Nyt kehutaan perussuomalaista Sampo Terhoa

Irroittaudun nyt trendeistä ja puoluekirjaan katsomisesta, sillä olen erittäin tyytyväinen tulevan kulttuuriministeri Sampo Terhon lausahduksiin. Vaikkakin on näkemättä seuraako totuus linjapuheita, hänen asennoitumiseensa kulttuurin on hyvin terve, kunnioittava ja rohkaiseva. Hän ei halunnut nähdä valtiota kulttuurin tuottajana, vaan puitteiden mahdollistajana. Tätä on mahtava kulttuuritulevaisuus ja tämänsuuntaista linjaa olen itsekin blogannut vuosikymmenen verran.

Kulttuuri ei rakenneta, sen annetaan tapahtua

Lainaan tulevaa ministeriä Päivä tunnissa -ohjelmasta (alk. 36:00, kuunneltavissa vielä 3 päivää). Toimittaja tivasi häneltä kulttuurilinjaa johon tuli vastauksena selvästi "ei ole kulttuurin suhteen tarkoituksena rajata...meidän pitää luoda olosuhteet missä luovuus voi tässä maassa kukkia" sekä "kulttuuri on tapa jolla voidaan kehittää koko yhteiskuntaa, kansakunnan yhteishenkeä". Tämä on täydellinen 180 asteen käännös viime vuosikymmenten demarihenkiseen Valtion Kulttuurituotanto Oy -ajatteluun, joka pyörittää kankeita, kuihtuvia ja järkyttävän kalliita kulttuurilaitoksia, vailla mitään kosketusta kansalaisiin.

Vastakkainasettelua aiheesta saa toki tehdä ja ounastelen opposition jo teroittavan kirveitään, mutta se voi olla turhaa. En toki lähde spekuloimaan ministeri Terhon tulevia toimia, mutta äänensävy ainakin oli kunnioittava ja sovitteleva tältä osin. Tottakai meillä sopii olla perinteisiä teattereja, orkestereita ja museoita, mutta ei pidä lähteä siitä että ne ovat kulttuurin ainoa mittakaava. Nämä vanhat, jäyhät laitokset ovat tasavertaisia, vaan eivät ylivertaisia osia kulttuurimaisemaamme. Muotoillaanpa näin: vuoden 2019 kultturellisesti tärkein kulttuuritapahtuma on kaikella todennäköisyydellä sellainen, joista kukaan meistä ei ole vielä kuullut. Tämä on kulttuurin tärkein sanoma: se elää, muuttuu ja kehittyy. Se hakee uusia muotoja. Näitä muotoja ei päätetä valtioneuvostossa tai virkamieskomiteassa, vaan kaveriporukassa saunan lauteilla tai inspiraation iskiessä metsälenkillä. Tällaista toimintaa on tuettava ja se voidaan tukea vain puitteisiin katsomalla.

Kulttuurin puitteet on toki monitahoinen kysymys ja haaste jossa ministerillä on kotitarpeiksi tekemistä. Puitteiden tukemiseen on monia näkökulmia. Tuetaanko erillisiä kulttuuritaloja vai mieluummin muiden julkisten tilojen hyötykäyttöä kulttuurityöhön? Uudistetaanko rohkeasti avustusmalleja vai ylläpidetäänkö nykytilaa? Iso merkitys on jopa sillä minkälaista kulttuuria ministeri itse tukee tai missä tapahtumissa hän itse vierailee. Minkälaisia esimerkkejä kulttuurituotannosta hänen ministeriönsä nostaa esille? Kuinka perussuomalaiseksi hän antaa kulttuurilinjausten mennä ja kuinka paljon hän antaa - aiempien lupausten mukaan - kulttuurin tapahtua monimuotoisesti? Näitä asioita sopii seurata ja muistaa, että osassa päätöksiä ei ole oikeaa ja väärää vastausta.

Kulttuuriministeri on paljon vartijana

Minä kuulun siihen vähemmistöön, jonka mielestä kulttuuriministerin tehtävä on paljon oikeusministerin tehtävää tärkeämpi. Oikeusministeri noudattaa lakia jonka kuuluukin olla tiukka. Kulttuuriministeri sen sijaan kuuntelee sydäntään. Tehdessään työnsä oikein, hän voi edesauttaa kulttuurityötä joka säästää miljardeja kansanterveyden menoja ja yhdistää kansaa tavalla johon kukaan muu poliitikko ei pysty. Merkittävä osa pakettia on myös matkailun vaikutus ja tässäkin pelissä summat voivat olla hurjia. Kulttuurin voima luo niin rauhaa kuin sotaa, niin vapaata luovuutta kuin myös kuppikuntien korruptiota. Kulttuuri on kaunista ja likaista bisnestä, kuten olen aivan liian läheltä päässyt tutustumaan. Kulttuuri on laajakäyttöinen yleissana, joten kovin lavea on myös kulttuuriministeriön toimenkuva.

Minä olen valmis antamaan tunnustusta itselleni siitä, että olen tehnyt hiton paljon kulttuurityötä monenlaisissa porukoissa yli parinkymmenen vuoden ajan, jo reilusti ennen täysi-ikäisyyttä. Olen nähnyt monia ministereitä ja monia linjauksia. En ole persu, enkä allekirjoita edes Terhon aatteista monia, mutta sen totean että kulttuuri-ihmisenä minulla on nyt hyvä olo. Kiitän siitä Sampo Terhoa ja toivon, että pääsen kiittämään uudestaan kunhan lupaukset konkretisoituvat toimiksi.

Katselukerrat: 422

vanha mestari kommentoi_ 2. toukokuu 2017 21:57

Itse en voi kehua ketään tai minkään puolueen ministeriä niinkauan kuin tämän yhteiskunnan päätökset hävittävät kädentaitoa tästä maasta. En niinkauan kuin puolue jyrää ne hyvääkin tarkoittavat yritteliäät uudet edustajat, en niin kauan kuin annamme valtaapitävien pelata pelejään tavallisen ihmisen ja ennenkaikkea nuortemme tulevaisuudella ja suuren rakkauteni; kädentaidon kustannuksella. Kun ei ole taitoa ja ajatusmaailma on se mitä some sanoo, ei voida ylläpitää kansan kulttuuria, ylläpidetään vain tietyn kansanosan kulttuuria

Orwell kommentoi_ 2. toukokuu 2017 22:20

Mitähän taitoa se Terho jo on ehtinyt hävittää?

Kyuu Eturautti kommentoi_ 2. toukokuu 2017 22:39

Olen itsekin vilpittömän utelias ja toivoisin että vanha mestari avaisi asiaa. Tässä voi olla perää, mutta en ole varma mistä on kyse. Tutustun mieluusti.

vanha mestari kommentoi_ 2. toukokuu 2017 22:43

Käsittääkseni nämä samat nimet pyörii politiikassa vuosista toisiin.....tarkoitin vaan että en arvosta Terhoa yhtään sen enempää kuin ketään muutakaan tarpeen tullen takkinsa kääntävää tai tyhjiä lupauksia antavaa politiikkoa puolueesta huolimatta. Terho kuuluu poliittiseen päättäjä porukkaan siinä kuin muutkin ja jos ei tämä lähiopetuksen pienentäminen, peruskoulun kaikkien kädentaidollisten aineiden valinnaisuuden lisääminen ole kädentaitojen ja näin ollen luovuudenkin hävittämistä niin miksiköhän sitä sitten voisi kutsua ? Terho ei tee mitään mitä koko puolue ei puolla, puolueet tukee tarvittaessa toisiaan; onhan kysymys kuitenkin suhteellisen hyvistä eduista ja palkasta ja usein vielä palkkiovirasta jos nyt vähän periaatteistaan joutuukin tinkimään......mutta sama kääva pätee muihinkin. kansalaisena minun uskoni politiikkaan on minimissään...

Kyuu Eturautti kommentoi_ 2. toukokuu 2017 22:47

Terho on uusi ministeri ja politiikassakin tuoreemmasta päästä. Mielestäni on hieman liian varhaista tuomita miestä. Tuomittakoon mies ja nainen teoista, ei oletuksista.

Lähiopetuksen pienentämisellä viittaat ehkäpä peruskoulujen lakkautuksiin? Jos näin, siitä ei kyllä paljoa auta haukkua suoraan hallituksia, ei nykyistä eikä edellistä. Siitä sopii haukkua väeestönkasvua tai sen puutetta, sekä kunnallista päätöksentekoa. Huonoa rakentamista ehkäpä voi haukkua vieläkin enemmän.

Terho on ensimmäinen kulttuuriministeri vuosikausiin joka puhui kehumisen arvoisia asioita. Osoitan hänelle puheista kiitoksen sillä toiveella että se johtaa myös tekoihin. Jos näin käy, arovstan sitä. Jos toisin käy, en taatusti jätä huomioimatta.

Mutta en ole valmis ketään lyömään sen takia mitä hänen edeltäjät ovat tehneet.

vanha mestari kommentoi_ 2. toukokuu 2017 23:07

Avaan asiaa; toimittuani kädentaidon opettajana 30 vuotta olen huomannut seuraavaa_

- jokainen hallitus on tekevinään parhaansa mm. säilyttääkseen ja parantaakseen maamme laadukasta koulutusta

- hyvin moni hallitus on ilmoittanut mielipiteenään että koulutuksesta ei leikata. Koulutus pitää sisällään toki myös varhaiskasvatuksen, peruskoulun , lukiot jne.

Olemme vuosien ponnistelujen tuloksena saaneet ammatillisen koulutuksen arvostuksen varsinkin kädentaidollisilla aloilla nostettua, nyt leikataan rajulla kädellä ja odotetaan että lähikontaktia asioiden kanssa koulussa vähentämällä laajennamme "ammattitaitoa" Mitä taitoa voi oppia kun perusteet on kadoksissa eikä oikein aikaakaan ole ?

kodeissa ei enää luoda itse siinä määrin kuin esim omana aikanani. Myöskin kouluissa on kaikki kädentaidolliset aineet laitettu valinnaisiksi. Arvomaailmamme edelleen pitää ylioppilaslakin tavoittelua enemmän arvostettuna, kilpailu paremmuudesta on kovaa....kuka silloin valitsee esim piirustusta, valokuvausta taivaikkapa rättikässyjä jos pyrkyryydessä on matematiikan valinnaiskursseista on enemmän hyötyä,

- puhumme digitalisaation puolesta, nuoret käyttävät sitä etupäässä pelien pelaamiseen ja someen ja tietotekniset taidot ovat loppujen lopuksi aika kapeat, miten siis luoda uutta silläkään. Jatkuva luurin näytön tuijottaminen on tehnyt nuorista aloitekyvyttömiä kuoria ilman sisältöä kun kaikki on tarjottu valmiina. Käden ja aivojen yhteistyö katoaa. Puhun nyt muutaman vuoden sisällä ammattiopintonsa aloittavista. Kriittisyys tuottamisessa ja sen kehumisessa on löystynyt; kehutaan olemattomista taidoista koska loukata ei saa.

poliittiset päättäjämme on valjastettu täysin voitontavoitteijoiden juoksupojiksi. Vai voiko joku ihan rehellisesti kuvitella esimerkiksi täällä meidän talousalueellamme maalausliikkeiden kouluttavan nuoren 15-16 , korkesitaan juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneen nuoren monipuolisesti ammattitaitoiseksi maalariksi ? Nuoren joka ei vielä ole päässyt vaipoistaan ja oppinut aikuisten tavoille ? Siellä pienessä yrityksessä omistajakin tekee suorittavaa työtä muiden hommiensa ohella jotta firma pärjää, siellä rivimaalari vetää urakalla lateksia tai tasoitetta seiniin ja saa nippanappa elämiseen riittävän liksan. näilläkö on aikaa opettaa luovia ratkaisuja tai edes perustaitoja ?

päiväkodeissa ryhmät kasvavat kauniista lauseista huolimatta, täälläkö on aikaa opettaa luovuutta ?

Peruskouluissa muuttojen välissä ryhmäkoot kasvavat, valinnaisuudet lisääntyvät ja koneet korvaavat aivot, täälläkö opitaan luovuutta ?

Kodeissa missä ei edes enään ole yhteisiä ruokailuhetkiä, muusta ajasta puhumattakaan , sielläkö oppii luovuutta

näitä kauniita puheita vartenko tarvitsemme kulttuuriministeriä. Tarjoamaan eliitille silmönruokaa ? Koska mielestäni tavallisen väen kädentaidot kadotetaan tällä menolla. Monenko nuoren tiedätte tekevän käsitöitä ? Monenko nuoren tiedätte harrastavan ilmaisua ? Monenko nuoren tiedätte lukevan kirjallisuutta ? Monessako kodissa valmistetaan itse mielikuvitguksen tuloksena syntyviä tuotteita, leikkejä jne ????

Ei Terho eikä kukaan muukaan yksittäinen ministeri oikeasti tätä suuntausta käännä, siihen tarvittaisiin yhteispeliä yhteisen hyvän eteen ja sitä meidän poliittisestä kentästämme ei löydy kuten ei yhteiskunnastakaan, täällä päälimmäinen ajatus on oma tai korkeintaan lähipiirin etu. niin se vaan on

vanha mestari kommentoi_ 2. toukokuu 2017 23:12

Vielä tähän omaa sydäntäni lähellä olevaa koulutusta kommentoidaksemme haluan tästä reformista sanoa vielä seuraavaa:

-meiltä odotetaan suurta muutosta mutta meille tarjotaan samoja raameja tekemiselle kuin ennenkin

- hienoista puheista huolimatta reformin pääasiallisin tehtävä on säästää ja tarjota isoille yrityksille ilmaista työvoimaa.

- nykyisellä ammattikoulutuksella ei ole enää mitää tekemistä ammatillisen palon sytyttämisen kanssa, sillä luovuus ja tuottavuus perustuu paloon tehdä aina vaan paremmin ja upeammin mutta päättäjiemme luomat puitteet eivät ole siihen sopivat; ne on luotu tuottavuus ja voitot etunenässä ja voitto ei ole taito vaan silkka raha

Kyuu Eturautti kommentoi_ 2. toukokuu 2017 23:14

Ehkä tämä on näitä lasi puoliksi täynnä / puoliksi tyhjä näkökulmia. Minä puhuin kulttuurista, en koko hallitustyöstä, se ei yhteen blogaukseen mahtuisi. Niin harvoin on positiivista sanottavaa jotta haluan sitä sanoa kun tilaisuus on.

Kulttuuriministeri voi viedä joitain asioita askeleen parempaan suuntaan. Se ei kompensoi kaikkia huonoon suuntaan menneitä asioita, mutta se on silti oikea suunta. Otan sen mieluusti.

Sitäpaitsi, mielestäni koulutusleikkaukset ja -reformit olivat kipeästi tarvittuja opetuksen kehittymiseen.

vanha mestari kommentoi_ 2. toukokuu 2017 23:22

Kyllä Terho on ollut politiikassa jo 2000 tai ainakin 2003 lähtien vaikka perussuomalaisiin liittyikin vasta vuosikymmenen loppupuolella. Ja eihän se yksi mies kesää tee.....

Ja loppujen lopuksi itsehän me valinnoillamme olemme tämän maan ja maailman tähän tilaan saattaneet.

Mutta siitä luovuudesta ja sen puolustamisesta vielä; suosittelen kaikille koulutuksen leikkaajien puolustajille tai opettajien arvostelijoille ; menkää katsomaan mitä oikeasti kentillä tapahtuu ja kuinka toivottomia monet kädentaidon opettajat ovat.....siinä sitä luovuutta koetellaan mutta meille sitä on vielä kehittynyt jopa ilman Terhoa tai muita nykypäättäjiä.....

Orwell kommentoi_ 2. toukokuu 2017 23:22

Rahan haaskaaminen kalliisiin laitteisiin ja sometukseen opetuksen tehostamisen sijaan on ollut todella typerää.

Siitä voi haukut antaa monelle aikaisemmalle hallitukselle ja erityisesti opetusalan poliittisille virkamiehille.

Se, että tuo rahojen lisääminen samaan pelleilyyn lopetettiin, oli tarpeen ja nyt pitäisi keskittyä siihen opetukseen - ei laite- ja somepelleilyyn.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot