Tänään on hiljaisesti uutisoitu EU:n korruptioraportista, mutta uutisointi on ollut kovin varovaista Suomen osalta. Puhutaan miten Suomi on "EU:n kärkimaita korruption torjunnassa", mutta toisaalta mainitaan että korruptiomme on pahinta mahdollista rakenteellista luokkaa.

Luetaanpa raporttia hieman.

Finland has no dedicated nation anti-corruption strategy

Mitähän tuohon pitäisi sanoa, kun jo ensimmäinen lause toteaa että meillä ei ole mitään pienoistakaan suunnitelmaa toimia korruptiota vastaan.

The Finnish administration is [...] characterised by high standards [...] little if any politicisation of key civil service positions

Anteeksi, tunnistaako KUKAAN Suomea moisesta väitteestä? Näyttäkää nyt minulle se yksi virasto jonka johto ei ole 100% poliittisesti valittu. Kuinka sokeita nuo tutkijat ovat olleet?

According to a Eurobarometer survey, 44 % of the responding Finnish managers believe that favouritism and corruption hamper business competition in Finland.

Okei, EU:ssa on maita, joissa menee huonomminkin, mutta katsokaa näitä numeroita: puolet firmoista kärsii hyväveliverkostosta. Sori nyt, mutta se tuntuu aika hiton ikävältä luvulta minun silmään.

Financing of political parties...

Koko kappaleen voisi lainata, mutta arvaatte aiheen. Meillä on, kiitos kepun vaalirahasotkun, nyt uusia pykäliä valvomaan puoluerahoitusta - mutta ei yhtään viranomaista joilla olisi riittävät resurssit tai oikeudet tarkistaa tietoja.

There is no specific protection for whistleblowers in Finland.

Tässä kappaleessa todetaan, miten maassamme ei ole mitään suojaverkostoa vääryydet paljastaville henkilöille, vaikka YK, OECD ja monet muut ovat toistuvasti huomauttaneet Suomea asiasta.

Lobbying is not regulated in Finland

Tässä kohtaa mainitaan, että eduskunta on sentäs meinaamassa tehdä jotain tälle norsun mentävälle aukolle.

In practice, there is only one officer located at the National Bureau of Investigation.

Eli toisin sanoen KRP:ssä yksi (1) ja vain yksi henkilö on vastuussa vakavista talousrikoksista ja korruptiosta.

Muuta?

Ei kannata lainata pitkää kipaletta, joka kertoo paikallishallinnon lukuisista ongelmista. Hyväveliverkosto on käännetty muotoon "the old boys' network" (hih). Lisäksi muistetaan kertoa, miten julkisten palveluiden hallintoa on yhä enemmän piilotettu firmoihin, tuhoten näin päätöksenteon läpinäkyvyys. Näiden kahden ongelman yhteisesti luomaa pakettiongelmaa ei vähätellä.

Suomi. Kärkimaa.

Korruptioraportti Suomen osalta on vain 8 sivua luettavaa, mutta aika painavia sanoja on sekaan saatu mahtumaan. Lyhyesti sanoen, minulle ei tullut kovinkaan hyvä mieli tätä lukiessani. Paitsi että meillä on ongelmia, raportti heijastaa myös hallinnon absoluuttisen haluttomuuden toimia millään muotoa ongelmien korjaamiseksi. Kaikessa vedotaan siihen, että meiltä ei löydy kovinkaan paljoa luonteeltaan "perinteistä" korruptiota, eli rahojen antamista suoraan virkamiehelle.

Tiedämme jo, että veronkierto ja harmaa talous maksavat maallemme reilusti budjetin alijäämää suuremman summan. Kun lisätään monimuotoinen korruptio pakettiin, alan epäilemään että maamme tietyt hallinnolliset ja verotukselliset ongelmat kaipaavat melkoisen suurta remonttia.

Katselukerrat: 211

Neuvos kommentoi_ 4. helmikuuta 2014 08:03

Eliittimme on pahin korruptiomme.

pekka saarinen kommentoi_ 4. helmikuuta 2014 09:06

Hyvä blogiavaus. Täälläkin yhteisössä on useita viran- ja toimenhaltijoita ynnä poliittisia vaikuttajia, mutta eivät meinaakaan puolustautua. 

Kaiketi sitä on parasta olla sanomatta mitään, kun saadaan paikanpäältä kiinni savuava revolveri kourassa.;))

Tomppa kommentoi_ 4. helmikuuta 2014 12:41

EU on korruptiopesäke. Aina kun julkista rahaa jaetaan niin ottajia kyllä löytyy ja sitähän on EU:ssa jaettu kaikennäköisiin puuhahankkeisiin. Viimeksi kuulin EU-projektista missä kukkien ääntely halutaan muuttaa ihmisten tajuttavaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot