Tänään vietetään Earth Hour -nimistä PR-tempausta ilmastoasioiden hyväksi. Ajatus vaikutti, vaikkakin matemaattisesti katsoen turhalta, ajatuksena kiintoisalta joten vierailin virallisilla sivuilla lukemassa lisää. Sen jälkeen päätin, etten missään hele-vetin nimessä osallistu.

Kaupallinen fiasko

On siis totta, että sähkömittaria seuraavan näkökulmasta Earth Hour ei juurikaan vaikuta mihinkään. Asiassa on kuitenkin terve ajatus mukana ja parhaimmillaan se olisi hyvä "muistutus" palauttamaan mieleen rajallisten resurssiemme ongelmat. Hienoimmillaan homma toimisi jonkin asteen "ihmisiltä ihmisille" hengen mukaan, keveän yhteisöllisesti, kooten ihmisiä tekemään jotain näkyvää samaan henkeen, mutta vailla raskasta byrokratiaa.

Kuitenkin WWF on päättänyt, että nyt tehdään bisnestä. Operaatioon rekisteröidytään Suomen lain vastaisella lomakkeella (rekisteriseloste puuttuu ilmosivulta). Tietoja kerätään, roskapostia lähetetään ja kontrolli pidetään tiukasti keskellä. Sivu on ihanan paksuna täynnä kaikkea PR-sälää ja aiheen hengen mukaisesti sivu on teknisesti hyvin raskas, huolehtien että jokainen tarjolla oleva watti tuhotaan sen palvelelimiseen. Netti ei ole mikään ympäristöteko, kuten hyvin tiedämme.

Vaan eihän tämä suinkaan riitä - sivu tulvii yritysten logoja. Kuten asiaan hyvin kuuluu, joukossa on erityisen rankasta ja vastuuttomasta ympäristön tuhoamisesta ja sähkön rajusta tuhlauksesta tunnettuja firmoja, kuten Tieto ja Elisa. Elisa on etenkin loistava firma levittämään maan täyteen kertakäyttökrääsää ja tilpehööriä, rohkaisten ihmisiä vaihtamaan puhelimiaan useammin kuin tarvii. Tiedon konesalit taas ovat maamme synkimpiä sähkösyöppöjä lajissaan, eikä varmasti ihan pienet ympäristöhaitat olleet sähköisen äänestyksen fiaskollakaan.

Mutta ei hätää - sivuilla voi sentään lahjoittaa rahaa ilmastotyöhön. Kuten selkeään toimintaan kuuluu, kerrotaan rahoilla "vaikutettavan päättäjiin ja yrityksiin". Eikös tuota jossain päin maailmaa kutsuta lahjonnaksi?

Sen sijaan että...

Tällaiset kampanjat pitäisi toteuttaa ilman raskasta keskushallintoa ja etenkin ilman rajuja kaupallisia riippuvuussuhteita. Bisnes ei saisi johtaa järjestelmää ja syytösten sijaan ilmapiirin pitäisi olla rohkaiseva. WWF:n pitäisi ymmärtää, että voima on ihmisissä - ei byrokratiassa.

Ehkäpä ihan kiusaksi vietän oman maan tuntini joskus toiste. Olen minä sen verran radikaali persoona.

Katselukerrat: 15

Maalarimestari Honkanen. kommentoi_ 27. maaliskuu 2010 14:10
Tai jos juoksee vain sen verran kun hengittämättä pystyy.
Minä en juokse koska minulla on henkilökohtainen earth hour jonka olen fiksuna muuttanut
earh years. Eli en juokse koskaan. Koska on arvioitu että ihminen elää nykyään pidempään ja minä taas en mitenkään tule täyttämään näitä uusia tavoitteita vaan kuoleennun arviolta 55 vuotiaana
katson voivani käyttää valoja ja muuta säköllä toimivaa juuri niin paljon kuin on tarvis.
Minun kiintiöni ei tule koskaan täyttymään.
Rouva P kommentoi_ 27. maaliskuu 2010 14:33
Olen vaihtanut lamppuni ja säästän sähköä niin paljon kuin voin. En voi lisätä säästämistä. Kyseinen pimeä tunti voi olla vanhukselle vaarallinen, pimeässä mukkaa mattoihin.
Neuvos kommentoi_ 27. maaliskuu 2010 18:38
Kiinassa lisätään kivihiilen käyttöä moninkertaiseksi. On siinä meillä tekemistä tasoittaa taas tuokin päästö.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot