Mikä on kesämökin tarkoitus? Stressi vai luonnon rauha?

Kirjailija Veijo Meri tuli aikanaan nimittäneeksi suomalaista kesämökkiä "pieneksi vihreäksi helvetiksi". Elämme aikaa jolloin suomalaiset perheet ja suvut suuntaavat kohti kesämökkejään autot pakattuna äärimmilleen tavaraa, jolla he voivat parhaalla mahdollisella tavalla etäännyttää itsensä mökkiolosuhteissa heitä ympäröivästä luonnosta. Tilanne on jotenkin kummallinen ja rivo.

Näen selvän syy-yhteyden nuorisomme uusavuttomuuden ja kesämökkien varustetason käsistä riistäytymisen välillä. Juuri sukujen kesähuvilat tai maalla sukulaisissa vietetyt kesäpäivät opettivat aikanaan kaupunkilaislapset nauttimaan luonnosta ja tekemään erilaisia puhdetöitä paita hiessä aikuisten seuraan pääsystä nauttien.

Tuolloin suomalaisella perheellä oli varsin vaatimattomat autot, joilla matkattiin varsin vaatimattomia teitä kohti vaatimatonta mökkiä tai maatilaa. Noissa oloissa aikaa vietettiin sukulaisten ja ystävien kanssa ilman digiboksia, viinikaappia tai lentotukialuksen kokoista grilliä.

Kesästä on tullut monissa suomalaisissa perheissä johtava stressin aiheuttaja. Milloin meistä tuli kansaa, jonka tärkein tehtävä on näytellä vaurautta ja varallisuutta toisillemme? Milloin kansakuntamme menetti kyvyn käydä ulkohuoneessa asioilla ja nauttia ihan tavallisesta luonnon helmassa oleilusta? Milloin kesäisitä vierailuista tuli kesäteatteria, joissa ihmiset alkoivat esittää elämäänsä hienompana kuin se on ja unohtivat ystävyyden ja sukulaisuuden terapeuttisen merkityksen?

Kesämökistä on tullut varustelukierteen ilmentymä, jota tuunataan niin paljon, ettei mökillä oleilusta nauttimiselle jää juurikaan aikaa. Ja kun kesämökki vuosien päästä on saatu valmiiksi se muistuttaa kummallisesti metsän keskelle pudotettua kaupunkiasuntoa.

Pohjimmiltaan kyse on turhista toiveista ja lupauksista itsemme ja toistemme suhteen. Jollemme osaa nauttia yhdessä siitä mitä meillä on nyt, ei sitä nautintoa tuo materiaalinen mammona tai jonnekin tulevaisuuteen siirretty toive yhteisen onnen syntymisestä.

Hyvät ystävät, rauhallista juhannusta ja ihan tavallista ja tuunaamatonta onnea Teille kaikille.

Katselukerrat: 80

Kyuu Eturautti kommentoi_ 18. kesäkuu 2009 14:14
En nyt ketullakaan voi allekirjoittaa tuota eristäytymistä luonnosta, meillä ei o pruukattu mitään teknologiaa juuri hyödyntää mökillä. Grillikin on kallioon hakattua mallia.

Sen sijaan helvetin voi aina aika ajoin allekirjoittaa.
Matti Meikä kommentoi_ 19. kesäkuu 2009 01:39
Ei oo ees mökkiä, missä vois hyödyntää tai olla hyödyntämättä jotain... :(
marita viitanen kommentoi_ 20. kesäkuu 2009 10:01
Olen sitä mieltä, että mökki on ns. luovuuden lähde. Kun kaupungissa ns. kaikki on kontroloitua voi omalla mökillään elää ja olla suht. koht. vapaasti.
Mökki on parhaimmillaan stressin poistaja, mutta jos siellä stressiä tulee se on huono juttu.
Mukavaa kesää kuitenkin kaikille mökkiläisille.
Jarkko Ursin kommentoi_ 22. kesäkuu 2009 08:02
Täysin riippumatta siitä, millainen on itse mökin varustelutaso, on nauttiminen siitä asennekysymys. Siirrymmekö kesälaitumelle stressaantuneena kaikesta siitä mitä siellä joudumme tekemään vai nautimmeko siitä mitä meillä siellä on. Myös siinä tapauksessa että se ei ole kuin katto pään päällä. Sen me itse valitsemme ja teemme siitä kokemuksesta sellaisen, jonka omilla toimillamme ansaitsemme.

Ja samalla on hyvä kunnioittaa toisten oikeutta valita luonnonrauha niin halutessaan, joten jos varusteisiin kuuluu hieno stereolaitteisto, voi sen volyymin pitää tasolla, joka ei kanna vetten yli vastarannalle.

Hyvää, onnellista ja aurinkoista kesää kaikille, varustelutasosta riippumatta.
Niko Zerlik kommentoi_ 22. kesäkuu 2009 09:32
Kateellisuus.

NE joilla on hieno mökki, huvijahti ja rantasauna viinikaapilla, nauttivat siitä. Naapuri on kateellinen ja paheksuu toisten mieltymystä joka sitten saa aikaiseksi molempien osapuolien mielipahaa.

Itse rakastan high-tech mökkeilyä siinä missä mökkeilyä kamina lämmiteisessä hirsikopissa keskellä korpea.

Makuja on monia. niin on mökkejäkin. on täysin turhaa kritisoida ihmisten mieltymyksiä.

Jos joku stressaa oman loman onnistumisesta kaipaa ko henkilö nopeasti psykiatrin apua.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot