Minä siinä sitten päivänä muutamana ihmettelemään kun tölliäni kiikaroitiin ja tietenkin kyselemään ketä ja millä asialla liikkuvat ja tiirailevat pesäpaikkaani, niin selvisi, että lintubongarithan ne olivat liikkeellä. Olivat saaneet vinkin kuinka Kihniön asemanperällä on nähty harvinainen ja uhanalainen tiaislaji, punatiainen( parus communist).

 

Punatiainen on kuulemma levinnyt koko maan kattavasti mutta Pirkanmaallakin on tiettävästi lajia nähty Kihniön lisäksi vain Mäntässä ja sekin naaraspuolinen. Lintuharrastajat ovatkin vaatineet lajia suojelukohteeksi kun syystä tai toisesta laji on huonosti lisääntynyt vaikka urosten tiedetään olevan upeita ja lisääntymiskykyisiä yksilöitä joista naaraspuoliset punatiaiset kilvoittelevat höyhenet pölisten.

 

Kihniön punatiaisen tiedetään pesivän vanhassa ratavartijan tuvassa ja viihtyvän hyvin pesässään. Lintutieteilijät ovat olleet ihmeissään havaitessaan, että punatiaisen uros saattaa hautoa munia ja se on tiaislajeissa poikkeuksellista. Olettamus perustuu lintubongareiden kuulemiin naapureiden ja ystävien tokaisuihin, että taasko se tiainen hautoo niitä muniaan. Punatiaisen munat ovat isot ja siksi se tarvitseekin suhteellisen tilavan pesäpaikan ja ratavartijan mökki on oivallinen paikka munien hautomiseen.

 

Minkälainen luonne sitten punatiaisella on ja miten se käyttäytyy? Punatiainen on kova pitämään teerenpeliä, tai tässä tapauksessa siis tiaisenpeliä naaraiden kanssa, mutta oikean kumppanin löydettyään on uskollinen ja säyseä puolisolleen. Uros hellii ja hoivaa naarasta muun muassa kantamalla sen höyhenenkevyesti untuvapeitteelle jossa vienosti sirkuttaen tuudittaa naaraan uneen.

 

Punatiainen on kesy ja sosiaalinen joka ottaa siipiensä suojaan muut väärin kohdellut lajit ja on valmis puolustamaan heitä kaikin keinoin. Punatiainen on ärhäkkä kun se näkee vaaran uhkaavan heikoimmassa asemassa olevia lajeja. Kapitalisti – laji on se joka alati uhkaa ja myös alistaa muita palvelemaan ja teettämään kaiken työn muilla ja korjaamaan potin. Kapitalisti – laji on röyhkeä ja omahyväinen ja sen näkeminen ja tekosien kuuleminen saa punatiaisen höyhenet pörhölleen ja se on valmis nokkimalla häätämään tuon epämuodostuneen ja toisia hyväksikäyttävän lajin tipotiehen kiusaamasta muita.

 

Mistä punatiaisen tunnistaa? Tietenkin punaisesta väristään joka keväisin ja varsinkin Vappuna kukoistaa kirkkaana ja ylväänä ja jonka voi parhaiten bongata eri kaupunkien ja kuntien toreilta kun he sankoin joukoin kokoontuvat yhteen. Punatiaisen nähdessään ei voi erehtyä lajista, sillä niin selvästi se värinsä puolesta erottuu muista työläislintulajeista. Ja kun tarkkaan kuuntelee sen laulua, niin laulun soinnista tunnistaa hyvin Kansainvälisen ja Vapaa Venäjä sävelten soinnut.

 

Ei sitten muuta kuin joukolla bongaamaan punatiaisia. Ai niin, löydettyänne punatiaisen ja jos haluatte alkaa ruokkimaan niitä niin, ainakin lintuharrastajat ovat huomanneet Kihniön punatiaisen olevan kaikkiruokainen ja varmaa on havaintojen perusteella se, että Hannuksi nimetty punatiainen on lihaa syövä heterouros.

 

 

 

 

 

 

 

 

Katselukerrat: 849

Ahti Pontinen kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 10:06

Heh heh. Kyllä kirjoittaa osaat, ellet plakioinut.

Reijo Kaleva kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 10:18

Ettei nyt kumminkin ollut kyseessä munia hautova urospuolinen homotiainen?

Hannu Tiainen kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 10:35

Mistäs olisin plagioinut:) Ei Reijo ole vaikka Kihniön punatiainen onkin sitä mieltä, että kun lintuja rengastetaan, niin siinä tulee noudattaa tasa-arvolakia ja lintuoikeuksia kunnioittaa siinä missä tasa-arvoisessa avioliittolaissa on kysymys ihmisoikeuksista!

Hannu Tiainen kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 11:45

Vastavirta

Kyseessä täytyy olla kokoomuslainen sinitiainen.

pekka korpela kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 14:21

 Onko lähisukulaisheimoa tämä satiainen? Mulla oli nuorempana kerran sellainen elättinä. Se oli kova lisääntymään. Mutta vuosiin ei o näkyny, mihinkä on menny???

Hannu Tiainen kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 16:04

Pekka

Eipä ole täälläpäin näkynyt eikä ole pesiytynyt ainakaan tänne joten taistelua elintilasta ei ole ollut.

Hannu Tiainen kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 17:40

Niin Ossi, jos on uskominen eräitä niin vihervasemmistolaisia piipertäjiä riittää jotka sekoittavat luonnonsuojelullaan koko tämän ihanan maamme:))

Hapan Kaali kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 17:45

Tässä astelee lintu äärilaidalta punatiaiseen verrattuna. Patamusta röyhkimys, porvariskana. Kaiken työn työläisillä teettävä iljetys.Todella isokenkäinen jos olisi kengät jalassa.

lootuskukka kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 18:07

Hyvä blogi !

Hannu Tiainen kommentoi_ 10. maaliskuu 2013 18:40

Kiitos lootuskukka!

Kyllä Hapan Kaali tuon täytyy olla niitä äärioikeistolaisia ja punatiaisen on syytä olla varuillaan ja valppaana. Toivottavasti eivät ole kovia lisääntymään:)

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot