EVA:n tuoreen raportin mukaan Suomessa 79 000 miestä ei tee tai aina edes hae töitä. Huolestuttavaa on se, että kyseinen luku kuvaa parhaassa työiässä olevia 25-54 vuotiaita miehiä. Lisäksi ryhmä kasvaa 1000 miehellä vuodessa. USA:ssa vastaava luku on seitsemän miljoonaa.

Minunkin tuttavapiirissäni on näitä miehiä. Monilla on alun perin ollut suuria unelmia, mutta unelmat ovat lukuisten pettymysten jälkeen hiipuneet taka-alalle. Monet ovat vuosien aikana saaneet niin paljon negatiivista palautetta, että lopulta he uskovat, että heistä ei ole mihinkään.

Totta kai nuoria naisiakin on samassa ongelmatilanteessa, mutta heitä on paljon miehiä vähemmän. Lisäksi naiset hakevat apua jo paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin miehet. Esimerkiksi psykoterapiassa naisia on kolme kertaa enemmän. Miehet vain katoavat. Vajaa 8000 miestä ei saa mistään virallisista kanavista tuloa – ei edes toimeentulotukea.

Työmarkkinat ja politiikka ovat osoittaneet kyvyttömyytensä tämän katastrofin edessä. Nyt olisi lopultakin uskottava, että työttömyys- ja sosiaaliturva tarvitsevat täysremontin. Kaikki työmarkkinoiden uusiutumista seuranneet tietävät, että työ ja yrittäjyys sekoittuvat entistä enemmän keskenään. Näkökulmasta riippuen puhutaan työn pirstaloitumisesta tai yrittäjämäisen työn lisääntymisestä.

Keinoja kyllä etsitään, mutta usein ne kohtaavat täystyrmäyksen. Esimerkiksi Heikki Hiilamon työryhmä esitti muutama viikko sitten keinoksi osallistumistuloa. Ajatuksena oli, että kaikki tuki on jollain tavalla vastikkeellista ja kaikenlainen hyödyllinen tekeminen pitää kiinni päivärytmissä ja on kenties portti työelämään.

Pidän uskomattomana, miten tästäkin ehdotuksesta on yritetty löytää negatiivisia puolia. Puhutaan, että nyt alkaa pakkotyön aika. Lisäksi pelotellaan sillä, että yrittäjät hyväksikäyttävät pitkäaikaistyöttömiä ja käyttävät halpatyövoimaa. Itse veronmaksajana maksaisin mieluummin tekemisestä kuin olemisesta.

Itse laittaisin nopeasti kokeiluun useita erilaisia työhön ja yrittämiseen kannustavia malleja. Osallistumistulo sopii varmasti henkilöille, jotka tarvitsevat pidemmän tien takaisin normaaleille työmarkkinoille. Nuorille ja yrittäjiksi aikoville sopisi puolestaan perustili. Perustili mahdollistaisi joustavan työn vastaanottamisen, yrittäjyyden, perustoimeentulon kaikissa elämäntilanteissa ja myös mutkattoman työn teettämisen.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Katselukerrat: 117

Neuvos kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:07

Yhteiskuntamme on kilpailuttanut myös koulun käynnin ja vähentänyt koulutusmenoja.

Eikö olisi myös oikeistomme etu ettei yksikään nuori putoaisi?

On aika laittaa Sanni asialle.

whiic kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:30

"Keinoja kyllä etsitään, mutta usein ne kohtaavat täystyrmäyksen. Esimerkiksi Heikki Hiilamon työryhmä esitti muutama viikko sitten keinoksi osallistumistuloa. - -

Pidän uskomattomana, miten tästäkin ehdotuksesta on yritetty löytää negatiivisia puolia."

Ja Hiilamon mallia tuotiin esiin, koska sinun kaltaisesi täystyrmäävät ehdotuksen perustulosta, ja tarjoavat sosiaaliturvan remontin sijaan "double-down" asennetta olemassaoleviin rakenteisiin ottamalla lisää samaa lääkettä joka aiemmin aiheutti koko krapulan.

"Ajatuksena oli, että kaikki tuki on jollain tavalla vastikkeellista ja kaikenlainen hyödyllinen tekeminen pitää kiinni päivärytmissä ja on kenties portti työelämään."

No, sillainhan jo nykyjärjestelmänkin pitäisi muka jo toimia. Jos nykyjärjestelmä ei toimi, tästä kriteeristä eli "kuntouttavasta työstä" pitäisi ehkä luopua eikä panostuksia pitäisi aina vaan tuplata, koska aiempi panostus ei riittänyt. Sama tuplauskierre on pitkälti menossa mm. EU:ssa ja vihapuheessa (sekä näiden intersektiossa, eli "vihapuheessa EU:ta vastaan"). Olemme kohta gulageissa koko kansa.

Menisikö pakotetussa vapaaehtoistyössä olevat kansalaiset "työttömistä" "työntekijöihin", kuten aiemmin Lipposen kaudella työllistymistoimenpiteiden piirissä olevat (työharjoittelu, kurssitys, yms.) siirrettiin "työttömät" kategoriasta pois, jotta kansanedustajat saivat kategorian "työttömät" pienenemään tilastoimalla asiat eri tavoin? Nythän Hiilamon malli voi olla tapa kusettaa taas tilastoja, koska nyt tavoite ei ole vain "työttömien" vähentäminen  vaan myös "työllisyyden" kasvu. Jos palkaton työ olisi kuitenkin "työllisyyttä" (koska palkaton työ täytyisi kaiken lisäksi etsiä itse), ehkä istuva hallitus saisi kiinni "työllisyys"-tavoitteensa.

Tämä homma nyt vaan on epärehtiä. Ja se, että Hiilamon "tuplataan, tuplataan" -ratkaisu mielletään tarvittavaksi "rakenneuudistukseksi" on aika huolettavaa. En toki väitä, että uudistamatta voi olla, mutta ajatus siitä, että ihmisiä pistetään hakemaan itselleen palkatonta vapaaehtoistyötä pelkän työttömyyspäivärahan saadakseen ... meh. Siis tuo työttömyyspäivärahahan (jos ei ole toimeentulotukeen oikeutettu) ei välttämättä edes työmatkoihin, jos itse työtä ei saa työttömyyspäivärahan päälle mitään oikeaa palkkaa.

Kyllä se perustulo nyt olisi vaan pakko hyväksyä, koska vain tällä tavoin voidaan tehdä matala-palkkaduunit, osa-aikaduunit ja nollatuntityösopparit taloudellisesti kannattaviksi nykyisille työttömille, jotka kuitenkin haluaisivat työllistyä. Perustulo myös mahdollistaisi hanttihommien tarjoamista nykyistä matalammalla tuntipalkalla, koska työnteko ei kilpailisi sosiaaliturvapummaamisen kanssa. Hiilamon mallissahan ei olisi kai mahdollista vastaanottaa palkattoman työn sijasta matalapalkkaista työtä menettämättä sosiaaliturvaansa.

Tiedän kyllä, että perustulon suurin vihollinen lienee työntekijäliitot, jotka haluavat säädellä yhteiskunnassa vallitsevaa de-facto minimipalkkaa ja ylläpitää kannattavuusloukkua. Luulisi, että Kokoomuksessa olisi ainakin kannatusta romuttaa AY-mafian saneluvaltaa, mutta ilmeisesti ei.

HannuT Hakala kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 15:00

Voi voi sentään! Olisihan se hienoa, jos todellakin työttömiä autettaisiin yksilöllisesti ja työttömän etua ajaen. Ja niin että työttömällä olisi oikeustoimikelpoisena edes jonkinlainen oikeusturva. Valitettavasti järjestelmä ei toimi nykyään. On se vaan kumma kuinka hallituspuolueet jaksavat kehua Hiilamon esityksiä! Osallistumistulo on törkeä ihmisarvon loukkaus. Miksi keppiä eikä porkkanaa. Olen itse yli viisikymppinen terveydellisistä syistä vaikeasti työllistettävä ikuinen pätkätyöläinen. Itselleni perustulo olisi hyvä ratkaisu. Nykyjärjestelmässä koko ajan saa olla varpaillaan karenssien suhteen. Yli 50 vuotiailta pitäisi poistaa kokonaan velvoite ottaa vastaan kokopäivätyötä. Lisäksi mm.työttömien työkyvyn selvittäminen on todella pintapuolista ja tuntuu ettei kukaan ota siitä kunnollista vastuuta. Ja ketään ei saa päästä eläkkeelle. Ja pitää muistaa, että syy on poliitikkojen ja virkamiesten, ei syytä saa siirtää työttömien niskaan.

Pelkään samoin kuin eräs toinenkin kommentoija että Hiilamon mallilla vääristellään, eli kusetetaan työttömyystilastot kauniimmiksi. Toteutuupahan Sipilän tavoite 72 % työllisyysasteesta!!!

Niin ja  syrjäytyvistä  nuorista on syytäkin olla huolissaan, mutta minä jo pitkään maailmaa nähneenä en enää ole syrjäytymisvaarassa, mutta järjestelmä vain jaksaa hiillostaa.

Neuvos kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 17:18

Nykyjärjestelmä ei vaan toimi kun ei oletehty sen eteen juuri kosmetiikkkaa enempää.

Timo Gottlieb kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 17:52

Onhan meillä kymmeniä tuhansia "maahanmuuttaja pakolaisia" , ne juuri ei teekkään mitään,,,,ainiin, siitähän ei saa puhua ....helpompi haukkua omia miehiä, eikös vain.

Kari Rönkä kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 19:38

Orjuuttaminen ei ratkaise yhtään mitään.

Ratkaisu olisi yksinkertainen: negatiivisen tuloveron malli.

Ei enää kymmeniä tukiluukkuja. Ei enää erottelua siitä, tienasitko satasen palkkana vai yrittämällä.

Kaikki tulo tiettyyn rajaan asti olisi verovapaata, siitä ylöspäin progressiivisesti verotettua. Jos tulot jäävät rajan alle, valtio maksaisi takaisin negatiivisena tuloverona.

Tämä vain ei toteudu, koska se veisi isoilta puolueilta tuhansia tyhjänpäiväisiä palkkiovirkoja nykyhimmelistä. Se ei toteudu siksikään, että se söisi rajusti ay-liikkeen mahtia.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 21:56

Hiilamon työryhmällä oli viisaita ideoita, komppaan Harria.

Mutta jo nyt meillä olisi hurjasti keinoja, kuten toveri whiic totesi. Emme käytä näitä keinoja. Miksi joka asiaan pitää tehdä lisää byrokratiaa, miksi emme joskus tekisi jotain?

Näin työnantajana täytyy kyllä ihmetellä että miten kukaan voi haluta lisää byrokratiaa kun jo nyt palkkaaminen on semmoista salatiedettä ettei pahemmasta väliä.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot