Missä ylikulutusongelma oikeasti on - taivutetaan nyt sitten rautalangasta!

Palaanpa vielä kerran YLE:n "analyysiin", jossa kyseltiin, kuinka maapallo kestää Suomea, kun Suomi on niin mahdottoman paha ylikuluttaja.

YLE:n "analyysi" (WWF:n "alustamana") perustuu omituiseen tulkintaan GFN:n (Global Footprint Network) julkaisemasta datasta. En tiedä, enkä oikein ymmärräkään, miksi tuollainen tulkinta on tehty. Ainoat mieleen tulevat selitykset ovat A) aatteen palo, B) kykenemättömyys lukea tilastoja, C) hätäinen uutisointi tyyliin "siitä yli mistä aita on matalin", faktoja tarkistamatta.

Alla on käyrästö, joka perustuu täsmälleen samaan lähteeseen, GFN:n julkiseen dataan.

Ero näkyy siinä, että kunkin alueen absoluuttinen jalanjälki on muutettu "jalanjälki-indeksiksi" siten, että vuosi 1980 on 100.

Neljä aluetta (Suomi, Pohjois-Eurooppa, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka) on pysynyt varsin lähellä lähtöarvoaan. Esimerkiksi Suomen jalanjälki (eli kulutus) oli vuonna 2013 jopa hiukkasen alempi kuin vuonna 1980 (97/100). 

Neljällä muulla alueella (Arabimaat, Pohjois-Afrikka, Länsi-Aasia ja Etelä-Aasia) indeksiluku on kohonnut kolme- tai nelinkertaiseksi. Niiden kulutus on selvästi kiihtyvässä kasvussa.

Noiden neljän alueen, joiden jalanjälki on kasvanut rajusti, Läntisen Aasian jopa rajun eksponentiaalisesti, osalta tulee muistaa myös se fakta, että niiden väestönkasvu on rajua. Esimerkiksi monissa arabimaissa väestönkasvu on jopa yli kymmenen kertaa niin nopeaa kuin läntisessä Euroopassa ja Suomessa.

Kaavion perusteella ei pitäisi olla epäselvää, missä ylikulutuksen ongelma tosiasiassa on.

Jos noille nopean kulutuskasvun ja nopean väestönkasvun alueille ei tehdä mitään, mistään muustakaan ei ole mitään hyötyä.

Näiden tosiasioiden varjossa Suomen nimittäminen ylikulutuksen symboliksi on lähinnä naurettavaa.

Katselukerrat: 229

Neuvos kommentoi_ 30. huhtikuu 2017 20:16

Suomi kuluttaa lähinnä pettua jos ei suunta muutu.

Mika Helasvuo kommentoi_ 30. huhtikuu 2017 20:20

Kari, eikös Pariisin kuuluisa ilmastosopimus perustu vähän samalaiseen ajatteluun, vähiten saastuttavat leikkaavat eniten päästöjään ja eniten saastuttavat saavat jopa kasvattaa päästöjään, noin karkkikoidusti sanottuna.  

Orwell kommentoi_ 30. huhtikuu 2017 20:22

Joidenkin henkilökohtainen alemmuudentunto johtaa suomalaisten syyllistämiseen kaikessa mahdollisessa.

Toisten kuvitelma omasta ylemmyydestä johtaa samaan.

Lisäksi kummassakin joukossa täydellinen suhteellisuudentajun puute korostaa typeryyttä.

Juhani Putkinen kommentoi_ 30. huhtikuu 2017 20:25

Kiitos Kari!

Väestönkasvun jyrkkä leikkaaminen keinoilla millä hyvänsä mm. Afrikassa on kaikkein tärkeintä Maapallon mittakaavassa. Meitä on jo nyt noin 4000 000 000 liikaa - ja kasvu on hirmuista lähinnä Afrikassa, Lähi-Idässä ja Aasiassa. Ongelma on ehkä suurin muslimimaissa, mutta Intiakin on ongelma, vaikka ei ole muslimimaa.

Esimerkiksi Aids oli melko lupaava, mutta siitä ei ollutkaan mihinkään. Ebolakin oli hyvä yritys, mutta ei auta. Jospa luonto keksii kuitenkin jonkun tepsivän keinon - esimerkiksi rutto Musta Surma oli aikoinaan melkoisen tehokas.

Juhani Putkinen kommentoi_ 30. huhtikuu 2017 21:19

Muuten, nauttikaa nyt siitä "ilmaston lämpenemisestä" varsinkin siellä Aamulehden ilmestymisalueella.

Minä ainakin nautin. Ei ole vielä tarvinnut kytkeä talven jäljiltä pois päältä ollutta jäähdytystä päälle.

Lasse Kallo kommentoi_ 1. toukokuu 2017 08:44

"Ilmaston lämpiämistä'" miekin vartoilen täällä Kittilän kairassa. Yöllä oli mittari nollan vaiheilla, eilen ja yölläkin on tullut märkää lunta. Uutta lunta pihalla noin kymmenen senttiä. Toissapäivänä näin poromiehiä, jotka liikkuvat paljon kairassa. Kysyin paljonko maastossa on lunta keskimäärin.Kuulin että vähintään 50 senttiä. Pitkäjäykkinen on tämäkin kevättalvi ollut. Hiihto-ja ulkoilukelit ovat olleet mitä parhaimmat.

Neuvos kommentoi_ 1. toukokuu 2017 10:16

Suomessa saa vähän lämmetä.

Ympärileikkauksen yhteydessä voisi leikata ne johtimet.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot