"Poliitikkojen luovuus kadoksissa" -Viisikko

Sextetti muuttui viisikoksi. Muistamme lapsuudestamme Enid Blytonin Viisikko -kirjat 0] ja porukan Tim koiran. Jäikö nyt joku pienpuolue koiran asemaan Kataisen viisikkoon. Vasemmisto lähti, Paavolla alkoi vaaliaikakausi ja nyt on aika räimiä hallitusta, kun lapsilisiinkin päättivät koskea.

Nykyinen väkipakolla runnottu hallitus kuusilona oli kunnianhimoa joko pyrkyryyteen päästä pääministeriksi pääministerin paikalle, tai sitten Kokoomuksen Jyrki Kataisella oli aito päämäärä saavuttaa Suomihallitus, joka ratkoo koko Suomen ongelmia 1].

Nyt hallitustyöskentely koko kaudellansa on kaventunut säätönuppien kiertämiseen – leikataan, verotetaan, niistetään, höylätään ja viilataan – mitään poliittiseen luovuuteen [EX] viittaavaa ei ole tapahtunut. Syy on selkeä – sekasikiö kuusilo oli liian kunnianhimoinen suomihallitus, jossa jokainen halusi kädenjälkensä, saavutuksiin joita lopulta ei juurikaan syntynyt todellisuuteen.

Tavoite saattoi olla hyvä ja uudistusmielinen, mutta keinot jäivät kauaksi fantastisesta – jäivät jopa alle lipan, koska lipan alla ei ollut poliittista kykyä nähdä huomista, puhumattakaan ylihuomista.

Hokemiksi muodostuivat vastuunkanto, kasvuhuuto, päätökset ja puhe työstä

[ … kasvuhuuto! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136865-resurssiymmartamaton-kasvuhuuto - ]

Todellisuudessa hallituskuusilo ei nähnyt vaivaa varsinaisen työn eli toimeliaisuuden 2] järjestämiseksi, vaikka hallituksella oli mahtava mahdollisuus säätää poikkeaviakin lakeja ylläpitääkseen ainoaa kansakuntia ryhdissä pitävää elementtiä – työntekoa, jutut jäivät puheiden asteelle.

Työttömyys kasvaa, erityisesti nuoret ajalehtivat,

vanhuksien määrä lisääntyy koko ajan – yksinäisyys kalvaa. Hyvänä ideana työttömien sijoittelu vapaaehtoisvoimana vanhushoivaan etäännyttää entisestään etääntyneitä sukulaisia vastuusta omista vanhemmistaan 3] ja isovanhemmistaan.

Alkava robotisaatio 4] vie paljon työtilanteita, liian kalliilta tekijöiltä

ulosmittasimme liian nopeasti palkkoja 5], koska työmme ei enää vastannut saatua palkkaa so. elantoa ja näin olemmekin olleet jo vuosia maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 6].

Hallitus on osannut huutaa kasvua, tässä se on ollut mestari, mutta huuto ei kauan eetterissä kaiu, vaan työ lopulta tekijäänsä kiittää. Meidän on lopulta hoksattava, ettei loputonta kasvua ole, on vain yhteiskunnallinen toimeliaisuus, josta esimerkiksi ottaisin:

...

Maailmanlaajuinen ilmaston- ja ympäristönmuutos lisää vuosittaisia myrskyjä ja maamme on sähkönsiirroltaan laaja ja avoin maa. Meidän on kaivettava sähköjohtomme piiloon, siis maan alle – sinne eivät myrskyt ulotu.

Nyt olisi 'kadonneen identiteetin' mobilisoiduttava,

[ … kadonneen identiteetin etsintä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/kadonnutta-identiteettia-etsimassa.html - ]

vaikka valtion velkarahalla ja tehtävä maanlaajuinen suunnitelma, mitkä kaikki johdot ja putket on viisasta kätkeä maan poveen – ymmärrettävästi myös samaan kaivantoon – ja tähän projektiin kiinnitetään kaikki sellaiset työttömät, joilla on jotain järjellisesti annettavaa. Projekti on suuri, jopa pelottavan suuri, mutta se luo toimeliaisuutta ja uskoa huomiseen.

Koko maan kattavat ”johto- ja putkikanaalit” ovat investointi huomiselle ja ylihuomiselle. Huolto helpottuu, syöttövarmuus lisääntyy ja näin saamme piuhat ja letkut lopulta jopa ”jokaiseen savuun ja niemennotkoon”. Tämä projekti on uuden alku johonkin, joka luo yhteenkuuluvuutta, tasa-arvoa ja elinkeinomahdollisuuksia kaikkialle Suomeen. Nyt aivokipunointi käyntiin ja poliittista luovuutta 7] peliin!

VIITTEET

0] Enid Blyton ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Enid_Blyton

1]

Jyrki Kataisen ollessa valtiovarainministeri Vanhanen II:ssa, teki hän tieten, tietämättään tai ymmärtämättömyyttään raskaan virheen, kun arvio USA:sta lähtönsä saanutta sub-primekriisiä – Jyrki sanoi, ettei ongelma kosketa meitä – vaikka Suomen Pankki jouluna 2007 vakavasti ja selkokielellä varoitti juuri tästä aiheesta + nousevasta työttömyydestä. 

Miksi Jyrki ei kuunnellut Suomen Pankkia, jää arvoitukseksi. Ehkä myöhemmin omassa hallituksessaan Katainen halusi hyvittää tahattoman virheensä ja koota Sauli Niinistön järjestämästä eduskuntavaalivoitosta lähteneen karriäärisen voittokulkunsa pääministeriydeksi johtaneen kehityksen Suomihallitukseksi, joka korjaa aiemman 2007 ennakkopäätöksien tehdyt virheet – mehän muistamme kuinka valtiovarainministeri Katainen sub-primekriisin alla alensi työnverotusta, jotta näin syntyisi ostovoimaa ja saataisiin enemmän kotimaista kysyntää aikaiseksi – mutta toisin kävi, massit katosivat sijoituksiin, sukanvarteen ja tileille – ei kulutukseen.

Viisaampi teko olisi ollut käynnistää nuorten työllistämismobilisaatio, vaikka velkarahalla ja näin torpata alkava nuorisotyöttömyyden putki ja mikä vielä tärkeämpää – torpata nuorten ajelehdinta siitä mitä yleensä ottaen tekevät! Tämän virheen Jyrki alitajunnassaan varmaan halusi kuusilossaan korjata, mutta nyt tuloksena on hallituksen lopullinen kaatuminen [?], koska keskinäinen solidaarisuus ja ”sulle-mulle” politiikka ei sovi kriisiaikojen hoitoon – seuraava hallitus lieneekin sitten jopa vain kahden puolueen hallitus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/saammeko-yhden-puolueen-hallituksen.html --- [?]!

2] Toimeliaisuuden analyysi ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159393-kasvuhokemasta-toimeliaisuuteen -

3] Lasten velvollisuuden aikusiena vanhemmistaan ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161721-hoivavastuut-ja-perintooikeudet-puntarissa -

4] Esiteollinen robotisaatio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-esiteollinen-robotisaatio-hanhiparven-lento -

5] Nostimme palkkojamme keskimäärin liikaa – yli tuottavuuden ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=946425 -

6] Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101019-maailmanlaajuinen-ty%C3%B6n-uudelleenjaon-taistelu -

7] Poliitikkojen luovuus ja innovointikyky kadoksissa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/09/puuttuuko-eduskunnasta-puolueilta-ja.html

EXTRA

Luovuuden loppu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/luovuuden-loppu.html -

Pelastiko Keskustan Juha Sipilä Kataisen viisilön? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/pelastiko-juha-sipila-kataisen.html -

Minimalismia biosfäärimme hyödyksi ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=880405 -

JÄLKIKIRJOITUS

Pääministeri Jyrki Katainen moitiskeli, ettei hallituksessa voi olla tekemättä päätöksiä – ajatus ja laukaisu oli ajattelematon. Vasemmisto teki juuri päätöksen isolla P:llä. Paavo Arhinmäki ei voinut puolueen puheenojhtajana enempää pettää omia äänestäjiään so. työnantajiaan, koska nyt oli menty liian pitkälle kuritettaessa ”kaikkien osallistumisen nimissä” - kaikkein vähäosaisimpia.

Samalla tavalla persupomo Timo Soini teki suuren päätöksen olla menemättä hallitukseen kolme vuotta sitten, koska menemällä liittoon Kataisen kanssa olisi persupomo pettänyt äänestäjänsä ja vaalilupauksensa. Arhinmäki on tällä kertaa oikealla asialla ja mies paikallaan.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

AL US Vf 587-101. IL - BLOG 33083

---26032014---

doc.: poliittinen_luovuus_kadoksissa_26032014.doc – OpenOffice Writer

740 | 7170

Katselukerrat: 349

Kari Rönkä kommentoi_ 26. maaliskuu 2014 18:47

"Työttömyys kasvaa, erityisesti nuoret ajalehtivat,"

Pakko muistuttaa jälleen kerran, että ikääntyvien työttömyystilanne on vielä paljon pahempi kuin nuorten tilanne. 

Cyclox kommentoi_ 26. maaliskuu 2014 19:05

Näin on, toimenpiteet ovat hyvin pitkälle loppuunkaluttuja veronkiristyksiä, jotka kohdistuvat kattavasti kynittyyn kansanosaan. Verojousto on pitkälti 0, eli veronkorotus ei lisää verotuloja. Tai jopa negatiivinen, eli veronkorotus vähentää verotuloja.

Yksittäisen veron tuotto voi nousta, kuten kiinteistöveron, mutta raha on kulutuksesta pois. Polttoaineveron korotuksen voi kuitata vähentämällä ajoja 2% tai ajamalla säästeliäämmin. Hallitukselle voisi antaa opetuksen autoilulakolla - eli kansa voisi viikoksi vähentää autoilun aivan absoluuttisen minimiin, niin että tankkereita alkaisi olemaan pieni jono Porvoon edustalla. Kimppakyytiä, pyöräilyä, etätöitä.

Nämä ongelmat olivat ilmeisiä jo silloin, kun Katainen pullisteli "ei koske Suomea" - lausunnoillaan. Silloin teollisuus siirsi kilpaa tuotantoa Itä-Eurooppaan ja Kiinaan, mutta hallitus sulki silmänsä. Olihan Suomea voitu 10 vuotta johtaa kuin öljyvaltiota, Nokia öljylähteenä. Silloin oli jakovaraa jaettavaksi, mutta öljylähde ehtyi ennen aikojaan.

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. maaliskuu 2014 20:04

Kari, ikääntyneillä on jossain määrin talouden puskureita ja ennenkaikkea toimeentulon puskureita - nuorilla ei usein ole mitään!

Kari Rönkä kommentoi_ 27. maaliskuu 2014 09:19

Ilkka, nuorilla on kuitenkin mahdollisuus työpaikkaan ja koulutukseen. Yli 55-vuotiaalle ei juurikaan ole koulutusmahdollisuutta ihan iänkin takia. Yli 55-vuotiaalla mahdollisuus löytää työpaikka on lähes lottovoiton luokkaa. Ikääntyvistä työttömistä suuri osa päätyy pitkäaikaistyöttömiksi.  Keskimääräinen työttömyysaika on moninkertainen nuoriin verrattuna. Ikääntyvät työttömät, joilla ei satu olemaan pulleita talouspuskureita tukenaan, ajetaan jopa lopun elämää kestävään köyhyyteen, kun parhaat eläkkeenkertymisvuodet menevät peruspäivärahalla ilman euronkaan eläkekertymää.

Ilkka Luoma kommentoi_ 27. maaliskuu 2014 09:27

Kari, nyt jo yli 60.000 nuorta ajelehtii (monenkin syyn vuoksi) - osa heistä ei tule koskaan tekemään töitä.

Ilkka Luoma kommentoi_ 28. maaliskuu 2014 14:21

Entä aikuisten henkselit ;-)

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot