Keittelin suunnilleen viikko sitten isoista kuorituista perunoista leikattuja paksuhkoja siivuja suolavedessä kypsiksi. Sitten pottuja lautaselle ja joka perunasiivulle voisiivu, sekä aivan vähän chilijauhetta. Olipa niin hyvää, että meinasin jo silloin kirjoittaa ylistyslaulun perunalle, mutta se jäi tärkeämpien töiden alle.

Tänään sitten tein suunnilleen vastaavasti perunat, paitsi että paistoin ne raa'at perunat voissa paistokasarissa, keittämisen sijaan. Paistettaessa hieman suolaa ja valkopippurijauhetta sekaan. Kun kypsiä niin lautaselle ja herkuttelemaan. Ajatelkaa, ei ollut lihaa, ei makkaraa vaan pelkkiä paistettuja perunoita - eikös ollutkin kummallista vannoutuneelta lihansyöjältä.

Aina ei tarvitse käyttää runsaasti aikaa vaikkapa hyvän kastikkeen tekemiseen - yksinkertainenkin sapuska voi olla ihan hyvää. Ne perunat olivat ns. lähiruokaa, eikä kuljetettu maan ääristä.

Katselukerrat: 288

Timo Lennart kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 18:08

Lapin puikula...mmmm..

Timo Lennart kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 18:10

Rosamunda on hyvä uuniperuna...Päälle vuohenjuustoa ja timjamia.

Orwell kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 18:12

Kukahan sen nimen Lapin puikula keksi?

On meinaan kallista pottua nykyään.

70-luvulla vanhempani viljelivät sitä normaalisti ja se oli tuolla pohjoisempana - ei lapissa - aivan yleinen lajike.

Timo Lennart kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 18:16

Paperipussiin pakattuna maksaa, mutta ostin viimeksi irtomyynnistä s-marketist puikulaa. Ei ollut kova kilohinta.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 18:41

Hyvä muusi

Ota 1 kg rosamundaa, pese hyvin ja suolaa pinta märkänä ja uunipellille Uuniin niin, että kypsyvät ( 200 C / 45 min ). Kuori niin kuumana kun pystyt. Kattilaan kuoritut perunat, voita 200 gr sekä kokomaitoa sopivasti, että voit käsivehkeellä muusata. Kananmunan keltuainen vatkattuna joukkoon ja maitoa niin paljon lisäksi, että on sopivaa muusiksi.  Perään oman maun mukaisesti suolaa. Anna vetäytyä vaikka seuraavaan päivään jääkaapissa.

Juhani Putkinen kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 18:43

Varkauden Prismassa on monta eri lajiketta paikallista (Maavesi) perunaa irtomyynnissä. Sieltä minä valitsen aina omin käsin juuri sellaisia perunoita kuin haluan. Sama juttu sipulien kanssa. isoja hyviä paikallisia sipuleita. Ihan pelkkä sipulimunakaskin on todella hyvää. Iso sipuli isoiksi paloiksi paloiteltuna pannulle, jossa on tietysti voita, sitten munamaito päälle ja odotusta. Vie kielen mennessään.

Juhani Putkinen kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 18:46

Heikki, eipä ole tullut mieleenkään laittaa kananmunaa perunamuussiin, mutta se voi olla hyväkin idea.

Orwell kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 19:16

Tuota kananmunajuttua harrastettiin 67-69 Ruotsissa kesätöissä, kun piti saada valmismuussista jotenkin syötävää.

Mika Helasvuo kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 20:52

Onhan sitä kaikenlaisia makarooni, pasta ja riisi juttuja, mutta peruna, se on sellanen suomalaiseen perinne pöytään sopiva perusraaka-aine ja ennenkuin kukaan ehtii niin tunnen kyllä perunan historian Suomessa. 

Juhanille sen verran, että seuraavaksi, kun teet paistinperunaa raa-asta perunasta niin kokeile lohkottuasi sitä, että laita lautasella / astialle laaduskasta talouspaperia / pyyhe pohjalle, peruralohkoja päälle ja taas paperi / pyyhe ja taas perunaa jne. eli vuorotellen ja anna paperin / pyyhen vetää noin kymmenen minuuttia kosteutta pois perunasta ja sen jälkeen öljy/voi seosta pannulle ja paistamaan. 

Suosittelen, voit yllättyä.

Juhani Putkinen kommentoi_ 8. huhtikuu 2017 21:12

Mika, niin, Suomessa ei kasva tietääkseni riisiä, pastaa, eikä makaroonia - mutta peruna kasvaa. :)

Ymmärrän mainiosti, että raa'asta perunasta kannattaisi varmaankin vähentää vettä kuvaamallasi konstilla ennen voissa paistamista, minä kuitenkin vältän "hifistelyä" ja haluan valmistaa tavallista arkiruokaa mahdollisimman yksinkertaisesti.

Juhlaruoka on sitten asia ihan erikseen.

Voisin kuitenkin joskus ehkä kokeilla ehdotustasi - tuskin siinä mitään menettää.

Muuten, luulin aiemmin että paistetut perunat tehdään aiemmin keitetyistä perunoista, mutta sekä tshetsheeniystäväni, että virolaisystäväni tekivät sitä raa'asta perunasta, joten piti sitten minunkin kokeilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot