MERKITTÄVILLE MUUTOKSILLE EI OLLUT VIELÄKÄÄN TILAA

Vähän aikaa sitten Tilastokeskus julkaisi alustavia positiivisia Suomen kasvulukuja alkuvuoden osalta. Tänään Valtiovarainministeriö ennusti, että kasvu olisi tänä vuonna 1,2 prosenttia ja seuraavina vuosina noin prosentin luokkaa.

Osa porukoista hyrisee tyytyväisyyttään. Minusta tällaiset kasvuluvut eivät riitä mihinkään. Vielä muutama vuosi sitten perustotuus oli se, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy ainoastaan yli kolmen prosentin vuotuisella kasvulla.

Maailmalla kasvu on kiihtynyt ja Suomi pystyy hädin tuskin yhden prosentin kasvuun! Surullista ja hälyttävää!Meidän on aidosti katsottava itseämme peiliin ja kysyttävä, onko nykyinen Suomi sellainen maa, jossa kasvua ja hyvinvointia kyetään tekemään?

Puoliväliriihessa yritettiin tosissaan tehdä muutosta. Lähes joka asiassa jytky kuitenkin pysähtyi tussahdukseksi. Esimerkiksi työmarkkinaosapuolia ei haluttu suututtaa tekemällä lainsäädännöllä nykyistä helpompi yrityskohtainen sopiminen mahdolliseksi tai luomalla vaikka lakisääteinen työaikapankki.

Kannustavampi yritys- ja omistajien verotus haluttiin lykätä tulevaisuuteen tai ainakin ensi syksyyn. Apteekkialaa vapautettiin niin paljon, että sitä ei kukaan edes huomaan. Eurooppalaisesta alkoholipolitiikasta kukaan ei uskaltanut edes hihkaista.

Yritystukia oli tarkoitus rukata siten, että tulevaisuutta tekeviä ja uudistavia yritystukia lisätään huomattavasti. Samalla vanhaa toimintaa turvaavia ja säilyttäviä yritystukia piti karsia. Tukia ei karsittu, mutta onneksi Tekes ja Akatemia saivat lisärahoitusta ja pääomitusta. Mutta mihin katosi päätös julkishallinnon laajasta digitalisoinnista?

Toki päästiin myös eteenpäin. Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentäminen tuo yrittäjän vähän lähemmäksi palkansaajia. Hieno asia on myös se, että voi neljän kuukauden ajan kokeilla yrittäjyyttä ja työttömyyspäiväraha ei katoa sen siliän tien. Lisäksi luvattiin säätää uusi laki yksityishenkilön konkurssista. Ehkä lopultakin saamme turvattua uuden alun myös konkurssin tehneelle yrittäjälle.

Lopuksi hallitus lupasi, että se päättää uusista kasvua ja työllisyyttä edistävistä toimista ja verotukseen liittyvistä kokonaisuuksista syksyn budjettiriihessä. Silloin voisimme aidosti lopettaa pikkupolitikoinnin ja tehdä niin reippaat uudistukset ja byrokratian purkutalkoot, että kasvu ei jää ainakaan Suomeen jäykkyyksistä ja kankeasta byrokratiasta kiinni.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Katselukerrat: 230

Neuvos kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 16:07

Ja hallintarekisteri - niin että rahakkaiden kelpaa...

Kalle kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 16:08

Oletkohan Harri Jaskari ihan tosissasi. Niin toisaalta tuskin vastaatkaan.

teuvomast kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 16:14

Harrin puheet ja kirjoitukset ei ole todellisuutta mihinkään asiaan,  ja eipä ole herra ajanut mitään pirkanmaan eduksi .

samaa kaliiberia kun edellinen kokoomus edustaja oli pirkanmaalta joka onneksi tippui pois terv tepivaari 

Kyuu Eturautti kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 16:57

Hallitus päätti ettei uskalla päättää paljosta, kieltämättä jäi vähän ontto olo. Neuvotteluilmapiiri lienee vaan niin huono - ei hallituksessa mutta yhteiskunnassa. SAK on pistänyt ylpeytensä siihen että lakko tulee jos edes ehdotetaan neuvotteluja mistään.

Noh, ainakin kielivapauskokeilu tuli. Se on todella hyödyllinen muutos elinkeinoelämälle, saadaan parempi kielitaito tuleville sukupolville ja siitä kansainvälinen kauppa kiittää vielä monta kertaa.

Timo Gottlieb kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 19:07

Aikas vähän mitään asiaa... saman kiertämistä ja kaartamista.

Seppo Muurinen kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 19:36

Yleensä politiikassa suuret siis todella suuret muutokset vaativat aikaa ja vielä kerran aikaa että asennetta molemminpuolin pöytää. Nänhän se oli ja on SoTenkin kanssa,vielä tietämättä kokonaistulosta. Aikaa että rahaa palaa - niin tai näin !

Muutokset - siis muutokset isolla M;llä vaativat kokonais demokratiaa kaikilta niiltä joita ne suorimmin koskevat.

Poliittiset asenne ilmapiirit bunkkereiden syvänteissä ja aina tai ainakin lähes - aina - itse tässä tapauksessa työntekijät ovat kahden liiman välissä että miten kaikessa niissä selviytyä "ehjin nahoin mitä vallesmannit laittavat papereihinsa" - nykyisin kaiketi jo biteinkin !

Hyvää Vappua raskaan työn raatajille silmälasien väriin katsomatta ts poliittisiin.näkökantoihin tässä yht.kunn. !

Mika Helasvuo kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 21:26

Yhdyn kyllä Jaskarin otsikkoon ja ikävä kyllä pitää todeta, että juuri nyt olisi otollinen aika merkittäville muutoksille hallituskokoonpanon vuoksi.

Paul Tiililä kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 21:41

Nyt kun  hallituksella on  enemmistö eduskunnassa, niin ei pitäisi niin kovasti pelätä työmarkkinajärjestöjen suututtamista vaan säätää lait paikallisesta sopimisesta, poistaa työnantajan velvollisuus periä ammattiosaston jäsenmaksut palkoista ja antaa työtä tuhansille järjestämällä työttömyystöitä  -  onhan meillä mm. tie- ja rataosuuksilla ns. korjausvelkaa.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 22:14

Nyt kun hallituksella on enemmistö eduskunnassa, niin ei pitäisi niin kovasti pelätä työmarkkinajärjestöjen suututtamista vaan säätää lait paikallisesta sopimisesta, poistaa työnantajan velvollisuus periä ammattiosaston jäsenmaksut palkoista ja antaa työtä tuhansille järjestämällä työttömyystöitä - onhan meillä mm. tie- ja rataosuuksilla ns. korjausvelkaa.

Olen täysin samaa mieltä, mutta tiedostan myös sen että tästä alkaisi yleislakko ja jokainen sanomalehti lynkkaisi koko hallituksen sivuillaan.

AY-liikkeellä on miljardibisnekset ja miljardiomaisuudet. Heillä on valtaa enemmän kun eduskunnalla. Voiko kukaan koskaan kuvitellakaan luulevansa että he luopuisivat siitä ilman maailmansotaa?

Juutas kommentoi_ 28. huhtikuu 2017 23:46

Ei pääse mihinkään siitä, että hallitus vatuloi. Näin jälkeenpäin voi sanoa, että olihan se arvattavissa. Nyt valmistaudutaan  seuraaviin valtiollisiin vaaleihin, ja siinä tilanteessa ei haluta tehdä tehdä sitä, mitä pitäisi. Me elämme yli varojemme, ja ainoa suunta toimenpiteissä olisi hyvinvointimenojen kiristäminen. Ongelma on Juckerin ongelma: he tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta he eivät ole varmoja, tulisivatko he sen jälkeen varmasti valituiksi uudelleen. Annetaan mennä kun on mennäkseen ja selitetään kovasti.  Jaskari puhuu ihan oikeasta asiasta.

Ammattijärjestöt ovat oma lukunsa. Sipilä taisi lähteä herrojen kanssa marjaan, kun hän yritti järjestöjen kanssa yhteiskuntasopimusta, ja siinä häntä vietiin kuin kuoriämpäriä.  Meillä ei vielä ole lainkaan niin huonot olot, että suunnitellun henkinen menettely voisi onnistua. Paha puoli on se, että sitten, jos ne todella huonot ajat tulevat, keinot ovat todella vähissä. Ehkä  pitäisi tehdä jyrkempi ero: tylömarkkinaosapuolet tekevät sellaiset sopimukset, joilla tullaan toimeen - tai sitten ei; valtio hoitaa valtion talousarvion tarvittavalla tavalla. Taloudesta ei pitäisi puhua kuin lastentarhan täti tikkaria kinuavalle pikkupojalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot