Sattui silmiin Tamperelaisesta juttu, joka oli otsikoitu seuraavasti: "Sipiän hallitus unohti lähiöt." Hallituksen suurin synti on Pia Viitasen mukaan se, että se jätti edellisen hallituksen aloittaman kokonaisvaltaisen lähiöiden kehittämisen kesken. Jutussa sanotaan, että lähiöt ovat valtion lisäksi kuntien vastuulla.

Niin että mitä?

Väitän, että Suomessa ei ole yhtään valtion suunnittelemaa lähiötä. Kunta on hankkinut maan ja tehnyt rakentamissopimuksia. Kunta on tehnyt kaavan. Kunta on rakentanut perusinfran. Kunta on suunnitellut palvelut. Kunnassa on otettu huomioon ympäristönäkökohdat. Alusta loppuun lähiöt ovat oman kuntansa luomuksia ja kunta vastaa niistä. Ei valtio.

Viitasen mukaan taloyhtiöiden remontteja pitäisi tukea edelleen.

Olen ollut kunnallisen vuokrataloyhtiön hallituksessa. Vuokrat määräytyivät siten, että katsottiin, paljonko yhtiön ylläpitokulut ovat vuodessa, mikä on seuraava remontointikohde ja paljonko se arviolta maksaa, ja sen jälkeen isännöitsijä laski, millaiseen vuokraan on varauduttava. Vuokrataloyhtiö eli omillaan, ja niin ne käsitykseni mukaan kaikkialla tekevät.

Mistä riittäisi valtion rahaa remonttien tukemiseen, kun sitä sitten pitäisi antaa tasapuolisesti kaikille eri puolilla maata?

Ehkä olennaisin osa juttua on kuitenkin se, että Pia Viitanen ministerinä on ollut käynnistämässä asuinalueiden kehittämisohjelmaa, jossa on kiinnitetty huomiota korjaamiseen, rakentamiseen, palveluihin jne. Kaikkea tätä kunnissa on kyllä tehty varsinkin siitä lähtien, kun Helsingissä muistaakseni Pihlajamäestä saatiin huonoja kokemuksia suunnittelemattomasta lähiön rakentamisesta. Tämä tapahtui 1960-luvulla. 1990-luvulta alkaen on tuskailtu huonon rakentamisen ja rakennusten vanhenemisen tuomien ongelmien kanssa.

Hyvää poliittiseen propagandaan kuuluu se, että tuodaan esille omat ansiot pienten ihmisten auttamisessa. 150 miljoonaa ei käytetty persoonatomien lähiöiden vaan ihmisläheisesti  lähiökotien korjamiseen. Kuka sai, kuka ei?

On viisautta, etä Sipilän hallitus ei ole lähtenyt puuhastelemaan lähiöiden kanssa. Se on kyllä kuntien asia.

Katselukerrat: 62

Neuvos kommentoi_ 6. toukokuu 2017 08:09

Lähiöt ovat kuntien asia ja niiltäkin ne unohtuvat keskustoja liippaamalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot