Valmistellessani ohjelmaani yleisötapahtumien järjestämisestä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleille, huomasin pysähtyväni yhden sanan kohdalle. Minä ja monet muut tapahtumanjärjestäjät puhumme usein conikulttuurista. Havaitsen, että termiä on erittäin tarpeellista avata, etenkin porukan ulkopuolelle.

Yleisötapahtuma vai coni?

Coni, con, convention, yleisötapahtuma - yleistermi sinänsä ja sillä on jo melkoisen paljon ikää, maailmalla jo lähemmäs vuosisadan verran. Suomessa on Finncon, Ropecon, nykyään Tracon, Tubecon ja monia muita, eli termi on sinänsä tuttu. Toisaalta, paljon coneja kauemmin meillä on ollut festivaaleja, kekkereitä ja monenlaisia yleisötapahtumia. Mikä siis on muuttunut, kun nykyään ei ole tapahtumakulttuuria vaan myös conikulttuuria? Entäpä jos tapahtuman nimessä ei "con" sanaa olekaan, voiko se silti olla osa conikulttuuria? Tulkintani tähän kaikkeen on täysin subjektiivinen ja se mitä nyt lausun ei ole totuus vaan mielipide.

Ensinnäkin ehdotan, että suomalainen conikulttuuri on nykyaikainen, nopeaan muutokseen kykenevä, tehokas ja tietoteknologiaa voimakkaasti hyödyntävä epäkaupallisten yleisötapahtumien järjestämisen toimintatapa. Se pätee mielestäni myös jossain määrin muuhunkin järjestötoimintaan, ei vain yleisötapahtumiin. Conikulttuuriin kuuluu mielestäni jännä yhdistelmä laajaa järjestöjen välistä yhteistyötä, mutta myös kilpailuhenkeä. Samat toimijat sekä käyttävät toistensa resursseja ristiin että myös kisaavat keskenään tapahtumien laadussa. Taloudenpito on tiukkaa, joka paikasta optimoidaan ja pyritään YYA-ratkaisuihin ostojen sijaan aina kun mahdollista. Julkisten rahojen kerjuulla käydään melko vähän, itsenäinen rahatilanne on usein tärkeää. Myöskään palkkoja ja palkkioita ei ole tapana maksaa, vaan vapaaehtoistyön henki on vahvaa. Pienempien avustaminen sen sijaan kuuluu asiaan, useammat vakiintuneet conijärjestäjät avustavat pienempiä toimijoita sekä jopa julkisen sektorin järjestämiä tapahtumia ennen kaikkea resurssiavulla, joskus myös suoraan rahalla.

Conikulttuurissa tapahtuman brändillä on väliä. Tapahtumat eivät ole toistensa kopioita vaan omia juttujaan, omilla painotuksillaan. Tämä on jotain mitä on opittu kaupallisilta esim. musiikkipuolen tapahtumilta, mutta sitä on viety ajoin jopa pidemmälle. Brändäys ei ainoastaan näy tapahtumissa itsessään, vaan yksittäisissä tuotannon tai sisällön osissa sekä palveluissa, sovelluksissa ym. Conikulttuurissa on tärkeää osoittaa ammattimaisuutta ja väitän että hyvin usein lupaus myös konkreettisesti lunastetaan. Järjestelyjen onnistumisesta on saatu kiitosta Suomesta ja maailmalta, etenkin kun vertaillaan toisella tavoin järjestettyihin tapahtumiin. Onnistumisen merkkejä on laajalla alalla, aivan yksinkertaisesta ihmisten tavoitettavuudesta ja asian hoitamisesta tiedotukseen ja modernin teknologian aktiiviseen käyttöön.

Mitä voisimme opettaa?

Itse conikulttuuri ja sen järjestämisfilosofia sen sijaan eivät ole vielä suuresti markkinoineet itseään, mikä on toisaalta ymmärrettävää koska mitään määräävää päätahoa ei ole, eikä se hajautetun tekemisen malliin mitenkään sopisikaan. Ajatusten vaihdolle sen sijaan uskoakseni on tilaa ja tapahtumien luvatussa maassa oppeja on hyväksi pallotella puolin ja toisin. Kesällä, kun suomalaisen conikulttuurin suurin koitos, Worldcon 75 on ohi, arvelen meillä olevan ajatuksia parinkin kakun koristamiseen.

Siihen asti ei toki laiskotella. Jokainen tuntemani coni ja niiden tekijä sekä taustavoima asettavat itselleen yhä suurempia tavoitteita. Kasvu monien maamme kongressikeskusten suurimmiksi tapahtumiksi ei riitä, vaan rima nousee jatkuvasti. Tulevissa kuntavaaleissa valittujen päättäjien on syytä pitää itsensä tietoisina näistä toimijoista, sillä niiden vaikutus matkailuun ja kulttuuriin alkaa olemaan huomattava.Haluatko kuulla lisää? Ylläoleva on pieni palanen puheohjelmastani Tapahtui niinä päivinä, Tampere Kuplii 2017 -sarjakuvafestivaaleilla, su 19.3. klo 11, Tampere-talon Sopraano-salissa. Tapahtumaan ja tähän ohjelmanumeroon on vapaa pääsy.

Katselukerrat: 82

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot