Noinhan sen pitäisi olla. Kyseessä on ministeri, joka kannattaa pakkoruotsia kansalle. Otsikko on kuitenkin virheellinen. Ministeri itse ei puhu ruotsia, ainakaan julkisesti.

 

Kerran televisiossa näytettiin keskustelun pätkä, jossa ministeriä haastateltiin ruotsiksi. Se ei sujunut, vaan ministeri vaihtoi kieltä. Haastattelu oli muistaakseni tarkoitettu esittelyksi pakkoruotsi-iltaan. Haastattelua ei esitetty toista kertaa, eikä ministeri tullut tuohon keskustelutilaisuuteen.

 

Joko arvasitte, kuka? Tietysti opetusministeri Henna Virkkunen,  joka vaatii, että itäsuomalaiset luopuvat englannista saadakseen opetella venäjää. Ruotsista ei voi luopua.

 

Ehkä syynä on sama, jonka rouva presidentti kerran mainitsi. Hän on saanut kuulla tuosta töppäyksestään varmaan sata kertaa, mutta kerta vielä.

 

Presidentti kertoi, että itäsuomalaisten on opeteltava ruotsia, koska he voivat joskus elämänsä aikana muuttaa vaikka kaksikieliseen Turkuun.

 

Minä en ole elämäni aikana tarvinnut ruotsia, vaikka olen asunut Turussa. Osaan myös ruotsia omasta mielestäni melkoisen hyvin. Puhetaito on saattanut ruostua.

 

Kumpaa itäsuomalainen tarvitsee enemmän, ruotsia vai englantia? Tuskinpa siellä ruotsin sanaa kuulee, vaikka rajavartijatkin joutuvat sitä opettelemaan. Sen sijaan englanti on todennäköisesti suosittu kieli niin kuin muuallakin maassamme. Se on sitä ollut jo kauan. Minäkin opettelin sitä omin päin, kun olin saksan luokalla. Englanti alkoi vasta lukiossa. Siihen mennessä olin jo käynyt läpi monet radio- ja kirjekurssit.

 

Nyt odotan vain, että opetusministeri oppii ruotsia ja alkaa käyttää sitä vapaasti jullkisuudessa. Vasta sitten hän on uskottava omassa lujassa uskossaan. Hän ilmeisesti luottaa pakkoruotsin voimaan. Sillä saadaan maastamme kaksikielinen. Muutenhan se on erittäin yksikielinen, outoa kielilainsäädäntöämme lukuun ottamatta. 

Katselukerrat: 176

metsäkeiju kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 12:47

Englantia osaamatta ei oikein pärjää nykymaailmassa.  Pakkoruotsia taas ei oikeassa elämässä tarvita. Venäjästä voi olla suurta hyötyä monessa ammatissa. Kuten monista muistakin suurista maailmankielistä, saksasta, ranskasta ja espanjasta vaikkapa. Kiina ja arabiakin voivat  olla hyödyllisiä kieliä.

 

Pakkoruotsi on nyky-Suomessa vieras elementti.  Pakkoruotsi ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin eikä suomalaiseen arvomaailmaan. Pakkoruotsia ei arvosteta. Pakkoruotsi ei ole tärkeä kieli suomalaisille.

 

Pakkoruotsituksen ja ruotsin kielen arvopohja on pudonnut pois. Ruotsin kielellä ei enää ole arvoa suomenkielisten silmissä.

Marja Leena Lempinen kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 12:53

Eipä ole edes käyttöarvoa. Ahvenanmaalla ja Ruotsissa varmaan ruotsia tarvitaan. Meillä kaksikielisessä Turussa, jossa ruotsin kieltä ei kuule, kielitaitovaatimuksena yrityksissä on englanti.

Tuollainenkin jättiläinen kuin Kiina pitäisi huomata. Sen kielelle aikaisemmin naureskeltiin. Olisikohan sekin jo tärkeämpi kieli kuin suomenruotsi.

Onhan hurrinkieli hauska, mutta vain harrastuksena.

 

Neuvos kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 13:20

Oletin nuoren Hennan olevan uudistaja, mutta toisin kävi.

Virossa on jopa koululuokkia joissa englanti.

Suomessa olisi hyvä olla kouluja, joissa jo ala-asteelta otettaisiin jokin valtakieli erityistavoitteeksi ja valikoimaa riittä, kuten

englanti, venäjä, kiina, espanja jne 

ei pakkoa vaan niihin kouluihin hakeutuisi ne oppilaat, jotka sitten myöhemmin olisivat oman alansa kielen taitajia.

Ei pakolla.

Herbert Lechner kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 13:24

Hei Marja Leena, kuten tiedät tämän Virkkusen kielipolitiikka lisää vain antipatiaa ruotsia kohtaan ja kyllä myös ruotsinkielisiä kohtaan.

Tänään otsikoissa oli jäkiviisaat ja siinä otettiin mm. aiheeksi Walliinin champagnetarjoilut omille kavereille meidän laskuun. Kalle sanoi siinä, että kyllä heillä nyt on varaa maksaa itse laskunsa jos kerran haluavat juhlia.

Herbert

Hannu Uusikartano kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 14:57
Taitaa Henna (vai pitäisikö sanoa Hennes?) olla Lievestuoreen lisuri, kun ei osaa edes riemuruotsia, kaikista kielistä yksinkertaisinta! Aina vääryys voittaa. Minäkin olisin mieluummin juonut kolmensadan samppanjat suuriin suihini ihan muina stefaneina ja jättänyt pakkoruotsin Hennalle. Toisin kävi ja he ruku he!
Marja Leena Lempinen kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 16:24
Shampanjat olisin kyllä suonut Herbertille ja Hannulle. Mutta ne menivät ehkä hyvään tarkoitukseen, kun niistä pidetään meteliä. Kansa oppii inhoamaan sekä pakkoruotsia että Wallinin touhuja.
Teho Paketti kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 16:33

Wallin näyttää meille kuka käskee.

Hän on huippuvarma pakkoruotsin pysyvyydestä.

Shampanja oli selkeä huomautus siitä että pitäkää päänne kii te surkeat suomalaiset.

Pakkoruotsi on ja pysyy.

Marja Leena Lempinen kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 17:45

Pakkoruotsista saa Wallin olla vaikka kuinka varma. Ei pysy. Kyllä romahtaa. Siinä rytäkässä menee Wallinilta ja Virkkuselta virka.

Kansan pinna on jo liian kireällä. Sitä osoittaa perussuomalaisten huima nousu.

Herbert Lechner kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 19:11
Kenellä olisi tietoa PS:stä. Kieliasiasta ei puhuta mitään tai vain vähän mutta onko se taktiikkaa. Soini puhui TVssäkin fanaattisesti vain EUsta ja vanhasta markasta. Hän oli ihan kiihtynyt EUn siirtämisestä perustuslakiin muttei 'hoksannut' mainita, että siihen kuuluisivat suomen kieli ja saamen kieli.
Olemmeko me ne jotka tulevat pettymään PSään kun kieliasia unohtuu.
Marja Leena Lempinen kommentoi_ 11. helmikuuta 2011 22:42

Neuvokselle lohdutukseksi, että täällä kaksikielisessä Turussa on myös koululuokkia, joissa osa opetuksesta annetaan englanniksi. Ne toimivat keskikaupungin suuressa koulussa, jossa on myös saksan ja venäjän luokkia, sekä musiikkiluokka. Ranskaakin opetetaan yhdellä luokalla.

Minun lapsenlapsiani on englannin luokilla ja musiikkiluokalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot