Rasismin kuusi tasoa - Ei kannata juurikaan kysellä määrittelyä rasimmille ellei siedä kuulla vastausta

Rasismin kuusi tasoa

Kun on yksimielisyys rasismin määritelmästä ja kiellosta, voidaan erotella rasismin asteita.

Valtioilla on käytössään hälytystilajärjestelmiä, joiden avulla kuvataan yhteiskunnan turvallisuuden tilaa. Ehdotan rasismin eri muodoille vastaavaa hälytysjärjestelmää, jossa on kuusi tasoa:

  1. Järjestäytynyt, rasistinen väkivalta eli motiiveiltaan rasistinen poliittinen terrori.
  2. Rasistiseen väkivaltaan kannustaminen eli kiihottaminen kansanryhmää vastaan.
  3. Aggressiivinen vihapuhe, joka kohdistuu eri rotujen edustajiin ilman suoranaista väkivaltaa tai kiihotusta.
  4. Rasistisen väkivallan tai vihapuheen puolustaminen (esim. väkivallan vähättely tai vastapuolen leimaaminen).
  5. Rasistiset solvaukset esim. ihonvärin, kulttuurierojen, kielen tai uskonnon perusteella.
  6. Ihmisryhmien eriarvoiseen asemaan asettaminen mm. uskonnon, syntyperän tai kansallisen alkuperän perusteella.

Kaikista kategorioista löytyy esimerkkejä viimeisen kahden vuoden ajalta Suomesta. Muutamat äärilaidan toimijat ovat syyllistyneet asteen 1-3 rasismiin. Asteiden 4-6 rasismiin luisuvat jopa valtakunnantason poliitikot. Kuudennelle tasolle yltää myös rakenteellinen rasismi, jonka taustalta ei voi nimetä yksittäisiä toimijoita. Eriasteisen rasismin sekoittuminen on yleistä.

http://etiikka.fi/rasismia-on-pienikin-rasismi/

Ajatuksia herättää, että erityisesti "Mestari" ja herätysliikkeensä jäsenet ovat tykästynyt tivaamaan, "Määrittele ...!", "Määrittele vihapuhe!", "Määrittele rasismi!", "Määrittele määrittely!", "...!"

Rönsyilyt avauksen aiheesta sekä mahdolliset ivalliset kommentit, nimittelyt ja muut asiattomuudet  kohdistuen yliopistoihin & korkeakouluihin, tutkijatohtori Heikki A. Kovalaiseen kuten myös viestintuojaan tullaan siivoamaan pois. 

Katselukerrat: 913

Mika Helasvuo kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 08:50

Ei kannata juurikaan tehdä avausta ellei siedä kommentteja.

"”ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.”"

Ajatuksia soisi herättävän myös "eräillä tahoilla".

Juha U. Aaltonen kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 08:57

Ote H.Kovalaisen blogista

"”Tässä sopimuksessa rasismi eli rotusyrjintä tarkoittaa kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta.”"

Rasismia on myös etuoikeudet, jotka perustuvat rotuun, ihonväriin, syntyperään, jne.

Herättäneekö tämä myös ajatuksia Suomen nykytilasta? 

PetrusK kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 09:37

Rasismia ei voida ainakaan Suomessa määritellä, koska käytännössä kaikki ei-liberaalit kannantotot leimataan rasismiksi ja vihapuheeksi. 

"Rasismia on myös etuoikeudet, jotka perustuvat rotuun, ihonväriin, syntyperään, jne."

En usko, että tässä viranomaiset harjoittavat rasismia valkoisia sortamalla, vaikka maahanmuuttajat ovatkin vihervasemmiston erityisessä suojeluksessa. Eivät suomalaiset ainakaan vielä koe tätä rasismiksi meitä kohtaan. 

Mutta jos tämän asian nostaa esiin, niin liberaalit silmät vihaa leimuten alkaa tivaamaan näyttöä asiasta ja tätä jo voidaan pitää ainakin "rasismina" suomalaisten enemmistöä kohtaan. Suomalaisethan kokee vääryytenä, että heitä sorretaan ja päälle vielä haukutaan rasisteiksi koko ajan. 

PetrusK kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 10:35

"”Tässä sopimuksessa rasismi eli rotusyrjintä tarkoittaa kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta.”"

Eli tämän mukaan käytännössä kantasuomalaisiin päin kohdistetaan nykyään rasismia, jos tuohon määritelmään on uskominen. 

Pentti Tuominen kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 11:05

Onhan ne rasismin perusteet jo ajat sitten aika tarkkaan määritelty Enää ei saa sanoa mustalainen, neekeri, eikä lakritsi. Miksi niitä pitää jatkuvasti veivata?

Heikki Karjalainen kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 11:22

Sen vuoksi, että Halla-Ahon hännystelijät eivät ymmärrä rastisia ajatuksiaan, ilmaisujaan ja toimiaan.Ja perustavat kaiken siihen, että kantasuomalaisia pitää kohdella eri kriteerein kuin muita ihmisiä.

Juha U. Aaltonen kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 11:51

Kysymys on Karjalainen siitä, että kaikkia pitää kohdella samalla tavalla. Nythän Suomessa valitsee tilanne, jossa on joukko ihmisiä, joiden ei tarvitse esim. noudattaa Suomen lakeja. Tälläistä käyttäytymistä vieläpä puolustetaan hyvin korkeilta virkapaikoilta.

Neuvos kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 12:21

Ihan vaan omiakin ihmisiä asetellaan eri tasoille esim ökyrikkaat-keskiluokka-eläkeläiset jne.

Eikö ole rasistista kyynärpäätaktiikalla ajaa toinen esim työttömyyteen?

Mika Helasvuo kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 12:22

"Sen vuoksi, että Halla-Ahon hännystelijät eivät ymmärrä rastisia ajatuksiaan, ilmaisujaan ja toimiaan.Ja perustavat kaiken siihen, että kantasuomalaisia pitää kohdella eri kriteerein kuin muita ihmisiä."

Heikki, sinä olet leimannut jopa vapaan kielivalinnan puolustajat rasisteiksi, joten en kyllä muiden ymmärrystä lähtisi arvioimaan.

Halla-aho on joskus vuosia sitten kirjoittanut ajatuksia, joissa on löydettävissä rasistisia piirteitä, mutta siitä on vuosia aikaa, enkä itse pidä edes korkeimmanoikeuden langettamaa tuomiota kiihotuksesta kansanryhmää vastaan muuta kuin huvittavana, johtuen siitä mistä koko sirkus syntyi ja jonka huvittavuutta virkamiehen antama lausunto jälkikäteen edelleen lisäsi.  

Tosiasioiden esiintuominen ei ole rasismia, vaikka kuinka punavihervasemmisto sitä kurkku suorana huutaa yhdessä kielipuolueen kanssa.

Juha osui naulan kantaan:

"Nythän Suomessa valitsee tilanne, jossa on joukko ihmisiä, joiden ei tarvitse esim. noudattaa Suomen lakeja. Tälläistä käyttäytymistä vieläpä puolustetaan hyvin korkeilta virkapaikoilta."

 

pekka saarinen kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 12:25

Omaa porukkaa saa mosia ja haukkua olan takaa, mutta minkähänlaisen mamusketsin suvakkien huumorintaju sietäisi? 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot