RJ Mischo & Tomi Leino Trio Down Home Kivessä 23.2.2017

Ihmiskunnalla on syystä tai toisesta ollut tapana tiivistää oletettuja tai todellisia viisauksia ja elämänohjeita lyhyehköiksi lausumiksi, joita yleisesti myös sananlaskuiksi nimitetään. Jo antiikin ajoilta periytyvät kuuluisat Gaius Julius Caesarin lentävät lauseet "Alea iacta est" ja "Veni, vidi, vici", jotka, tai ainakin niiden tulkinnat, voidaan jossain määrin käsittää suomalaisten ja Suomeen muualta kulkeutuneiden sananlaskujen historiallisiksi esi-isiksi.
Mitä sitten tulee näihin armaan Suomemme niemissä ja notkoissa vielä tänäkin päivänä toistuvasti käytettyihin opettavaisiin tokaisuihin, niiden joukosta löytyy sekä äärimmäisen typeriä että ihan kohtuullisen järkeviäkin tapauksia. Ensin mainituista erinomaisena esimerkkinä toimii synkän paatoksellinen "Itku pitkästä ilosta". Allekirjoittaneen muinaisessa lapsuudessa tämä typerä ja ilkeän vahingoniloinen toteamus kohdennettiin usein lapsiin yrityksenä saada nämä käyttäytymään aikuisten toivomalla tavalla. Jos siis edustamani sukupolven kasvatit siis joskus ovatkin hieman jurouteen taipuvaisia, niin ainakin osan syystä saavat kannettavakseen meidät kasvattaneet aikuiset, jotka tietenkin vain välittivät itselleen opetetut asiat. Suokaamme siis heille anteeksi ja pistäkäämme itse piste tällaisille hölmöyksille.
Järkevien sananlaskujen edustajana toimikoon vaikkapa "Kertaus on opintojen äiti". Paitsi suoraan opetellessamme, pakotettuna tai omasta halustamme, erilaisia asioita, myös suuri osa arkisesta elämästämme koostuu erilaisten toimintojen kertauksesta. Me syömme samoja ruokia, luemme samoja lehtiä, katsomme samoja tv-ohjelmia ja kuuntelemme samojen artistien samoja levyjä uudelleen ja uudelleen. Okei okei, kukaan ei varmaankaan katso Suomen huutokauppakeisarin samoja jaksoja montaa kertaa(?) tai lue jonkin yleisviikkolehden samoja tarinoita useampaan otteeseen, mutta totuuden nimessä, jos olet nähnyt yhden osan esimerkiksi tuosta mainitusta viihdeohjelmasta, olet nähnyt kaiken oleellisen ja muut mahdollisesti katsomasi jaksot ovat puhdasta kertausta.

Musiikkia, ja erityisesti erästä tiettyä konserttia, tässä jutussa kun nyt kuitenkin on tarkoitus käsitellä, niin jätetään nuo muut jutut sivuun tässä vaiheessa. Jos ihminen ei olisi taipuvainen toistamaan hyväksi havaittuja kokemuksia, en minäkään olisi toissa torstaina suunnannut bluesmobiilini keulaa kohti Keskustoria ja autosta poistuttuani askeleitani Kulttuuriravintola Kiven viihtyisään interiööriin. Mutta koska kaksi aikaisempaa kokemustani amerikkalaisen huuliharpisti/laulaja RJ Mischon keikoista olivat olleet sangen tyydyttäviä, niin jälleen kerran löysin itseni istumasta metrin päässä Kiven lavasta sijaitsevan pöydän äärestä. Päätöstäni ei suinkaan heikentänyt lainkaan se seikka, että ison veden takaisen vieraan tukijoukkoina toimi huippuyhtye Tomi Leino Trio, jossa musisoivat Tomi Leino kitara, Jaska Prepula basso ja kitara ja Mikko Peltola rummut. Ounastelin ja oikeastaan tiesinkin, että mitään uutta ja vallankumouksellista ei olisi tiedossa, mutta hyvin soitettu ja laulettu ja Kiven lämpimässä ilmapiirissä nautiskeltu juureva musiikki on aina ihastuttavaa, koki kulloinkin lavalla olevien muusikoiden keikan sitten ensimmäistä tai viidettä, tai vaikka viidettäkymmenettä, kuten Jaskan ja Mikon kohdalla, (vain lievästi liioiteltuna), alkaa piakkoin jo varmaankin mittarissa olemaan, kertaa.
Kuten sanottu, mitään uutta RJ Mischon ja/tai Tomi Leino Trion aikaisemmin nähneille ei ilta tarjonnut, mutta sitäkin enemmän hyvää, vieläkin parempaa, koskettavaa ja hauskaa rytmimusiikkia sekä oivallisen rentoa yhdessäoloa mukavien juurimusiikki-ihmisten parissa. Liki kaksi ja puoli tuntia yhteensä kestäneet kaksi settiä olivat sataprosenttista asiaa alusta loppuun ja sekä esiintyjät että yleisö nauttivat silminnähden olostaan. Lavalla vierailivat toisen setin aikana tamperelaisen bluesscenen, eikö olekin hieno sana, heh, keskeiset edustajat Jo' Buddy ja Jukka Mäkinen, molemmat kitaran varressa. Mielelläni nauttisin annoksen Mischoa hieman useamminkin, mutta jos sinä lukijani, siis se toinen teistä, et ole vielä päässyt kokemaan tämän timanttisen ammattilaisen musiikista elävänä, niin viimeistään nyt on aika panna nimi muistiin ja rientää miehen seuraavalla Suomen kiertueella eturiviin kokemaan nykybluesin magiaa elävimmillään. Ten points!

Videokooste

Thank you very much RJ, it was a very enjoyable evening. Kiitokset myös Tomille, Jaskalle ja Mikolle sekä Jussille ja Jukalle. Arvostuksemme ansaitsevat myös Simo miksauksesta ja Heidi ja Lasse ja koko muukin Kiven porukka ja tietysti Blueslovers ja Jukka illan järjestämisestä.

Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Katselukerrat: 100

lehtorilehtinen kommentoi_ 4. maaliskuu 2017 17:00

Hyviä kuvia ja kylläpä huuliharpisti kertoo hauskan tarinan miten hän tapasi vaimonsa, hienoa!

Elämästä ei koskaa tiedä miten se meitä kuljettaa. Tarina on yhden Bluesin arvoinen.

Jyrki Kallio kommentoi_ 4. maaliskuu 2017 17:33

Kiitos kommentista lehtori.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot