1. Hiiliatomien määrä tällä planeetalla on vakio. Niiden määrä ei lisäänny eikä vähene, mutta niiden olomuoto ja sijainti vaihtelee.
  2. Hiilen kiertokulku tarkoittaa hiilen biogeokemiallista kiertoa ilmakehän, vesistöjen ja maaperän välillä. Myös kasvit ja eläimet ovat mukana hiilen kiertokulussa.
    1. a.     Fossiilinen eli pitkän kierron hiili
    2. b.     Lyhyen kierron hiili

3.     Kasvihuonekaasu on kaasu joka ilmakehässä ollessaan päästää lähes kaiken auringonsäteilyn lävitseen, mutta absorboi suuren osan Maan pinnalta lähtevästä lämpösäteilystä aiheuttaen kasvihuoneilmiön.

4.     Merkittävimmät kasvihuonekaasut ovat vesihöyryhiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) sekä troposfäärin otsoni ja typpioksiduuli (N2O).

5.     Kasvihuonekaasujen viipymisaika ilmakehässä vaihtelee muutamasta päivästä (vesihöyry) satoihin vuosiin (hiilidioksidi).

6.     Hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ilmakehässä ovat lisääntyneet merkittävästi esiteollisiin tasoihin nähden vuoden 1750 jälkeen. Nämä lukemat ovat merkittävästi korkeampia kuin kertaakaan aiemmin 650 000 vuoteen. Noin kolme neljäsosaa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä viimeisten 20 vuoden aikana johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

7.     Fossiilisia polttoaineita (kivihiili, öljy, maakaasu, turve, uraani) on käytetty jossain määrin jo tuhansia vuosia. Niiden laajamittainen hyödyntäminen alkoi kuitenkin vasta teollisen vallankumouksen myötä 1800-luvun alussa.

===>  Ihmiskunta on vauhdittanut viimeisen 200 vuoden aikana rajusti ilmastonmuutosta.

8. 

9.     Lisäksi,

Fossiilisten polttoaineiden louhiminen tai pumppaus tuottaa päästöjä ja jätteitä sekä muuttaa maisemaa. Louhiminen, pumppaus, kuljetukset ja raaka-aineen valmistaminen käyttökelpoiseen muotoon edellyttää paljon laitteita, ja niihin kuluu luonnonvaroja ja energiaa. Energiantuotannossa syntyvää jätettä, tuhkaa, kuonaa jne., voidaan vain osin hyödyntää. Suureksi osaksi jäte on ongelmajätettä. Energiakuljetukset aiheuttavatpäästöjä. Lisäksi öljy-, maakaasu-, ydinpolttoaine- ja ydinjätekuljetukset maalla ja merellä ovat riskikuljetuksia.

http://www.edu.fi/yleissivistava_koulutus/aihekokonaisuudet/kestava...

Huom! Lukijoilla oli toisessa blogissa mahdollisuus osoittaa asiavirheet edellisissä kohdissa 1 - 8 esitettyyn. Muutamia muotoseikkoja lukuunottamatta asiavirheitä ei löydetty. 

CONCLUSION

Arktinen jääpeite hupenee, Soinikin ymmärtää yhteyden ihmisen vauhdittamaan ilmastonmuutokseen – USA:n seuraavaksi poistuva presidentti, kuten myös muutama näilläkin blogipalstoilla viihtyvä hengenheimolaisensa ovat ulkona kuin lumiukko.

"He ("lumiukot") eivät ymmärrä asioita ..."

"Väittävät asioita, jotka eivät ole totta."

"Viis veisaavat tosiasioista."

"Esittävät mieipiteitä ilman todisteita."

"Eivät usko faktoja."

Ajatuksia herättää, että  on vain ajan kysymys, milloin Jäämeren jääpeite sulaa kokonaan ja Siperian ikiroudasta sulavat suot päästävät suuria määriä metaania ilmakehään.

Katselukerrat: 735

al1947 kommentoi_ 17. toukokuu 2017 07:51

"– Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on tieteellisesti todistettu fakta, jossa yhdistyvät vuosittaiset muutokset ja kasvihuonekaasupäästöjen seuraukset. Ne, jotka kiistävät tämän yhteyden eivät ole vain epäilijöitä, he kiistävät tieteellisen tutkimuksen."

http://yle.fi/uutiset/3-9521825

Kari Rönkä kommentoi_ 17. toukokuu 2017 08:00

Ja ne, jotka eivät ymmärrä, missä päästöjen kasvun ongelma on, kiistävät faktat (lähde: Maailmanpankki):

Pentti Tuominen kommentoi_ 17. toukokuu 2017 08:13
Minä en ainakaan ymmärrä yhtään mitään. Viimeisten tutkimusten mukaan ainakin suuri osa metaanipäästöistä on nautaeläinten syytä. Nyt etsitäänkin uusia rehuja lehmille, jotka aiheuttaisivat vähemmän niitä päästöjä.

Hienoja käppyröitä en osaa piirtää asiasta.
al1947 kommentoi_ 17. toukokuu 2017 08:20

Nyt kun vallitsee yksimielisyys siitä, että ihmiskunnan toiminnot viimeisen parinsadanvuoden aikana ovat vauhdittaneet rajusti ilmastonmuutosta ja, että missä on päästöjen kasvua, niin on yhtenä rintamana käärittävä hihat, pantava hösseliksi ja huolehdittava, jotta Pariisin ilmastosopimusta noudatetaan.

On tehtävä kaikki voitava, jotta Trumpin kaltaiset omaan napaan tuijottajat saadaan ymmärtämään asian vakavuus.

Kari Rönkä kommentoi_ 17. toukokuu 2017 08:26

"yhtenä rintamana käärittävä hihat, pantava hösseliksi"

Sen sijaan sädekehänkiillottajat keskittyvät syyllistämään länsimaita.

al1947 kommentoi_ 17. toukokuu 2017 08:29

Hiilidioksidi (CO2) aiheuttaa 9–26 % kasvihuoneilmiöstä ja metaani (CH4) aiheuttaa 4–9 %.

Arktiset alueet reagoivat ensimmäisenä ja voimakkaasti muutokseen, joka on tapahtumassa koko maapallolla. Tutkijat pelkäävät, että jos ikirouta saavuttaa sulamispisteen, se alkaa päästää suuria määriä metaania ilmakehään. Siperian soihin on varastoituneena arviolta 70 miljardia tonnia metaania, noin neljännes kaikesta maailman maahan varastoituneesta metaanista.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/aasia-tyynimeri/nain-kay-...

al1947 kommentoi_ 17. toukokuu 2017 08:36

"Viimeisten tutkimusten mukaan ainakin suuri osa metaanipäästöistä on nautaeläinten syytä."

Metaania syntyy märehtijöiden (esim. lehmä, lammas) suolistossa, lannan hapettomassa käsittelyssä, riisin viljelyssä sekä kaatopaikoilla biojätteen hajotessa hapettomasti.

Ihmiset voivat mainiosti vähentää naudan lihan käyttöä, käyttää broilerin- ja sianlihaa, syödä paljon enemmän kasvisruokaa, käyttää riisin tilalla kotimaista ohraa … perunaa, lajitella biojäte tehokkaasti, vähentää ruokahävikkiä…

Tomppa kommentoi_ 17. toukokuu 2017 09:25

Ei mikään todista että ilmasto muuttuisi ihmisten ansiosta, mutta sellaista yritetään kovasti todistella. Ilmasto on muuttunut aina ja kyllä se on edelleen Aurinko joka ilmastoomme vaikuttaa.

Lasse Kallo kommentoi_ 17. toukokuu 2017 09:44

Ilmastohuijaus on rikos ihmiskuntaa vastaan.

"Pariisissa pidettevä ilmastokokous on joillekin tilaisuus pelastaa maailma, mutta yhä useampi tiedostaa, että tilaisuudessa kokoontuvat maailman suurimman taloudellisen puhalluksen ja tieteellisen huijauksen konnat.

Joulukuussa pidettevän tapaamisen lähestyminen on näkynyt kasvavana ilmastopropaganndan virtana myös Suomessa ilmastoalarmiestien pääteesi ihmisten tuottaman hiilidiksidi (CO2) aiheuttamasta maapallon katastrofaalisesta lämpimämisestä (CAGW= nyt ilmastonmuutos) on edelleen todistamatta. Ilmasto-mallit ja todellisuus eivät kohtaa; hiilidioksidin määrä on noussut, mutta lämpötila on pysynyt ennallaan. - - " Aamulehti blogit, Mikko Hamunen 21.10.2045.

Lasse Kallo kommentoi_ 17. toukokuu 2017 10:19

Al Goren kyseenalainen ilmastosanoma.

"YK:n hallitustenväliselle ilmastopaneelille (IPPC) ja Al Gorelle myönnetyn Nobel-palkintojuhlallisuuksien jälkeen teosofien keskuudessa nopeasti esitettiin, että Al Goren "Inconvenient Truth" kirjan ja elokuvan "tieteelliset" ajatukset ovatkin peräisin William Judgelta yli 100 vuoden takaa.

Kuka William Judge? William Judge (1851-1896) oli irlantilaisyntyinen, Yhdysvaltoihin muuttanut mystikko, esoteerikko ja okkultisti, sekä yksi Teosofisen Seuran perustajista.

Al Goren filmiä näytetään edelleen suomalaisissa kouluisssa ja yliopistoissa, vaikka filmi on vain kyseenalaista poliittista julistusta. Se on lontoolaisessa korkeammassa hallintotuomioistuimessa todettu sisältävän niin paljon tarkoituksellisia virheitä, että sitä ei saa hyödyntää Iso-Britannian kouluopetuksessa ilman, että biologian ja maantiedon opettajia valistetaan filmin poliittisuudesta ja sen sisältämästä yhdeksästä virheestä, joilla pyritään luomaan mielikuvaa nopeasti tuhoutuvasta maapallosta. "

Kommenttini lähteenä olen käyttänyt lääkintöneuvos Mikko Paunion kirjaa "Vihreä valhe" (kirja julkaistu vuonna 2015) sivu 43, sekä Willam Judgen osalta Wikipediaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot