Nykyinen Ukraina ei ole kansallisvaltio!

Yhdysvaltojen varapresidentti Joe Biden laukoi mahtipontisesti Ukrainassa – ”Kaikilla on oikeus valita kumppaninsa ja suuntansa kenen ja minkä kanssa haluaa liittoutua tai tehdä yhteistyötä” - tästä herää peruskysymys kansallisvaltion oikeudesta. Mikä on kansallisvaltio ja mitä sen kansalaisilta odotettaisiin yhtenevyyden nimissä.

 

Ukraina ei voi olla kansallisvaltio sen ”olemattoman historian” ja erilaisten lähtökohtien takia; siellä on kieliryhmiä, sosiaalista jakautuneisuutta ja toiveita eri ilmansuuntiin. Suurin seikka lienee nationalismi, joka kumpuaa Länsi-Ukrainasta ja Kiovasta. Nationalismille vastakohtana löytyy Krimiltä ja Itä-Ukrainasta eroamishaluisia, jotka tukeutuisivat mieluummin edelliseen isäntään – Neuvostoliiton jälkeläiseen Venäjään, omalla kielellään.

Ukrainaa pohdittaessa pinnalle pulpahtaa ulkoisten arvioitsijoiden vähäinen tuntemus historiasta, joka voitaisiin jakaa moneen osaan. On nykyisin menossa oleva itsenäisyyden kausi, jonka aikana sisäinen korruptio on ajanut valtion vararikkoon ja suureen kaasuvelkaan Venäjälle.

Toinen merkittävä vaihe oli Neuvostoliiton aikakausi, jolloin muun muassa Neuvostoliiton presidentti Nikita Hrustshov lahjoitti Krimin 1] Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalla – täältä löytyy se laillinen seikka pohtia Krimin omistussuhdetta, vaikka siihen voisivat osallistua niin turkkilaiset kuin kaukaa tulleet mongolitkin.

 

Mikä on kansallisvaltio?

Onko se sellainen valtio, jossa yhteiskunnan peruspilarit reviirinäkemyksellisesti kohtaavat – yhteinen kieli, uskonto, tavat, kulttuuri ja historia. Ehkä näin se olisi puhtaimmillaan ja todennäköisimmin parhaiten yhtenäisenä pysyvä.

Nythän venäjänkielistä Ukrainan itäosaa arveluttaa läntisten ”veljiensä” kansallismielisyys – unohtamatta Galitsian haamuja 2] II Maailmansodan ajoilta, jolloin esimerkiksi nationalistiset ukrainalaiset saivat kyseenalaista kunniaa erityisistä julmuuksista Saksan kolmannen valtakunnan SS-keskitysleirijoukoissa - vartijoina.

 

Miksi Venäjä on niin halukas puuttumaan asioihin? 3]

Ukrainan nationalistit nostavat erityisesti Venäjän puuttumishalukkuutta Ukrainan asioihin – ovathan he kaikki sinänsä slaaveja slaavilaisine tapoineen. Ukrainassa vaikuttaa useita muitakin vähemmistöryhmiä, joiden asema ei ole erityisen hyvä. Missään eivät pienvähemmistöt nauti enemmistöosan luottamusta tai tukea, luontaisen reviiripyrkimyksen vuoksi.

 

Herääkin kysymys kansallisvaltion oikeudesta ja mahdollisuudesta

Oliko varapresidentti Joe Biden unohtanut ukrainalaisten vaihtelevan historian, Venäjän syntyhistorian ja slaavilaisen perinnön? Oliko Biden ´lla mielessä vain läntisen kulttuurikehdon reviirialueen laajennus ja Naton kiristysrenkaan supistaminen entisestään Venäjän ympärille. Onko Biden tajuamassa lopulta mahdollisuuden, jossa Venäjä voi kasvaa ”liitossa” Kiinan kanssa seuraavaksi duomahdiksi – lännenmiesten sijalle – onko siis alkanut maailmanpoliisiasetelman uusjako?.

 

Meille annetaan vääristeltyä tietoa Ukrainan tilanteesta – koska samalla pelataan natopeliä

Meillä Suomessa kansalaista sumutetaan slaavilaisella huolellisuudella ja suomalaisella tarkoitushakuisuudella kaikesta siitä, mitä todella tapahtuu Ukrainassa. Molemmat osapuolet hallitsevat manipulaation, harhautusinformaation ja suoranaiset valheet – unohtamatta käytettäviä yksityisarmeijoita sotivina osapuolina sisäisessä kamppailussa slaaviherruudesta mustan mullan alueella, jossa Kiinalla on erityisen suuria maatalouteen liittyviä intressejä.

 

Herää todella kysymys täyttääkö Ukraina nykyisyydessään kansallisvaltion piirteet

Ei täytä, jo pelkkä kielikysymys – esimerkiksi voinemme ottaa Kanadan ja Belgian – ehkä Englannin ja Skotlannin. Baskit ja espanjalaiset – suomalaiset ja saamelaiset … esimerkkejä on paljon. Meidän olisi nyt selvitettävä itsellemme mitä merkitsee kansallisvaltio ja sen reviiripyrkimykset. Mikä on toimiva kansallisvaltio?

 

Voimme vain ennustaa yhden asian –

 … venäläiset turvaavat oman hegemoniarajansa ja perusteeksi he saavat meneillään olevan sisällissodan, jossa ”kansallisvaltion” armeija tappaa omia kansalaisiaan, heidän omien pyrkimyksiensä edestä – kun haluavat tunnustusta omille kansallisille piirteilleen Itä-Ukrainassa.

Ukrainasta kehittyy liittovaltio ja itäinen osa tukeutuu enemmän itään, ja läntinen osa länteen. Väkisin ei kansallisvaltioita synnytetä.

VIITTEET

1] Krimin lahjoitus ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163639-katariina-iin-kri... -

2] Galitsian haamut Ukrainan yöstä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167227-galitsian-haamut-... -

3] Samalla tavalla me voimme kysyä miksi USA on niin aktiivinen Euroopassa ja tässä tapauksessa juuri Ukrainassa? Toisaalta tässä on hyvä tuoda esille komissaari Olli Rehnin vastaus Helsingin Hakaniemen torilla, kun hän kävi vaalikampanjaansa europarlamenttiin – hän sanoi: ”EU tarvitsee USA:n – ja se on puolustuksen ydin ja selkäranka” … Lännenmiehillä on oikeasti halu padota maailman suurimman raaka-aineaitan toimintaedellytyksiä – vaikka Eurooppa jatkuu Uralille saakka. Onko lännenmiehen perimmäinen tarkoitus hajottaa Venäjäkin, kun aikanaan USA:n presidentti Ronald Reaganin tähtiensotapyrkimys hajotti Neuvostoliiton?

 

Extra ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162539-fiktio-vallankumo... -

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

 AL   US   IL   Vf   BL  BLOG 37247 – doc.: kansallisvaltio_ukraina_08062014  - Microsoft Word Starter – 08062014

580 

Katselukerrat: 253

Sitsimies kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 13:04
Onko Venäjä kansallisvaltio? Eikö sen sisällä olevilla erilaisilla kansoilla ole oikeutettuja pyrkimyksiä - vaikka tsetseeneillä?

Venäjästä ja Kiinasta ei koskaan tulee edes yhdessä maailmanmahteja, koska ne ovat totalitaarisia yhteiskuntia, joissa suuri osa älymystöstä ei halua elää.
Sam Raafael kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 13:57

Joe Bidenon huolestunut dollaripohjaisen kaupan vähentymisestä. Kiina ja Japani alkaa käymään kauppaan ilman dollareita ja kohta kai koko aasia. Venäjäkään ei kiinosta dollaripohjainen kauppa. Dollari on nyt jo liian korkeassa kursissa. Lienee vaan ajallinen kysymys koska dollari romahtaa

Rexa von Ritter kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 16:27

Brics UNIONI tulee vaikuttamaan dollarin kurssiin haavoittavasti.Muut maat ovat kyllästyneet valuutan "välistävedosta"  .Läntinen pallonpuolisko on tekemässä omaa yhteisvaltiotaan, jonka johdosta lännen on varustauduttava kiireesti vastustamaan sitä.Sodan julistus on yksi keino. Euroopan on silloin parasta liittyä itään,muuten he jäävät jalkoihin, puristukseen. Britit jäävät kellumaan pahaan tilanteeseen.Irlantilaisten vanha kauna saa siten uutta puhallusta hiileen.

Sitsimies kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 18:33
Ritterin sekavuus saavuttaa jo uusia sfäärejä.
Rexa von Ritter kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 18:38

Sitsimiehen sekoilut ovat hilkun varassa " reklamaation " suhteen. Depiiliä menettelyä syyttää jotakin henkilöä " holokaustin kieltäjäksi " ja mikäs vahtimies on olevinaan. Ilmeisesti palkattu politrukki, niinkuin tunnelihankkeessakin.

Rexa von Ritter kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 18:44

Euro sekä kanadan dollari ovat vahvempia kuin usan dollari, se on tarkoituksella asetettu kaupankäynnin takia.Kanadasta täydet bussit ylittävät rajan usan ostosretkille. Jenkit matkasivat ennen Espanjaaan ostamaan nahkatakit ja laukut, mutta se tyrehtyi euron vahvuuden takia.

PS, onkohan tähänkin Sitsimiehellä eroavat tiedot ?

Make kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 20:32

"Ukraina ei voi olla kansallisvaltio sen ”olemattoman historian” ja erilaisten lähtökohtien takia; siellä on kieliryhmiä, sosiaalista jakautuneisuutta ja toiveita eri ilmansuuntiin."

Ilmeisesti Ilkka Luoma ei ole seurannut ukrainalaista mediaa. Siellä on puhuttu käsitteestä " talvi, joka muutti meidät ". Tällä tarkoitetaan kansallisen identiteetin tajuamista.

Ennen Maidanin protesteja ukrainalaiset olivat heikosti sitoutuneita omaan ukrainalaisuuteensa mutta nyt on ääni kellossa muuttunut. Venäjän törkeä sotilaallinen kaappaus Krimillä ja itäisen Ukrainan horjuttaminen ovat saaneet ukrainalaiset tajuamaan keitä he ovat. 

Voidaan jopa sanoa, että vasta nyt Ukraina todella syntyi.

Krimin tataareja käy sääliksi Venäjän vallan alla. Tataarien johtohahmo on karkoitettu ja venäläisten vaino tataariväestöä kohtaan on alkanut. Ja tataaritkin haluavat kuulua kansallisvaltio Ukrainaan.

teuvomast kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 20:35

Ennen Maidania ne silpo ruumita,  ja myi ruumiin osia ympäri maapallon, tuo kaikki tehtiin salaa ja lupaa kysymättä  vainajan omaisilta terv tepivaari 

Rexa von Ritter kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 21:27

Tepi,sitä samaa tehdään monessa maassa,eikä sitä edes lueta rikokseksi. Rahasta myydään vaikka mummo, ja vaari.

teuvomast kommentoi_ 8. kesäkuu 2014 21:48

Niin tehdään . terv tepivaari 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot