Aamulehti Blogit

Pyhä sylvi, 2,4 miljoonaa vuoden ylläpidosta - näin verorahojamme taas tuhlataan

It-palvelutalo Affecto on saanut Maaseutuvirastolta 2,4 miljoonan euron arvoisen tilauksen, joka kattaa peltolohkorekisteritietojärjestelmän ylläpidon seuraavan vuoden ajan. (Tietoviikko)


Ylläpitohan tarkoittaa oikeasti sitä, että toimittaja katsoo, että palvelimet ja sovellus ovat käytettävissä - eikä muuta. Maksamme siis tästä lystistä 4,5 euroa minuutilta - jäävät jopa operaattorit laskutuksessa reilusti toiseksi :)

Kuka näitä sopimuksia oikein tekee...

Katselukerrat: 679

Tagit: Affecto, julkishallinto, tietojärjestelmät, verovarat

Tomppa kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 16:34

Myös sairaalarekistereitä ollaan antamassa (HUS) ulkomaisiin käsiin. Kannattaako suomalaisten vain muuttaa maasta vai vaihtaa hallitus joka suosii suomalaista työtä.

al1947 kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 16:57

On olemassa kilpailutusvaatimus, eli töitä ei noin vaan anneta.

 

"Julkiset hankinnat on tehtävä noudattaen kansallisia hankintalakeja ja EU-hankintadirektiivejä. Pääasiallisena tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä ja myös parantaa eurooppalaisten yritysten – siis myös suomalaisten yritysten - kilpailukykyä. Näin pyritään turvaamaan tavaroiden, palveluiden, pääomien sekä työntekijöiden vapaa liikkuvuus. Nämä ovat Euroopan unionin perustamissopimuksessa sovittuja perusvapauksia.

Säännösten pääperiaatteita ovat

  • hankintojen avoin ja tehokas kilpailuttaminen sekä
  • tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu

Avoimuuden periaate edellyttää muun muassa, että hankinnoista ilmoitetaan riittävän laajasti. Se, että yritykset saavat riittävästi ja tasapuolisesti tietoja meneillään olevista tarjouskilpailuista, on elintärkeää kilpailun toteutumiseksi julkisissa hankinnoissa. Kilpailu julkisista hankinnoista avaa hankintayksikölle mahdollisuuden tehdä mahdollisimman taloudellinen hankinta. Tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden periaate edellyttää myös tarjoajien yhdenvertaista kohtelua ja hankintapäätöksen tekemistä ennalta ilmoitettujen valintaperusteiden mukaisesti.

Tarjouksista on valittava joko

  • kokonaistaloudellisesti edullisin tai
  • hinnaltaan halvin

Jos tarjouksen valintaperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta, otetaan tarjousten vertailussa huomioon ennalta ilmoitetut vertailuperusteet.

Avoin ja tasapuolinen kilpailuttaminen avaa yrityksille ja palveluntarjoajille mahdollisuuksia tarjota tuotteitaan ja palveluja entistä enemmän myös julkiselle sektorille. Suomalaisten hankintayksiköiden on noudatettava hankinnoissaan kansallisen lainsäädännön ja EU:n direktiivien lisäksi Maailman kauppajärjestön julkisia hankintoja koskevaa ns. GPA- sopimusta."

http://www.tem.fi/?s=102

 

Pekka Puupää kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 17:16

Vuosille 2008-2010 peltolohkorekisterin ylläpito maksoi 4,5 miljoonaa tämän uutisen mukaan. Siis 1,5 miljoonaa per vuosi. Nyt siis yhdelle vuodelle 2,4 miljoonaa. Hinta on siis noussut peräti 60 prosenttia. Melkoinen inflaatio :) Eikös optiovuosien tulisi olla paremminkin halvempia...?

Tomppa kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 17:44

Kilpailutus on julkista pelleilyä josta varmaan vedetään välistä tai ei ainakaan osata laskea kokonaiskustannuksia ja mahdollisia välillisiä hyötyjä esim. verojen muodossa. Esimerkiksi Tampereelta vietiin sairaalapyykkiä Eestiin pesetettäväksi, ei varmaan ollut kokonaisedullista vaikka pyykkikilo saattoikin olla halvempi. Kyuu tietäisi varmaan ammattilaisena paremmin suomalaisten tietojenkäsittelyosaamisesta, saattaahan olla ettei sitäkään enää osata ja viimeinen sammuttaa valot.

Pekka Puupää kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 17:51

Affecto on muuten ihan suomalainen yritys, jos nyt pörssiyrityksestä niin voi sanoa. Tietty käyttävät ulkomaista teknologiaa (esim. Oraclen) tällaisissa tietokannoissa.

Neuvos kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 18:02

On tärkeää tietää kasvaako peltotilkulla kauraa vaiko vehnää. Ihan hölmöä moisella rahalla saisi varmaan vastaavan alan tuottaman viljan?

Tomppa kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 18:19

Affectosta en tiedä mutta HUSin tietojärjestelmän siirtämisestä jenkkifirmalle mainittiin YLEn uutisissa ja kyse on kertaluokkaa suuremmasta hankkeesta.

al1947 kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 18:21

"On tärkeää tietää kasvaako peltotilkulla kauraa vaiko vehnää. Ihan hölmöä moisella rahalla saisi varmaan vastaavan alan tuottaman viljan?"

 

Suomessa oli 2 292 689 peltohehtaaria vuonna 2010.

Vaikka tuottajahinnat ovatkin Suomessa todella matalia, niin tuskin  2,4 miljoonalla eurolla saisi ostettua n. 2,3 miljoonan hehtaarin satoa.

al1947 kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 18:29

"...julkisen puolen kilpailutus on täyttä torveilua. "

 

Tällaisen ongelman kanssa ei kannata elää. Jos väärästä toiminnasta/väärinkäytöksistä on varmaa näyttöä, niin ei muuta kuin tekemään valitusta EU:hun. Luottomeppi (Terho?) varmaankin avustaa tarvittaessa. 

 

"Euroopan komission kilpailupääosaston kotisivuilla on tarkempia tietoja EU:n kilpailusäännöistä ja EU:n kilpailupolitiikan ajankohtaisista tapahtumista. Kansallisen kilpailulainsäädännön sisällöstä ja täytäntöönpanosta on tietoja myös Kilpailuviraston kotisivuilla."

http://www.tem.fi/index.phtml?s=2388

al1947 kommentoi_ 30. huhtikuu 2012 18:31

"Kilpailutus on julkista pelleilyä josta varmaan vedetään välistä..."

 

Välistävedosta on siis varmaa näyttöä, kun sanotaan, että "varmaan vedetään välistä"!?

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2014   Perustanut: Aamulehti.

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot