuntemusmuistelon tietopankkiin – tulevia varten; varoitukseksi alkeellisen elämämme virheistä ja malliksi keskeneräisyydestä, kun ahneus ja kasvuhokema olivat saavuttaneet yliotteen”

...

VIITTEET

0] 3D ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/luonnon-oma-3d-on-ylivoimaine... ---

0] Mullistuuko työnjako – 3D ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136462-mullistaako-3d-tu... ---

1] Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys. Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme” -IL/BLOG [X]

2] Automatisoimmeko itsemme työttömiksi ja pelkästään palvelemaan toinen toisiamme? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129293-automatisoimme-it... ---

3] Tuostä tilavuudesta voit helposti laskea mikä oli maapallon väkiluku …

*] Synapsi ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Synapse ---

**] Hiilielämä ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/maapallo-kuumenee-p... ---

Katselukerrat: 485

K.Tuomari kommentoi_ 8. heinäkuu 2013 21:03

Monet ammatit mitätöidään,työttömys menee huippuunsa,kodittomat harhailevat kaduilla kunnes kaatuvat eivätkä enää nouse.Tieteen edistäjät ennustavat robottien lisääntyvän huimasti,mikä tuhoaa yhteiskunnat.Käsityöläiset heitetään ensimmäisinä katuojiin.Perheiden yhteenkuuluvaisuus on heillä myöskin kiikarissa,ja se ei ole sievää katseltavaa.USAassa on muutamia havahduttavia ohjelmia jo näytetty,odotamme jatkoa.

Teho Paketti kommentoi_ 8. heinäkuu 2013 21:08

No mihin se salaliitto jäi ???

Ilkka Luoma kommentoi_ 9. heinäkuu 2013 06:55

Tähänhän kätkeytyykin se kaikkien salaliittojen äiti! ;-)

Neuvos kommentoi_ 9. heinäkuu 2013 19:20

Automaatio vei oman ammattikuntani työt. Ammatin vaihto tuli työuralla vastaan 10 kertaa.

Neuvos kommentoi_ 9. heinäkuu 2013 19:22

Insinöörejäkin tuli vastaan ja ne olivat kovin itsekeskeisiä vailla käytännön kokemusta ja viisautta.

al1947 kommentoi_ 9. heinäkuu 2013 19:27

Gyl varmaan Suomen kilpailukyky nousisi svääreihin ja työttömyys poistuisi, jos täältä kaikki automaatio ja IT heivattaisiin veke.

 

Joku sulkakynäkirjoittaja tiesi tämän päivän Lukijalta-sivulla, että rakennemuutoskin on sisäsiittoista (kotimaista perää). Samainen herra tiesi, että paperin kulutuskin vähenee ja ylituotanto lisääntyy, kun euroa ei voi devalvoida. Voi olisipa meillä vielä markka, niin kun oikein kovasti devalvoitaisiin, niin kyllä paperin kulutuskin kasvaisi kohisten.

Ilkka Luoma kommentoi_ 9. heinäkuu 2013 20:27

Esimerkiksi raksojen aputyömiesten paikat ovat kadonneet - noihin tehtäviin olisi paljon tulijoita - kaikki eivät voi olla presidenttejä ...

Ilkka Luoma kommentoi_ 10. heinäkuu 2013 03:31

Neuvos - Pöyry Oyj:stä joutui useita insinöörejä kilometritehtaalle - joskin työllistyvät paremmin kuin perusduunarit ...

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot